1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Pitanja i savjeti

Plaćanje poreza kod trgovanja na stranim tržištima kapitala

• luxaxe123
  • March 6, 2020 at 7:22 PM
  • my moon
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,039
    • February 28, 2021 at 3:12 PM

ne kužim pod 2

porezna samo kaže da smo dužni voditi evidenciju /koju izdaju na dnevoj/tjednoj/godišnjoj većina brokera, no na kraju samo predajemo ispunjen porez na dobit, bez ikakvog podastravanja prometa.

dakle hipoteskki poreznik može tek naknadno tražiti evidencijun prometa.

ja ju vodim seljački i mimo brokera, i meni služi korisno ko podsjetnik.

imam tabele i u nji pišem zašiljenom olovkom

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,471
    • February 28, 2021 at 8:27 PM

upravo tako. Na poreznom obvezniku je da preda JOPPD .

To je zakonsak obaveza i nista vise.

Ako poreznoj nesto nije jasno ona ce zatrazit od vas to sto ce zatrazit.

Od brokera dobijate dnevne-mjesecne-godisnje izvjestaje i naknadno eventualno mozete poslat to.

Al i excel tablica je dovoljna. Sta ako se sutra npr ugasi trrade212? kao sto se ugasilo masu kriptoburza?

a ja slucajno formatirao HDD ? J_a sam reko da sama zaradio 100 eura i to je to i za to imam dokaz.

Porezni obveznik dokazuje svoju prijavu. A na poreznoj je da dokaze da Vi nesto muljate.

Znaci dokaze da Vasa prijava ne valja skuplja porezna al ne tako da od vas trazi te dokaze. Vi morate dokazivat samo ono sto ste prijavili.

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• goranr
    Početnik
    Reakcija primljeno
    2
    • May 7, 2021 at 9:31 PM

Ima li možda netko iskustva s porezom na dividende iz inozemstva, tj. uračunavanjem ustegnutog poreza u inozemstvu u tuzemni porez na dividendu.

Da pojasnim, koristim trading212 koji usteže, porez na dividende ovisno o državi gdje je d.d. registrirano npr.

Nizozemska 15%

UK 0%

US 30%

Dakle proučavanjem zakona, foruma, pravilnika došao sam do sljedećih zaključaka:

a) nizozemska dividenda - porez je plaćen u Nizozemskoj u visini od 15% - znači ja ispunim obrazac INO-IZJAVA i onda prilikom godišnje prijave poreza na kapitalnu dobit ispunim obrazac INO-DOH gdje uračunam tih 15% nizozemskog poreza te stoga ne moram tuzemnog poreza platiti ništa jer je manji od već plaćenog

b) UK dividenda - pošto porez nije plaćen - trebam ispunit JOPPD unutar mjesec dana i platitituzemni porez i prirez

c) US dividenda - ovaj je slučaj drugačiji od 1.) jer, nažalost još uvijek nemamo ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, no neki tvrde (https://mytetka.com/2021/01/muke-po-porezima-dividende-i-kamate-iz-inozemstva/) da se bez obzira na to i u ovom slučaju porez može uračunati kao i u slučaju 1.) što bi značilo da ne moram platiti tuzemni porez ako napravim isto kao u slučaju 1.)

Moja pitanja su sljedeća:

1.) Da li netko može potvrditi da se u slučaju c) zaista može uračunati porez?

2.) Da li se možda u slučaju b) također može napisati INO-IZJAVA koja bi nam onda omogučila da, iako tuzemni porez moramo platiti, možemo ga platiti na kraju godine za sve UK dividende u toj godini, a ne za svaku posebno u trenutku kada se isplati (što je užasno iritantno)

3.) Za INO-DOH traba imati neku potvrdu da je inozemni porez zaista plaćen - da li je npr. dovoljna potvrda od brokera trading212?

4.) Prilikom popunjavnja INO-IZJAVE traži se podaci o isplatitelju i o državi nastanka prihoda. Da li bi bilo ispravno ispuniti da je isplatitelj trading212, a u slučaju nizozemske dividende, država nastanka prihoda, naravno Nizozemska. Zašto ovo pitam - zato što se između ostalog traži i porezni broj, adresa itd.. od isplatitelja - što bi značilo da ako primam dividendu od 50 različitih d.d.-a, za svaki moram ispuniti te podatke :(

• Kayser Sose
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    342
    • May 7, 2021 at 10:03 PM
    Quote from goranr

Ima li možda netko iskustva s porezom na dividende iz inozemstva, tj. uračunavanjem ustegnutog poreza u inozemstvu u tuzemni porez na dividendu.

Da pojasnim, koristim trading212 koji usteže, porez na dividende ovisno o državi gdje je d.d. registrirano npr.

Nizozemska 15%

UK 0%

US 30%

Dakle proučavanjem zakona, foruma, pravilnika došao sam do sljedećih zaključaka:

a) nizozemska dividenda - porez je plaćen u Nizozemskoj u visini od 15% - znači ja ispunim obrazac INO-IZJAVA i onda prilikom godišnje prijave poreza na kapitalnu dobit ispunim obrazac INO-DOH gdje uračunam tih 15% nizozemskog poreza te stoga ne moram tuzemnog poreza platiti ništa jer je manji od već plaćenog

b) UK dividenda - pošto porez nije plaćen - trebam ispunit JOPPD unutar mjesec dana i platitituzemni porez i prirez

c) US dividenda - ovaj je slučaj drugačiji od 1.) jer, nažalost još uvijek nemamo ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, no neki tvrde (https://mytetka.com/2021/01/muke-p…-iz-inozemstva/) da se bez obzira na to i u ovom slučaju porez može uračunati kao i u slučaju 1.) što bi značilo da ne moram platiti tuzemni porez ako napravim isto kao u slučaju 1.)

Moja pitanja su sljedeća:

1.) Da li netko može potvrditi da se u slučaju c) zaista može uračunati porez?

2.) Da li se možda u slučaju b) također može napisati INO-IZJAVA koja bi nam onda omogučila da, iako tuzemni porez moramo platiti, možemo ga platiti na kraju godine za sve UK dividende u toj godini, a ne za svaku posebno u trenutku kada se isplati (što je užasno iritantno)

3.) Za INO-DOH traba imati neku potvrdu da je inozemni porez zaista plaćen - da li je npr. dovoljna potvrda od brokera trading212?

4.) Prilikom popunjavnja INO-IZJAVE traži se podaci o isplatitelju i o državi nastanka prihoda. Da li bi bilo ispravno ispuniti da je isplatitelj trading212, a u slučaju nizozemske dividende, država nastanka prihoda, naravno Nizozemska. Zašto ovo pitam - zato što se između ostalog traži i porezni broj, adresa itd.. od isplatitelja - što bi značilo da ako primam dividendu od 50 različitih d.d.-a, za svaki moram ispuniti te podatke :(

Display More

tetu u poreznoj pitati

pecunia non olet

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • May 8, 2021 at 1:19 PM

Isplaćenu dividendu ja bih zadržala na računu na koji je isplata sjela ukoliko je isplaćena u novcu, te dalje investirala u kupnju dionica na inozemnim burzama.

Ukoliko je dividenda isplaćena u dionicama također ne bih ništa prijavljivala, samo se poveća broj dionica u portfelju.

Porez na kapitalnu dobit je sasvim druga priča i treba ga obračunati i platiti.

Dokumentaciju o transakcijama nije potrebno priložiti uz prijavu poreza osim ako te to porezna posebno zatraži .

• goranr
    Početnik
    Reakcija primljeno
    2
    • May 9, 2021 at 10:48 AM
    Quote from Ledica

Isplaćenu dividendu ja bih zadržala na računu na koji je isplata sjela ukoliko je isplaćena u novcu, te dalje investirala u kupnju dionica na inozemnim burzama.

Ukoliko je dividenda isplaćena u dionicama također ne bih ništa prijavljivala, samo se poveća broj dionica u portfelju.

Dokumentaciju o transakcijama nije potrebno priložiti uz prijavu poreza osim ako te to porezna posebno zatraži .

Ha dobro, i ja bih najrađe tako, ali nemojmo se zavaravati - tada smo u poreznom prekršaju - u to sam siguran. Poreznu nije briga što mi radimo sa svojom dividendom ili na koji način nam je isplaćena - čim se isplati nastaje porezna obveza. Što se tiče "neoporezivanja reinvestirane dobiti" to se odnosi samo na dobit poduzeća koja je reinvestirana (zakon o porezu na dobit), ali ne na dividende koje se isplaćuju nama i koje padaju pod zakon o porezu na dohodak.

P.S. Pisao sam teti u poreznoj mail pa ćemo vidjeti šta kaže. Nadao sam se da je netko ovdje već to radio pa može napisati svoje iskustvo..

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • May 9, 2021 at 12:14 PM
    Quote from goranr
    Quote from Ledica

Ha dobro, i ja bih najrađe tako, ali nemojmo se zavaravati - tada smo u poreznom prekršaju - u to sam siguran. Poreznu nije briga što mi radimo sa svojom dividendom ili na koji način nam je isplaćena - čim se isplati nastaje porezna obveza. Što se tiče "neoporezivanja reinvestirane dobiti" to se odnosi samo na dobit poduzeća koja je reinvestirana (zakon o porezu na dobit), ali ne na dividende koje se isplaćuju nama i koje padaju pod zakon o porezu na dohodak.

P.S. Pisao sam teti u poreznoj mail pa ćemo vidjeti šta kaže. Nadao sam se da je netko ovdje već to radio pa može napisati svoje iskustvo..

Display More

koliko i ja znam, "duh" zakona je baziran na isplati u CASH-R-A :S

zato neki i svojim direktorima isplaćuju bonuse u dionicama, jer im je, očito, to, iz nekog razloga, porezno povlaštenije 🤷

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• goranr
    Početnik
    Reakcija primljeno
    2
    • May 9, 2021 at 1:00 PM
    Quote from st-brajo

koliko i ja znam, "duh" zakona je baziran na isplati u CASH-R-A :S

zato neki i svojim direktorima isplaćuju bonuse u dionicama, jer im je, očito, to, iz nekog razloga, porezno povlaštenije 🤷

No to se i dalje ne odnosi na naš slučaj (sumnjam da itko od svog brokera ovdje dobiva dividendu baš u obliku dionice ili dijela dionice). Dakle, broker (u mom slučaju trading212) meni isplati dividendu u obliku casha koji sjedne na moj račun kod tog istog brokera te ja onda taj cash eventualno reinvestiram opet u kupovinu neke dionice ili si isplatim na svoj tekući. U oba slučaja dogodila se inicijalna isplata u cashu koji je sjeo na moj račun kod brokera - dakle nastaje porezna obveza. :(

Ne bih sada ulazio u to da li naša porezna to može kontrolirati ili ne - tema mog pitanja nije kako izbjeći plaćanje tuzemnog poreza već kako provesti najbezbolnije i optimalno plaćanje istog uz uračunavanje već plaćenog inozemnog poreza (koji je već obustavljen od brokera prilikom isplate dividende u ovisnosti o domicilnoj državi d.d.-a).

• goranr
    Početnik
    Reakcija primljeno
    2
    • May 10, 2021 at 1:58 PM

Ono što sam u međuvremenu pogledao jest video o optimtrader platformi

zanimljivo je od 44 minute na dalje što se tiče poreza i rekao bih da potvrđuje sljedeće:

1.) INO-IZJAVA se podense samo jednom - nije baš jasno da li jednom za svaku državu (US, UK, itd) ili je dovoljno jednom općenito

2.) INO-DOH se podnosi jednom godišnje zbirno za sve dividende

3.) Potvrda brokera je dovoljan dokaz poreznoj za uračunavanje inozemnog poreza

4.) Inozemni porez se može uračunati i za US dividende i općenito dividende iz država bez ugovora o izbjg. dvostrukog oporezivanja

• Batka
    Student
    Reakcija primljeno
    191
    • May 19, 2021 at 6:00 PM

Danas mi je na dividendu iz US obračunata stopa poreza po odbitku 37%. Do sada je uvijek bilo 30% za ne-rezidente.

Ima netko možda informaciju da su se stope poreza u US promijenile?

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • May 19, 2021 at 6:16 PM

37% 😮 hebes divku, kad toliko te oderu porezom

• tepra
    Guest
    • May 21, 2021 at 5:12 PM

pozdrav ekipa,

uložio sam malo veću svotu novca preko revolute-a u nadi da ću si olakšati život sa dividendama.

No, maloprije sam pročitao da se porez na kapitalnu dobit ne primjenjuje u slučaju stranih dividendi već na porez po odbitku,

znate li nešto više o ovome, na internetu nisam baš naišao na neke primjere kako i kada treba uplatiti

hvala na odgovorima 8)

• karlo
    Student
    Reakcija primljeno
    97
    Bookmarks
    4
    • May 23, 2021 at 5:53 PM
    Quote from tepra

pozdrav ekipa,

uložio sam malo veću svotu novca preko revolute-a u nadi da ću si olakšati život sa dividendama.

No, maloprije sam pročitao da se porez na kapitalnu dobit ne primjenjuje u slučaju stranih dividendi već na porez po odbitku,

znate li nešto više o ovome, na internetu nisam baš naišao na neke primjere kako i kada treba uplatiti

hvala na odgovorima 8)

i meni trebaju te informacije.. iako kod mene je minorna svota novca, dividende od desetak dolara al opet bi ja to platia da mirno spavan...

Također preko Revoluta

• goranr
    Početnik
    Reakcija primljeno
    2
    • May 24, 2021 at 2:36 PM
    Quote from tepra

pozdrav ekipa,

hvala na odgovorima 8)

Bilo bi dobro navesti izvor informacije tako da možemo bolje prokomentirati...

Inače, ja sam dosta drvio po tim porezima na stranu dividendu i smatram da se to obračunava prema porezu na dohodak od kapitala gdje se već plaćeni inozemni porez može uračunati u tuzemni (pogledajte mojih nekoliko postova gore). Moguće je da ste krivo protumačili vaš izvor - ja bih rekao da taj porez po odbitku koji se spominje plaćaju domaći d.d.-ovi koji isplaćuju dividendu strancima (tj. HR ne-rezidentima).

• tepra
    Guest
    • May 24, 2021 at 3:19 PM
    Quote from goranr
    Quote from tepra

pozdrav ekipa,

hvala na odgovorima 8)

Bilo bi dobro navesti izvor informacije tako da možemo bolje prokomentirati...

Inače, ja sam dosta drvio po tim porezima na stranu dividendu i smatram da se to obračunava prema porezu na dohodak od kapitala gdje se već plaćeni inozemni porez može uračunati u tuzemni (pogledajte mojih nekoliko postova gore). Moguće je da ste krivo protumačili vaš izvor - ja bih rekao da taj porez po odbitku koji se spominje plaćaju domaći d.d.-ovi koji isplaćuju dividendu strancima (tj. HR ne-rezidentima).

Display More

Iskreno, informaciju sam dobio od FIMA brokera, nakon toga sam nastavio traženje u tom smjeru pa sam po internetu pohvatao da se strana dividenda plaća kao porez po odbitku.

Možda najbolje zovnut poreznu pa pitat, tko će znat ako neće oni...

• goranr
    Početnik
    Reakcija primljeno
    2
    • May 24, 2021 at 3:55 PM
    Quote from tepra

Iskreno, informaciju sam dobio od FIMA brokera, nakon toga sam nastavio traženje u tom smjeru pa sam po internetu pohvatao da se strana dividenda plaća kao porez po odbitku.

Bilo bi dobro probati nazvati ako imate živaca i volje. Moja iskustva dobivanjem informacija od porezne su grozna - ili osoba s kojim razgovaram nema pojma ili ne želi dati konkretan odgovor već me uputila na službene stranice porezne - rubrika - pišite nam. Tamo sam postavio pitanje jednom prije 5 mjeseci, a odgovor još nisam dobio.

• tepra
    Guest
    • May 25, 2021 at 4:15 AM
    Quote from goranr
    Quote from tepra

Bilo bi dobro probati nazvati ako imate živaca i volje. Moja iskustva dobivanjem informacija od porezne su grozna - ili osoba s kojim razgovaram nema pojma ili ne želi dati konkretan odgovor već me uputila na službene stranice porezne - rubrika - pišite nam. Tamo sam postavio pitanje jednom prije 5 mjeseci, a odgovor još nisam dobio.

To je ujedno i razlog zašto odugovlačim sa upućivanjem pitanja njima, da mi je moć radit svoj posao kao što oni rade svoj...

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • May 25, 2021 at 7:15 AM
    Quote from goranr
    Quote from tepra

5. Mjeseci? Hebate jel su tako revni i u naplati? Onda je najbolje da se pravis mutav 🤣, a kad te za 10-15 godina pitaju od kud ti $$$, reci da je to sve od dividendi i otislo u zastaru 😅

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • May 25, 2021 at 7:36 AM
    Quote from D_artagnan

5. Mjeseci? Hebate jel su tako revni i u naplati? Onda je najbolje da se pravis mutav 🤣, a kad te za 10-15 godina pitaju od kud ti $$$, reci da je to sve od dividendi i otislo u zastaru 😅

kažeš da ti je poslao "tetak iz Palo Alta" BSOD :S

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• Jure
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    279
    • September 4, 2021 at 10:49 AM
    Quote from Hrx84

Meni su kao fixed Income sasvim ok preferred stocks od brodara kontejneraša koji i nakon što im jednog dana padnu vozarine moći plaćati dividendu jako dugo.

Imam ATCO-PD i GSL-PB, dividendu dijele svaki kvartal, na godišnjoj razini 7.5%, i drugi 8.5%.

Još uvijek mi je ok Slovenija iako je značajno pokupila, pogotovo NLB banka, te osiguravatelji sava i triglav.

Od rizičnijih stvari tipa brodari imam značajnu količinu NMM.

Od domaćih papira Hpb vrijedi rizika na ovoj razini

Jesu li visoki porezi na divku. Ćitao sam na forumima na usa divku ide porez 30%.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • June 7, 2025 at 11:04 AM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      488k
      1.2k
    3. bluelionZG

June 7, 2025 at 11:04 AM
    1. HT (Hrvatski Telekom d.d.) 769

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:28 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 6, 2025 at 6:08 PM
    2. Odgovora
      769
      Pregleda
      420k
      769
    3. loto

June 6, 2025 at 6:08 PM
    1. SAPN (SAPONIA d.d.) 1.1k

• tizian1
      • February 12, 2020 at 8:49 PM
      • Dionice
      • tizian1
      • June 6, 2025 at 5:05 PM
    2. Odgovora
      1.1k
      Pregleda
      509k
      1.1k
    3. xdado

June 6, 2025 at 5:05 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 6, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      916k
      2k
    3. umalo

June 6, 2025 at 11:22 AM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 34

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 6, 2025 at 9:21 AM
    2. Odgovora
      34
      Pregleda
      18k
      34
    3. Avx

June 6, 2025 at 9:21 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• PODR (Podravka d.d.)

bluelionZG June 7, 2025 at 11:04 AM
  • HT (Hrvatski Telekom d.d.)

loto June 6, 2025 at 6:08 PM
  • SAPN (SAPONIA d.d.)

xdado June 6, 2025 at 5:05 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 6, 2025 at 11:22 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

Avx June 6, 2025 at 9:21 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 6, 2025 at 9:09 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

Bankar June 5, 2025 at 10:42 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM

Popularne Teme

• Porez na kapitalnu dobit

456 Replies, 4 years ago
  • Brokeri i brokerske naknade

389 Replies, 5 years ago
  • Brokeri za trgovanje dionicama na stranim tržištima

289 Replies, 5 years ago
  • Plaćanje poreza kod trgovanja na stranim tržištima kapitala

244 Replies, 5 years ago