1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Svijet
  3. Tržišta kapitala - USA

Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• zlocesti
  • September 18, 2020 at 8:28 PM
  • accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • October 11, 2023 at 6:15 PM
    • #9,921
    Quote from zdenkic

rat jedan, rat drugi, inflacija, americki izbori

nekako mi dodje da izadjem iz marketa i cekam u cashu dok sve to ne zavrsi sljedece godine

al sa druge strane , imam osjecaj ako izadjem da ce market otici 30 posto gore :D

evo dok čekamo (i ja dugo nisam kupovao ništa) na današnjem dipu uzeo malo LW (Lamb Weston)

preko -4% zarona u danu kad su objavili podebljavanje buyback programa za $500mil mi se čini pretjerana reakcija

na Zacks.com, upravo ovih dana podignuta ljestvica sa buy na strong buy

Dan Niles (Satori Fund) kaže da treba kupovati nešto iz košarice Russel2000 i Consumer Staples pa dajem doprinos :P

a mislim si, ako u petak i bude izbijanja radi objave zarada banaka, bolje da sam u def. sektoru

što bi naš Dalić rekao 'pa kako Bog da' ^^

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 11, 2023 at 7:16 PM
    • #9,922

očekuje nas promjena trgovinskih pravila u USA.

od 5. mjeseca dogodine se prelazi na T+1.

svašta su u članku FT-a nadrobili, pa nisam na kraju skužio oće li to bit dobro ili loše.

jedino šta će brokeri imat manje vremena za "očistiti" transakcije, pa kažu da bi zbog mogućih grešaka trebali imati više kolaterala da se pokriju 🤷

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• etoimene
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    642
    • October 12, 2023 at 7:45 AM
    • #9,923
    Quote from st-brajo

meni bet sa short-om Dow Jones-a ističe negdje u 9. mjesec dogodine,

Što trejdaš da te ne ubija rollover/swap na takav dugi period?

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • October 12, 2023 at 10:43 AM
    • #9,924
    Quote from etoimene
    Quote from st-brajo

meni bet sa short-om Dow Jones-a ističe negdje u 9. mjesec dogodine,

Što trejdaš da te ne ubija rollover/swap na takav dugi period?

Mozda opcije ali i to kosta na tako dugi period i mene zanima :/

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 12, 2023 at 11:16 AM
    • #9,925

nema trejdanja, ja ko Jim Cramer (stop trading :S)

kupio put opciju koja ističe u 9. mjesec dogodine, pa kaj bu-bu 🤷

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • October 12, 2023 at 3:47 PM
    • #9,926
    Quote from st-brajo

Na godinu dana taj put mi se cini da nije bas jeftin, budu skupi oni i na par mjeseci kamoli ti na godinu dana hmmm

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • October 12, 2023 at 3:56 PM
    • #9,927

Lamb Weston... stop loss ;(

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 12, 2023 at 3:56 PM
    • #9,928
    Quote from StatusQuo
    Quote from st-brajo

Na godinu dana taj put mi se cini da nije bas jeftin, budu skupi oni i na par mjeseci kamoli ti na godinu dana hmmm

ovisi kad ga uzmeš i koji ti je strike price.

meni je ovo čisto ok, a nije me skupo izašlo, oko cca 1700 $ :/

Quote from accountant

kad jaganci utihnu :S

Edited once, last by st-brajo: Merged a post created by st-brajo into this post. (October 12, 2023 at 3:58 PM).

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 12, 2023 at 4:01 PM
    • #9,929

btw., evo nam dollar opet kreće u rušilački pohod :/

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • October 12, 2023 at 4:03 PM
    • #9,930

moram zvati ove u Zacks.com

LW best buy

sunčeko im presvetlo

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • October 12, 2023 at 4:04 PM
    • #9,931
    Quote from accountant

Sta ocekujes od jagnjetine nego da te ispecu ;(

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • October 13, 2023 at 9:33 AM
    • #9,932

nakon jučerašnjeg https://www.youtube.com/watch?v=KCYJa9UdEb4 Michael Schulte Waterfall ^^

zbog slabog ili nikakvog odaziva za kupnju US obveznica na 30 g., danas je sve na bankama... objavljuju report JPMorgan, BlackRock, Citi, Wells Fargo

ako ih tržište prihvati možemo isto toliko gore koliko smo pali, u suprotnom neće biti Waterfall nego Cry Me a River

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 13, 2023 at 9:55 AM
    • #9,933
    Quote from accountant

nakon jučerašnjeg https://www.youtube.com/watch?v=KCYJa9UdEb4 Michael Schulte Waterfall ^^

zbog slabog ili nikakvog odaziva za kupnju US obveznica na 30 g., danas je sve na bankama... objavljuju report JPMorgan, BlackRock, Citi, Wells Fargo

ako ih tržište prihvati možemo isto toliko gore koliko smo pali, u suprotnom neće biti Waterfall nego Cry Me a River

baš sam nedavno pričao s jednim kolegom zašto je € rastao prema $ kad smo se "odvojili" od Rusije, pa ga nitko nije htio, dok se sada ista priča odvija sa $ prema svim ostalim valutama.

trenutno doslovce svjedočimo de-dollarizaciji, koja očito neće doći uz jeftinu "cijenu" 🤷

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • October 13, 2023 at 10:23 AM
    • #9,934
    Quote from st-brajo

baš sam nedavno pričao s jednim kolegom zašto je € rastao prema $ kad smo se "odvojili" od Rusije, pa ga nitko nije htio, dok se sada ista priča odvija sa $ prema svim ostalim valutama.

trenutno doslovce svjedočimo de-dollarizaciji, koja očito neće doći uz jeftinu "cijenu" 🤷

ma brajo, to su gluposti! svako malo iskoči ta tema

činjenica je da transakcijski USD nikad nije bio jači (ima par likova na twitteru koji prate taj dio), evo friško:

The U.S. Dollar is now used in 48% of international payment transactions, the highest level in more than a decade

nešto se pokušava petljati, prvenstveno Rusija i BRICS blok (s naftom i transakcijama u drugim valutama) ali to je slabo, pa sa zlatom u polugama (no opet što s tim, to je dobra podloga ali ne možeš viličarom otpremiti poluge iz Rusije u Kinu)

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • October 13, 2023 at 10:26 AM
    • #9,935

dolar će uvijek ostati dolar. pitanje je samo količine, ujecaja na druge i agregatnog stanja u kojem će egzistirati. imam jedno retoričko pitanje šta će se desiti sa kreditima u € kad se rasformira eu, propadne ecb i td. imam neki osjećaj kao da se ti krediti ne misle vraćati...

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • October 13, 2023 at 10:56 AM
    • #9,936
    Quote from verdi

dolar će uvijek ostati dolar. pitanje je samo količine, ujecaja na druge i agregatnog stanja u kojem će egzistirati. imam jedno retoričko pitanje šta će se desiti sa kreditima u € kad se rasformira eu, propadne ecb i td. imam neki osjećaj kao da se ti krediti ne misle vraćati...

Isto što i s dolarom kad se raspadne USA. Pernar zna odgovore.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 13, 2023 at 11:06 AM
    • #9,937

accountant  verdi

nitko ne kaže da se dollar više neće koristit u globalnim transakcija, nego jednostavno postaje "preskup" za korištenje, a to se vidi i u tankiranju ostalih valuta, prvenstveno yuan i rupi, pa čak i yen.

a preskup postaje, jer ostale zemlje ne žele kupovati US obveznice, koje trenutno tankiraju u cijeni, kako bi emitirale svoje interne dollarske zajmove (kao što je bio slučaj sa Švicarcem kod nas kad je tečaj skočio prema Euru, tj. kuni koja je bila na fiksnom tečaju prema Euru, pa smo i mi tu ispali kolateralne žrtve).

to se sad počinje vidit na aukcijama, iako i dalje US institucije kupuju, prvenstveno zbog nekih regulatornih razloga, ali investitori radije biraju dionice (što im je i napucalo cijenu) nego obveznice.

zato i kažem da će tržište morati naći koja je to risk free premija koja će ti reći da se dionice više ne isplate.

kad se to otkrije, onda će se i trend preokrenuti i bonds će ponovno ostati ono šta ti drži portfolio dok dionice tankiraju.

trenutno smo u fazi "ispipavanja", jer neki dan kad je 10y došao blizu 5%, to je izazvalo mini likvidacijski event koji je povukao dolje cijenu zlata, nafte i dionica.

a, zanimljivo, FED je rekao da mu rast 10y yield-a pomaže, pa je ekipa na tržištu sad malo kupila, da ne izazove "pucanje sustava", ali, šta ako pucanje sustava izazovu baš non-US investitori kojima dollar postane preskup, a dollarski zajmovi teže dostupni? :/

Edited once, last by st-brajo (October 13, 2023 at 11:25 AM).

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 13, 2023 at 11:30 AM
    • #9,938

baš mi je Švicarac odlična paralela, jer BoJ trenutno kupuje US obveznice, i na taj način japanske hedge fondove nekako drži iznad vode, dok npr. PBoC ne kupuje, pa smo imali nekretninski crackdown.

isto kao što ni naša centralna banka nije kupovala Švicarske obveznice, već je dopustila da cijela stvar eksplodira u facu dužnicima 🤷

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • October 13, 2023 at 11:57 AM
    • #9,939
    Quote from st-brajo

...isto kao što ni naša centralna banka nije kupovala Švicarske obveznice, već je dopustila da cijela stvar eksplodira u facu dužnicima 🤷

to nije istina!

banke su na vrijeme makle CHF obveze iz bilance, a ostala su im potraživanja/imovina

tu nije HNB kriv, mora se priznati, jer nije imao zašto reagirati kad toga jednostavno nije bilo u pasivi

propust je napravljen prije kad je za razliku od recimo centralne banke Austrije, dopustio da uopće taj proizvod zaživi na tržištu

dakle CB Austrije je rekla 'igrajte se u tuđem dvorišto, nećete ovdje!'

našim praznoglavcima/plaćenicima iz HNB-a to je bilo u redu šta'š

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 13, 2023 at 1:23 PM
    • #9,940
    Quote from accountant
    Quote from st-brajo

...isto kao što ni naša centralna banka nije kupovala Švicarske obveznice, već je dopustila da cijela stvar eksplodira u facu dužnicima 🤷

to nije istina!

banke su na vrijeme makle CHF obveze iz bilance, a ostala su im potraživanja/imovina

tu nije HNB kriv, mora se priznati, jer nije imao zašto reagirati kad toga jednostavno nije bilo u pasivi

vidim da ne kužiš da je problem upravo u tome što banke nisu CHF obveze prebacile na HNB, već su to prodali negdje na tržištu ili di već.

da su te obveze prešle na HNB, onda bi ih HNB mogao prodavati i na taj način braniti tečaj kune.

cijeli problem i naš dugotrajni izlazak iz krize 2008. upravo i počiva na tome da je HNB, pod svaku cijenu, branio štednju, koja je dominatno bila u eurima (zato im je jedina monetarna politika i bila čvrsto držanje tečaja kuna-euro), dok ama baš nikad nisu monetarnu politiku koristile na način da kupuju državne obveznice i smanjuju kamatne stope na zaduženja (zato smo i imali godinama ogromne kamatne stope u odnosu na rizik zemlje), iako su mogli otkupljivati euro denominirane obveznice, pa čak i dollarske.

istina, onda bi tečaj malo više "plesao" u odnosu na euro, jer bi ga "vukli" i švicarac i dollar, svaki na svoju stranu, ali ništa dramatično.

a na kraju je ispalo dramatično, jer nam HNB vode birokrati, kojima je jedino bilo bitno da nemamo inflaciju, u vremenu kad si trebao stimulirati ekonomiju da izađe iz krize, a demografija i potencijal rasta nam je bio puno bolji nego što je sada.

jedino kad su posegnuli za otkupom obveznica je bilo u Covid-u, kad su obveznice bile na all time high i sa nikad manjim prinosima, kao šta su i zlato prodali na all time low.

stari moj, kriv je HNB itekako.

prvo što je kao regulator žmirio na oba oka, a drugo šta nikad nisu znali upravljati ni sa svojom bilancom niti sa monetarnom politkom.

neću ni spominjat cirkuse sa povećanim zahtjevima za rezerve u vremenu kad su banke trebali stimulirati da kreditiraju.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 6, 2025 at 6:57 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      914k
      2k
    3. KitoLovac

June 6, 2025 at 6:57 AM
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • June 5, 2025 at 11:54 PM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. Blister

June 5, 2025 at 11:54 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • June 5, 2025 at 10:42 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. Bankar

June 5, 2025 at 10:42 PM
    1. LKRI (Luka Rijeka d.d.) 472

• harpun
      • February 13, 2020 at 6:27 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 5, 2025 at 5:38 PM
    2. Odgovora
      472
      Pregleda
      171k
      472
    3. umalo

June 5, 2025 at 5:38 PM
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 476

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 5, 2025 at 9:45 AM
    2. Odgovora
      476
      Pregleda
      208k
      476
    3. Dado

June 5, 2025 at 9:45 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

KitoLovac June 6, 2025 at 6:57 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

Blister June 5, 2025 at 11:54 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

Bankar June 5, 2025 at 10:42 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

bluelionZG June 4, 2025 at 4:38 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All June 4, 2025 at 4:34 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

Dado June 4, 2025 at 1:38 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All June 4, 2025 at 11:36 AM

Popularne Teme

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

10,618 Replies, 4 years ago
  • Upute za pocetak trgovanja dionicama na stranim tržištima kapitala

75 Replies, 4 years ago
  • Dugoročno ulaganje na inozemnim tržištima

40 Replies, 4 years ago
  • Dnevnik jednog trejdera

21 Replies, 3 years ago
  • CNDT (Conduent Inc)

17 Replies, 4 years ago

Online korisnici na ovoj temi

• 2 članova i 30 gostiju
  • Rovi