Display MoreRiding the Bear , Sy Harding
Piše Harding, da tijekom cjeloživotnog ulaganja naša zarada ne ovisio prinosu u bullu/ mada je knjiga napisana prije ovog bulla u trajanju od 12 gdina i sa prinosom 300% /, nego o količini novaca koju uložimo u bear marketu u papire
I da na kraju bula nitko Ring a Bell.
Ne znam koliko vas je 2008. preživjelo na tržištu, nije bilo lijepo... a počelo je banalno... naprosto je sve izgledalo jako povoljno za kupnju.
Naravno da sam počela prerano kupovati u padu marketa. Sve što je bilo jeftino tijekom nekoliko mjeseci je postalo neizmjerno jeftinije.
A kada je postalo stvarno jeftino, više nisam imala novaca.
Kažu da tržište dulje može biti iracionalno, nego što mi možemo biti likvidni.
Onda je bio nekretninski balon i slom hipotekarnih kredita, danas je korona, stigla je i u Ameriku... market je na 28 500 , to je već više od 10% od ATH
I jutros sam se zatekla u istom mentalnom sklopu.... kupovala bih, kupovala bih... svi ti lijepi blue chipovi....
Da li kupujem dip ili downtrend ?
Ovog ću puta stati sa strane i čekati da postane jasnije u kom pravcu stvari idu.
A to je za vanjska trzista koja su na ATH.. Pa je za razmisljati koliko ce jos pasti da se malo valuacijje ohlade ..... nasi su i dalje debelo ubijeni.. sto ne znaci da mogu biti i vise ...
Ali ja to gledam ovako, ako jednokratno ulozis, onda je bitno u kojem trenutku uđeš, nije ugodno da ti odmah na pocetku padne 20-30-40%.... ali ako ti je to stil zivota, i kontinuirano ulazes godinama na trzistu kapitala, onda to nije toliko bitno.. dapace ako su pozicije pregrijane uvijek mozes visak investirati u ETFove obveznica .... pa kad dođe do neke big krize iskoristi i prebaci u dionicke etfove ili dionice