Kako čitam na raznim facebook grupama izgleda da porezna ne priznaje potvrde brokera da je plaćen porez na dividende u inozemstvu nego isključivo traži potvrdu porezne uprave zemlje di je plačen porez, kakva su vaša iskustva?
Plaćanje poreza kod trgovanja na stranim tržištima kapitala
-
-
-
Kako čitam na raznim facebook grupama izgleda da porezna ne priznaje potvrde brokera da je plaćen porez na dividende u inozemstvu nego isključivo traži potvrdu porezne uprave zemlje di je plačen porez, kakva su vaša iskustva?
Mislim da to ponajviše ovisi na kojeg službenika naiđeš u poreznoj upravi, te su moja iskustva sa poreznicima do sada uglavnom bila pozitivna, a nadam se da će tako i ostati, ali nikad ne znaš na koga možeš naletiti i kako je raspoložen taj dan i samo potvrda od brokera o plaćenom porezu je dovoljna, jer ne znam koga bih uopće iz USA porezne mogao tražiti tako nešto i da li bi mi oni uopće to poslali, ali vjerojatno ni ne bi, jer nisam USA porezni obveznik. Naravno da uvijek ima iznimki u našoj poreznoj upravi, ali recimo da je omjer 1 na 10, dakle jedan zahtjevan i jako nepovjerljiv službenik koji te gleda preko nišana, na ostale prijateljski raspoložene i korektne ljude koji odgovorno rade svoj posao, pa ako je plaćen porez na dividiendu u inozemstvu, pa tako i u USA, bez obzira što još nije ratificiran ugovor o dvostrukom neoporezivanju, porezna se izuzme od naplate poreza na dividendu u Hrvatskoj. Kažem to je individualno kakve si sreće i vjerojatno ovisi o osobi na koju naletiš u poreznoj i kakav je imala dan, te tko ju je naljutio taj dan prije tebe ili je jednostavno zahtjevna i nepovjerljiva prema svima, jer bi po zakonu naša porezna trebala naplatiti dupli porez, ali i oni vide da to nema smisla, jer je zakon o dvostrukom oporezvanju kod nas odavno donesen i usuglašen sa USA, samo već dvije-tri godine nije ratificiran u američkom kongresu, jer eto koliko smo im mi mali iz Hrvatske bitni..
-
Ovo je navodno oslikano na vratima riječke porezne uprave
Zadnja slika crvenim slovima kaže čovjek da inzistiraju na tome i da ništa drugo ne priznaju i da se porez mora platiti ponovo ako toga nema
-
Zadnja slika crvenim slovima kaže čovjek da inzistiraju na tome i da ništa drugo ne priznaju i da se porez mora platiti ponovo ako toga nema
hmmm
men se cini da se to odnosi na nekoga tko radi vani i ostvaruje dohodak od rada u inozemstvu a ne na kapitalnu dobit. pogotovo jer je datum do kad to moras predat cudan.30.11???.
posto se porez na dividendu uskracuje odmah nema razloga da ti ne prizna izvod od brokera jer od tog istog brokera prizna potvrdu o trgovanju na kojoj i pise da si platio porez. pa ako ta potvrda ne valja za placen porez ne valja ni za trgovanje po kojem bi trebao platit porez.
posto vidimo razne papire na vratima ne mozemo utvrditi da se to odnosi na kapitalnu dobit.
-
Ja na poreznoj nisam imao problema. Priznali su izvod od brokera u god. izvješću u kojem se vidi koliku sam dobio dividendu i koliki sam platio porez u inozemstvu. Pošto sam sveukupno platio više od 12% , dodatni porez nisam morao platiti.
-
Ja na poreznoj nisam imao problema. Priznali su izvod od brokera u god. izvješću u kojem se vidi koliku sam dobio dividendu i koliki sam platio porez u inozemstvu. Pošto sam sveukupno platio više od 12% , dodatni porez nisam morao platiti.
Nisam još trgovao vani ali planiram skupljamo iskustva, više ljudi u toj grupi se javilo da su dobili obavijest od porezne da plate porez na dividendu i da ne priznaju potvrdu brokera https://m.facebook.com/groups/718270681887779/
-
Možemo reći da ne postoji uniformni stav; ovisi od službenika i područne uprave ili kako se već zove.
Kolege Bitkojinaśi isto stenju, budem pitao točno zaśto, samo znam da ih je porezna tražila"nenabavljiv papir".
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
SPAN (SPAN d.d.) 2.4k
- LodeRunner
May 26, 2021 at 12:21 PM - Dionice