1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. gcoxNew

Posts by gcoxNew

• ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

• gcoxNew
    • May 12, 2026 at 9:38 PM
    Quote from Tale2

Može neka prognoza daljnjeg kretanja dionice ako netko slučajno ima kristalnu kuglu pri ruci?

Ja bi rekao da ce lagano nastaviti curiti prema 18 eur, tj. P/E=10 ukoliko ecb ne bude morao dizati bazne kamate...

A ako bude agresivnog dizanja, ide feshta :)

Nemam zabu, imam maticu.

• Plaćanje poreza kod trgovanja na stranim tržištima kapitala

• gcoxNew
    • May 9, 2026 at 4:05 PM
    Quote from darac11
    Quote from toom01

Kupio LHA 29.04 prodao 6.5 sa +950eur... Sad ide dividenda 0.33eur. Prodao jer sam znao ostaviti pa nakon datuma stjecanja prava na dividenu gadni pad. Isto tako isplate dividendu, a Njemačka porezna uzme cca 28%.

A dali onda moraš još i Hrvatskoj poreznoj platit 12%? I ispunjavat joppd obrazac?

Ne + Da

• gcoxNew
    • May 7, 2026 at 9:11 PM
    Quote from toom01

Pozz, ekipa vidim piše se o USA oporezivanju. Mene zanima kako riješiti plaćanje poreza na dividendu iz Njemacke kompanije.

Imao sam Lufthansu i dobio nesto dividende. Automatski mi je naplaćeni porez 28.12%. Pitao sam naše brokere zabe jer preko njih radim. Na žalost nisu baš upućeni, a misle kako je jako komplicirano i na kraju za male iznose neisplativo.

Navodno ima dogovor 15% max, ali mora se podnositi zahtijev uz angažiranog zastupnika ili odvetnika i onda to sve košta.

Kod prodaje ukoliko imam dobit u 1mj., zaba pošalje iznos dobiti na koji kod nas platim porez.

Imas pravo na povrat poreza po ugovoru o dvostrukom oporezivanju jer se izmedju cro-de primjenjuje stopa od max 15% na mjestu izvora (za male dionicare). Treba ti potvrda da si hrv porezni rezident, da je porez placen u njemackoj (za koju firmu, po kojoj stopi i u kojem iznosu) i to bi trebao slati njemackoj poreznoj upravi Federal Central Tax Office (BZSt) sa zahtjevom za povrat. E sad, ovu potvrdu da je porez ustegnut i placen njemackoj izdaje obicno broker ili custodian. Koliko ce te zaba oderat moras vidjeti s njima.

Koliko znam, na IBKR-u po dionici za tu potvrdu uzmu 30eura (za njemacku). E sad, trebas izracunati da li ti se isplati ;)

Uz to, mislim da ti ne treba odvjetnik ni zastupnik ako znas par formulara na engleskom ispuniti. budi spreman na to da procedura traje neko vrijeme i zavisi o sporosti zemlje...

• ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

• gcoxNew
    • March 3, 2026 at 11:03 PM

Mozda ako dodje na 17 eura

• HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

• gcoxNew
    • December 3, 2025 at 12:01 PM
    Quote from dionicar

po statistici ispada da je nas HPB uzasno podcjenjen obzirom da se trguje mrvicu iznas BVPS a nasa draga ZABA se trguje 3x BVPS. po tome HPB ima gorica do 900 eur / share?

Ili alternativno da je draga ZABA precijenjena i ima gašenje do 8 eur/share?

• gcoxNew
    • June 27, 2025 at 10:48 PM

Pozdrav svim forumasima koji citaju.

Trebao bi mi savjet nekog od vas tko je trazio povrat preplacenog poreza na dividende u Sloveniji. Naime, Slovenska porezna trazi da im dostavim "lanac transakcija (swift)" od izvora do primatelja i dodatno da dostavim ODO-1 obrazac.

Kako ste vi dosli do tih dokumenata?

Konkretno imam dionice NLB-a i NLB GDR-a kod dva razlicita internacionalna brokera pa neznam koga da pitam za te informacije. Pitao sam oba brokera ali su me vise-manje otkantali i rekli "imas 'statemente' koje nudimo i to je to"...

Hvala unaprijed na dijeljenju zlata vrijednih informacija :)

Lijep pozdrav...

P.s. Poruka Adminu ako sam uletio u krivivi subforum;

Molim za premjestaj :)

1. Privacy Policy
  2. Kontakt