samo se nadam da danas niste kupovali dip
jer bi mogli držati vrećice s papirima dulje vrijeme
jak jobs report daje zeleno svjetlo FED-u da stegne još jače
Nema recesije, prodaj sve možeš!
dip sam kupil jucer. danas je sve zeleno u mojoj basti
samo da mi to sve ovo jako sunce ne spali do kraja dana.
Lako zlocki i chucku. jedna gleda u grah drugi u zamagljenu kuglu a ja gledam ko tele u sarena vrata....
Nekad nam je zlocka crtala scallops u nizu... pa nam je svima bilo zeleno ...
Naprotiv, logika je drugačija. Tržište (naravno USA) je ukalkuliralo pad od 0.75 vec prije pa to nije bila negativna vijest. Lose bi bilo 1 bps. Danas izlaze bdp brojevi, ako budu losi opet ce gore, zasto? Zato jer rizicni papiri i tech počiva više na likvidnosti. Jer 0.75 u ovom trenutku poruka da obuzdavaju inflaciju i da je peak vjerovatno odrađen. Los bdp vuce u recesiju a onda fed ne dise kamatu nego ce vracati likvidnost u sustav u sljedecem razdoblju (mozda vec krajem godine). Znaci facti govore da fed vise ne bude toliko rigidan i rizicni asset to njuši jer burza radi projekciju cijena pola godine/godinu unaprijed.
Evo, očekivano. U 8 mjesecu nema fed meetinga, tek u 9.
Stocks move higher despite second-straight GDP contraction, Dow jumps 220 points
sad se gleda (danas) apple&amazon earnings. Ako bude prelose povuci ce sve dolje.
i opet primjer iz navedene klase: danas job report u USA bolji od očekivanog - nasdaq -0.5%.
Ili interpretacija: gospodarstvo je jace nego se mislilo sto daje fedu opet opciju da digne kamate u 9. mjesecu za 0.75% (govorilo se o smanjenju dizanja za 0.5%). Zato sto imaju uvide da i dalje mogu ostro sa inflacijom jer core gospodarstva (zaposlenost) je solidna.
Uvjek ce najizrazenije reagirati tech i spekulativni sektor na dizanje kta, jer taj balon napuhuje likvidnost-cash a pipa se zavrce.
jedan ekonomista koji to nešto računa kaže da je zadnje dizanje kamata koštalo svijet cca 2200 milijardi $. negdje u tom grmu leži zec izlazne strategije iz postojećeg monetarnog sustava. u globalu se strategija zna. prvo će popušiti svi koji su dužni u dolarima pa onda nešto i sami ameri. bilo bi nerealno očekivati da će oni na koljenima izaći iz ove priče. a ovi drugi to manje više. kako se ko snađe.
Funko!
to bi kao trebalo biti rizičnije i pohotnije ulaganje...
Iz gornjeg članka
"Motley Fool Issues Rare “All In” Buy Alert"
Key Points
Jucer sam kupio taj Funk. Krenuo na put, stavio parangal , pa se ulovila SYNA i ošla 2% u plus no sitni novci
Upravo tako. Jer ako više ljudi radi, imaju i više novca i sve to puše u jedra inflaciji. Najjače mi je kad me laici zabavljaju s pričom kako bi bilo lijepo da svi imaju novaca. Ugh..ne bi.. inflacija bi divljala da ga svi imaju. Dobro je da ga svi nemaju. Te kamatne stope će sigurno još dosra gore. One su sad u Americi na neutralnoj razini. Nit su dovoljno niske da stimuliraju gospodarstvo, nit su dovoljno visoke da ga uspore. A moraju ga usporiti jer ćemo inače zbof inflacije svi postati podosta siromašniji.
Upravo tako. Jer ako više ljudi radi, imaju i više novca i sve to puše u jedra inflaciji. Najjače mi je kad me laici zabavljaju s pričom kako bi bilo lijepo da svi imaju novaca. Ugh..ne bi.. inflacija bi divljala da ga svi imaju. Dobro je da ga svi nemaju. Te kamatne stope će sigurno još dosra gore. One su sad u Americi na neutralnoj razini. Nit su dovoljno niske da stimuliraju gospodarstvo, nit su dovoljno visoke da ga uspore. A moraju ga usporiti jer ćemo inače zbof inflacije svi postati podosta siromašniji.
Kao makroekonomski laik smatram da je FED u i USA gospodarstvo u savrsenom stanju obzirom na sitaciju...puna zaposlenost daje potpunu slobodu FED-u da se igra sa kamatama i QT i da je soft lending vrlo izvjestan...s druge strane visoka inflacija (koja je pod kontrolom) smanjuje realni dug drzave i otvara fiskalnu mogucnost dodatnog zaduzivanja (davno je o tome Status pisao)...prema tome, moguce je da je novi bull ciklus poceo...definitivno USA stoji dobro i dolje je mogu povuc samo drugi (Kina i EU)...
Kao makroekonomski laik smatram da je FED u i USA gospodarstvo u savrsenom stanju obzirom na sitaciju...puna zaposlenost daje potpunu slobodu FED-u da se igra sa kamatama i QT i da je soft lending vrlo izvjestan...s druge strane visoka inflacija (koja je pod kontrolom) smanjuje realni dug drzave i otvara fiskalnu mogucnost dodatnog zaduzivanja (davno je o tome Status pisao)...prema tome, moguce je da je novi bull ciklus poceo...definitivno USA stoji dobro i dolje je mogu povuc samo drugi (Kina i EU)...
postoji jedan "mali" problem u toj prići.....utjecaj prvog 0,5 podizanja koje je bilo početkom ove god vidjeti će se tek u jesen ove god........ utjecaj sljedeća 2 podizanja od 0,75% vidjet će se početkom sljedeće god. a ako u međuvremenu bude još podizanja kao što Fed members zapravo i najavljuju za 9 mj. i dalje, vjerovatno će po putu nešto biti slomljeno..... ali tržište, što zbog tehničkih razloga, što zato što do tad ima još malo vremena ne vjeruje i pravi se mangup (možda je i u pravu) to je druga stvar.......uglavnom, bez obzira što tržište trenutno tako ne reagira, na znaći da će ovaj put biti drugaćije pa bih rekao da ipak još uvijek vrijedi "dont fight the Fed" ........do tada surfing, pa dok nekog ne poklopi "malo veći" val ili Fed kaže da se samo šali i da će ovaj put pare umjesto iz helikoptera bacati iz svih raspoloživih boeinga 747 a to baš i ne ide pod ruku sa prićom o borbi protiv inflacije pa bi se prića mogla svesti na to "pokrij se koliko ti je deka dugačka" i lijepo smo vam rekli da hajkihg i QT idu dalje......
Najgora situacija je da recesija uzme danak, poraste nezaposlenost a inflacija nije obuzdana (visa od 4%).
Inflacija ce dolje ali fed jos nije zagrabio do mjere da je obuzda a job report je laging indikator (kao i cpi).
I onda se nađu u status quo poziciji, nit im je pametno dizat kamate i ubijat gospodarstvo a inflacija i dalje stoji.
Današnje trziste je postalo kao pravi ovisnik, treba mu printanje love da moze rasti. Leg gore je kada inflacija bude 2% i printer proradi, to ce izazvati euforiju trzista kapitala, a kad ce to biti, tko zna.
Amazon preuzima I Robot. volio sam obje dionice
We've seen nothing yet
The Fed started by letting up to $30 billion in Treasuries and $17.5 billion in mortgage-backed securities, or MBS, roll off its balance sheet, as opposed to reinvesting the proceeds. Starting next month, those caps will rise to $60 billion and $35 billion, respectively, meaning the pace of balance-sheet runoff is about to double. Fed Chairman Jerome Powell has suggested that QT would go on for two to 2½ years, implying that the Fed’s $9 trillion balance sheet would shrink by roughly $2.5 trillion.
Znači imat ćemo prilike sljedeće 2.,5 godine vidjeti koliko je u stvari jaka US ekonomija bez novčanih poticaja...
živahno je.
jedna od mojih najstarijih ljubavi [ uz Embraer], CAR tj AVIS čini se da bi mogao ući u novi ap cikus.
Ostavio sam ga kad se iz pačeta pretvorio u labuda. sad kažu da bi trebo opet letit
šerife, gotovo u potpunosti isto razmišljanje!
ne bih se iznenadio da u rujnu FED povisi kamatnu stopu samo minimalno, i da pusti inflaciju da se "sama ukloni"! zakaj ...? drugi makroekonomski podaci su im vrlo zadovoljavajući iako se tehnički već nalaze u recesiji! izgleda da to nitko kod njih tako ne percipira. i ne bih se nimalo iznenadio da indexi polude i bez printera!
puno previše je tamo novca "slobodno i nezaposleno". pogledajte samo plemenite metale i crypto koliko je zilijuna dolara oslobođeno.
Podaci o radnicima sve bolji, a izgleda da i krediti nisu daleko
Funko, FNKO, je dobio strong sell napomenu na Stockinvest com.
Insajderi su se istresli između ostalog...
No , istivremeno je dobio i Golden star kategoriju.
[ ili Goldem sztar na mađarskom].
Golden Star Signal is when the short-term moving average, the long-term moving average, and price line meet in a special combination. This combination is very rare and often followed by long and strong gains for the stock in question.
Što će reći vrlo rizično no i moguće plodonosno ulaganje.
Mislim da je danas prerano za odbijanac.
inače zadnji godinu dana Funko bere samo panegirike. ja sam ga kupovao kada je bilo teško šnjime trgovat zarad jadni prometa. al lijepo je skakuto.
za danas nisam optimističan, no tko se želi natrpavat [ja] i smanjivat prosjek [ja] eto mu [ne]prilike
Detektirala je recesiju pa su joj top 3 holdings tesla, zum i roku. Ranit cu se tupim nozem