jel zna netko kada ce sporazum sa amerikom biti ratificiran? ovih 30% poreza me odbija od bilo kakve kupnje dionica sa dividendom
Plaćanje poreza kod trgovanja na stranim tržištima kapitala
-
-
-
Do sada nisu kažnjavali:
DOBROVOLJNA PRIJAVA INOZEMNIH PRIMITAKA
Građani, rezidenti Republike Hrvatske (dalje u tekstu: RH), koji su ostvarili inozemne primitke (plaću, mirovinu, primitke od obrta, imovine i imovinskih prava, kapitala ili druge primitke) u ovoj ili ranijim godinama, a do sada ih nisu prijavili Poreznoj upravi mogu to učiniti dobrovoljno prije zaprimanja službenog poziva.
Inozemni primitak je obvezno prijaviti u RH i kada je u inozemstvu porez već plaćen, a plaćeni porez uračunat će se u poreznu obvezu. Pri utvrđivanju oporezivosti ostvarenog inozemnog primitka odredbe međunarodnih ugovora koji su na snazi imaju prednost pred odredbama tuzemnih propisa. Iznimno, građani koji ostvaruju samo mirovinu iz: Kanade, Kine, Luksemburga, Makedonije, Maroka, Mauricijusa, Njemačke, Omana, Poljske i San Marina istu u ovom postupku nemaju obvezu prijaviti, već će Porezna uprava za njih izvršiti automatsku prijavu sukladno službenim informacijama zaprimljenim međunarodnom razmjenom podataka.
Dobrovoljna prijava inozemnih primitaka
Ovo malo proučite, i nemoj te se zezat, pogotovo ako ozbiljnije novce zarađujete vani, a niste ništa prijavljivala našoj poreznoj.
-
Molim pomoć! Ako već 10tak godina prijavljuje PDK od trgovanja u tuzemstvu i sad sam u ovoj godini prvi puta ostvario neku inozemnu zaradu od trgovanja na platformi (ne znači da će na kraju godine biti ukupni +). Trebam li sad nešto posebno prijavljivati ili tek iduće godine sa prijavom PDK za 2024.?
-
Ma sve 5 Junius.
Ali je blesavo da to nije automatizmom povezano sa platformama, brokerima, jer prakticno ekipa moze drzati sve na platformi, trejdati, i nikad povlaciti u banku… tko ce uopce znat di su i sta radili ako nema automatizma.
Ili kazu da se ne sjecaju sta su radili pred 10-15-20 godina kad toliko prođe, kao neka nasa ekipa na sudovima sto se ne sjeca…. -
podnio jucer za domace a prije tjedna dana za inozemne. sto Vas muci ?
Sve je pojasnjeno za HR u ovom linku od KressoM.
To ste mogli odradit na istoj prijavi, posebna šifra za domaće, posebna za strane dionice.
Koja je šifra za strane dionice?
-
Ok, prijavis i sta onda?
Ovdje recimo broker konkretno investor, posalje JOPPD obrazac da toliko i toliko prodano, oporezivo/neoporezivo i fino se vidi, na kraju godine sredis kapitalne dobitke i gubitke i platis…A vani? Tko to radi? Salju/nesalju?
Pa prijava poreza na dohoda kod kapitala u Hr ili inozemstvu je potpuno jednaka.
razlika je u prijavi dohodka od npr dividendi-kamata na stednju. u hr ne morate nista jer vam porez odma odbiju a vani je to drugacije. video od TETKE o tome imate ovdje
ovo je par SS najbitnijeg iz videa.
Ovo oko dividendi je malo zah.... al koliko sam slusao ostale koji trguju vani prijava na kraju godine za sve dividende nije predstavljala do sad problem u poreznoj mada bi se trebalo predat nakon 8 dana od primitka. Pogotovo ako zelite da vam priznaju placen porez u inozemsktvu. tada morate to odradit preko ino-doh(do kraja sijecnja) a ne preko joppd obrazca(do kraja veljace). ako ste dobili dividendu iz amerike uzeli su vam 30%. ako prijavite na joppd obrazacu morate platit i nas porez u cijelosti. ako idete preko ino-doh obrasca kod nas ne morate platit porez.
Razlika je jos u tome sto sve obracunato na joppd obrascu morate odma i platiti a sve prijavljeno na ino-doh obrascu cekate da vam porezna posalje koliko morate platit
Sve gore navedeno kao i ino-izjava postoji na e-porezna i meni je trebalo oko 10-15 minuta da je popunim.
-
To ste mogli odradit na istoj prijavi, posebna šifra za domaće, posebna za strane dionice.
mislim da je sifra ista i za strane i za domace 1006.
ako prijavljujete stranu dividendu onda je oznaka 1001
nisam siguran dal zaradu-gubitak na dionicama smijem prebijat ino i HR.
npr kod nas sam u plusu 1000 vani sam u minusu 1100 - kao onda ne bi trebao nista prijaviti. E to nisam siguran dal je tako al mislim da je.
-
Pogotovo ako zelite da vam priznaju placen porez u inozemsktvu. tada morate to odradit preko ino-doh(do kraja sijecnja) a ne preko joppd obrazca(do kraja veljace). ako ste dobili dividendu iz amerike uzeli su vam 30%. ako prijavite na joppd obrazacu morate platit i nas porez u cijelosti. ako idete preko ino-doh obrasca kod nas ne morate platit porez.
Razlika je jos u tome sto sve obracunato na joppd obrascu morate odma i platiti a sve prijavljeno na ino-doh obrascu cekate da vam porezna posalje koliko morate platit
Sve gore navedeno kao i ino-izjava postoji na e-porezna i meni je trebalo oko 10-15 minuta da je popunim.
hm, ja mislim da sam negdje vidio primjere za dividende iz amerike di se podnosi joppd, a onda se tamo upise da je porez vec placen, tj oznaci se porez koji se mora platiti 0
a posto je sifra iz dolazne zemlje za ameriku, porezna zna da je porez automatski naplacen
nisam 100% siguran za to, al jedno 78% jesam
-
-
npr kod nas sam u plusu 1000 vani sam u minusu 1100 - kao onda ne bi trebao nista prijaviti. E to nisam siguran dal je tako al mislim da je.
Zbrajaju se i oduzimaju inozemni i domaći kapitalni dobitci i gubitci na jednom te istom JOPPD obrascu, sve u đuture ide.
-
-
Zbrajaju se i oduzimaju inozemni i domaći kapitalni dobitci i gubitci na jednom te istom JOPPD obrascu, sve u đuture ide.
Samo ista financijska imovina dionice sa dionicama, obveznice sa obveznicama, kriptovalute sa kripovalutama....
Kažem nije normalno da nitko ne zna...hehhe
-
Samo ista financijska imovina dionice sa dionicama, obveznice sa obveznicama, kriptovalute sa kripovalutama....
sad smo ga zakomplicirali skroz.
Ako ide ista imovina zasto ste napisali da INO ide pod drugim brojem?
znaci prihod od dionica u Hr i prihod od dionica iz inozemstva idu pod istim brojem. 100
-
Pogotovo ako zelite da vam priznaju placen porez u inozemsktvu. tada morate to odradit preko ino-doh(do kraja sijecnja) a ne preko joppd obrazca(do kraja veljace). ako ste dobili dividendu iz amerike uzeli su vam 30%. ako prijavite na joppd obrazacu morate platit i nas porez u cijelosti. ako idete preko ino-doh obrasca kod nas ne morate platit porez.
hm, ja mislim da sam negdje vidio primjere za dividende iz amerike di se podnosi joppd, a onda se tamo upise da je porez vec placen, tj oznaci se porez koji se mora platiti 0
a posto je sifra iz dolazne zemlje za ameriku, porezna zna da je porez automatski naplacen
nisam 100% siguran za to, al jedno 78% jesam
Teta u našoj ispostavi porezne uprave rekla je da ne treba ispunjavati JOPPD obrazac pa smo za iisplacene dividende u 2023.g. samo predali do 31.1. ove godine ino- doh obrazac za dividende iz USA i Njemačke te uplatili 10% poreza za jednu isplaćenu dividendu nizozemskog isplatitelja koja nije bila oporezovana u drzavi isplatitelja.
-
sad smo ga zakomplicirali skroz.
Ako ide ista imovina zasto ste napisali da INO ide pod drugim brojem?
znaci prihod od dionica u Hr i prihod od dionica iz inozemstva idu pod istim brojem. 100
Kažem, ne postoji na netu jedan mješovita prijava, pa da vidimo kako to ide...odustao sam od potrage. Fascinantno je da nitko ne zna...
-
Nemam obveznice osim mamine narodne, nemam kripto, imam samo dionice pa ovo drugo mie ne zanima i nije u fokusu mog interesa.😁
-
Za isplacenu dividenu u inozemstvu za koju nije placen porez pri isplati ...bi trebali popunit joppd u roku 30 dana. al tko to radi?
pa netko proda i kupi par dionica u par dana i sjedne mu dividenda par eura i nie placen porez. pa morao bi dezurat na salteru poste za placanje svaki dan par sati
ktome dobis divku par centi. nisi platio porez i onda moras ovdje podjet prijavu i platit porez i prirez na tih par centi. i onda te to sve kosta vise negosi dobio dividende .
ocito su toga svjesni u poreznoj pa nam gledaju kroz prste i dopustaju da to sve obavljamo na kraju godine.
Tetka kaze slijedece o prijavi ino + hr poreza:
Što ako imamo kapitalnih dobitaka i iz inozemstva i u tuzemstvu?
U slučaju kapitalnih dobitaka porezni obveznik podnosi obrazac JOPPD za ukupni kapitalni dobitak koji je ostvario u prethodnoj godini u tuzemstvu i inozemstvu te porez plaća na ukupni kapitalni dobitak, a ne posebno samo na kapitalni dobitak ostvaren u inozemstvu.
dal idu pod isti broj ili razlicit e to nisam saznao al na e-poreznoj koji god sam dosad broj upisao je prihatio . ocito e-porezna ide onom. daj sto das -upisi bilo sta i plati
-
Molim pomoć za novajliju na stranim platformama. Kako se tu gleda godišnji dobit/gubitak? Sve zatvorene pozicije bez obzira jesu li isplaćivane na račun ili samo ono šta je isplaćivano???
-
Molim pomoć za novajliju na stranim platformama. Kako se tu gleda godišnji dobit/gubitak? Sve zatvorene pozicije bez obzira jesu li isplaćivane na račun ili samo ono šta je isplaćivano???
sve zatvorene. mozes prebijat HR-kripto-ino trgovanja.
isto kao i kod nas. sve zatvorene - ne gleda se dal si povuk npr od erste brokera. kod kripta samo trgovanja koja su izasla u fiat- trgovanja unutar kripta ratzlicitim altovima se ne gleda.(to je super opcija jer uvjek mozes izac u stablecoin i cekat da prodje 2 godine pa nema poreza. Mislim da ce to ubrzo promijenit jer je stable coin ko izlaz u fiat u biti.
-
Malo nedoumica vezano sta sve spada u kapitalni gubitak kod svih pripadajucih troskova, da li tu prijavljujete sve provizije trgovanja svih transakcija ostvarenih u godinu dana bez obzira bile one i nove kupnje dionica i prodanih dionica starijih od dvije godine ili samo onih transakcija koji ulaze u obracun poreza koji zadovljavaju uvijet da nisu starije od dvije godine, ali tu dolazimo do pitanja kako kod kupnje znati koja provizija nece biti starija od dvije godine.
Drugo da li u troskove spada mjesecna naknada za pristup trgovinskim podatcima tipa NASDAQ Level I ili slicno
Trece sta je s margin kamatom ako je tokom godine imamo jel to isto uracunato u trosak
Cetvrto od prosle godine kod interactiva imamo kamatu na visak love po racunu, sta je s tim da li to ulazi u obracun dohotka od kamata ili ne jer se radi o a vista kamati, ali je veca od 0,5% ?
Eto s godinama i dalje imam pitanja kad treba popunit prijavu kako neke stvari uracunat.
-
1. gubitak kao i dobitak se racuna samo na dionice koje ste prodali unutar dvije godine. ako ste neku dionicu kupili i prodali nakon dvije godine ne placate porez na nju ali ne mozete ni prikazat gubitak ako ste izgubili na njoj
kao i kod ZSE ne mozete prikazivat trosak kupnje dionice koju niste prodali. znaci u obracun ulaze iskljucivo dionice koje ste kupili i prodali unutar dvije godine a sve ostale naknade za neke druge dionice koje niste prodali se ne uzimaju u obzir.
2. mislim da naknadni troskovi koji su vam olaksali trgovanje ne ulaze u troskove jer mislim da ni placanje knjige dionicara na ZSE ne mozete prikazat u troskovima. tako bi mogli uracunat u trosak i placanje nekog bota. pricam za ficicke osobe. ako ste neka firma sigurno mozete prebit sve troskove.
3. nemam pojma ... al sto to na kraju kad prodate odnosno zatvorite margin ne udje u trosak ? mislim da udje i to je iskazano u IB izvjestaju, cak sam siguran.
4. ako je kamata to bi spadalo u oporeziv dohodak kao i dividenda o kojoj smo pricali ranije.
IB u svojem godisnjem izvjestaju vam ionako sve izracuna ukljucujuci i svoje naknade i to za dionice koje ste prodali odnosno na dionice za koje morate platit porez. obratite samo paznju na one koje su presle prag od 2 godine jer sumnjam da IB zna za nas zakon o 2godine.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Hrvatski ETF fondovi 166
- LodeRunner