Konačno bili srušili smrdljive plave smogovce.
A ako smo i Osijeku pomogli, neka!!!
Ak smo smrdljivi zakaj se pol dalmacije dohebalo u zg ?
kakav je to uopce odgoj da tak pricate?
Vrijedjat nekog jer nije iz mog podneblja?
Dal bi bilo u redu vrihedjat recimo vasu majku oca sestru jer su recimo debeli, coravi, nemaju skole, rade za minimalac, podstanari su i slicno?
Display MoreKonačno bili srušili smrdljive plave smogovce.
Ak smo smrdljivi zakaj se pol dalmacije dohebalo u zg ?
kakav je to uopce odgoj da tak pricate?
Vrijedjat nekog jer nije iz mog podneblja?
Dal bi bilo u redu vrihedjat recimo vasu majku oca sestru jer su recimo debeli, coravi, nemaju skole, rade za minimalac, podstanari su i slicno?
Siguran sam kolega da se šalite sa mnom. Kako vidim niste proveli zadnjih 15god u izolaciji u pećini, imate pristup internetu, ako i ne pratite nogomet uza sve podmićene "novinare" , opet se može ipak zaključiti o kakvoj se kriminalnoj nogometnoj udruzi radi, o silovanju nogometnih propisa, ismijavanju pravosuđa, "slučajnim" serijskim sudačkim previdima uvijek za jednu stranu, i sve to godinama uz sekundiranje lokalnih ZG političara svih boja za bijednu mrvicu sa stola odbjeglog Međugorca.
Iako se stanje malo popravilo, vremena se mijenjaju pomalo, svaki pravi domoljub zna da je jučer bio dan za veselje.
Zdravi i veseli bili!
Djelomično se svi možemo složiti, ali svejedno to nije razlog zašto je hajduk zadnjih 20godina kriminalan, na štetu cijele lige.
Imao sam površne veze sa Hajdukom u zadnjih 20 godina i situacija tamo je katastrofalna iako jako jednostavna za objasniti. Mala bara puna krokodila. I to vam je to. Dinamo je imao Gazdu koji je vukao sve konce i stvar je imala glavu i rep. Hajduk nije i to je tamo svima odgovaralo jer su tako svi mogli kraduckati. Tu dodajmo još i Torcidu koju se koristilo kao živi štit od bilo kakvih promjena koje su pojedinci pokušali napraviti i imate Hajduk 1992 - 2022. Proširite malo vidik i imate Split, još malo više i imate Hrvatsku.
Rješenje? Gazda. Kakav god da je bolje je od ovog destruktivnog kaosa koji imamo sad.
Jučer bilo zanimljivo u emisiji Otvoreno. Malo su ih počeli otvarati
ima netko knjigu za rivp?
zašto je ova tema toliko zamrla? da li zbog navijačke ostraštenosti ili zbog prevelike cenzure? no o tom po tom. stavove koje sam iznosio prije, nekome su bili apsurdni. malo po malo postanu čak i prihvatljivi. nadam se da su sad bar neke polazišne osnove jasnije. energetski i resursni problemi su evidentni. moralne i etičke probleme možete shvatiti kako god tko hoće ali smo se već navikli na ogromne monetarne potrese (osporiti status $ je bilo bogohuljenje) i sad na kraju upadamo u onaj finalni problem. taj problem je ozbiljan i on će nas malo prizemljiti. to je problem gladi. iz naše perspektive je to čudno ali pošto je svijet globalno selo i moja livada je nekome zelena. imam bezbroj podataka koji su poražavajući ali kod jednog sam ostao paff. po FAO cijeli svijet ima hrane za 90 dana kina za dvije godine. na šta se oni spremaju? nije mi jasno. volio bi da imam s kim razmotriti ove probleme i probati shvatiti šta nas čeka. plitka engleska propaganda se ne uzima u razmatranje.
Rat nije zamro ali thread je
Razlog je od svega po malo.
Rusi su prakticno zauzeli Mariupolj i zaokruzili teritorij istocne ukrajine.
Cilj im je bio cijela ukrajina ali ce se morati zadovoljiti i sa time.
Za vise od toga nemaju snage.
Rat od 2014 nikad nije stao ali se nije do 2022 zvao ratom.
Trajati ce i dalje ali opet iz utvrdenih rovova.
Neizbjezni su pregovori s kojima ce obje strane biti nezadovoljne ali ukrajinci ipak vise.
Sankcije rusiji od zapada ce ostati ali ce rusi prodavati energente na istoku.
Lose za ukrajinu jer sankcije nece djelovati a dobro za svijet koji trenutno jako treba ruske energente.
Tko ce ih kupiti? kinezi ili indijci svejedno je jer oni dolaze na trziste i smanjuju nedostatak.
Nema vise histericnog kopanja bunkera u strahu od nuklearnog udara i trzista su to nagradila.
Sada ostaje borba sa inflacijom.
Protiv nje se ne bori kopanjem bunkera vec sa dizanjem kamatnih stopa.
Marketi to ne vole ali ako je to manje lose rjesenje nebi trebalo biti histerije?
Užas.
I to sa trovanjem pčela i ova prijetnja. Ja sam mislio da toga ima samo u mafijaškim filmovima.
Thread je zamro jer je evidentno zasićenje temom. Iako se ne terenu ništa manje ne strada, emocije prirodno slabe pa se događa fenomen "presušenih suza" jer se jednostavno (i prirodno) adaptiramo na novu situaciju kao nešto "normalno" iako to ni blizu nije normalno. E.M.Remarque je to stanje zasićenja opisao u naslovu romana "Na zapadu ništa novo".
Isto vam je bilo i sa potresom - u startu je to bio strašan šok i iznenađenje jer je to bila evidentno katastrofalna situacija dobro medijski popraćena i svi su 24 sata stalno pratili što se događa. I onda je to počelo jenjavati i danas se više toga gotovo nitko ne sjeća osim onih koji još trpe direktne posljedice toga. Tako sada ni 6,1 po Richteru u BiH ne predstavlja nešto interesantno jer to eto i "nije nešto razorno" na tvrdoj kamenoj podlozi pa onda nema ni previše drame oko toga. Osim ako ne razvali štogod jače i napravi neku novu katastrofu - nedaj Bože većeg zla.
Glede ove teme - našao sam dva dosta dobra teksta o pozadini i globalnim razlozima rata u Ukrajini koji mi se čine prilično realni. Ima tu svega i svačega i uglavnom mi o svemu tome zapravo jako malo stvarno znamo. Vidimo samo užasne posljedice svega toga, ali ne i stvarne globalne razloge koje su do toga dovele pa onda vidite da je puno toga što se događa zapravo logičan razvoj situacije, ako se pogledaju pozicije s koji su razni akteri ušli u ovaj krvavi sukob.
Je li moglo biti drugačije? (Jutarnji)
Mira neće biti (Slobodna)
Kada se sve to pogleda "iz svemira" onda je evidentan problem koji se zove - imperijalizam. Svejedno je odakle dolazi jer ta želja za dominacijom svijetom očito postoji ovisno koliko tko moći uspije stvoriti i to onda stvara sliku svijeta u kojoj živimo. A sada se Kina očigledno brusi da preuzme "štafetu" od SAD-a jer je evidentno da ubrzano razvija svoju ekonomsku i vojnu moć koristeći sve okolnosti (uključivo i ovaj rat) što na dugi rok nikada nije dobro završilo za običnog čovjeka koji je onda natjeran u tome sudjelovati na razne načine.
Druga razina su društvena uređenja koja taj imperijalizam prate svako na svoj način. I dok je tako - "nema zemlje za starce" odnosno niti ove mlade generacije koje se sada rađaju vjerojatno neće do svoje mirovine dočekati razdoblje bez ratova i sukoba oko resursa i dominacije moći onih kojima je to jedini imperativ za koji žive.
Ponoviti ću - biti svjestan svijeta u kojem živimo bilo prirodnih ili društvenih opasnosti i izazova čini bitnu razliku između života i smrti - ako idemo u krajnosti koje se evidentno mogu pojaviti bilo kada i bilo gdje.
Imperijalizam sam po sebi uopće mi nije problem, problem su mi osobne slobode i mogućnosti ostvarivanja sebe kao stručnjaka u poslu i čovjeka prema obitelji i poslovnoj zajednici. Navedene stvari mogu se realizirati još uvijek na Zapadu ali ne u totalitarnim društvima Rusiji i Kini gdje žele u potpunosti kontrolirati privatne živote nas običnih smrtnika. Rusiji nisu problem sankcije Zapada, njima je problem Putin koji je uveo sankcije čim je došao na vlast prije 22 godine i uspostavio režim korupcije oligarha, militarizaciju društva na račun vlastitog naroda.
kako vi ili bilo tko od nas zna koji im je bio cilj i kaj im je dosta? cijela ukrajina sigurno nije jer i sami znaju da nemaju kapaciteta ljudstva toliki teritorij u mogućnosti niti osvojiti, a kamo li zadržati!
Nije im cilj okupacija cijele Ukrajine, ali im je cilj uništenje cijele ukrajinske vojske i ostatka sigurnosnog sustava.
Za ovo se zna, ali je zanimljiva analiza.
Ti geopolitički procesi traju desetljećima... Ništa se ne mora dogoditi za pola godine ili čak dvije godine, ali kroz dvadeset, trideset godina se svašta dogodi i neke stvari su neizbježne. Osam godina se nije nazirao kraj ovome sukobu i nije nikome vojna intervencija/agresija došla kao šok. Izenađenje da, ali malo tko je zaista intimno bio baš šokiran.
Dokumentarci Ukraine on fire iz 2016. i The Donbass tragedy(francuski) su dosta dobri. I Yotube kanal Patricka Lancastera kojeg u zadnje vrijeme dosta pratim. Tip je bio posvuda, djeluje pomalo tupav, ali ima petlju veliku. Godinama se mota onuda, praktički od kad je počelo.
kako vi ili bilo tko od nas zna koji im je bio cilj i kaj im je dosta? cijela ukrajina sigurno nije jer i sami znaju da nemaju kapaciteta ljudstva toliki teritorij u mogućnosti niti osvojiti, a kamo li zadržati!
Niste u pravu, jer mu je to prošlo sa Kazahstanom i Bjelorusijom koji mjesec ranije, isto je mislio napravit sa Ukrajinom, uletit unutra, uspostavit prorusku vlast i to je to.
Niste u pravu, jer mu je to prošlo sa Kazahstanom i Bjelorusijom koji mjesec ranije, isto je mislio napravit sa Ukrajinom, uletit unutra, uspostavit prorusku vlast i to je to.
nisam mislio na uspostavu proruske vlade, već na okupaciju ukrajine. što je ipak ogromna razlika.
Display MoreThread je zamro jer je evidentno zasićenje temom. Iako se ne terenu ništa manje ne strada, emocije prirodno slabe pa se događa fenomen "presušenih suza" jer se jednostavno (i prirodno) adaptiramo na novu situaciju kao nešto "normalno" iako to ni blizu nije normalno. E.M.Remarque je to stanje zasićenja opisao u naslovu romana "Na zapadu ništa novo".
Isto vam je bilo i sa potresom - u startu je to bio strašan šok i iznenađenje jer je to bila evidentno katastrofalna situacija dobro medijski popraćena i svi su 24 sata stalno pratili što se događa. I onda je to počelo jenjavati i danas se više toga gotovo nitko ne sjeća osim onih koji još trpe direktne posljedice toga. Tako sada ni 6,1 po Richteru u BiH ne predstavlja nešto interesantno jer to eto i "nije nešto razorno" na tvrdoj kamenoj podlozi pa onda nema ni previše drame oko toga. Osim ako ne razvali štogod jače i napravi neku novu katastrofu - nedaj Bože većeg zla.
Glede ove teme - našao sam dva dosta dobra teksta o pozadini i globalnim razlozima rata u Ukrajini koji mi se čine prilično realni. Ima tu svega i svačega i uglavnom mi o svemu tome zapravo jako malo stvarno znamo. Vidimo samo užasne posljedice svega toga, ali ne i stvarne globalne razloge koje su do toga dovele pa onda vidite da je puno toga što se događa zapravo logičan razvoj situacije, ako se pogledaju pozicije s koji su razni akteri ušli u ovaj krvavi sukob.
Kada se sve to pogleda "iz svemira" onda je evidentan problem koji se zove - imperijalizam. Svejedno je odakle dolazi jer ta želja za dominacijom svijetom očito postoji ovisno koliko tko moći uspije stvoriti i to onda stvara sliku svijeta u kojoj živimo. A sada se Kina očigledno brusi da preuzme "štafetu" od SAD-a jer je evidentno da ubrzano razvija svoju ekonomsku i vojnu moć koristeći sve okolnosti (uključivo i ovaj rat) što na dugi rok nikada nije dobro završilo za običnog čovjeka koji je onda natjeran u tome sudjelovati na razne načine.
Druga razina su društvena uređenja koja taj imperijalizam prate svako na svoj način. I dok je tako - "nema zemlje za starce" odnosno niti ove mlade generacije koje se sada rađaju vjerojatno neće do svoje mirovine dočekati razdoblje bez ratova i sukoba oko resursa i dominacije moći onih kojima je to jedini imperativ za koji žive.
Ponoviti ću - biti svjestan svijeta u kojem živimo bilo prirodnih ili društvenih opasnosti i izazova čini bitnu razliku između života i smrti - ako idemo u krajnosti koje se evidentno mogu pojaviti bilo kada i bilo gdje.
Display MoreThread je zamro jer je evidentno zasićenje temom. Iako se ne terenu ništa manje ne strada, emocije prirodno slabe pa se događa fenomen "presušenih suza" jer se jednostavno (i prirodno) adaptiramo na novu situaciju kao nešto "normalno" iako to ni blizu nije normalno. E.M.Remarque je to stanje zasićenja opisao u naslovu romana "Na zapadu ništa novo".
odličan osvrt kolega.
nakon samo dva mjeseca izlazi masa "novih i nepoznatih" činjenica. za dva mjeseca biti će ih još više.
ista situacija je bila pojavom korone.
Radi načela ne promjenjivosti granica nacionalnih država najrealniji je rješenje podjela Ukrajne na zapadnu i istočnu, sada će se ratovati i pregovarati oko te granice.
Radi načela ne promjenjivosti granica nacionalnih država najrealniji je rješenje podjela Ukrajne na zapadnu i istočnu, sada će se ratovati i pregovarati oko te granice.
Neće Vlad pustiti jug zemlje, pogotovo zbog Odesse. Ne sada kad su se odlučili za agresiju i ušli "all in". Ono spaljivanje molotovljevim koktelima živih ljudi u Odessi 2015. kad tamošnje vlasti, policijske i vatrogasne službe nisu uopće reagirale... Neće to Rusi zaboravit nikad. Tamo će raditi pritisak iz Transnjistrije, s Crnog mora i glavni udar s istoka. Plus što tamo ima jako puno etničkih Rusa. Žele zatvoriti Crno more. Ja to tvrdim još od prije izbijanja ovog sukoba. Bit će užasna šteta za Odessu ako bude scenarij Mariupolja, a ide prema tome..
Stvar je dosta složenija. Tamo gdje ima etničkih Rusa i proruskih Ukrajinaca u velikim brojevima, oni sebi nalaze svoje 'kadrove' koji tamo uspostavljaju 'civilnu vlast'... Napune policiju njima, stave nekog puppet proruskog (grado)načelnika i idu dalje..
Rusija ima velike gubitke u ljudstvu i to je problem, ali dosta ekipe koju šalje je drugorazredno. Dosta je starih tipova(uli jako mladih ročnika) u njihovim snagama. Nisu ni mobilizirali tamo ono jezgro vojske tipova do nekih 29 godina. Manpower je nadomjestiv, ali će Putina skupo politički koštati ako se takvi gubici nastave.
Ukrajina s druge strane ima daleko veći problem - gubitke ratne tehnike..još od prvih dana agresije, kad im je većina baza i zaliha uništeno iz zraka. Ti gubici su nenadomjestivi i to je big problem. Amerika i zapad im šalju, ali teško da je to dovoljno. Kako uopće sigurno dopremiti toliku opremu na istok zemlje, gdje im je najveći dio vojske? Realno, oni su u jako teškoj situaciji. Da je protuzračna obrana bila jaka, Rusi bi dobili po nosu jako.
Jedini uspijeh koji je Rusija postigla je da je od druge svjetske sile napredovala do velike regionalne sile.