Evo sta Russell Napier kaze o ovome svemu
«We Will See the Return of Capital Investment on a Massive Scale»
Market strategist and historian Russell Napier warns of a 15- to 20-year phase of structurally elevated inflation and financial repression. He shares his views on how investors should prepare for this new world.
sviđa mi se ovaj CAPEX boom, ali "many people will like it at first, before years of badly misallocated capital will lead to stagflation."
USA ima i jaku ekonomiju i dobru demografiju, tako da oni ova vladina ulaganja u infrastrukturu neće ni osjetiti, dapače, to ih može samo još jače pogurati.
uostalom, tu infrastrukturu će opet graditi firme iz USA i taj novac će se ostati vrtiti u njihovoj ekonomiji.
kažem, opet je problem EU.
evo, kod nas infrastrukturu grade firme iz Kine i Turske, a sutra vjerojatno i one iz Ukrajine da i njih malo poguramo poslije ratnih razaranja.
to da ćemo mi, tj. EU, ulagati u neku ekološki zahtjevnu industriju, zaboravite.
nažalost, nas čeka scenarij u kojem je do sada bila USA (barem su ovi iz EU to tako zamislili), kod njih su ljudi iz Forda u karanteni radili "od kuće", a kod nas će sutra ljudi iz Fau-Ve grupacije, jer će se sva proizvodnja preseliti tko zna gdje (talking about skraćivanje dobavnih lanaca, how yes no).
druga bitna stavka je da je USA gurao dollar kao svjetska rezervna valuta, pa su si to i mogli priuštiti, a tko će gurat EU sad kad Euro više nikome ne treba (barem smo Putina bili vezali na njega, ali više ni to nije opcija).
treća stavka je šta je EU trenutno 28 zemalja di svak vuče na svoju stranu.
ukratko, u ovom scenariju najbolje stoje Kanada, Australija, Kina, Rusija i USA, a mi ostali ćemo se snalaziti