1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Ostali oblici ulaganja
  3. Nekretnine

Nekretnine opcenito u HR

• sasab
  • May 11, 2020 at 3:21 PM
  • dionicar
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,186
    • March 14, 2023 at 6:57 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from zdenkic

zakon je vrlo los, tako da ako ne placas pricuvu, nitko ti nista ne moze

u mojoj zgradi jedna gospodicna ima dug od 20+ tisuca kuna

i nitko joj ne moze nista, svako tolko joj malo sjedne ovrha, i to je to

kad prođe 50.000, otima se nekretnina.

osim ako opet ne popuste neplatišama 🤦

Je.. a ako nije upisana i zemljišne knjige ?

Imam ja takav slučaj kolega haha

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • March 14, 2023 at 7:00 PM

kod nas se ide po onoj "tko jaci taj kaci"

dignes tuzbu nadajuci se da ce se nekome napunit gace. sto kada se ne napune? nista

to je problem, u hrvatskoj je provedba zakona slaba, pa ti zakon ostane samo slovo na papiru

btw tuzbu podize firma koja se bavi odrzavanjem zgrade svakih nekoliko mjeseci automatski, skine joj se kolko se moze zakonski, i to je to

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 14, 2023 at 7:03 PM
    Quote from zdenkic

dignes tuzbu nadajuci se da ce se nekome napunit gace. sto kada se ne napune? nista

to je problem

btw tuzbu podize firma koja se bavi odrzavanjem zgrade svakih nekoliko mjeseci automatski, skine joj se kolko se moze zakonski, i to je to

to je ovrha, drugo je to.

ovime ga prisiljavaš da proda stan, ali, ne znam je li onda sudovi u praksi gledaju ovih famoznih 50.000 kn ili ne 🤷

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• Philidor
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,190
    • March 14, 2023 at 7:05 PM
    Quote from zdenkic

to je problem

To je drugo. Vi pričate o ovrsi temeljem vjerodostojne isprave, a ja o parničnom postupku radi isključenja iz suvlasničke zajednice koji ima potpuno drugi efekt, ali je duži i skuplji. Lako se na ovrhu oglušiti jer te ništa ne košta. S druge strane ako se ne uključi u ovaj postupak ide presuda zbog ogluhe, a poslije stan na javnu dražbu. Tako da mora ili naći kvalificiranog punomoćnika kojeg opet treba platiti ili se sama angažirati oko toga...

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    Quote from dionicar
    Quote from st-brajo

kad prođe 50.000, otima se nekretnina.

osim ako opet ne popuste neplatišama 🤦

Je.. a ako nije upisana i zemljišne knjige ?

Imam ja takav slučaj kolega haha

pa tužiš onoga koji je upisan, osim ako taj nema OIB ili nije Hrvat.

onda bude veselica :S

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265

ma da mi je vidjet tko je u hrvatskoj ostao bez stana jer nije platio pricuvu

jel se to ikad desilo?

to ti je kao ono sto je bilo nedavno negdje na tvu, smece u stanu, smece u hodniku, smrdi, obavlja nuzdu ispred vrata, i nitko ne moze nista

svi prebacuju krivnju i slijezu ramenima

• Philidor
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,190
    • March 14, 2023 at 7:09 PM

Ne ostaje bez stana, može sam / a prodati ili stan ide na javnu dražbu ovrhom te presude radi isključenja, ali kupoprodajna cijena je u svakom slučaju njegova / njezina. Naravno, ako vas interesira više obratite se svom odvjetniku od povjerenja, može biti nekih detalja zbog kojih cijela priča pada u vodu, bez papira su to čista forumska naklapanja...

Edit: a što bi trebala država još i ljudima održavati kućni red i prati stubište? Štitite si prava sami, informirajte se kod stručnjaka za savjet, od plakanja i tračanja unutar zgrade nema rezultata

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 14, 2023 at 7:12 PM
    Quote from Philidor

Ne ostaje bez stana, može sam / a prodati ili stan ide na javnu dražbu ovrhom te presude radi isključenja, ali kupoprodajna cijena je u svakom slučaju njegova / njezina. Naravno, ako vas interesira više obratite se svom odvjetniku od povjerenja, može biti nekih detalja zbog kojih cijela priča pada u vodu, bez papira su to čista forumska naklapanja...

bitna je sudska praksa.

koji se iznos dugovanja tolerira?

za ove ostale stvari iz čl. 98 ne bi bio problem da ga se riješiš

nisam detaljnije proučavao, al imam i ja jednoga u zgradi koji ne plaća, a koji mi je pravio buku iza 22, pa se stišao, al dobro je znat da imam još koji adut ako opet "zadivlja" :S

• Philidor
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,190
    • March 14, 2023 at 7:21 PM

Iznos od nekadašnjih 40.000 kn, danas 5k i kusur eura je uvjet za određivanje ovrhe radi naplate tražbine vjerovnika prisilnom prodajom nekretnine. Taj iznos nema veze niti s ovakvom parnicom niti s ovrhom presude radi isključenja iz suvlasničke zajednice. Npr. odluka o razvrgnuću suvlasničke zajednice (što je pak treća stvar) se isto može ovršiti / provoditi prodajom na javnoj dražbi na sličan način, nije svaka ovrha vezana uz novčanu tražbinu...

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 14, 2023 at 7:25 PM
    Quote from Philidor

Iznos od nekadašnjih 40.000 kn, danas 5k i kusur eura je uvjet za određivanje ovrhe radi naplate tražbine vjerovnika prisilnom prodajom nekretnine. Taj iznos nema veze niti s ovakvom parnicom niti s ovrhom presude radi isključenja iz suvlasničke zajednice. Npr. odluka o razvrgnuću suvlasničke zajednice (što je pak treća stvar) se isto može ovršiti / provoditi prodajom na javnoj dražbi na sličan način, nije svaka ovrha vezana uz novčanu tražbinu...

sve je meni jasno.

nego, postoji li u sudskoj praksi primjer da čovjeka rješiš zbog cca 2 računa pričuve ili godinu dana ili koliko već?

jedno je zakon, a drugo šta sudac misli da je primjereno 🤷

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • March 14, 2023 at 7:30 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from Philidor

sve je meni jasno.

nego, postoji li u sudskoj praksi primjer da čovjeka rješiš zbog cca 2 računa pričuve ili godinu dana ili koliko već?

jedno je zakon, a drugo šta sudac misli da je primjereno 🤷

Stan prodan na dražbi zbog neplaćanja pričuve | Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada

SUD JOJ PRODAO STAN ZBOG DUGA OD 1400 KN ZA PRIČUVU 'Vratim se iz Njemačke i vidim kako uklanjaju moje prezime s vrata i kažu: Ovaj stan je sada naš!'
    Prvo što Danica Pavlić napravi nakon povratka iz Njemačke, gdje živi i radi, je to da ode do svoga stana u “Muslimanki” u Ulici Frana Galovića, ne bi li se…
    www.jutarnji.hr
  • Philidor
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,190
    • March 14, 2023 at 7:32 PM

Poanta je da moraš skupiti većinu suvlasnika da bi donio takvu odluku, a to može biti teško i kada je odluka zakonski opravdana, za neplaćene dvije pričuve mi zvuči kao SF. Dalo bi se sigurno izvući nekakvu praksu, ali ne da mi se s tim zafrkavati. Previše imam pravih spisa da bi se i s imaginarnim još bavio 😂

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 14, 2023 at 7:37 PM
    Quote from Philidor

Poanta je da moraš skupiti većinu suvlasnika da bi donio takvu odluku, a to može biti teško i kada je odluka zakonski opravdana, za neplaćene dvije pričuve mi zvuči kao SF. Dalo bi se sigurno izvući nekakvu praksu, ali ne da mi se s tim zafrkavati. Previše imam pravih spisa da bi se i s imaginarnim još bavio 😂

gledao ja praksu s Vrhovnog suda i nema ništa u vezi ovoga.

znači, trebalo bi se upustiti u posupak, pa vidit šta "niži" suci misle o svemu ovome 🤷

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • March 14, 2023 at 8:16 PM
    Quote from barbosa 2.0
    Quote from Ledica

Članak 57. (NN 106/18, 151/22)

(1) Kod dohotka od imovine na temelju najma ili zakupa pokretnina i nekretnina priznaju se izdaci u visini 30% od ostvarene najamnine ili zakupnine.

(2) Iznimno od članka 56. ovoga Zakona i stavka 1. ovoga članka, poreznom obvezniku koji ostvaruje dohodak od iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima i organiziranja kampova porez na dohodak po osnovi obavljanja te djelatnosti utvrđuje se u paušalnom iznosu pod uvjetima i na način propisan člancima 61. i 82. ovoga Zakona.

(3) Za slučaj iz stavka 2. ovoga članka, predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave obvezno je donijeti odluku kojom će propisati visine paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu, a koje ne mogu biti manje od 19,91 euro niti veće od 199,08 eura.

Iz važećeg Zakona o porezu na dohodak

paušalni porez na dohodak od iznajmljivanja turistima i porez na dohodak od imovine na temelju najma ili zakupa su dva različita poreza, prvi se paušalno određuje po posteljama a drugi poreznim rješenjem na temelju ugovora o zakupu koji se obračinava 12% + prirez na osnovicu koja se pak računa mj. vrijednost zakupa minus 30% amortizacije

u svakom slučaju, nakon 300k kn prihoda nastaje obveza ulaska u sustav pdv-a i gubi se pravo paušalnog plaćanja poreza na dohodak po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu te također nakon što prihod od iznajmljivanja stana ili pp. premaši 300k kuna, od prvoga dana sljedećeg mjeseca obvezan je porez na dohodak utvrđivati na temelju stvarnih prihoda i rashoda

Samo mali ispravak. Nije 12 nego 10 posto.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • March 17, 2023 at 9:01 PM

I onda kad vidis da baniju ni nakon 2 godine nisu nis napravili

Sa ovim samo izlijes dobre temelje, poslozis sam sve ko lego kockice, stavis armaturu i zalijes betonom.. u par dana napravis sa izolacijom unutra i izvana 🫣

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 17, 2023 at 9:05 PM
    Quote from D_artagnan

I onda kad vidis da baniju ni nakon 2 godine nisu nis napravili

Sa ovim samo izlijes dobre temelje, poslozis sam sve ko lego kockice, stavis armaturu i zalijes betonom.. u par dana napravis sa izolacijom unutra i izvana 🫣

preduvjet je da neki Rođo otvori firmu koja ovo uvozi, a može i više Rođo-a, čisto da ne bude presumnjivo, da nije Lauri na "radarima" :S

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • March 17, 2023 at 10:11 PM

Ali fascinantno da se do sada nitko nije toga sjetio, jer kad pogledas ovo… pa ono nema nikakve logike i smisla raditi kucu sa ciglama, bloketima…. Zan ni oplatama i armaturom jer ti treba ouno ljudi i teze je..

Ovo je drasticno jednostavnije, lakse, brze, tocnije, cvrsce jer je beton sa armaturom unutra, odmah provuces buzire za elektricne instalacije…

• etoimene
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    642
    • March 17, 2023 at 10:14 PM

Samo je pitanje kako ide na kat ... bez AB konstrukcije, ja ne bi baš ....

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 17, 2023 at 10:24 PM
    Quote from D_artagnan

Ali fascinantno da se do sada nitko nije toga sjetio, jer kad pogledas ovo… pa ono nema nikakve logike i smisla raditi kucu sa ciglama, bloketima…. Zan ni oplatama i armaturom jer ti treba ouno ljudi i teze je..

Ovo je drasticno jednostavnije, lakse, brze, tocnije, cvrsce jer je beton sa armaturom unutra, odmah provuces buzire za elektricne instalacije…

ima toga još.

ako budem išta gradio, ići ću na neku takvu sličnu shemu.

pitanje je samo ima li itko u nas da ovako nešto uvozi?

neko vrijeme je DK centar uvozio neke takve kocke obložene plutom, a više ih ne vidim u ponudi 🤷

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • March 17, 2023 at 10:27 PM

A neznam, valjda postoji rjesenje za povezati na ploču, iako za obiteljsku kucu je dovoljno i prizemlje

Ovdje ide i drugi kat… realno preko toga ili visokog potkrovlja ni netreba u baniji…

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:15 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

May 29, 2025 at 10:15 PM
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 942

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 29, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      942
      Pregleda
      494k
      942
    3. alfa1

May 29, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:36 AM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Meri

May 29, 2025 at 10:36 AM
    1. Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora 2

• imavrek
      • May 13, 2025 at 11:47 AM
      • Stručne rasprave
      • imavrek
      • May 29, 2025 at 10:24 AM
    2. Odgovora
      2
      Pregleda
      386
      2
    3. imavrek

May 29, 2025 at 10:24 AM
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • May 29, 2025 at 9:38 AM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

May 29, 2025 at 9:38 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 29, 2025 at 10:15 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji May 29, 2025 at 9:38 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

umalo May 29, 2025 at 9:29 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

vitoo May 28, 2025 at 7:08 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 28, 2025 at 2:00 PM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM

Popularne Teme

• Porez na nekretnine

911 Replies, 2 years ago
  • Nekretnine opcenito u HR

904 Replies, 5 years ago
  • Porez na iznajmljivanje nekretnina

100 Replies, 2 years ago