Ma do koliko mogu rasti vozarine?
Šta dobijem na dionicama izgubim na ulaznim troškovima radi istih.
Ma voda voda. Kupiti dionice ili repro materijal, pitam se pita?
HOLD-at dionice ko Buffet....do 90-te godine života...
dok i dan danas vidim (a svi plaču nad cijenom goriva) da je u svakom automobilu samo vozač, onda benzin nije preskup. možda dizel je, ali nisam baš ni u to siguran!
Kolega koga briga za gorivu...za gorivo zaradim u jednom trejdu sa 5k eura okrenutih...pratite HPB ako ste i dalje u njemu, vrlo, vrlo zanimljiva akumulacija mirovinca od FI-a.
Planiraju električne trajekte, ono što je JDPL kao planirao što je nelogično.
Ali super ideja, Osim što trajekt plovi uglavnom po danu i dobro osunčan, već sam trajekt ima dosta površina na koje se mogu postaviti paneli da se direkt pune baterije osim na pristaništu sa mreže.
A mogu zatvoriti i komplet područje gdje su auti i postaviti na to panele.. tu se baš poprilično kW panela mogu složiti.
Ajoooj! Svojevremeno sam radio neku kombinaciju za charter katamaran sa el. pogonom. Energetska bilanca funkcionira isključivo uz strogu pažnju na ukupnu težinu i brzinu (manje je bolje) i korištenje jedrilja a i to ne pokriva baš punu autnomiju za zadanim rasporedom kakav obično imaju čarteraši.
OK, linijski brod se dobar dio vremena može punit s obale (dok je na privezu, tijekom noći) ali onda se postavlja pitanje infrastrukture za punjenje. Tu je dosta kW u pitanju.
A valjda ce isprojektirati dobro da vide +/-, to su relativno kratke vožnje uz mogućnost priključenja na mrežu prakticno svaki put kad se priveze + solari
A valjda ce isprojektirati dobro da vide +/-, to su relativno kratke vožnje uz mogućnost priključenja na mrežu prakticno svaki put kad se priveze + solari
Solari na brodovima i trajektima ? Pa gdje postaviti panele ? Mislim da je to iluzija za sada, možda u nekoj dalekoj budućnosti će biti tehnički izvedivo, tko zna.
A valjda ce isprojektirati dobro da vide +/-, to su relativno kratke vožnje uz mogućnost priključenja na mrežu praktično svaki put kad se priveze + solari
Solari na brodovima i trajektima ? Pa gdje postaviti panele ? Mislim da je to iluzija za sada, možda će u nekoj dalekoj budućnosti biti tehnički izvedivo, tko zna.
odmah pokraj vjetrenjače
Solari na brodovima i trajektima ? Pa gdje postaviti panele ? Mislim da je to iluzija za sada, možda u nekoj dalekoj budućnosti će biti tehnički izvedivo, tko zna.
Solari na brodovima i trajektima ? Pa gdje postaviti panele ? Mislim da je to iluzija za sada, možda će u nekoj dalekoj budućnosti biti tehnički izvedivo, tko zna.
odmah pokraj vjetrenjače
A ne bi išlo, vjetrenjača ide na vrh broda odmah iznad komandnog tornja, paneli bi se mogli postaviti recimo bočno na nekakva krila, nešto slično avionskim krilima koja bi se kod pristajanja broda dizala okomito u vis, ta krila bi malo usporavala brzinu kretanja plovila, ali izravnavala bi valovito more pa bi mogli ploviti i po buri i po jugu.😁
ako su kratke ture, a zašto bi se uopće isključivao sa mreže...pa produžni kabel ...a može i ko tramvaj, potegneš žicu i jete
A valjda ce isprojektirati dobro da vide +/-, to su relativno kratke vožnje uz mogućnost priključenja na mrežu praktično svaki put kad se priveze + solari
ako su kratke ture, a zašto bi se uopće isključio sa mreže...pa produžni kabel ...a može i ko tramvaj, potegneš žicu i jete
pa zašto ako već prevozi automobile, ne bi svi punim gasom ispušne plinove tjerali na neke vjetrenjače
ako su kratke ture, a zašto bi se uopće isključio sa mreže...pa produžni kabel ...a može i ko tramvaj, potegneš žicu i jete
pa zašto ako već prevozi automobile, ne bi svi punim gasom ispušne plinove tjerali na neke vjetrenjače
ma ne, to nije "ekološki", onda bolje kleme na akumulatore na svaki auto i po gasu
kako smo krenuli uskoro ćemo otkriti da postoje i jedra.
Pa ima mjesta, prekriju komplet dio koji je otkriven sada gdje su automobili. Naprave krov sa panelima, poprilično kvadrata ima na obje strane
Bojim se da cijela ta površina tu mrcinu ne bi baš daleko dogurala.
a zamisli tek da upadne u neku oluju te bi panele potrgalo ko od šale. gdje je sol i korozija i td. u vezi te zelene energije ima toliko fiks ideja se zblazniš. ovi zeleni valjda ni srednju školi nemaju. tamo ti objasne sve. pogledajte samo priču o američkom plinu. znači najprljavija fracking tehnologija se tamo koristi. prije se je plin spaljivao na licu mjesta jer su trebali naftu. ako je veliko polje onda se dovuku cijevi pa se to koristi. ali neće plinovod skakati sa polja na polje. višak plina koji ameri prodaju je zapravo kanadski. pošto se energetska politika vodi u decenijama a ne od dana do dana već sad je jasno da će amerika jedan dio uvijek morati uvoziti. evropi mogu prodati jedino ruski uz proviziju. i tako oni sjede i dogovaraju se. tebi viski meni votka, dođu arapi pa se još nešto smota kad evo i onih iz venecuele pa malo nacrtaja a mi u evropi se možemo spremiti da posiječemo nacionalne parkove samo da se malo ugrijemo. banaliziram ali to je baš tako.
dok i dan danas vidim (a svi plaču nad cijenom goriva) da je u svakom automobilu samo vozač, onda benzin nije preskup. možda dizel je, ali nisam baš ni u to siguran!
Ovako sam i ja razmišljao 2008 na ljeto kad je nafta bila 140$. To je kao danas 260$, ipak je euro bio jači pa nije benzin bio preko desetak kuna.
Da ode na cca 25kn onda bi ljudi ozbiljno počeli paziti.
A da sve stane kao kad je bio početak korone veljača ožujak 2020. I benzin ispod 8 kn...odmah bi bio taj scenarij. Ponuda i potražnja. . Dok ljudi troše i je skup
a zamisli tek da upadne u neku oluju te bi panele potrgalo ko od šale. gdje je sol i korozija i td. u vezi te zelene energije ima toliko fiks ideja se zblazniš. ovi zeleni valjda ni srednju školi nemaju. tamo ti objasne sve. pogledajte samo priču o američkom plinu. znači najprljavija fracking tehnologija se tamo koristi. prije se je plin spaljivao na licu mjesta jer su trebali naftu. ako je veliko polje onda se dovuku cijevi pa se to koristi. ali neće plinovod skakati sa polja na polje. višak plina koji ameri prodaju je zapravo kanadski. pošto se energetska politika vodi u decenijama a ne od dana do dana već sad je jasno da će amerika jedan dio uvijek morati uvoziti. evropi mogu prodati jedino ruski uz proviziju. i tako oni sjede i dogovaraju se. tebi viski meni votka, dođu arapi pa se još nešto smota kad evo i onih iz venecuele pa malo nacrtaja a mi u evropi se možemo spremiti da posiječemo nacionalne parkove samo da se malo ugrijemo. banaliziram ali to je baš tako.
Ti ides iz krajnosti u krajnost. Ima i problema koji se trebaju rijesti, nije sve sjajno. Ali zasto bi oluja potrgala panele, ako se dobro napravi sa se vjetar ne moze zavuci ispod. Sol? Gdje na kaljenom staklu?? Aluminijskim okvirima? Realno i da odu kvragu, pa zamjene ih. Koliko dođe jedno tankanje trajekta, nece bit problem i zamjeniti svako toliko panele i baterije kad odu.
Bilo bi nerealno da paneli traju 25 godina koliko je inace garancija. Toliko ni trajekt ne traje bez obnove