1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Svijet
  3. Tržišta kapitala - USA

Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• zlocesti
  • September 18, 2020 at 8:28 PM
  • st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 13, 2023 at 11:52 AM
    • #9,101
    Quote from StatusQuo

Znaci svatko od ovih velikih kad je digao kamate preko 3-4%. prvo englezi sad ameri nasli se u problemu s obveznicama i unovcavanjem istih kad je zatrebala likvidnost pogotovo problem je ocit s vrednovanjem u knjigama tih istih obveznica i na kraju su se kao i EU odlucili za neki nacin QE, sad EU se vec odavno odlucila radit jedan vid QE tj yield controla ali samo za ove sistemske rizicne drzave barem da prate glavne ali sta kada i EU predje kamate 3-4% onda se i tu otvaraju dodatni rizici ocito vjerovatno ce na vrijeme neke mehanizme donit ako se to desi, kuku njima ako se inflacija ne primiri neko vrijeme. Sta se tice nase imovine postavlja se pitanje gdje s lovom jer ako netko misli prodat dionice prije sranja ako ga ocekuje ocito je da mir nece naci na bankovnom racunu ako se radi o vecoj lovi ako su ovi rizici prisutni, a dizanjem kamatnih stopa samo ih pogorsavaju, pa onda u jednu ruku ostat u kvalitetnim dionicama mozda i nije lose iako i oni imaju lovu na racunu pa ti na slicno dodje, a mozda s dio likvidnosti i vrati bas iz ovog razloga u dionice jer je postalo rizicno drzat vecu lovu na banci, druge opcije su obveznice, zlato. Mozda je zlato najbolje ako se situacija s inflacijom i kamatom dodatno pogorsa, obveznice su ok za sacuvat neku vrijednost u losim vremenima ali s te strane dionice su dugorocno bolje.

na kraju će ispast najpametniji ovi šta su ulagali u ciglu i beton, jer se to ne može, pritiskom na tipku, izbrisati :S

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,158
    • March 13, 2023 at 11:52 AM
    • #9,102
    Quote from StatusQuo

Znaci svatko od ovih velikih kad je digao kamate preko 3-4%. prvo englezi sad ameri nasli se u problemu s obveznicama i unovcavanjem istih kad je zatrebala likvidnost pogotovo problem je ocit s vrednovanjem u knjigama tih istih obveznica i na kraju su se kao i EU odlucili za neki nacin QE, sad EU se vec odavno odlucila radit jedan vid QE tj yield controla ali samo za ove sistemske rizicne drzave barem da prate glavne ali sta kada i EU predje kamate 3-4% onda se i tu otvaraju dodatni rizici ocito vjerovatno ce na vrijeme neke mehanizme donit ako se to desi, kuku njima ako se inflacija ne primiri neko vrijeme. Sta se tice nase imovine postavlja se pitanje gdje s lovom jer ako netko misli prodat dionice prije sranja ako ga ocekuje ocito je da mir nece naci na bankovnom racunu ako se radi o vecoj lovi ako su ovi rizici prisutni, a dizanjem kamatnih stopa samo ih pogorsavaju, pa onda u jednu ruku ostat u kvalitetnim dionicama mozda i nije lose iako i oni imaju lovu na racunu pa ti na slicno dodje, a mozda s dio likvidnosti i vrati bas iz ovog razloga u dionice jer je postalo rizicno drzat vecu lovu na banci, druge opcije su obveznice, zlato. Mozda je zlato najbolje ako se situacija s inflacijom i kamatom dodatno pogorsa, obveznice su ok za sacuvat neku vrijednost ali s te strane dionice su dugorocno bolje.

vrlo jednostavno, radiš kao i Buffett: dionice koje imaju stabilan slobodni NT, stabilan NT iz operacija

i one koje su kategorija value dakle niski PE

keš je, ma što govorili, još uvijek kralj i društva koje ga mogu generirati bit će na cijeni

kad društvo ima para možeš se:

1. razdužiti,
    2. pronaći akviziciju,
    3. vratiti novac dioničarima (otkup vlastitih dionica ili isplata divke)
  • st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 13, 2023 at 11:55 AM
    • #9,103
    Quote from accountant

vrlo jednostavno, radiš kao i Buffett: dionice koje imaju stabilan slobodni NT, stabilan NT iz operacija

i one koje su kategorija value dakle niski PE

keš je, ma što govorili, još uvijek kralj i društva koje ga mogu generirati bit će na cijeni

kad društvo ima para možeš se:

1. razdužiti,
    2. pronaći akviziciju,
    3. vratiti novac dioničarima (otkup vlastitih dionica ili isplata divke)

apsolutno točno!

u kriznim vremena bolje se malo downsize-ati i prikupiti cash za bolje sutra, ali mnogi to zaboravljaju.

kako firme, tako i ulagači :S

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • March 13, 2023 at 11:55 AM
    • #9,104
    Quote from st-brajo
    Quote from StatusQuo

Znaci svatko od ovih velikih kad je digao kamate preko 3-4%. prvo englezi sad ameri nasli se u problemu s obveznicama i unovcavanjem istih kad je zatrebala likvidnost pogotovo problem je ocit s vrednovanjem u knjigama tih istih obveznica i na kraju su se kao i EU odlucili za neki nacin QE, sad EU se vec odavno odlucila radit jedan vid QE tj yield controla ali samo za ove sistemske rizicne drzave barem da prate glavne ali sta kada i EU predje kamate 3-4% onda se i tu otvaraju dodatni rizici ocito vjerovatno ce na vrijeme neke mehanizme donit ako se to desi, kuku njima ako se inflacija ne primiri neko vrijeme. Sta se tice nase imovine postavlja se pitanje gdje s lovom jer ako netko misli prodat dionice prije sranja ako ga ocekuje ocito je da mir nece naci na bankovnom racunu ako se radi o vecoj lovi ako su ovi rizici prisutni, a dizanjem kamatnih stopa samo ih pogorsavaju, pa onda u jednu ruku ostat u kvalitetnim dionicama mozda i nije lose iako i oni imaju lovu na racunu pa ti na slicno dodje, a mozda s dio likvidnosti i vrati bas iz ovog razloga u dionice jer je postalo rizicno drzat vecu lovu na banci, druge opcije su obveznice, zlato. Mozda je zlato najbolje ako se situacija s inflacijom i kamatom dodatno pogorsa, obveznice su ok za sacuvat neku vrijednost u losim vremenima ali s te strane dionice su dugorocno bolje.

na kraju će ispast najpametniji ovi šta su ulagali u ciglu i beton, jer se to ne može, pritiskom na tipku, izbrisati :S

To je uvijek, pa i u vrijeme Juge bila najbolja zaštita od inflacije, a kada sam o tome pisao prije dvije godine, dobio sam salvu kritika :/

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 13, 2023 at 11:57 AM
    • #9,105
    Quote from BudFox
    Quote from st-brajo

To je uvijek, pa i u vrijeme Juge bila najbolja zaštita od inflacije, a kada sam o tome pisao prije dvije godine, dobio sam salvu kritika :/

od mene sigurno niste, jer je moj trenutni portfolio cash i nekretnine, čak i nešto "narodnih" obveznica :S

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • March 13, 2023 at 11:59 AM
    • #9,106
    Quote from st-brajo
    Quote from StatusQuo

Mozda kratkorocno ce tako izgledat ali i oni ce imat svoje brige. nekretnina je slabo likvidna imovina kada stvari odu nizbrdo, pad likvidnosti dovodi do pada potraznje i pada cijena, ulazak u recesiju pad gdp-a s velikim troskovima novih zaduzenja ako inflacija ostane visoka dovodi do velikih deficita i potrebe za novim porezima, a prostora za to nema na puno mista pogotovo gledajuci s koje pocetne postotne baze se gleda i kolika je velicina te baze.

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • March 13, 2023 at 12:01 PM
    • #9,107
    Quote from st-brajo
    Quote from BudFox

od mene sigurno niste, jer je moj trenutni portfolio cash i nekretnine, čak i nešto "narodnih" obveznica :S

Dje si rodjo :D

oduvjek je nase podneblje preferiralo keš i beton. sad smo prosirili vidike i na obveznice:D

razlika portfelja nam je jedino u obveznice-dionice :D

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 13, 2023 at 12:03 PM
    • #9,108
    Quote from emil
    Quote from st-brajo

Dje si rodjo :D

oduvjek je nase podneblje preferiralo keš i beton. sad smo prosirili vidike i na obveznice:D

razlika portfelja nam je jedino u obveznice-dionice :D

doće i dijonice na red kad se prašina raščisti :S

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • March 13, 2023 at 12:06 PM
    • #9,109
    Quote from st-brajo

(...) jer je moj trenutni portfolio cash i nekretnine, čak i nešto "narodnih" obveznica :S

Jesi li siguran da je samo trenutni? Dugačak je nešto taj trenutak. ^^

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 13, 2023 at 12:10 PM
    • #9,110
    Quote from Normani
    Quote from st-brajo

(...) jer je moj trenutni portfolio cash i nekretnine, čak i nešto "narodnih" obveznica :S

Jesi li siguran da je samo trenutni? Dugačak je nešto taj trenutak. ^^

nisam ja tip koji se bogati preko noći, pokušao sam, al sudba mi ne da :S

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • March 13, 2023 at 12:15 PM
    • #9,111

Evo nam i zim-a

ZIM Integrated Shipping Services press release (NYSE:ZIM Q4 GAAP EPS of $3.44 beats by $1.23. Revenue of $2.19B (-36.9% Y/Y) beats by $100M. Adjusted EBITDA for the fourth quarter was $973 million, a year-over-year decrease of 59%;

2023 Guidance: In 2023, the Company expects to generate Adjusted EBITDA of between $1.8 billion and $2.2 billion and Adjusted EBIT of between $100 to $500 million.

ZIM Integrated Shipping Services (NYSE:ZIM) declares $6.40/share quarterly dividend, or ~$769M.

30% dividende pa sad kako valuirat ovu dionicu, s negativnim trendom ;(

• Backdraft
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    991
    • March 13, 2023 at 12:23 PM
    • #9,112

Ja sam ju kupivao ovih dana dok je padala jer sam ocekivao bolje rezultate od predvidenih, ali i mene ova divka iznenadila

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • March 13, 2023 at 12:25 PM
    • #9,113
    Quote from StatusQuo

Evo nam i zim-a

ZIM Integrated Shipping Services press release (NYSE:ZIM Q4 GAAP EPS of $3.44 beats by $1.23. Revenue of $2.19B (-36.9% Y/Y) beats by $100M. Adjusted EBITDA for the fourth quarter was $973 million, a year-over-year decrease of 59%;

2023 Guidance: In 2023, the Company expects to generate Adjusted EBITDA of between $1.8 billion and $2.2 billion and Adjusted EBIT of between $100 to $500 million.

ZIM Integrated Shipping Services (NYSE:ZIM) declares $6.40/share quarterly dividend, or ~$769M.

30% dividende pa sad kako valuirat ovu dionicu, s negativnim trendom ;(

Jedan od načina za evaluaciju je taj da imaju 40$ keša, nemaju dugova i sljedeću godinu očekuju da će proći bez gubitka. Ja je više nemam, ali drago mi je vidjet ovakve rezultate.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • March 13, 2023 at 12:26 PM
    • #9,114
    Quote from Backdraft

Ja sam ju kupivao ovih dana dok je padala jer sam ocekivao bolje rezultate od predvidenih, ali i mene ova divka iznenadila

Jesam i ja nesto malo za trejd jer sam ocekivao nesto bolje rezultate i vecu dividendu, a i tehnicki je izgledala zanimljivo za neki rebound sad kako ce market reagirati vidit cemo, malo sentiment oko ove banke je u krivom momentu dosa bit ce zanimljivo ispratit reakciju

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,158
    • March 13, 2023 at 12:33 PM
    • #9,115

ništa ne valja taj ZIM

prodajte čim se otvori berzan

da ne bi otišlo u bezdan :)

mene više ovo brine: US bonds

kako će J. Pow dizati, a ovi ga režu li ga režu ^^

Edited once, last by accountant: Merged a post created by accountant into this post. (March 13, 2023 at 12:36 PM).

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,158
    • March 13, 2023 at 12:46 PM
    • #9,116

budite na oprezu, danas će biti vrlo volatilno

gledam graf CMA reg. banke

tri Fibbo retracement linije je probilo u dva puna dana i danas PM

slj. linija je na $41

ništa ovaj program Yellen & Co. nije smirilo tržišta izgleda

• my moon
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,038
    • March 13, 2023 at 1:50 PM
    • #9,117

Ništa od eu forije.

Danas ako budem u malom minusu biti ću sretan.

Imam sedam dionica i sve su bućnule u plitki minus. baš sam se trudio da budu ko u Arci od svake vrste po jedna. huh.

• Backdraft
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    991
    • March 13, 2023 at 1:52 PM
    • #9,118

Ameri se probudili i skuzili da iako dolazi proljece ne treba sve zazeleniti.

Roku -5% dok sam se ja pitao hoce li ili nece

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 13, 2023 at 1:59 PM
    • #9,119

jako je zanimljivo vidjeti kako se ovi tech "genijalci" meškolje na CNBC-u.

još mi je bolja ekipa koja je upucavala milijarde u "studentske" projekte.

ne kažem da mlade ne treba podržati, ali svi smo bili svjesni da će do ovoga kad tad doći.

srećom pa naši mirovinci još uvijek nisu izloženi ovoj "revoluciji".

accountant

btw., šta kaže Dara Bubamara, kako Uber pliva u svemu ovome? :/

evo, i Bidni Ivo trenutno smiruje situaciju na javnoj televiziji.

sad ćemo se uvjeriti koliko mu "raja" vjeruje :/

Edited once, last by st-brajo: Merged a post created by st-brajo into this post. (March 13, 2023 at 2:04 PM).

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • March 13, 2023 at 2:54 PM
    • #9,120

Šta od ovoga tjedna otvaraju američki berzan u 14:30h po našem vremenu...daylight saving time, dok mi ne nadođemo sa vremenom :thumbup:

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema) 4.3k

• maratonac
      • February 19, 2020 at 1:17 PM
      • Kavana
      • maratonac
      • May 25, 2025 at 7:51 PM
    2. Odgovora
      4.3k
      Pregleda
      1.3M
      4.3k
    3. All

May 25, 2025 at 7:51 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 25, 2025 at 2:13 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 25, 2025 at 2:13 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 24, 2025 at 1:59 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      907k
      2k
    3. All

May 24, 2025 at 1:59 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 11:04 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. umalo

May 23, 2025 at 11:04 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      914k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

All May 25, 2025 at 7:51 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 25, 2025 at 2:13 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

All May 24, 2025 at 1:59 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 23, 2025 at 11:04 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM

Popularne Teme

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

10,612 Replies, 4 years ago
  • Upute za pocetak trgovanja dionicama na stranim tržištima kapitala

75 Replies, 4 years ago
  • Dugoročno ulaganje na inozemnim tržištima

40 Replies, 4 years ago
  • Dnevnik jednog trejdera

21 Replies, 3 years ago
  • CNDT (Conduent Inc)

17 Replies, 4 years ago

Online korisnici na ovoj temi

• 5 gostiju
  1. Privacy Policy