realno, svakom dioničaru su uzeli 5,5% 'poreza na budale' zbog toga što nam država ne funkcionira.
SNBA (Slatinska Banka d.d.)
-
-
-
realno, svakom dioničaru su uzeli 5,5% 'poreza na budale' zbog toga što nam država ne funkcionira.
Da,to je točno što se napisali, samo što država funkcionira ali "samo za podobne ". Nadam se da će izbori mnoge stvari promjeniti, a izbori su takoreći sutra.
-
Da,to je točno što se napisali, samo što država funkcionira ali "samo za podobne ". Nadam se da će izbori mnoge stvari promjeniti, a izbori su takoreći sutra.
Nazalost, izbori nece nista promijeniti. Ne zato jer se stvari ne mijenjaju na izborima. Ne ni zato jer su izbori zapravo ono mjesto gdje se protestira protiv vladajucih i zakona u drzavi.
Jedini razlog zasto se stvari i dalje ne mijenjaju na izborima je samo zato jer Hrvati i dalje ne razumiju cemu izbori sluze i kako se koriste. No sad sam vec predaleko otisao od teme.
Nego, jel itko bio na zadnjoj skupstini proslo ljeto? Jel itko slusao njihove odgovore kod rasprave o dividendi, dionicarima i opcenito odnosu uprave prema malim vlasnicima? Gledao njihova lica kod glasanja o tocci dnevnog reda.
Onaj tko je, bilo mu je potpuno jasno da su tipicno hrvatsko dionicko drustvo kojima su mali dionicari samo nesto sto smeta i sto im uopce nije jasno zasto su na skupstini i cemu trose njihovo vrijeme predlazuci ista kad oni misle samo na svoje guzice.
Ovo se vec onda znalo da ce napraviti. Samo se nije znalo kada ce napraviti
-
Kažete kolega " Da se je već tada znala da će ovo napraviti, samo se nije znalo kada ",
- zato jer su do sada mogli raditi što ih je volja, ali ako se vlast promjeni ne znam kako će tada biti. Slažem se da su Hrvati po prirodi stvari glup narod i da samo slušaju tuđinca a svađaju se sa svojima.
Međutim zašto su tek sada ovo napravili sa podjelom dionica dvojici ljudi ? Pa upravo iz tog razloga jer se boje izbora i posljedice koje će proizaći iz toga. Znači jedina normalno rješenje je bilo " ukradi još dok se može ".
Ovo je samo moje mišljenje i razmišljanje, koje može biti potpuno krivo.
-
ovaj nivo bezobzirnosti nitko nije mogao predvidjeti, Nadzorni odbor čine korporativni odvjetnik te 2 profesora ekonomije što implicira da su itekako svjesni svojih radnji i mogućih posljedica za ta djela.
Detaljno sam proučio materiju; Revizorska izvješća o primicima Uprave/Nadzora po godinama 2019-2020-2021-2022., staru Politiku primitaka te novu Politiku primitaka članova Uprave i Nadzora '05.2023.
1) u svim Revizorskom izvješćima o primicima za svaku pojedinu godinu, navedeno je sljedeće;
'Broj dionica i opcija dionica koje je društvo dalo iii se obavezalo dati članovima Uprave i članovima Nadzornog odbora;
U 2019-2020-2021-2022. godini ni članovi Uprave ni članovi Nadzornog odbora nisu stjecali dionice i/ili opcije na dionice Slatinska banka d.d., niti im se Banka obvezala na iste.'
Nigdje se ne spominje nikakva daljnja/neispunjena obveza prema Upravi.
2) u Politici primitaka iz '05.2023. je navedeno sljedeće;
- pod st. 3. navodi se 'Fiksni primici ne mogu biti manji od 2/3 ukupnih primitaka (fiksni+varijabilni)' ...što implicira da varijabilni primici nesmiju prelaziti 1/3 ukupnih primitaka
- pod st. 5. navodi se 'Bruto iznos godišnje nagrade, uključujući sve ostale varijabilne primitke člana Uprave iz prethodne godine ne može biti viši od ukupnih fiksnih primitaka dodjeljenih članu Uprave u prethodnoj poslovnoj godini.
- pod st. 6. navodi se 'Nadzorni odbor može donijeti odluku da se godišnja nagrada isplati u obliku financijskih instrumenata.'
- pod st. 7. navodi se 'Varijabilni primici se mogu isplatiti jedino u slučaju ako je financijski položaj Banke održiv i ako je varijabilni primitak opravdan. Odluka o isplati godišnje nagrade za članove Uprave donosi se nakon što se; 1) usvoje i potvrde revizorska izvješća pa prethodnu poslovnu godinu, .... itd..'
Znači da je taj prijenos dionica je očito napravljen kao varijabilni iznos godišnje nagrade za proteklu 2023. ...i to prije usvojenog revizorskog izvješća za 2023. koje se prihvaća na Glavnoj skupštini društva ...
Definitivno nemaju nikakvo branjivo uporište za tu odluku o dodjeli dionica i svi mi zainteresirani tj. oštećeni trebamo nešto poduzeti.
To je sigurno za kaznenu prijavu svih članova Nadzornog i Upravnog odbora.
-
mislim da gubimo vrijeme i energiju pišući ovako paušalno... da li je itko kontaktirao banku po tom pitanju? da li su stvarno dionice dodjeljene gratis ili po cijeni navedenoj u objavi? od kada i na koji načinin je snba stjecala vlastite dionice?
najprije bismo trebali barem nekaj znati po tom pitanju.... a onda šlag na tortu!!! nakon ove dodjele, prvih 6 dioničara raspolaže od 70 000- 85 000 papira, odnosno od 7,62-9,22%. baš zanimljivo, zar ne? pa se nameće pitanje čiji su igrači navedena dvojica, a čiji su igrači članovi NO koji su to blagoslovili? to su petorica, dakle jedan nedostaje. ili ih više djeluje zajednički... a ima i nekoliko zanimljivih fizičkih osoba iznad 2% vlasništva!
a ako djeluju zajednički, ako i nemaju 25%, znam da bi trebali obznaniti prelazak 10%. sjećate li se one prodaje par komada prije skupštine da se ne prijeđe 10%? i mislim svakih daljnih 5%, ali nisam siguran. ako pak imaju više od 25%, znamo kaj to povlači po zakonu za sobom! u svakom slučaju biti će zanimljivo!!!
p.s. teorija da nitko od prve šestorice plus novopečeni vlasnici (a i u topu 10 ima i jedno poznato ime dioničara poznato po koječemu) ne djeluje nitko s nikim je po meni znanstvena fantastika!
-
Kolega KikiRiki vidim da ste odično upućeni u ovo problematiko, Ja sam uz Vas ,imate moju punu podršku u svim segmentima, a normalno i u financijskoj podršci.
Zato sam i rekao da se moramo udružiti, a da nas vodi ipak netko tko je stručan i upoznat sa ovom problematikom , normalno i da se bavi pravnim stvarima.
-
mislim da gubimo vrijeme i energiju pišući ovako paušalno... da li je itko kontaktirao banku po tom pitanju? da li su stvarno dionice dodjeljene gratis ili po cijeni navedenoj u objavi? od kada i na koji načinin je snba stjecala vlastite dionice?
najprije bismo trebali barem nekaj znati po tom pitanju.... a onda šlag na tortu!!! nakon ove dodjele, prvih 6 dioničara raspolaže od 70 000- 85 000 papira, odnosno od 7,62-9,22%. baš zanimljivo, zar ne? pa se nameće pitanje čiji su igrači navedena dvojica, a čiji su igrači članovi NO koji su to blagoslovili? to su petorica, dakle jedan nedostaje. ili ih više djeluje zajednički... a ima i nekoliko zanimljivih fizičkih osoba iznad 2% vlasništva!
a ako djeluju zajednički, ako i nemaju 25%, znam da bi trebali obznaniti prelazak 10%. sjećate li se one prodaje par komada prije skupštine da se ne prijeđe 10%? i mislim svakih daljnih 5%, ali nisam siguran. ako pak imaju više od 25%, znamo kaj to povlači po zakonu za sobom! u svakom slučaju biti će zanimljivo!!!
p.s. teorija da nitko od prve šestorice plus novopečeni vlasnici (a i u topu 10 ima i jedno poznato ime dioničara poznato po koječemu) ne djeluje nitko s nikim je po meni znanstvena fantastika!
Kolega Tollway, nemožete nikad reći nešto sa sigurnošću , ali po meni broj 3, 4, 7, 8 djeluju skupa i to je već preko 30% + poklonjeno ovih dana 6% - ispada oko 36% dinica SNBA.
-
želite reći da se okuplja velika koalicija kako bi i bugare i mađare ostavili sa strane. zvuči mi nevjerovatno jer im u tom slučaju predstoji vraški teški posao i bitka za posljednju dionicu.
-
Na skupstini je i najavljeno da trezorske dionice sluze ovoj svrsi, nije ovo nikakvo otimanje. I nadzorni i uprava vjeruju u vrijednost dionica. Ovo je za one neisplacene bonuse 2017. te se na taj nacin pokusava postaviti banku na zdrave noge i da dugorocno bude odrziva. Dionice imaju pozitivan efekt na kapital i isplata je nakon rekordne dobiti i rekordnih prihoda. Hnb trazi isplate bonusa kroz dionice, a na taj nacin se stvara zalog za buducnost i zdrzava kljucni kadar banke.
-
-
želite reći da se okuplja velika koalicija kako bi i bugare i mađare ostavili sa strane. zvuči mi nevjerovatno jer im u tom slučaju predstoji vraški teški posao i bitka za posljednju dionicu.
Dragi moj kolega Tollway, ne da želim reći ,već je to tako sa velikom sigurnošću. Pratili ste događaje oko Atpl nešto slično se događa i sa SNBA, a Ja sam odmah govorio (premda nisam imao dionice ATPl ali sam bio upućen u tadašnja zbivanja ) , da je stvar riješena, a mnogi su me na forumu tada krivo gledali.
Posjedujem dionice SNBA, ne bi želio scenario gore opisan, zato se slažem treba se pravno boriti, jer samo borbom možete uspjeti.
-
nijedna transakcija kojom se top10 preslagivao zadnjih xy godina nije bila preko ZSE već isključivo u sjeni putem ugovora ..već samo ta činjenica bi trebala alarmirati nadležne regulatore ..jel HANFA i HNB zavaravaju sami sebe sa svojom propisima?
najvjerojatnije je i mađarski paket već poklopljen
-
Postoci, prelazak praga, zajedničko djelovanje itd.
A sjeća li se itko a znam da da, kak je sve to svojevremeno u Badelu bilo i što se na kraju dogodilo.
Išlo je to bome jako daleko tamo i na kraju ništa, pojeo vuk magare!
-
spomenuli ste peripetije sa badelom... tamo priča navodno još nije završna. udruga badel badelovcima vodi nekoliko sudskih procesa za obeštećenje malih dioničara. kaj bude, ako bude i kada od toga....
ne vjerujem u sličan scenarij ovdje. ipak su neka druga vremena i nešto se u 15 g promijenilo.
-
Da je HR trziste kapitala razvijeno, onda bi samo trziste kaznilo sve kompanije koje rade protiv svojih dionicara, fondova, tj. Stanovnika svoje zemlje
Pa recimo, Badel se povuce sa trzista kapitala i izbaci male dionicare, jednostavno svi prestanu kupovati proizvode badela.
Frank se povuce, svi prestanu kupovati njihove proizvode
Kras se povuce, svi prestanu kupovati njigove proizvode,
Zagrebacka, karlovacka, osjecka pivovara se povuku, jednostavno prestanes kupovati njihove proizvode
PBZ se povuce, jednostavno racun i sredstva svi prebace u drugu banku koja je otvorena za dionicare ...
To bi trebalo biti neka osnova financijske pismenosti naroda. Kupujes proizvode onih kompanija koje su dostupne za investiranje, kako direktno, kako kroz fondove banaka ili mirovinskih fondova koji su njihovi suvlasnici.
Vani je ekipi u interesu da budu izlistani na sto vise burzi i da se sire, jacaju -
ovaj nivo bezobzirnosti nitko nije mogao predvidjeti, Nadzorni odbor čine korporativni odvjetnik te 2 profesora ekonomije što implicira da su itekako svjesni svojih radnji i mogućih posljedica za ta djela.
Detaljno sam proučio materiju; Revizorska izvješća o primicima Uprave/Nadzora po godinama 2019-2020-2021-2022., staru Politiku primitaka te novu Politiku primitaka članova Uprave i Nadzora '05.2023.
1) u svim Revizorskom izvješćima o primicima za svaku pojedinu godinu, navedeno je sljedeće;
'Broj dionica i opcija dionica koje je društvo dalo iii se obavezalo dati članovima Uprave i članovima Nadzornog odbora;
U 2019-2020-2021-2022. godini ni članovi Uprave ni članovi Nadzornog odbora nisu stjecali dionice i/ili opcije na dionice Slatinska banka d.d., niti im se Banka obvezala na iste.'
Nigdje se ne spominje nikakva daljnja/neispunjena obveza prema Upravi.
2) u Politici primitaka iz '05.2023. je navedeno sljedeće;
- pod st. 3. navodi se 'Fiksni primici ne mogu biti manji od 2/3 ukupnih primitaka (fiksni+varijabilni)' ...što implicira da varijabilni primici nesmiju prelaziti 1/3 ukupnih primitaka
- pod st. 5. navodi se 'Bruto iznos godišnje nagrade, uključujući sve ostale varijabilne primitke člana Uprave iz prethodne godine ne može biti viši od ukupnih fiksnih primitaka dodjeljenih članu Uprave u prethodnoj poslovnoj godini.
- pod st. 6. navodi se 'Nadzorni odbor može donijeti odluku da se godišnja nagrada isplati u obliku financijskih instrumenata.'
- pod st. 7. navodi se 'Varijabilni primici se mogu isplatiti jedino u slučaju ako je financijski položaj Banke održiv i ako je varijabilni primitak opravdan. Odluka o isplati godišnje nagrade za članove Uprave donosi se nakon što se; 1) usvoje i potvrde revizorska izvješća pa prethodnu poslovnu godinu, .... itd..'
Znači da je taj prijenos dionica je očito napravljen kao varijabilni iznos godišnje nagrade za proteklu 2023. ...i to prije usvojenog revizorskog izvješća za 2023. koje se prihvaća na Glavnoj skupštini društva ...
Definitivno nemaju nikakvo branjivo uporište za tu odluku o dodjeli dionica i svi mi zainteresirani tj. oštećeni trebamo nešto poduzeti.
To je sigurno za kaznenu prijavu svih članova Nadzornog i Upravnog odbora.
Ja se ne predajem.
Meni osobno je jedna zgodna anegdota od prije dvadesetak godina, za novije ne znam, na moj upit prema nekom, možda relevantnom ministarstvu, a imao sam pravo na takav upit, odgovor je bio NADZORNI ODBOR MOŽE I NE MORA ZNATI ŠTO RADI UPRAVA. Izgubio sam taj mail, možda i bolje. Ali nekako i dalje sam tu.
Znači, ako mi se hoće raditi i izvršavati svoje obveze to nema nikakove veze da nisam obvezan primati naknadu za to.
-
Zagrebacka, karlovacka, osjecka pivovara se povuku, jednostavno prestanes kupovati njihove proizvode
Kupujem Garden pive. Garden je na burzi. I opet nista od toga.
ZSE uvijek nadje nacin da te zahebe.
-
Bome se netko "poplašio" ovih objava.
-
A kao i uvjek. Nikada me ništa nije "istisnulo" niti slično, pa nemam loša iskustva. Pa hajde da probam i to. Ne idem van pod svaku cijenu.
-
A kao i uvjek. Nikada me ništa nije "istisnulo" niti slično, pa nemam loša iskustva. Pa hajde da probam i to. Ne idem van pod svaku cijenu.
Trenutni BV je € 29,81 tako je malo vjerojatno istiskivanje na trenutnim razinama od 0,5 P/BV
Banka je stabilna i ostvaruje profit..
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Što smo danas tržili 6k