1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Razno
  3. Kavana

Birtija

• StatusQuo
  • February 17, 2020 at 10:14 PM
  • Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • January 1, 2023 at 9:52 PM
    • #4,101
    Quote from D_artagnan

Buduci za je kuna bila prakticno vezna uz euro od njegovog uvodenja i prije uz marku i kako su sve relevantne cijene i stednja bili u eurima ili netko u chf i $… onda nam je sasvim svejedno sta imamo, ovako ili onako… bitno da imas papirica, pa koji god to bili…

Iznimno od redovitog rasporeda vremena trgovanja, na prvi dan trgovine u euru dražba otvaranja u modalitetu kontinuirane trgovine bit će produžena. Umjesto završetka u 9:30 sati, dražba otvaranja trajat će do 11:00 sati,

tek u 11h sutra burza otvara.

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • January 1, 2023 at 10:04 PM
    • #4,102
    Quote from verdi

od danas je na snagu stupio basel 3 sa rokom provedbe 5 g. krovne banke će morati povećati kolateral na izdane kredite nekih 4x. u prevodu to je kraj dužničke ekonomije i potrošačkog društva. tko ima suficit u međunarodnoj robnoj razmjeni bit će mu super dok oni koji imaju deficit će ga prisilno smanjiti ili propasti. neki će sigurno propasti.

što se tiče energije plan je tako gadan da vam ga radi prazničkog raspoloženja koje još vlada neću ni iznositi. uživajmo još malo na titaniku zvanom euro zona. onaj briselski konjušar nas je radi svojeg osobnog političkog probitka uveo tamo misleći da će biti zapisan u povjesti. budite uvjereni da će mu zbog toga za koju godinu svi hebati mater.

Svašta ti pišeš. Al u svakom tvom postu osjećam da mrziš državu i društvo u kojoj, kojem živiš. I to me uznemirava u svakom smislu. Tebi je sve hrvatsko obavijeno skepticizmom. Do nedavno nisi ni vjerovao da je realan i moguć ulazak Republike Hrvatske u Schengen. Sad si konačno shvatio da nema više Srboslavije na ovom prostoru u kojem živiš i to te vidim strašno tišti. Smanji malo doživljaje.

Nešto mi govori da ćemo danas UP! :thumbup:

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • January 1, 2023 at 10:09 PM
    • #4,103

to je jedno jednostavno razmišljanje za običan puk. cijeli svijet je isti monetarni sustav koji je došao do svoje krajnje točke priramidalnog sustava koji ne trpi stagnaciju. čak ni mirovanje, već stalni rast inače se piramida počne urušavati. do jučerašnji bankarski sustav je morao imati 10% rezerve da bi kreirao x10 novaca, onda je spalo na 5% tj. 20% i onda na 2% što bi x50. jedino su oni iz lehman brothersa uspjeli doći do x 300. sad se vraća sa 50 na 20 kreiranog novca. pa si ti misli šta to znači. ja sam u stanju shvatiti neko predavanje ali malo teže prenosim te spoznaje na druge. to profesori znaju, a ne ja. a i zašto bi. tko ovo želi shvatiti mora se podići na jedan viši nivo razmišljanja, stvoriti si tu apstraktnu sliku u glavi i puno više zagrijati stolicu. i ni pod razno ne slušati oficijalne ekonomiste.

naša zaduženost je puno manja nego npr. italije ili francuske i smatram da bi se lakše izvukli sami nego kao njihov prirepak.

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • January 1, 2023 at 10:16 PM
    • #4,104
    Quote from verdi

ja sam u stanju shvatiti neko predavanje ali malo teže prenosim te spoznaje na druge. to profesori znaju, a ne ja. a i zašto bi. tko ovo želi shvatiti mora se podići na jedan viši nivo razmišljanja, stvoriti si tu apstraktnu sliku u glavi i puno više zagrijati stolicu. i ni pod razno ne slušati oficijalne ekonomiste.

FlYbjbwagAE8_5I?format=jpg&name=small

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • January 1, 2023 at 10:27 PM
    • #4,105

vama je sve što ne možete shvatiti ruska propaganda. ovaj maratonac je slika i prilika one svoje sličice. običan lumpen proleterijat koji nikad u svom postu nije napisao neki broj ili bilo koji podatak. moj zadnji post je za njega naučni rad koji da živi tri života nebi mogao shvatiti.

• Hrx84
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,116
    • January 2, 2023 at 5:09 PM
    • #4,106
    Quote from verdi

od danas je na snagu stupio basel 3 sa rokom provedbe 5 g. krovne banke će morati povećati kolateral na izdane kredite nekih 4x. u prevodu to je kraj dužničke ekonomije i potrošačkog društva. tko ima suficit u međunarodnoj robnoj razmjeni bit će mu super dok oni koji imaju deficit će ga prisilno smanjiti ili propasti. neki će sigurno propasti.

što se tiče energije plan je tako gadan da vam ga radi prazničkog raspoloženja koje još vlada neću ni iznositi. uživajmo još malo na titaniku zvanom euro zona. onaj briselski konjušar nas je radi svojeg osobnog političkog probitka uveo tamo misleći da će biti zapisan u povjesti. budite uvjereni da će mu zbog toga za koju godinu svi hebati mater.

Rado bi pročitao i taj plan što se tiče energije. Po mogućnosti s dosta detalja ako vam se da pisati

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • January 2, 2023 at 6:33 PM
    • #4,107

Udio mladih koji žive sa roditeljima

9a1e5c0c-5f8b-4041-b594-0f3c2f19269a.jpeg?width=640&mode=crop&anchor=topcenter&scale=both

Zanimljivo, uopće ne stojimo loše, dapače...također je zanimljivo vidjeti da na stopu fertiliteta uopće ne utječe samostalan/nesamostalan život.

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • January 2, 2023 at 7:29 PM
    • #4,108

Hrx84 scenarij je brutalan. do kraja ovog desetljeća proizvodnja energije (sve ukupne) pada na 70% od današnje. nafta i plin više neće biti energenti već se preusmjeravaju u kemijsku industriju sa više dodatne vrijednosti. od sadašnje potrošnje kina troši cca 25%, ameri preko 20%, rusi, saudijci i dr. koji ju posjeduju ne misle smanjiti svoju potrošnju na uštrb energentskih vampira koji ju ne posjeduju. ove zadnje brojeve sam zaboravio ali ostatku svijeta će ostati između 5-10% energije !!!! vezano na energiju i resurse možeš printati neki novac jer očekuješ da ga pomoću toga možeš i zaraditi. pod krinkom plafona cijene nafte i plina se skriva činjenica da npr. rusi više ne žele prodavati vlastite energente već će uspostaviti proizvodnju sa dotatnom vrijednošću na svom teritoriju. ostatak će distribuirati kome treba. babi u londonu to više ne treba jer ništa ne proizvodi. grijati se može šetajući se po parku. tamo gdje su ljudski resursi to treba. na kraju krajeva putevi distribucije su kraći. i sve to završi na struji. već 20g postoje vlakovi koji piče cca 400km/h od šangajskog aerodroma do centra. kad taj maglov dostigne brzinu cca 700km/h naveče uđeš u pekingu ujutro izađeš naspavan u moskvi. co2 emisija nula. to je u grubo energentska priča a monetarna je da smo zadnjih 50tak godina živjeli u eri lažnog novca pa ćemo sad ući u eru bez novca. tj digitalni novac. to ima nešto dobrih momenati i bezbroj loših. poznavajući povjest ovi loši će doći do izražaja ali će pojednostaviti sistem. stalno težimo efikasnosti. ako je tako onda se gube nepotrebna radna mjesta. digitalni novac daje apsolutnu kontrolu pa ti ne treba ni porezna uprava, županija ili općina. država? hahaha. scenarij nije baš neki optimističan ali ako radiš posao koji se na tržišti traži, no sikiriki. ne znam koliko sam ovo pametni napisao ali oni koji rade i misle, imat će i dalje a oni koji dangube više to neće moći.

• KultLicnosti
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,644
    • January 2, 2023 at 7:31 PM
    • #4,109

@ Udio mladih

Nešto mi tu ne štima.

Česi i Slovaci nisu tako loši, a mi nismo tako dobri.

...i zaboravimo ono što smo naučili kad smo bili mali. Propuh ne ubija, propuh u ovoj krizi spašava. (D.B.)

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • January 2, 2023 at 8:56 PM
    • #4,110

Ljudi ne znam za vas, ali gledam svoj tekući u OTP banci, 2 od 3 transakcije koje sam obavio 30.12 uopće nisu registrirane....ukratko 300 kn goriva natočio na Tifonu niti je skinuto sa računa, niti se nalazi u rezervacijama, također niti kupnja boce smirnoffice, nije naplaćena niti se nalazi u rezervacija, samo kupnja u Konzumu isti dan se nalazi u rezervacija, kao i kupnja od danas je u rezervacijama također.

Tako da izgleda pojia vuk magare. Što je najbolje kupio i bateriju za mob pouzećem prije 15 dana, došla mi doma, poštar govori plaćeno, ja ok kad je plaćeno.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • January 2, 2023 at 9:35 PM
    • #4,111

A sto znaci da zive sa roditeljima? u istom stanu ili kuci?

Jer meni je normalnije da obitelj zivi u istoj kuci, ali svatko u svom stanu. Tj. Logicno bi bilo da se radi obiteljska kuca sa 2-3 stana i da smo si svi tu, blizu, kad zatrebamo jedni drugima za pomoc, zivot, zabavu… a ne hladno da ti se dijete odseli pa se vidis jednom mjesecno, kvartalno ili nezaj boze 2-3 puta godisnje.

Ako je to cilj i super, onda fak i taj sistem 🙃

Ajde ako je zbog posla, ali opet

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • January 2, 2023 at 10:24 PM
    • #4,112
    Quote from verdi

Hrx84 scenarij je brutalan. do kraja ovog desetljeća proizvodnja energije (sve ukupne) pada na 70% od današnje. nafta i plin više neće biti energenti već se preusmjeravaju u kemijsku industriju sa više dodatne vrijednosti. od sadašnje potrošnje kina troši cca 25%, ameri preko 20%, rusi, saudijci i dr. koji ju posjeduju ne misle smanjiti svoju potrošnju na uštrb energentskih vampira koji ju ne posjeduju. ove zadnje brojeve sam zaboravio ali ostatku svijeta će ostati između 5-10% energije !!!! vezano na energiju i resurse možeš printati neki novac jer očekuješ da ga pomoću toga možeš i zaraditi. pod krinkom plafona cijene nafte i plina se skriva činjenica da npr. rusi više ne žele prodavati vlastite energente već će uspostaviti proizvodnju sa dotatnom vrijednošću na svom teritoriju. ostatak će distribuirati kome treba. babi u londonu to više ne treba jer ništa ne proizvodi. grijati se može šetajući se po parku. tamo gdje su ljudski resursi to treba. na kraju krajeva putevi distribucije su kraći. i sve to završi na struji. već 20g postoje vlakovi koji piče cca 400km/h od šangajskog aerodroma do centra. kad taj maglov dostigne brzinu cca 700km/h naveče uđeš u pekingu ujutro izađeš naspavan u moskvi. co2 emisija nula. to je u grubo energentska priča a monetarna je da smo zadnjih 50tak godina živjeli u eri lažnog novca pa ćemo sad ući u eru bez novca. tj digitalni novac. to ima nešto dobrih momenati i bezbroj loših. poznavajući povjest ovi loši će doći do izražaja ali će pojednostaviti sistem. stalno težimo efikasnosti. ako je tako onda se gube nepotrebna radna mjesta. digitalni novac daje apsolutnu kontrolu pa ti ne treba ni porezna uprava, županija ili općina. država? hahaha. scenarij nije baš neki optimističan ali ako radiš posao koji se na tržišti traži, no sikiriki. ne znam koliko sam ovo pametni napisao ali oni koji rade i misle, imat će i dalje a oni koji dangube više to neće moći.

rusi se već počeli pripremati pa ne izvoze, na.ebat ćemo gadno i mi i još 4-5mlrd. ljudi, ja sam krenuo sakupljati upaljače

Gazprom: Ruski izvoz plina izvan bivšeg sovjetskog bloka pao za 45,5 posto u 2022.
    MOSKVA - Izvoz plina ruske tvrtke Gazprom izvan zemalja bivšeg sovjetskog bloka pao je 45,5 posto u 2022. godini.
    seebiz.eu
  • Infinity
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,987
    • January 2, 2023 at 11:16 PM
    • #4,113

Gazprom: Gas output plunged 20% in 2022

Gazprom PJSC's production dropped by 20% in 2022, with a total amount of gas volumes reaching 412.6 billion cubic meters, while gas exports to non-CIS countries at the end of the year amounted to 100.9 billion cubic meters, the head of the holding, Alexey Miller, said.

In addition, the chief of the Russian energy giant revealed that supplied volumes to China exceeded daily contract quantities last year, while reaching a "fundamentally new level" of volumes on January 1, 2023.

Meanwhile, Gazprom's head previously revealed that the company is considering to create a gas hub in Turkey in an effort to bolster the country's gas supply, and warnedthat there were no "guarantees" Europe could survive the coming winter with the current levels of natural gas in underground storage.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • January 3, 2023 at 8:14 AM
    • #4,114

Nego nista se ne govori vise o zalihama plina, koliko manje se potrosilo zadnja 2-3 mjeseca zbog ovako tople zime?

Definitivno nije isto grijati na 10 stupnja ili na -5, -10 🤔. Na +10 je realno dovoljno pol sata upalit klimu da ti ugrije prostorije i mozes je ugasit 👌

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • January 3, 2023 at 8:53 AM
    • #4,115
    Služe li čemu ekonomske prognoze kad u pravilu griješe? Pobrojili smo najveće bisere velikana struke
    Iako se malo ekonomskih predviđanja pokaže točnim, početkom svake godine mediji su puni novih prognoza kretanja BDP-a, inflacije, cijena dionica i drugih…
    www.tportal.hr

ak nekog zanima...

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • January 3, 2023 at 9:37 AM
    • #4,116

ovo je dokaz da i Stipe Legenda ima šanse kod Mirte Šurjak :S

Leotta potvrdila vezu s golmanom koji je nakon Lige prvaka postao predmet sprdnji
    ZAJEDNO su slavili Novu godinu.
    www.index.hr

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • January 3, 2023 at 9:59 AM
    • #4,117
    Quote from D_artagnan

Nego nista se ne govori vise o zalihama plina, koliko manje se potrosilo zadnja 2-3 mjeseca zbog ovako tople zime?

Definitivno nije isto grijati na 10 stupnja ili na -5, -10 🤔. Na +10 je realno dovoljno pol sata upalit klimu da ti ugrije prostorije i mozes je ugasit 👌

skladišta su puna i oni špekulantski brodovi pred cadiz-om su neki već produžili dalje. propo plan. ali frka je za industriju jer je to preskupo i ubija konkurentnost. hebeš grijanje niko se nije smrzao na +18. problem će nastati kad se pune skladišta za iduću zimu a tu se već u 3,4 mj. nešto mora znati. ovo tursko skladište će biti najveće do sad u evropi pa će biti plina za ovaj region. drugi nek se sami snalaze.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • January 3, 2023 at 10:05 AM
    • #4,118
    Quote from verdi
    Quote from D_artagnan

skladišta su puna i oni špekulantski brodovi pred cadiz-om su neki već produžili dalje. propo plan. ali frka je za industriju jer je to preskupo i ubija konkurentnost. hebeš grijanje niko se nije smrzao na +18. problem će nastati kad se pune skladišta za iduću zimu a tu se već u 3,4 mj. nešto mora znati. ovo tursko skladište će biti najveće do sad u evropi pa će biti plina za ovaj region. drugi nek se sami snalaze.

a jel baba Vanga javila da će zima 23/24 biti jaka, zna li se što, mi smo kolega od neki dan napustili i službeno taj region što spominjete :/

mi sada imamo toliko "mrskih" kuna, da se možemo iduću zimu i njima grijati, ali ovo je još bolje

Sve kune u 2023. godini idu na usitnjavanje i koristit će se kao izolacija u gradnji kuća i zgrada
    Više od 500 milijuna komada novčanica i oko 5200 tona kovanica bit će otpremljeno u strojeve za rezanje i taljenje. Zbog očivanja okolišta materijal koji se…
    www.24sata.hr
  • verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • January 3, 2023 at 10:19 AM
    • #4,119

meni je neki deda od 92 g rekao da neće biti snijega ove godine. kao on se nešto sjeća prije 50 g da je isto tako bilo, nisam mu baš vjerovao ali... zima će doći kad tad ako te ne ugrize onda te ošine repom. to da si nešto napustio su političke priče. austrija, mađarska, slovenija pa čak dijelom italija su isti plinski sklop. nije za badav u baumgartneru ogromno čvorište. nekad je bilo najveće u evropi.

havi ti ekonomisti su isto kao i mas mediji. služe za zaglupljivanje naroda. ima ekonomista koji imaju šta za reći ali je njima ograničen pristup medijima. neki dan sam gledao jedan prilog gdje se citiraju profesor na madridskom fakultetu i jedan mađarski ekonomist iz credit suisse koje ne vidite u medijima. dovoljno je reći da je ove godine nobelovu nagradi iz ekonomije dobio ben bernacke. za njegovog mandata je pumpan keš u sistem nemilice. i ovo su sad posljedice toga.

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • January 3, 2023 at 10:28 AM
    • #4,120

Ovaj verdi još uvijek misli da živi u Srboslaviji. Teško se čovjek miri sa ovim što se događa u Hrvatskoj i sa Hrvatskom. Ne mogu zamisliti da živim u državi koju toliko ne podnosim.

Nešto mi govori da ćemo danas UP! :thumbup:

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • June 1, 2025 at 10:16 AM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

June 1, 2025 at 10:16 AM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 1, 2025 at 9:03 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. Zvjezdani

June 1, 2025 at 9:03 AM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 30, 2025 at 4:39 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. accountant

May 30, 2025 at 4:39 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:15 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

May 29, 2025 at 10:15 PM
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 942

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 29, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      942
      Pregleda
      495k
      942
    3. alfa1

May 29, 2025 at 6:35 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 1, 2025 at 10:16 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

Zvjezdani June 1, 2025 at 9:03 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 30, 2025 at 4:39 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 29, 2025 at 10:15 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

umalo May 29, 2025 at 9:29 AM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM

Popularne Teme

• Birtija

5,858 Replies, 5 years ago
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

4,267 Replies, 5 years ago
  • Aktualno (vijesti)

1,148 Replies, 4 years ago
  • Prognoza cijena

231 Replies, 5 years ago
  • Prijedlozi za forum

212 Replies, 5 years ago

Online korisnici na ovoj temi

• 4 gostiju
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt