1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Ostali oblici ulaganja
  3. Ideje za ulaganje

Ulaganje u solarne elektrane

• ivan0003
  • May 14, 2020 at 10:52 PM
  • ivan0003
    Guest
    • May 14, 2020 at 10:52 PM
    Quote from george

solari su jedna velika prevara, kolega plavi. O tome i pričam, zasto postoje reverzibilne elektrane. Solarci proizvode ali neredovito i tu je najveci problem. I dalje, kao i Status ignorirate najveci problem kod proizvodnje el energije, a to je da ju ne mozete sadistiti, kao recimo naftu.

I zato u krizi nastradaju upravo firme poput kodt. Nadam se da sam vam objasnio vasu plosnu projekciju i zasto ste u krivu.

Jedino vam mogu jos prisnaziti ovu tvrdnju sa info da kad neka drzava ima viska struje ona PLACA da joj netko preuzme to jer ju ne moze ispustiti u odvod.a gasenje hidroelektrane kosta vide od plaćanja da vam netko preuzme struju. Vjerujte mi tu sam doma kao i na brodarima

Molim?! Kako me lijepo varaju.. ima li takvih da me još izvaraju..

Solari koje sam postavio 2012. su se isplatili taman u siječnju 2020. (insolacija je i bolja u južnim krajevima nego u ZG i može još brže se povratiti ulaganje), dakle nepunih 8 godina.

Ugovor sa HEPom je potpisan na 12. I sad imam još 50% vremena za zaradu. 3,15kn = 1kwH, pogledajte koliko vi plaćate na svom računu.

Može se el. energija skladištiti, ali uslijed pada temperature se povećavaju gubitci u akumulatoru/bateriji, koji je financijski najveća stavka i gdje ljudi zapravo tek trebaju napraviti iskorak.

A zašto bi je vi skladištili? Za sebe? Zbog koga? Vratim lijepo u mrežu i ona u toj mreži kruži.

Meni je ovo baš prilagođeno metabolizmu, solari rade, ja spremam lovu.

Nekad je bolje ništa ne reći.

• george
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    240
    • May 15, 2020 at 4:54 AM
    Quote from ivan0003

Solari koje sam postavio 2012. su se isplatili taman u siječnju 2020. (insolacija je i bolja u južnim krajevima nego u ZG i može još brže se povratiti ulaganje), dakle nepunih 8 godina.

Ugovor sa HEPom je potpisan na 12. I sad imam još 50% vremena za zaradu. 3,15kn = 1kwH, pogledajte koliko vi plaćate na svom računu.

Može se el. energija skladištiti, ali uslijed pada temperature se povećavaju gubitci u akumulatoru/bateriji, koji je financijski najveća stavka i gdje ljudi zapravo tek trebaju napraviti iskorak.

A zašto bi je vi skladištili? Za sebe? Zbog koga? Vratim lijepo u mrežu i ona u toj mreži kruži.

Display More

Nazalost nista vi ne razumijete. Ja nisam pisao o tome kako pojedinac moze spretno iskorisiti poticaje koje je drzava poklonila od, kako ste lijepo primjetili, novaca svih gradjana ja pisem o energetskom sustavu gdje sam doma. Da vam probam zorno predociti vi o mikroekonimiji ja o makroekonimiji.

Ako ne mozete pojmiti reverzibilne elektrane, visak struje u sustavu, stvarno je bolje ne pokusati odgovoriti pricajuci o necem trecem, Ali kad ste sve vec dotakli teme, znate li kakva je sada situacija sa instalacijom solaraca? Isplati li se to i dalje? Kakvi su poticaji danas?

• ivan0003
    Guest
    • May 15, 2020 at 9:29 AM
    Quote from george
    Quote from ivan0003

Display More

Nazalost nista vi ne razumijete. Ja nisam pisao o tome kako pojedinac moze spretno iskorisiti poticaje koje je drzava poklonila od, kako ste lijepo primjetili, novaca svih gradjana ja pisem o energetskom sustavu gdje sam doma. Da vam probam zorno predociti vi o mikroekonimiji ja o makroekonimiji.

Ako ne mozete pojmiti reverzibilne elektrane, visak struje u sustavu, stvarno je bolje ne pokusati odgovoriti pricajuci o necem trecem, Ali kad ste sve vec dotakli teme, znate li kakva je sada situacija sa instalacijom solaraca? Isplati li se to i dalje? Kakvi su poticaji danas?

Display More

Znam kakva je situacija danas, trebalo je na vrijeme iskoristiti situaciju i razmišljati unaprijed, kao u ulaganje na burzi ..

• george
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    240
    • May 15, 2020 at 9:31 AM

Pa jel se mozemo onda sloziti da je to "prevara" ?

(iako nisam mislio na takvu prevaru nego na cinjenicu da oni ne mogu zamijeniti klasicnu proizvodnju putem elektrana).

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • November 14, 2021 at 7:59 PM

Evo da oživim temu, spremam se na jedno ulaganje u elektranicu od 10 kw. Natječaj za poticaje je kroz 3 tjedna. Kad sve prođe, bit ću pametniji i izvijestit ću ovdje kako je prošlo. Uglavnom, koliko sam ja shvatio, ovo je ekstra isplativo za područja od posebne državne skrbi jer država vraća 80 posto. Meni nažalost svega 40 posto. Prema proračunu, uz državne subvencije, ulaganje bi se trebalo vratiti kroz 7-8 godina. Mislim da to nije loša investicija, samo treba ići na veću elektranu od barem 5-6 kw jer treba još dodatno uložiti u novi ormar tako da za uštedu 200 - 300 kn nije isplativo ulazit u proceduru.

• istriano
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    244
    • November 15, 2021 at 9:54 AM

Svojedobno - pred 5-6-7 godina sam i ja bio zainteresiran, tj. zainteresirao me moj dobri kućni prijatelj iz Italije. Nažalost, brzo sam bio i odustao jer je tada sve to bilo prekomplicirano, preskupo i nesigurno (kod njih to funkcionira savršeno tako da je i na očevu kuću postavio jednu). Kolega komot bit ću vam zahvalan ako budete svoja iskustva podijelili tu na forumu.

Bolje je imati praznu vreću nego vraga u njoj!

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • November 15, 2021 at 12:48 PM
    Naslovna
    www.zez.coop

Ja sam išao u suradnji s njima, pa ako koga zanima ima dosta o tome na njihovim stranicama.

• andeo1
    Početnik
    Reakcija primljeno
    83
    • November 15, 2021 at 1:25 PM
    Quote from komot

Evo da oživim temu, spremam se na jedno ulaganje u elektranicu od 10 kw. Natječaj za poticaje je kroz 3 tjedna. Kad sve prođe, bit ću pametniji i izvijestit ću ovdje kako je prošlo. Uglavnom, koliko sam ja shvatio, ovo je ekstra isplativo za područja od posebne državne skrbi jer država vraća 80 posto. Meni nažalost svega 40 posto. Prema proračunu, uz državne subvencije, ulaganje bi se trebalo vratiti kroz 7-8 godina. Mislim da to nije loša investicija, samo treba ići na veću elektranu od barem 5-6 kw jer treba još dodatno uložiti u novi ormar tako da za uštedu 200 - 300 kn nije isplativo ulazit u proceduru.

Postovani kolega, mozete li podijeliti odakle informacija da natjecaj ide kroz 3 tjedna? I da li mislite na natjecaj od Hrote ili koji tocno? Osobno sam zainteresiran buduci da planiram nesto veci projekt samostojece solarne elektrane

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • November 15, 2021 at 5:30 PM
    Quote from komot

I bez poticaja je povrat 13-15 % godišnje, za nekih 6-7 godina si isplatio investiciju sa sadasnjim cijenama struje.

• FredPrerry
    Početnik
    Reakcija primljeno
    1
    • November 16, 2021 at 7:17 AM
    Quote from andeo1
    Quote from komot

Postovani kolega, mozete li podijeliti odakle informacija da natjecaj ide kroz 3 tjedna? I da li mislite na natjecaj od Hrote ili koji tocno? Osobno sam zainteresiran buduci da planiram nesto veci projekt samostojece solarne elektrane

Kolega vjerojatno misli na ovaj natječaj https://www.fzoeu.hr/hr/natjecaj/7539?nid=165

Caka je u tome da ide najbrži prst...

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • November 16, 2021 at 8:38 PM

Imam mali solar od 3,6 kw jer mi je HEP zagorčao cijeli posao svojim administriranjem i na moj kupljeni priključak od 9,3 kW dao je mogućnost ugradnje od 3,6 kw. Posao sam sklopio sa EON. Iz prakse sam uočio da je ovo dobar posao ali mi fali još bar 2,4 kW kako bi se zimi mogao grijati na struju, a troškove bi mogao kompenzirati ljetnim viškovima u proizvodnji. Najprije moram u HEPu do kupiti priključna snagu da bi mogao dograditi elektranu. Ovakvim načinom HEP je u inozemstvo protjerao bar 5 tisuća mladih električara jer ovaj posao je tako jednostavan kao postavljanje klime, troje radnika za 6 sati rada moju elektranu su montirali i stavili u probni rad.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • November 16, 2021 at 8:47 PM

Zasto su ti ogranicili na 3,6 kw ? zbog monofaznog sistema?

Cudno iako imas zakupljeno 9,3 kw, sto znaci da ti instalacija i prikljucak tu snagu podrzava, pogotovo sto je rijetka situacija da ces 100% proizvodnje trpjerati nazad u mrežu. Koja Elektra, podrucje?

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • November 16, 2021 at 9:06 PM

To je njihovo neko interno pravilo iz straha da bi građani proizvodili viškove i plasirali ih u elektroenergetski sustav. Tu je još i plaćanje besmislenog projekta i čekanje da ti Elektra ugradi dvosmjerno digitalno brojilo. Cijeli postupak traje oko 8 mjeseci a napisao sam da su Eonovi koperanti ugradili elektranu u jedno jutro, možda bi paralelno mogli ugraditi 2 klima uređaja, tako kad netko kaže solarna elektrana to zvuči nešto komplicirano i opsežno a u biti je sve tako jednostavno.

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • November 16, 2021 at 9:14 PM
    Quote from plavi05

Imam mali solar od 3,6 kw jer mi je HEP zagorčao cijeli posao svojim administriranjem i na moj kupljeni priključak od 9,3 kW dao je mogućnost ugradnje od 3,6 kw. Posao sam sklopio sa EON. Iz prakse sam uočio da je ovo dobar posao ali mi fali još bar 2,4 kW kako bi se zimi mogao grijati na struju, a troškove bi mogao kompenzirati ljetnim viškovima u proizvodnji. Najprije moram u HEPu do kupiti priključna snagu da bi mogao dograditi elektranu. Ovakvim načinom HEP je u inozemstvo protjerao bar 5 tisuća mladih električara jer ovaj posao je tako jednostavan kao postavljanje klime, troje radnika za 6 sati rada moju elektranu su montirali i stavili u probni rad.

kolega, hoćeš li mi pojasniti ovo što si napisao "troškove bi mogao kompenzirati ljetnim viškovima u proizvodnji" jer po mojim saznanjima, hep otkupljuje po 30 lp a potrošnju ti naplaćuje 1.1 kn kw a obračun vrši mjesečno pa ne kužim to sa kompenzacojom kada po ljeti, kada imaš netto proizvodnju oni ti obračunavaju naknadu po 30 lp a po zimi ti prodaju za 3x više...jedino ako ne prijaviš elektranu i imaš staro brojilo koje će se po ljetnoj isporuci vrtiti unatrag ali...

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • November 16, 2021 at 9:15 PM

Da, istina da HEP oteze sa svime do iznemoglosti, da ljudi odustanu.

Ali max instalirana elektrana bi trebala biti do zakupljene snage, tako se meni rekli u HEPu prije nego sam stavio. Iako mi se cini da tamo svatko vodi svoju pricu i iscitavanje pravilnika po obicaju u HR. Inace imam nekih 10,5 kw instalirano

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • November 16, 2021 at 9:20 PM

Elektra Zadar, rekli su mi i da tu ima razlika u strogoći, sad ću tražiti priključak od 11,05 kW trofazni, stvarno smo čudna zemlja, podatak da Maribor proizvodi više od cijele RH govori sve.

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • November 16, 2021 at 9:33 PM

EON ima mogućnost prebijanje viškova el energije sa mjesecima u godini kada je veća potrošnja.

Obračune dobivate mjesečno i ne plaćaju ti viškove nego ih obračunavaju sa računima kad više trošiš.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • November 16, 2021 at 10:15 PM
    Quote from plavi05

EON ima mogućnost prebijanje viškova el energije sa mjesecima u godini kada je veća potrošnja.

Obračune dobivate mjesečno i ne plaćaju ti viškove nego ih obračunavaju sa računima kad više trošiš.

Tako svi rade, mjesecno netiranje i godisnji obracun. Sve je to isto, razlika je u par lipa u elektricnoj energiji.

Cudno za zadar, pogotovo sto dolje ima sunca na pretek. Trebao bi svatko imati solare na krovu. Ocito ekipa u HEPu nezna svoj posao ili su nesposobni. Ali kakva nam je drzava nije ni cudno.

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • November 17, 2021 at 10:31 AM

Danas na tržištu imamo jako učinkovite panele manji obujmom, jača snaga uz mikroinvertere svaki panel svoj mikroinverter. Dolazimo do činjenice da na Mediteranu kuća sa dva stana i 50m2 krova sa elektranom od 6 KW postaje energetski neovisna što je za građane odlično, a za mnoge jake lobije poražavajuće HEP uhljebe, krčitelje bukove šume, distributere lož ulja i plina. Mana solara je skladištenje energije, baterije su i dalje skupe, što se vidi po cijeni el. auta. Zato treba i neki stalni izvor proizvodnje.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • November 17, 2021 at 1:48 PM

Solari na kućama i hidrocentrale za noć i vrijeme kad nema sunca + nuklearke i rjesen problem opskrbe strujom.... Još HEP moze na povrsinu jezera od hidrocentrale koje je i tako zasticeno i nepristupacno staviti solarne panele na pontone da iskoristi i tu veliku povrsinu kako su vani poceli raditi.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema) 4.3k

• maratonac
      • February 19, 2020 at 1:17 PM
      • Kavana
      • maratonac
      • May 25, 2025 at 7:51 PM
    2. Odgovora
      4.3k
      Pregleda
      1.3M
      4.3k
    3. All

May 25, 2025 at 7:51 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 25, 2025 at 2:13 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 25, 2025 at 2:13 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 24, 2025 at 1:59 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      907k
      2k
    3. All

May 24, 2025 at 1:59 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 11:04 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. umalo

May 23, 2025 at 11:04 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      914k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

All May 25, 2025 at 7:51 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 25, 2025 at 2:13 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

All May 24, 2025 at 1:59 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 23, 2025 at 11:04 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM

Popularne Teme

• Ulaganje u solarne elektrane

406 Replies, 5 years ago
  • Električni automobili - prilika za investiciju?

55 Replies, 4 years ago
  • Funderbeam

26 Replies, 4 years ago
  • Mobilne kućice

8 Replies, 2 years ago
  • Hedge fondovi

5 Replies, A year ago

Online korisnici na ovoj temi

• 1 gost
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt