Ni dobit ni gubitak se ne gledaju ako su preko 2 godine. Porez ide na ovih 200 ispod 2 godine
Porez na kapitalnu dobit
-
-
-
Hvala.. chatgpt znaci krivo govori.. on kaze da posto sam prodao ove godine da se gubitak knjizi u ovu godinu jer je ostvaren ove godine
-
Nije problem utome. Žašto meni država naplaćuje porez na moj osobni reskir a da ne kažem da je u tome i moj dodatak razvoju neke firme?
-
Hvala.. chatgpt znaci krivo govori.. on kaze da posto sam prodao ove godine da se gubitak knjizi u ovu godinu jer je ostvaren ove godine
Opcepoznato je da ti genAI alati nisu nimalo pouzdani i nikako se ne bi trebali koristiti kao 'source of truth'. Pa dizajnirani su da pogadjaju sljedecu rijec pobogu!
-
Kapitalni gubici se mogu priznati i koristiti za umanjenje porezne osnovice, ali samo ako su ostvareni unutar iste kalendarske godine i pod uvjetom da se odnose na financijsku imovinu koja je otuđena u roku kraćem od dvije godine od dana nabave.
📝 Ključne informacije o kapitalnim gubicima u Hrvatskoj
- Oporezivanje kapitalnih dobitaka:
- Porez se plaća samo na neto kapitalni dobitak ostvaren otuđenjem financijske imovine (npr. dionica, udjela u fondovima) koja je držana manje od dvije godine od dana nabave.
- Dobici od papira držanih duže od dvije godine su neoporezivi.
- Priznavanje kapitalnih gubitaka:
- Kapitalni gubici se mogu odbiti samo od kapitalnih dobitaka koji su ostvareni u istoj kalendarskoj godini i to najviše do visine tih oporezivih kapitalnih dobitaka (tj. dobitaka ostvarenih unutar 2 godine držanja papira).
- Gubici nakon dvije godine držanja:
- Ako ste vrijednosne papire držali duže od dvije godine i realizirali gubitak, taj se gubitak ne može koristiti za umanjenje porezne osnovice za kapitalne dobitke ostvarene u tekućoj godini.
- Budući da se ni eventualni dobitak od takvih papira ne bi oporezivao, ni gubitak se ne priznaje za porezne svrhe.
Zaključak: Gubici realizirani nakon što ste papire držali duže od dvije godine ne mogu umanjiti poreznu osnovicu za tekuću godinu jer se radi o segmentu transakcija (otuđenje imovine držane >2 godine) koje su zakonom izuzete i od oporezivanja i od priznavanja gubitaka.
pa ne izgleda da AI krivo govori
- Oporezivanje kapitalnih dobitaka:
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2.2k