mislim da da ddjh,onda je to to
ni kriv ni dužan, radi prodaje tpng upao sam u porezne škare
mislim da da ddjh,onda je to to
ni kriv ni dužan, radi prodaje tpng upao sam u porezne škare
Blizi se kraj godine pa tema posaje aktualna.
i evo par novih pitanja koja se ne pojavljuju u temi
ZSE.
Trenutno sam u plusu i morao bi platit porez . Imam par dionica u minusu . danas prodam dio tih dionica i u minusu sam pa ne moram prijavit porez.
sutra kupim nazad te dionice . to smijem ? ili mora proc neki vremenski period? dal smijem prodat 30.12 a kupit 3.1 u slijedecoj kalendarskoj?
dal igdje pise nakon kolko smijem opet kupit prodane dionice? pa i sad to radim. kupim u ponedeljak prodam u petak bez da namjestavam porez pa ne vidim razlog zasto to ne bi radio i dalje al na kraju godine.
porez cemo obracunat u kunama jer smo u kunama trgovali. to cemo samo pretvorit u eure i platit eurima?
e-prijava ce bit odma u eurima ili u kunama a samo zadnji zbroj za platit u eurima?
izvjestaji banaka ce ic u eurima ili u kunama?(kod erste brokera ide u obje valute vec sada)
sutra kupim nazad te dionice . to smijem ? ili mora proc neki vremenski period? dal smijem prodat 30.12 a kupit 3.1 u slijedecoj kalendarskoj?
Kod nas nema "wash" trgovanja pa bez problema mozes prodajom napraviti minus i zatim sutradan odmah kupiti iste dionice. Kalendarske godine nisu bitne samo je bitno da nije isti dan. Sto se tice kuna nemam pojma, jos cekam odgovor od svoje banke vezano za euro koji sam postavio pred 15 mjeseci.
No predpostavljam da svi izvjestaji od 1.1. moraju ici dvojno pa tu ne bi trebalo biti problema.
Display MoreBlizi se kraj godine pa tema posaje aktualna.
i evo par novih pitanja koja se ne pojavljuju u temi
ZSE.
Trenutno sam u plusu i morao bi platit porez . Imam par dionica u minusu . danas prodam dio tih dionica i u minusu sam pa ne moram prijavit porez.
dal igdje pise nakon kolko smijem opet kupit prodane dionice? pa i sad to radim. kupim u ponedeljak prodam u petak bez da namjestavam porez pa ne vidim razlog zasto to ne bi radio i dalje al na kraju godine.
porez cemo obracunat u kunama jer smo u kunama trgovali. to cemo samo pretvorit u eure i platit eurima?
e-prijava ce bit odma u eurima ili u kunama a samo zadnji zbroj za platit u eurima?
izvjestaji banaka ce ic u eurima ili u kunama?(kod erste brokera ide u obje valute vec sada)
Pitanje je dal se nesto kaj smo drzali recimo godinu dana ( a vjerujemo da vrijedi vise od trenutne cijene ) isplati sada prodat da smanjimo placanje poreza ili drzat pa kad naraste na cijenu koju mi mislimo da vrijedi , onda prodat i ne platit porez .
neke koje drzim vec godinu i pol ni ne razmatram da prodam da smanjim dobit.
gledam ove novije koje sam kupio nedavno pa mi ne igra veliku ulogu pri cekanju da prodje 2 godine.
s druge strane gledam likvidnost na tim pojedinim dionicama je katastrofa. ak krenemo prodavat za prebijanje dobiti ode sve u bunar
mislim da je najbolje ako netko raspolaže s većim gubitkom prodati 27.12 i kupiti odmah nazad 02.01 ako se baš ne želite odreći tih dionica, malo j eproblem što se pri kraju prosinca zna malo dotjerivati Crobex, pa je oprez svakako potreban, ja sam to radio jedne godine, a ove su isto svi izgledi da bih mogao viro prebijati s nekim zaostalim gubitašima
da li se dobit računa automatski ili samo kod povlačenja novca s računa
Pa kod prodaje/kupnje.. neovisno dali ces povuci sredstva sa racuna ili ne.
da li se dobit računa automatski ili samo kod povlačenja novca s računa
Mislim ,vi ste specijalist a postavljate ovakva pitanja?! Pa to bi trebali znat
specijalisti su specijalizirani samo za jednu stvar
Mislim ,vi ste specijalist a postavljate ovakva pitanja?! Pa to bi trebali znat
Ma to Harpi radi u poreznoj pa samo provjerava nase znanje.
ja imam jedno pitanje,pa ako netko zna!?
recimo kupio sam dionice prije 2 godine(na njih se porez više ne plaća) i u međuvremenu sam nadokupio dionice iste firme,i sad hoću prodati isti broj dionica koje sam prije 2 godine kupio,
kako će ovi u poreznoj znati koje sam ja dionice prodao, stare ili nove🤔??
ja imam jedno pitanje,pa ako netko zna!?
recimo kupio sam dionice prije 2 godine(na njih se porez više ne plaća) i u međuvremenu sam nadokupio dionice iste firme,i sad hoću prodati isti broj dionica koje sam prije 2 godine kupio,
kako će ovi u poreznoj znati koje sam ja dionice prodao, stare ili nove🤔??
FIFO metodom.
prvo se prodaju najstarije
hvala Emil,tu piše da se ne plaća porez nakon 3 godine,šta nije nakon 2?
Nakon 2 godine.
hvala Emil,tu piše da se ne plaća porez nakon 3 godine,šta nije nakon 2?
nakon 2 godine. clanak je star a stavio sam ga radi objasnjenja fifo metode.
nije ni 12 % porez nego 10%.
ok,hvala još jednom🤝
Sto se tice kuna nemam pojma, jos cekam odgovor od svoje banke vezano za euro koji sam postavio pred 15 mjeseci.
Eto ga, nakon 15 mjeseci sluzbeni odgovor nesluzbenim kanalom. Tko daje novce ovim idiotima u Zabi je zbilja cisti idiot.
To, naravno, ukljucuje i mene.
Koji je ovo cirkus, znaci imat ces jedan tekuci racun kao za placu u eurima, a onda jedan “devizni” gdje ces moci imati eure opet i sve druge valute 🤣🤣🤣🤣
Nego jel tko i u italiji, njemackoj, austriji rade drugi?
Hebate pa racun je racun, stvarno je glupo imati bilo sta osim revoluta, i tako mjenjas valute po forex tecaju
Sto se tice kuna nemam pojma, jos cekam odgovor od svoje banke vezano za euro koji sam postavio pred 15 mjeseci.
Eto ga, nakon 15 mjeseci sluzbeni odgovor nesluzbenim kanalom. Tko daje novce ovim idiotima u Zabi je zbilja cisti idiot.
To, naravno, ukljucuje i mene.
Dal je ove godine prvi april malo zakasnio ili je uranio od sljedece ?