1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Ostali oblici ulaganja
  3. Nekretnine

Nekretnine opcenito u HR

• sasab
  • May 11, 2020 at 3:21 PM
  • tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,181
    • June 4, 2021 at 9:27 AM
    Quote from mikromakrto

Porast cijena nekretnina, ako se govori o nekretninama koje se kupuju za život, a ne rentanje, može nastati zbog rasta:

- stanovništva

- kvalitete izgradnje

- životnog standarda

Rasta stanovništva nema. O kvaliteti izgradnje ne mogu jer nisam te struke, ali sumnjam da se u stanove koji se kupuju preko APNa ugrađuju ne znam kakvi materijali, čisti prosjek. Životni standard raste stalno, ali puno sporije nego cijene kvadrata.

Nema nikakve logike da cijene nekretnina rastu po više nego duplo većim stopama od gospodarstva. Odnosno, ima logike, ali ih nema smisla toliko plaćati. Do kada će to biti tako, nemam pojma.

Nekretnine se, kao i sve drugo, treba kupovati glavom, a ne srcem.

Display More

dobro sročeno, ali zaboravili ste vrlo bitnu stvar. od siječnja-veljače cijene građ materijala su u stalnom porastu. arm mreže, žica i čavli, vijčana roba općenito cca 40%, stiropor i propadajući materijal 30%, kablovi za struju 60%, PP cijevi 50%, drvo, knauf, boje i lakovi....cigla, cement i vapno za sada najmanje. samo 10%. sve sa tendencijom daljnjeg rasta cijena!!

tako da baš ne vjerujem u smanjenje cijena nekretnina. dapače.

• tepra
    Guest
    • June 4, 2021 at 9:43 AM
    Quote from havi

Ne znam, nisam strucanjak.

Ovak na prvu, sela propadaju, svi bi htjeli zivjet u gradovima, mozda je to razlog povecanja cijena?

na selima, cijene padaju ili uopce nema interesenata za kupovinu kuca, gospodarstava.

Vidite kolega, nebih rekao da ste upravu... Tražio sam kuću sa imanjem (10k kvadrata), malo tko mi se odazvao na oglas. Cijenu čak nisam ni stavljao, već daj da vidim šta se nudi pa ću vidit je li meni to košta onoliko koliko netko prodaje... Kod nas se ljudi jako teško odriču nekretnina, prodali bi ali da ne prodaju. Jel bi se moglo kako rentat a da ništa nedirneš... Mi smo čudni ljudi, vjerujte mi...

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,181
    • June 4, 2021 at 9:52 AM

tepra

ako se smije znati na kojoj lokaciji?

• tepra
    Guest
    • June 4, 2021 at 9:55 AM
    Quote from tollway

tepra

ako se smije znati na kojoj lokaciji?

Cilj je bio Varaždinska Županija, domet je bio nešto širi.

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,181
    • June 4, 2021 at 10:39 AM

ako ti je širi domet, probaj isto napraviti u KC. već i u bližoj okolici možeš naći dobre nekretnine sa imanjem za puno nižu cijenu nego li u VŽ županiji.

• tepra
    Guest
    • June 4, 2021 at 10:44 AM
    Quote from tollway

ako ti je širi domet, probaj isto napraviti u KC. već i u bližoj okolici možeš naći dobre nekretnine sa imanjem za puno nižu cijenu nego li u VŽ županiji.

Hvala na konstruktivnom prijedlogu, budem, doduše ne tako skoro, sad sam malo obogatio portfelje sa dionicama s dobrom dividendom.

• mikromakrto
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • June 4, 2021 at 12:56 PM
    Quote from tollway
    Quote from mikromakrto

Porast cijena nekretnina, ako se govori o nekretninama koje se kupuju za život, a ne rentanje, može nastati zbog rasta:

- stanovništva

- kvalitete izgradnje

- životnog standarda

Rasta stanovništva nema. O kvaliteti izgradnje ne mogu jer nisam te struke, ali sumnjam da se u stanove koji se kupuju preko APNa ugrađuju ne znam kakvi materijali, čisti prosjek. Životni standard raste stalno, ali puno sporije nego cijene kvadrata.

Nema nikakve logike da cijene nekretnina rastu po više nego duplo većim stopama od gospodarstva. Odnosno, ima logike, ali ih nema smisla toliko plaćati. Do kada će to biti tako, nemam pojma.

Nekretnine se, kao i sve drugo, treba kupovati glavom, a ne srcem.

Display More

dobro sročeno, ali zaboravili ste vrlo bitnu stvar. od siječnja-veljače cijene građ materijala su u stalnom porastu. arm mreže, žica i čavli, vijčana roba općenito cca 40%, stiropor i propadajući materijal 30%, kablovi za struju 60%, PP cijevi 50%, drvo, knauf, boje i lakovi....cigla, cement i vapno za sada najmanje. samo 10%. sve sa tendencijom daljnjeg rasta cijena!!

tako da baš ne vjerujem u smanjenje cijena nekretnina. dapače.

Display More

To sve stoji, ali ja taj trošak materijala računam pod "kvalitetu". Možda sam u krivu, ali ja to sebi tako prevodim...

Cijene novogradnje se kod nas formiraju na način: zemljište me košta 100 po kvadratu, izgradnja kompletna je 500. To je ukupno 600, uzimam 50% marže, prodati ću za 900, ali ću tražiti 1000. Nek kupac misli da me oženio... Brojke zanemarite, bubao sam ih, ali matematika je takva. U cijelom Zagrebu postoji 5 firmi koje rade pravi posao, sve dobro umrežene s Pokojnim, zbog kojih u Zagrebu imamo samo privid konkurencije u stanogradnji. Niti jedan jedini developer van Zagreba, a kamoli van Hrvatske, nije sagradio ni balkon u Zagrebu zadnjih 20 godina, a kamoli stambenu zgradu.

Ljude se "prisiljava" na kupnju nekretnine, što kroz APN, što kroz žmirenje na El dorado na tržištu najma. Uređenjem zakona i tržišta najma, cijene stanova preko noći idu u ambis i to ne odgovara kliki. A raju ionako više brine jesu li kamate 2 ili 3 posto. To što je glavnica otišla 50% gore, to će pripisati "dobrom rasporedu u stanu"

• Hrx84
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,116
    • June 4, 2021 at 11:44 PM

Bio jučer na kavi sa ženom, njenim prijama i muževima.

Rasprava o nekretninama. Meni se čini kod ekipe raspoloženje kao 2007, nekretninski FOMO na vrhuncu. A ima ih dosta koji su do grla u stambenim kreditima. Ali nije bitno, one barem u Splitu mogu samo rasti i bitno je samo da stanarina pokriva ratu kredita.

Kad otplate prvi, ići će na drugi, pa treći pa budu kolekcionari stanova za najam.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • June 5, 2021 at 6:56 AM
    Quote from Hrx84

Rasprava o nekretninama. Meni se čini kod ekipe raspoloženje kao 2007, nekretninski FOMO na vrhuncu. A ima ih dosta koji su do grla u stambenim kreditima. Ali nije bitno, one barem u Splitu mogu samo rasti i bitno je samo da stanarina pokriva ratu kredita.

Kad otplate prvi, ići će na drugi, pa treći pa budu kolekcionari stanova za najam.

haha, da ti u St renta pokrije ratu kredita, moraš dat *ebački polog, tj., tek ti renta od 2 stana može pokrit ratu za treći.

mislio sam i ja nešto u tom stilu zavrtit, al ima jako malo stanova koji su, po mom kriteriju, premium (dobra lokacija, pogled na more, relativno siguran parking, dobar raspored/tlocrt stana), a to je bitno za uvatit dobru rentu 🤷

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• BSOD
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,261
    • June 5, 2021 at 8:02 AM
    Quote from tollway

U okolici Križevaca ima dosta zapuštenih poljoprivrednih imanja, za stvarno male novce. I sa dosta zemlje. No, nije svaka okolica ista. U selima gdje je provedena komasacija (prije rata) i gdje su table zemlje preko 10ha (što je za ovaj kraj dosta zemlje u komadu, u Slavoniji je to nekome okućnica), su takva gospodarstva jako rijetko na prodaju, a ako jesu, onda su jako skupa.

No, tamo gdje nije sređeno zemljišnoknjižno stanje, stvarno se može kupiti zemlje, pa i kakva klijet, ili kućerak, za male novce, pa tko ima volje, vremena i novaca sređivati zemljišnoknjižno stanje, nije to ni tako loša "investicija" (nekome i razbibriga).

Ima'l kaj za short danas?

:evil:

• dionicar
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,187
    • June 5, 2021 at 10:19 AM
    Quote from Hrx84

Dok država ne uvede porez na nekretnine tj na 3. I više.. pa će onda ekipa kupovat.. kak je vani.. hehe..

Znam ja da to našim političarima nije u interesu jer imaju hrpu nekretnina..

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • June 5, 2021 at 2:51 PM
    Quote from dionicar

Dok država ne uvede porez na nekretnine tj na 3. I više.. pa će onda ekipa kupovat.. kak je vani.. hehe..

Znam ja da to našim političarima nije u interesu jer imaju hrpu nekretnina..

zašto porez na nekretnine?

dovoljno bi bilo samo da se to obavlja kao i svaka druga firma, uz jednake porezne troškove, ali i benefite (amortizaciju, priznavanje troškova održavanja, itd.).

btw., vani je to još isplativije, jer su stanarine veće, ali su i benefiti veći.

ljudi jednostavno trebaju krov nad glavom i možeš birati hoće li to raditi političari (skupa sa svojim jatacima po x cijenama) ili privatni poduzetnici koji tu vide profit (ako ga vide).

vani je normalno da privatni poduzetnici rade stanove isključivo za najam i od toga žive, a kod nas je običaj da mu daš pare unaprijed dok ni lopatu još nije zakopao, pa on još digne kredite kojim optereti cijelu zgradu, izvuče novce, ostane dužan i poslije imaš zabavu "do penzije" dok "očistiš" stan koji si kupio 1/1, bez tereta.

sad na takav mentalitet uvedi i porez na nekretnine i neće ti se nijedna zgrada izgraditi u dogledno vrijeme.

ili ćeš da ti to grade političari po Bandićevim cijenama.

sloboda izbora je zakon :S

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• dionicar
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,187
    • June 5, 2021 at 3:48 PM

zato ne dam pare dok zgrada nema uporabnu dozvolu. Eventualno kaparu Max 10%.

Dam mu sve dok lopatu nije zakopao ako mu mogu stavit teret na neke nekretnine koje vrijede barem 5x više nego što ja plaćam stan.

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,181
    • June 5, 2021 at 4:29 PM
    Quote from dionicar

Dam mu sve dok lopatu nije zakopao ako mu mogu stavit teret na neke nekretnine koje vrijede barem 5x više nego što ja plaćam stan.

kolega

da si imalo upoznat sa cijelim postupkom, ne bi pisao ovakve bedastoće! ajde, pojavi se sa takvom idejom u bilo kojoj firmi koja pravi stanove!

• tepra
    Guest
    • June 5, 2021 at 4:40 PM
    Quote from tollway
    Quote from dionicar

kolega

da si imalo upoznat sa cijelim postupkom, ne bi pisao ovakve bedastoće! ajde, pojavi se sa takvom idejom u bilo kojoj firmi koja pravi stanove!

Baš sam mislio napisat...

kolega dionicar, nije baš da te netko pita "nešto" kada ideš ugovarati te poslove, oni znaju da će stanove prodat, a hoće li ih prodat baš tebi, to ih nimalo ne zanima...

• dionicar
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,187
    • June 5, 2021 at 6:12 PM

ako nesto nije turska sila kupit, ja postavljam uvjete. Došao sam u jednu auto kuću. Dogovorio cijenu sa popustom. Oni rekli nama je svejedno ocwte ta cijena za cash ili leasing. Ja sam.na to rekao : auto je prodan na leasing sa kamatnom stopom, promjenjivo, kolika je inflacija u hr. "Gospodine ali di ćete do nac bla bla, to nema nigdje ". Lijepo sam rekao, vaša aurokuca zaradi, proizvođač vozila zaradi ,drzava zaradi na ppmv i PDV. I još država zaradi na gorivu koje točnim. I osiguranje zaradi. Ako ne može ništa. 😄 Okrenuo se i otišo. Rekao sam im ako se u DE mogu dobit takvi uvjeti gdje se centrala firme, zašto ne jednostavno ne kreditira tvronica u DE ?

A što se stanova tiće, spreman sam dat kaparu i to je to do 10% max. Ove priče da ja njima dajem lovu unaprijed pa da oni grade s mojjom lovom se nema šanse. Na taj način ja mogu sutra počet gradit i bit investitor. Zemljišta imam na pretek... AK nemaš para za dovršiti zgradu bez da ti itko plati i kune, zaposli se i radi negdje za plaćicu.

Pozdrav

• ZSEZSE
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    401
    • June 5, 2021 at 6:51 PM
    Quote from dionicar

ako nesto nije turska sila kupit, ja postavljam uvjete. Došao sam u jednu auto kuću. Dogovorio cijenu sa popustom. Oni rekli nama je svejedno ocwte ta cijena za cash ili leasing. Ja sam.na to rekao : auto je prodan na leasing sa kamatnom stopom, promjenjivo, kolika je inflacija u hr. "Gospodine ali di ćete do nac bla bla, to nema nigdje ". Lijepo sam rekao, vaša aurokuca zaradi, proizvođač vozila zaradi ,drzava zaradi na ppmv i PDV. I još država zaradi na gorivu koje točnim. I osiguranje zaradi. Ako ne može ništa. 😄 Okrenuo se i otišo. Rekao sam im ako se u DE mogu dobit takvi uvjeti gdje se centrala firme, zašto ne jednostavno ne kreditira tvronica u DE ?

A što se stanova tiće, spreman sam dat kaparu i to je to do 10% max. Ove priče da ja njima dajem lovu unaprijed pa da oni grade s mojjom lovom se nema šanse. Na taj način ja mogu sutra počet gradit i bit investitor. Zemljišta imam na pretek... AK nemaš para za dovršiti zgradu bez da ti itko plati i kune, zaposli se i radi negdje za plaćicu.

Pozdrav

Je samo ukolko zelis u nekom normalnom kvartu stan tesko ces ga dobiti zato jer se sve rasproda prije prve lopate.Zalosno je da hrpa investitora radi svaku zgradu na drugu firmu.Covjek kad plati gotovo- pa useli nezna sto je platio, a kamoli prije prve lopate.Zamislite onu ekipu koja zivi u onoj novijoj zgradi kojoj se u potresu srusilo stubiste.Firma zatvorena, nadzor umro, a oni imaju jos 15-20 god kredita...i cekaju kad ce opet zatrest....

• dionicar
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,187
    • June 5, 2021 at 6:58 PM

ZSEZSE sve to stoji.. jadni ljudi što su kupili. Treba prvo malo i provjerite investitoraa...

Nadalje, kaparu sam spreman dati. Ali ništa više..

• mikromakrto
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • June 5, 2021 at 7:22 PM

To što netko gradi tako da ga kupci kreditiraju, to više govori o kupcima, a ne "investitoru".

• Mladen Milicic
    Student
    Reakcija primljeno
    118
    • August 7, 2021 at 10:26 AM
    Quote from tepra
    Quote from mikromakrto

Ovaj članak je potpuno promašan; koga zanima, Colliers je izbacio zadnje podatke za H1 2020 gdje se može vidjeti i ogromna razlika između traženih i realiziranih cijena, ali i ogroman pad broja transakcija, ponajprije u Zagrebu, uz zadržavanje približno jednakih cijena.

Nadalje, pravi tsunami tek dolazi kada Vlada kaže STOP svim subvencijama koje trenutno dijele. Realno, mi nismo vidjeli ni 10% krize koja se već osjeti u svijetu na stopi nezaposlenosti. Nije za usporedbu, ali u SADu je broj nezaposlenih s 5 milijuna u veljači, narastao na 36 milijuna u svibnju, odnosno 620% više nezaposlenih. Kod nas je taj broj skočio sa 139 na 158 tisuća u istom periodu, odnosno 13% više. NB: srpanj smo zatvorili na 151k...

Ono što je također zabrinjavajuće je rast NPL kredita u bankama, poglavito nenamjenskih i minusa po računima. U zadnje dvije i pol godine (do 30.6.2020.), ukupna suma nenamjenskih kredita i minusa po računima je porasla s 50,3 na 59,9 mlrd kuna, odnosno 19%. U istom periodu, količina istih tih kredita, ali nenaplativih, je porasla 31%, s 3 na 3,99 mlrd kuna. To samo znači da sva ona nenormalna potrošnja u zadnje tri godine polako dolazi na naplatu, a sve još bez jakog utjecaja korone.

Svaki porast NPL kredita i stope nezaposlenosti vodi prema povećanju broja ovršenih, bez iznimke. Što više blokiranih i ovršenih, to manja potražnja za stanovima. Što manja potražnja, to... Pa u normalnim državama to bi vodilo padu cijena, ali zahvaljujući turizmu i APNu, to se kod nas možda i neće dogoditi, iako bi po svoj logici trebalo. Jasno, onaj tko je već bio na ivici bankrota/ovrhe, nije vjerojatno ni razmišljao o kupnji stana, ali sada "neki novi klinci" dolaze na tu ivicu i prijete skokom/kreditom.

Iskreno, cijene nekretnina su apsurdno previsoke, jednostavno ih ekonomija ne prati. Hoće li to pući ove, iduće ili za pet godina, nemam pojma, ali hoće svakako.

U potpunosti se slažem sa ovime, još jedna stvar koju bi dodao a koja se ne može izraziti brojkama jer to valjda nitko ne broji. Kada sam planirao ići u kupovinu stana u Zagrebu, otišao sam u par agencija na razgovor, te na moje pitanje o balonu sa nekretninama; svaki je odgovorio isto, o tome se već priča zadnjih 10-15 godina, cijene od tad samo rastu, zašto ne bi rasle i idućih 10-15 godina.

Ako tako ekipa koja se bavi nekretninama misli, zašto tako nebi mislio i mali obični čovjek. A tu baš leži problem svih balona, neće valjda pući baš iduće godine.

U svakom slučaju ja sam svoju investiciju u taj sektor odgodio i uložio u neke druge stvari. Za sad sam prezadovoljan, kroz par godina ćemo vidjeti hoću li imati isto razmišljanje...

Display More

Ako se gledaju nekretnine opcenito a ne samo Zagreb onda se ne moze govoriti o balonu.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ZABA (Zagrebačka banka d.d.) 1.9k

• Like 1
      • Admin
      • February 12, 2020 at 2:01 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 23, 2025 at 12:50 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      902k
      1.9k
    3. SILVIO2024

June 23, 2025 at 12:50 PM
    1. HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.) 3.1k

• harpun
      • February 12, 2020 at 6:36 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 23, 2025 at 10:26 AM
    2. Odgovora
      3.1k
      Pregleda
      1M
      3.1k
    3. SILVIO2024

June 23, 2025 at 10:26 AM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 23, 2025 at 10:20 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      849k
      1.9k
    3. SILVIO2024

June 23, 2025 at 10:20 AM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • June 23, 2025 at 10:09 AM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. All

June 23, 2025 at 10:09 AM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.3k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 22, 2025 at 1:19 AM
    2. Odgovora
      3.3k
      Pregleda
      1.5M
      3.3k
    3. Zvjezdani

June 22, 2025 at 1:19 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

SILVIO2024 June 23, 2025 at 12:50 PM
  • HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

SILVIO2024 June 23, 2025 at 10:26 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 June 23, 2025 at 10:20 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

All June 23, 2025 at 10:09 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

Zvjezdani June 22, 2025 at 1:19 AM
  • HT (Hrvatski Telekom d.d.)

Kayser Sose June 21, 2025 at 9:49 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 21, 2025 at 10:22 AM
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

All June 20, 2025 at 2:26 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

JoSko111 June 18, 2025 at 1:59 PM
  • Što smo danas tržili

All June 17, 2025 at 2:59 PM

Popularne Teme

• Porez na nekretnine

911 Replies, 2 years ago
  • Nekretnine opcenito u HR

904 Replies, 5 years ago
  • Porez na iznajmljivanje nekretnina

100 Replies, 2 years ago
  • Iznajmljivanje nekretnina

26 Replies, A year ago