1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Pitanja i savjeti

Porez na kapitalnu dobit

• Vedran
  • September 26, 2020 at 5:33 PM
  • Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • January 10, 2021 at 9:48 AM
    Quote from D_artagnan

Dali treba prijavljivati i neoporezive prodaje dionica? Recimo prodao si nesto kupljeno prije 2 godine.. ili samo izvuces ovo sta je unutar 2 godine?

Ja nikada nisam, i nije mi došla nikakva kazna. Takvo mišljenje sam dobio i od brokera da ne treba.

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • January 10, 2021 at 12:26 PM

Kao i sve kod nas tako i svaka TETA u poreznoj ima svoj nacin ?(

Najbolje da pitate u svojoj poreznoj upravi sto morate i dal morate jer na kraju od kazne za neprijavu vas nece oslobodit isprika - al rekli su mi na forumu odnosno rekao mi je broker ili rekli su mi u banci, jer prijavu ce obradit ta TETA u poreznoj.

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • January 11, 2021 at 2:03 PM
    Quote from Paulie

Da li se prijavljuje ikakvo izvješće poreznoj ukoliko je ostvarena kapitalna dobit, a između kupnje i prodaje je prošlo više od 2 godine, dakle nema obveze plaćanja poreza.

Ja do sada nisam prijavljivao kapitalnu dobit kada nije bilo obveze plaćanja poreza,, smatram da to i ne treba, ali u zakonu je to dosta nedorečeno i nejasno, pa me zanimaju da li drugi prijavljuju to ?

Treba prijaviti i neoporezive prihode unutar JOPPD obrasca, na drugoj strani pod retkom br.1 staviš oporezive primitke, pod retkom br.2 neoporezive. Sve skupa minuta više posla.

Također u poseban stupac trebaš stavit kapitalne dobitke ostvarene u inozemstvu, tj u poseban stupac za one zemlje s kojima imamo potpisan sporazum o izbjegavanju dvostrukog oprezivanja, a u poseban supac one zemlje s kojima nemamo, svaka kategorija ima svoju šifru od 1001-1006.

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • January 11, 2021 at 2:25 PM

Samo da nadopunim, također dobit ili gubitak u otvorenim investicijski fondovima se ubacuje u ovaj gore JOPPD obrazac.

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • January 11, 2021 at 2:46 PM
    Quote from Marin83
    Quote from Paulie

Da li se prijavljuje ikakvo izvješće poreznoj ukoliko je ostvarena kapitalna dobit, a između kupnje i prodaje je prošlo više od 2 godine, dakle nema obveze plaćanja poreza.

Ja do sada nisam prijavljivao kapitalnu dobit kada nije bilo obveze plaćanja poreza,, smatram da to i ne treba, ali u zakonu je to dosta nedorečeno i nejasno, pa me zanimaju da li drugi prijavljuju to ?

Treba prijaviti i neoporezive prihode unutar JOPPD obrasca, na drugoj strani pod retkom br.1 staviš oporezive primitke, pod retkom br.2 neoporezive. Sve skupa minuta više posla.

Također u poseban stupac trebaš stavit kapitalne dobitke ostvarene u inozemstvu, tj u poseban stupac za one zemlje s kojima imamo potpisan sporazum o izbjegavanju dvostrukog oprezivanja, a u poseban supac one zemlje s kojima nemamo, svaka kategorija ima svoju šifru od 1001-1006.

Da li ste kolega sigurni da je potrebno upisati i neoporezive primitke u JOPPD obrazac ?

Ja tu uvijek upišem nulu jer čemu prijavljivati nešto što ne podliježe oporezivanju.

Koga briga koliko sam na dobitku ako nisam dužna na to platiti porez ?

Također ako sam ostvarila dobit na prodanim dionicama koje sam držala dulje od dvije godine JOPPD obrazac uopće nisam dužna ni podnijeti poreznoj, barem ja tako mislim i radim.

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • January 11, 2021 at 3:03 PM
    Quote from Ledica
    Quote from Marin83

Da li ste kolega sigurni da je potrebno upisati i neoporezive primitke u JOPPD obrazac ?

Ja tu uvijek upišem nulu jer čemu prijavljivati nešto što ne podliježe oporezivanju.

Također ako sam ostvarila dobit na prodanim dionicama koje sam držala dulje od dvije godine JOPPD obrazac uopće nisam dužna ni podnijeti poreznoj, barem ja tako mislim i radim.

Display More

Ajmo logikom, ostvarila si dobit od milijun kuna(neporezivih), jel bolje to prijavit ili se kasnije zezat sa Poreznom u dokazivanju porijekla novca?! Po novome skidaju 100% iznosa, ako ne uspiješ dokazati odakle ti novac(u teoriji), sad kakva je praksa nemam pojma.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • January 11, 2021 at 3:34 PM

Ledica, tako bi bilo normalno i logično.. ali vrag zna, budući da u HR je malo toga normalno i logično :/ i ono šta je jednostavno i čas posla jedna osoba može odraditi se iskomplicira nepotrebno da tolika birokracija ima šta raditi da opravda svoje postojanje.

• godo
    Student
    Reakcija primljeno
    181
    • January 11, 2021 at 3:41 PM

Ja sam dva put prijavio porez, ove godine neću. Otkud bi oni uopće znali da li sam ja na dobitku. Zvati će brokera ili šta?! Nije da izbjegavam, ali prošle godine su me izvozali kad sam došao pitati kom trebam predati joppd. Kao o čemu ovaj.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • January 11, 2021 at 6:06 PM

Nego jel netko predao prijavu recimo na trgovanje i zaradu na kriptovalutama ako je imao? Mislim da ovi u poreznoj bi ga gledali wtf???

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • January 11, 2021 at 6:33 PM
    Quote from D_artagnan

Ledica, tako bi bilo normalno i logično.. ali vrag zna, budući da u HR je malo toga normalno i logično :/ i ono šta je jednostavno i čas posla jedna osoba može odraditi se iskomplicira nepotrebno da tolika birokracija ima šta raditi da opravda svoje postojanje.

Meni se čini da ovaj porez na kapitalnu dobit je takva vrsta poreza koji država najteže može staviti pod svoju kontrolu pa uglavnom ostaje na savjesti i savjesnosti svakog pojedinog poreznog obveznika tj.investitora, a pogotovo trgovanje na burzama izvan RH bez posredovanja domaćih brokeraja pa zato nam se i nameće zakonska obveza prijave u roku 8 dana od prvog primitka odnosno kapitalnog dobitka u registar poreznih obveznika da bi poreznici saznali da se baviš trgovanjem na burzi.

Kolega Marin83 objasnite mi zašto bih poslije i kada to poslije imala problema s poreznicima sto prije nisam prijavila nešto sto nisam ni trebala prijaviti. Ne razumijem vas.

Inače, da bi mirno spavali , moja obitelj i ja već dugi niz godina vrlo precizno vodimo sve evidencije, prijavljujemo i plaćamo porez uključujući i porez na kapitalnu dobit ostvarenu na stranim burzama mimo naših brokerskih kuća .

Porezna može bez ikakvih problema preko skdd doći do svih podataka o trgovanju i ostvarenim dobicima na ZSE ,ali bez nekog trigera , poreznog prekršaja, kaznenog dijela ili nekih sumnjivih financijskih malverzacija ili nečeg sličnog nema razloga da ide u istraživanje da li Pero Perić trguje preko nekakve platforme na nekoj inozemnoj burzi i da li je ostvario kapitalnu dobit. Zato sam napisala da je puno toga sto je propisano zakonom ipak samo na savjesti pojedinca.

Quote from D_artagnan

Nego jel netko predao prijavu recimo na trgovanje i zaradu na kriptovalutama ako je imao? Mislim da ovi u poreznoj bi ga gledali wtf???

Kolega, evo jednog mišljenja porezne iz 2018.

https://porezna-uprava.hr/HR_publikacije…0_.000?id=19590

https://porezna-uprava.hr/HR_publikacije…0_.000?id=19590

Edited once, last by Ledica: Merged a post created by Ledica into this post. (January 11, 2021 at 6:36 PM).

goldfinger
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    750
    • January 11, 2021 at 6:53 PM
    Quote from Ledica
    Quote from Marin83

Display More

Koliko ja znam, od teta poreznica, ovo je točno. Ne morate prijaviti gubitak, dobitak ispod 115 kn(ili koliko već). Ne morate prijaviti ni dobitak ako dionica ima dvije godine. Prijavljuje se ono što se mora, kao i na carini...vaša je dužnost i obaveza da znate što se mora prijaviti

• sasab
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    282
    • January 12, 2021 at 10:03 AM

Komu je jednako, a komu bolje s nižim porezom na dohodak od 1. siječnja

https://lider.media/sto-i-kako/kom…sijecnja-134861

• fury147
    Početnik
    Reakcija primljeno
    2
    • January 13, 2021 at 12:05 PM

Pozdrav, zanima me u kojim slučajevima moram napraviti poreznu prijavu. Da li treba nešto ispunjavati ili se to automatski odradi?

• dionicar
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,186
    • January 13, 2021 at 11:36 PM

za dionice kolega fury147 trebate popuniti po zakonu. ako ne popunite, ako Vas ne ulove nikome ništa kolega.

e sada. to je na Vama :D :)

• blackawe
    Početnik
    Reakcija primljeno
    4
    • January 21, 2021 at 1:32 PM

ima li koja dobra duša da mi pomogne s ovom kapitalnom dobiti i revolutom, iz kurioznosti sam ubacio novce tamo prije 6 mjeseci i sad sam ih povukao.

Uzimao sam dionice 3-4 firme i jedina zarada iznad 115 kn je bila kod jedne firme i samo bi to trebao prijaviti?

Riječ je opet o nekih pišljivih 300 kn zarade koje bi sad trebao evidentirat u poreznoj.

Da sam znao da hrvatski sustav ovoliko zakomplicira i obicnu uplatu poreza, ne bih ulago novčeke nego bi ih držao ispod madraca.

Koje su moguce sankcije ako to ne napravim?

Ima li tko volje napraviti kao malom djetetu hodogram kako sto i gdje 😅.??

Hvala

• Batka
    Student
    Reakcija primljeno
    191
    • January 21, 2021 at 3:34 PM
    Quote from blackawe

ima li koja dobra duša da mi pomogne s ovom kapitalnom dobiti i revolutom, iz kurioznosti sam ubacio novce tamo prije 6 mjeseci i sad sam ih povukao.

Uzimao sam dionice 3-4 firme i jedina zarada iznad 115 kn je bila kod jedne firme i samo bi to trebao prijaviti?

Riječ je opet o nekih pišljivih 300 kn zarade koje bi sad trebao evidentirat u poreznoj.

Da sam znao da hrvatski sustav ovoliko zakomplicira i obicnu uplatu poreza, ne bih ulago novčeke nego bi ih držao ispod madraca.

Koje su moguce sankcije ako to ne napravim?

Ima li tko volje napraviti kao malom djetetu hodogram kako sto i gdje 😅.??

Hvala

Display More

ako se radi o kupo-prodaji, zbrojiš sve zarade i sve gubitke. Porez se izračuna na eventualni ukupni dobitak u toku godine. Prodaja ide po FIFO (prvo se proda najranije kupljeni papir).

Dividende prijavljuješ odvojeno.

• blackawe
    Početnik
    Reakcija primljeno
    4
    • January 21, 2021 at 4:43 PM

znači registrira se sve skupa kao jedan iznos, kužim. Onda dođem da ukupni dobitak iznosi 101.9 $ k za sve prodane dionice.

Dionice sam prodao 19.1.2021. Prema tom iznosu sad računam kapitalnu dobit - a koristim li ovogodišnju stopu od 10%+prirez ili lanjsku od 12%+prirez? Vjerujem da je blesavo pitanje :D

Jesam li dužan više išta osim joppd popuniti i platiti porez je li tako?

Hvala puno <3

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • January 21, 2021 at 5:32 PM

Vi se kolega šalite i malo zezate forumaše ili vi to ozbiljno ?

Ako ste dionice prodali 19.1. ove godine u obvezi ste za to podnijeti poreznu prijavu za 2021. slijedece godine u veljaci I da, porezna stopa će vam biti 10% i na to još lokalni prirez ako ga ima.

• Batka
    Student
    Reakcija primljeno
    191
    • January 21, 2021 at 5:34 PM
    Quote from blackawe

znači registrira se sve skupa kao jedan iznos, kužim. Onda dođem da ukupni dobitak iznosi 101.9 $ k za sve prodane dionice.

Dionice sam prodao 19.1.2021. Prema tom iznosu sad računam kapitalnu dobit - a koristim li ovogodišnju stopu od 10%+prirez ili lanjsku od 12%+prirez? Vjerujem da je blesavo pitanje :D

Jesam li dužan više išta osim joppd popuniti i platiti porez je li tako?

Hvala puno <3

Ono što si prodao u 2021, prijavljuje se u prijavi za 2021 - znači do kraja Veljače 2022., i stopa je 10% + prirez.

Sada ide prijava za dobitke ostvarene u 2020. - za njih je stopa 12%.

• blackawe
    Početnik
    Reakcija primljeno
    4
    • January 21, 2021 at 5:52 PM

Batka aha, jasno! hvala!

Ledica ne šalim se nego se prvi put susrećem sa svim ovim u praksi. Shvaćam da su blesava pitanja tako da se zahvaljujem na strpljenju i pomoći :D

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 934

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 29, 2025 at 12:44 PM
    2. Odgovora
      934
      Pregleda
      493k
      934
    3. slovojed12

May 29, 2025 at 12:44 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:36 AM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Meri

May 29, 2025 at 10:36 AM
    1. Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora 2

• imavrek
      • May 13, 2025 at 11:47 AM
      • Stručne rasprave
      • imavrek
      • May 29, 2025 at 10:24 AM
    2. Odgovora
      2
      Pregleda
      341
      2
    3. imavrek

May 29, 2025 at 10:24 AM
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • May 29, 2025 at 9:38 AM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

May 29, 2025 at 9:38 AM
    1. Trumpove carine 20

• darac11
      • April 9, 2025 at 1:06 PM
      • Stručne rasprave
      • darac11
      • May 29, 2025 at 9:32 AM
    2. Odgovora
      20
      Pregleda
      1.6k
      20
    3. pod_zidom

May 29, 2025 at 9:32 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

slovojed12 May 29, 2025 at 12:44 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji May 29, 2025 at 9:38 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

umalo May 29, 2025 at 9:29 AM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

Milwaukee May 29, 2025 at 9:23 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

vitoo May 28, 2025 at 7:08 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 28, 2025 at 2:00 PM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM

Popularne Teme

• Porez na kapitalnu dobit

456 Replies, 4 years ago
  • Brokeri i brokerske naknade

389 Replies, 5 years ago
  • Brokeri za trgovanje dionicama na stranim tržištima

289 Replies, 5 years ago