nemoj te polaziti od pretpostavke da su ulagači u nekretnine neki racionalni i nepogrešivi ljudi. postoje razne silnice koje upravljaju tim tržištem. dovoljno je pogledati odnos cijene kuća-stan i sve vam je jasno. igrom slučaja ja imam oboje pa znam nedostatke i kvalitetu jednog i drugog. naši stanovi su nešto kao nužni smještaj za koji u trenu dobiješ 50 000€ dok kuću ne možeš prodati za pola cijene. bez obzira što je građevinski materijal otišao 300% gore. u svim normalnim državam kuća je luksuz jedino kod nas stan više vrijedi. vidjet će mo do kad.
Nekretnine opcenito u HR
-
-
-
nemoj te polaziti od pretpostavke da su ulagači u nekretnine neki racionalni i nepogrešivi ljudi. postoje razne silnice koje upravljaju tim tržištem. dovoljno je pogledati odnos cijene kuća-stan i sve vam je jasno. igrom slučaja ja imam oboje pa znam nedostatke i kvalitetu jednog i drugog. naši stanovi su nešto kao nužni smještaj za koji u trenu dobiješ 50 000€ dok kuću ne možeš prodati za pola cijene. bez obzira što je građevinski materijal otišao 300% gore. u svim normalnim državam kuća je luksuz jedino kod nas stan više vrijedi. vidjet će mo do kad.
To sa kućama ,zavisi gdje , negdje se jako cijene
-
Naravno da nisu nasi investitori u nekretnine uvijek racionalni. Osobno ne bih nikada kupila stan u Zagrebu s namjerom da ga iznajmljujem podstanarima. Pogotovo jer su podstanari u Zagrebu uglavnom sirotinja. Nismo mi Svedska ili Njemacka. Apartmani na moru su vec druga prica, ali tu isto ima posla ako zelis raditi kvalitetno.
Ulaganje na burzu kapitala zahtijeva stalno ucenje i vecu sklonost riziku, a usporedba sa ulaganjem u nekretnine nema nikakvog smisla.
-
Naravno da nisu nasi investitori u nekretnine uvijek racionalni. Osobno ne bih nikada kupila stan u Zagrebu s namjerom da ga iznajmljujem podstanarima. Pogotovo jer su podstanari u Zagrebu uglavnom sirotinja. Nismo mi Svedska ili Njemacka. Apartmani na moru su vec druga prica, ali tu isto ima posla ako zelis raditi kvalitetno.
Ulaganje na burzu kapitala zahtijeva stalno ucenje i vecu sklonost riziku, a usporedba sa ulaganjem u nekretnine nema nikakvog smisla.
Ono što je u krajnjoj liniji bitno je Return On Investment. Koliko se plati za nešto i koliki povrat to daje. Ako se radi o starijem stanu u Zagrebu, a da nije rupetina te se primjereno u to uloži, može se dobiti oke povrat - 5% i veći, izvjestan. S dionicom se nikad ne zna kud će kratkoročno otić. Stan odmah stvara dohodak i stvara ga svaki mjesec. Rizici postoje, ali su daleko manji i vezani gotovo isključivo uz ljudski faktor.
Ne razumijem jedino zašto ljudi misle da su dionice preskupe i da se 'ne isplate', vječito su nezadovoljni, a kad su u pitanju nekretnine, onda nemaju granica u tome koliko su u stanju platiti za to i koliko god da plate, smatraju da su napravili dobar posao. Ulaze u debele dugove da kupe nekretnine koje često ni ne proizvode novac. To su samo dodatni tereti. Mene smeta i nekretnina(u biti bilo koja investicija) koja ne proizvodi onoliko 💵 koliko ja smatram da bi trebala, a kud ona koja ništa ne proizvodi, osim režijskih troškova. S time da je na duge vremenske rokove i razlika od 1% godišnje u prinosu je supstancijalna, a kud 2% i više. Nekretnina, ako joj ne naraste cijena, teško daje više od nekog fiksnog prinosa.
-
Upravo tako ROI je bitan. Plus što ne možeš promjeniti investiciju ako vidiš bolju priliku jako brzo.
A koliko je stan ili kuća kao nekretnina siguran, hm, uvijek može izbiti požar, poplava, potres, + troškovi održavanja .... tako da niš nije baš sigurno.
-
kako nema, neke moje dionice se ponašaju poput nekretnina, imaju rast cijene u visoko dvoznamenkastim postocima, a neke opet ne mrdaju s mjesta već godinama, tako da svaka uspredba ima smisla, ako se pravilno uspoređuje
-
možda nekoga zanima,
-
ok fino lijepo i krasko, a ja kao investitor ne pristanem ugoviriti kaparu kao odustatninu i sto onda?
ako kupac to zahtjeva kazem mu da ne zelim takav ugovor i da sigurno ima kupaca koji ce pristati na moje uvijete prodaje stana.
Nadalje, sto bi znacilo: "
tražiti naknadu štete i vraćanje kapare, ili; ?fja mogu reći da sam dok je kapara bila kod investitora, npr 20 000 eur, tih 20 000 eur mogao u godinu dana izvrtit na svim svjetskim burzama i od toga napravim 2 000 000 EUR? hoce li mi investitor platiti taj iznos i na taj nacin nadoknaditi stetu? ta naknada stete je jako sirok pojam...jos banallniji primjer.. imam ugovor o isporuci telekomunikacijske usluge - u jednom trenu usluga nije funkcionalna. ako dokazem operateru da mi je prouzrocio stetu od 10 000 eur hoce li mi operater isplatiti taj iznos? naravno da nece!"
-
u nove ugovore će svi uglavnom ići opreznije, ovo se može odnositi na već sklopljene, nemam uopće namjeru se raspravljati što bi bilo kad bi bilo, ali da na tržištu vlada nered, to je sigurno
-
Ne kužim uopće koji mazohisti sada kupuju nekretnine pogotovo ne-novogradnje.
-
-
Nekretnine kupuju svi. Moje agencije vise nemaju dovoljno nekretnina u ponudi.
-
Pa to i je najstrašnije da kupuju svi. Znam neke sa klimavim poslovima koji su si ponosno uzeli stanove na 20-30 g. kredite. Bit će plača i krivljenja države, politike, Rusa, Kineza ..... samo ne vlastite lude glave.
-
Uzimaju stanove sa računicom.
Misle da za 20 god. neće bit normalnih mirovina nego socijalna pomoć (ako i to) , što pomalo već i imamo danas. Kad stisne nevolja prodat će nekretninu i sami sebe pomoć. Naravno to vrijedi za urbane centre i okolicu. Kućica u Kninu ili stan u Gospiću neće se lako prodat, makar se ograđujem - jer nisam vidovnjak.
-
Misle da za 20 god. neće bit normalnih mirovina nego socijalna pomoć (ako i to) , što pomalo već i imamo danas. Kad stisne nevolja prodat će nekretninu i sami sebe pomoć. Naravno to vrijedi za urbane centre i okolicu. Kućica u Kninu ili stan u Gospiću neće se lako prodat, makar se ograđujem - jer nisam vidovnjak.
Tko moze predvidit da za 20 godina danasnji urbani centar nece biti kao knin danas, koji je kao i gospic plod iseljavanja i demografije koji je prisutan svugdje samo u manjoj mjeri ali ne vidimo da ce se isti smanjit, a onda pitanje je i trendova za 20 godina, dugi je to period ipak.
-
Tko moze predvidit da za 20 godina danasnji urbani centar nece biti kao knin danas, koji je kao i gospic plod iseljavanja i demografije koji je prisutan svugdje samo u manjoj mjeri ali ne vidimo da ce se isti smanjit, a onda pitanje je i trendova za 20 godina, dugi je to period ipak.
Postoje duboki razlozi zašto je nastao Zagreb tamo gdje je, Split gdje je, Kairo, Rim i svi drugi veći-manji urbani centri.
Zemljopisni položaj i klima se ne mjenja brzinom kao aplikacije na mobitelu i TV kanali.
-
Kupio sam ja za rentanje jedan stan, liku trebala lova jako jako brzo, jer bi ostao bez stana i novaca. Jbg zivio na visokoj nozi.
Dobio ga najmanje za 30 posto cijene plus podstanar vec unutra. Meni odlicno. Stan na 5 minuta pjeske od doma zdravlja, skole, vrtica, tramvaja, busa...
Kao i dionice, sve ovisi o cijeni.
-
Jako, jako, jaaaaako malo ljudi kupuje stanove s ovom računicom.
Kada se uzmu s jedne strane porast cijena nekretnina i broj prodanih stanova u zadnjih pet godina, a s druge strane broj, odnosno veličina kreditnih plasmana za stambene kredite, vidi se jasna razlika. Dok cijena i broj prodanih stanova nesmiljeno raste, kreditni plasmani su gotovo na nuli u odnosu na prethodne godine. Objašnjenje je jedino da se kupuje kešom.
Onaj tko kupuje stan kešom ne mora razmišljati o mirovini. Ili je toliko situiran da će moći i bez mirovine ili se bavi kriminalom pa neće mirovinu ni doživjeti...
-
i ovaj podatak nešto govori o strukturi kupaca, kupuju oni koji već imaju previše, samo je pitanje tko s kojim parama, ali procjenjujem da je 30% proračunskih izvučenih kroz razno razne javne poslove preko šerifskih ureda,
neka se i dalje ovi prenapučeni skučeni redovno odazivaju na izbore i ispravno zaokružuju, stranke ih prate
Jedan podatak Eurostata ozbiljan je problem Hrvatske, a o njemu se šutiZAGREB - U Hrvatskoj čak 36,2 posto građana živi u prenapučenim domovima, s nedovoljnim brojem soba za sve osobe u kućanstvu, što je dvostruko više od prosjeka…seebiz.eu -
Kolega mi radi u super firmi u ST, plaća ludilo, kreditno sposoban, ali nećka se šta kupovati kad cijene luduju. U agencijama mu govore da postoje redovni kupci stanova za keš, svako malo se pojave i bum novci na stol, za neki nesređen stan.
-
ovdje bi velike novce uložio u okladu da neće biti poskupljenja do 10% , sve je to Dumbo&Son jdoo corporation
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Što smo danas tržili 6k
- harpun