Neželjene posljedice već imamo. A to su 400 000 stanovnika manje i 120 000 nekretnina više u 10g koje sada kupuju stranci. Ne znam koje bi posljedice mogle biti gore od ovih. Ako bi porez na nekretnine rasteretio porezna davanja 2m zaposlenih i opteretio imovinu možda 200 000 vlasnika onda bi većina trebala biti na dobitku.
Nekretnine opcenito u HR
-
-
-
Neželjene posljedice već imamo. A to su 400 000 stanovnika manje i 120 000 nekretnina više u 10g koje sada kupuju stranci. Ne znam koje bi posljedice mogle biti gore od ovih. Ako bi porez na nekretnine rasteretio porezna davanja 2m zaposlenih i opteretio imovinu možda 200 000 vlasnika onda bi većina trebala biti na dobitku.
ne bi, jer većina radi za medijalnu plaću i samim time je granično kreditno sposobna.
uvođenje poreza na nekretnine, koji će se najvjerojatnije uvesti po općoj stopi, će samo dodatno ovaj jaz produbiti.
mark my words
-
Meni je ta priča sa strancima malo čudna, mislim, definicija stranca sama po sebi. Pogotovo kad vidim britanskog premijera. Hoću reći, kakav li je tek tamo hadeze bio na vlasti.
-
Ali dvije medijalne plaće već su dovoljne za kreditnu sposobnost ako govorimo o mladim obiteljima. Problem je što i takva kreditna sposobnost uzmiče pred rastom cijena nekretnina jer su se inflacija i ulazak u jedinstveno europsko tržište skupa s APN-om urotili protiv njih.
Hrvatske nekretnine imaju komparativnu prednost pred ostatkom EU jer su istovremeno jeftinije, atraktivnije a porezno rasterećene dok zaposleni u Hrvatskoj ionako zaostaju za plaćama prema ostatku EU. A onda se taj zaostatak dodatno još i pojačava prevelikim nametima.
Ne vidim kako će tu neravnotežu na štetu domaćeg stanovništva riješiti bez poreza koji će barem donekle kontrolirati rast cijena.
Sjetimo se samo kako je uvođenje poreza na kapitalnu dobit i dividendu utjecalo na cijene dionica.
-
stvarno ne bi dalje, jer svi znamo koji su uzroci rasta cijena (nerad i loša stambena politika uhljeba).
u krajnjoj liniji, imaš i Državne nekretnine koje su otjerale Maju Đerek, jer je te iste nekretnine htjela staviti u funkciju, a što sad radi u ST.
jedino rješenje je izgradnja stambenog fonda koju si i sam predložio, a sve ostalo je populizam i prelijevanje iz šupljeg u prazno, tj. u dodatan rast plaća uhljebima, i, posljedično, inflaciju i daljnji rast cijena nekretnina 🤷
-
Jedno ne isključuje drugo. Problem s fondom je što traži vrijeme za realizaciju a Hrvatska baš i nema više vremena. Uostalom pogledajte samo efikasnost fonda za obnovu. Osim toga što ako fond krene u pogrešnom smjeru pa npr. počne i on otkupljivati nekretnine s tržišta za nečiji privatni interes?
Da ne bi netko pomislio da zagovaram samo poreze zbog poreza.
Ne mogu shvatiti npr. kako se nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa nitko nije sjetio ukinuti pdv na novoizgrađene nekretnine kao što su to učinili s nekim prehrambenim proizvodima ili energentima. Tu mogućnost izgleda nisu ni razmatrali.
-
točno.
i smanjenje PDV na novogradnju bi značajno olakšalo stvari.
gledaj, dugo godina sam radio s nekretninama i znam koliko je sve užasno sporo.
od izdavanja građevinske dozvole, preko sudova koji sve to moraju uknjižiti kako spada.
sama izgradnja je, vjerovao ili ne, najbrži dio posla s nekretninama 🤷
-
poanta priče je da se ovaj dio, koji je i sada užasno spor, sa uvođenjem poreza na nekretnine neće ubrzati.
odnosno, nema razloga da se ubrza, osim ako se uhljeba ne udari po džepu, a ne da ga se još i nagradi!
-
poanta priče je da se ovaj dio, koji je i sada užasno spor, sa uvođenjem poreza na nekretnine neće ubrzati.
odnosno, nema razloga da se ubrza, osim ako se uhljeba ne udari po džepu, a ne da ga se još i nagradi!
Jasno da neće. S tim kao i s onim apartmanskim porezom na kraju će ključne poteze povući EU. Kada? Onda kad to bude najviše odgovaralo odnosno najmanje štetilo njihovim ljubimcima na domaćoj sceni.
Ne zaboravite da su dva zadnja ministra financija u više navrata sami potvrdili nepravednost domaćeg tj. njihovog poreznog sustava ali sami ništa nisu poduzeli po tom pitanju. Niti neće dok baza ne da zeleno svjetlo a tako će biti sve dok se ne počnu uskraćivati EU fondovi.
-
porez na nekretnine je najveca glupost ikada
ako si nesto kupio , onda bi to trebalo biti tvoje. uz porez na nekretninu onda si ti samo u najmu, jer cime ne platis porez, drzava ti uzima stan
a da niti ne pricamo o tome da si nekretninu kupio na sto si vec platio porez na promet nekretninama, takodjer si sve novce koje si zaradio da bi kupio nekretninu bili oporezovani, jer si ih zaradio kroz placu, investiranje, itd itd
znaci porez na porez na porez, da bi na kraju jos morao placat porez na nesto sto si kupio oporezovanim novcima
a na kraju gdje bi isao i taj dodatni porez ? u djepove politicara kojima je najlakse trosit tudji novac
tko zaziva porez na nekretnine jednostavno nije normalan i trebalo bi ga u ludnicu
najlakse je uzimat drugima i trosit tudje novce
-
-
ako si nesto kupio , onda bi to trebalo biti tvoje. uz porez na nekretninu onda si ti samo u najmu, jer cime ne platis porez, drzava ti uzima stan
a da niti ne pricamo o tome da si nekretninu kupio na sto si vec platio porez na promet nekretninama, takodjer si sve novce koje si zaradio da bi kupio nekretninu bili oporezovani, jer si ih zaradio kroz placu, investiranje, itd itd
znaci porez na porez na porez, da bi na kraju jos morao placat porez na nesto sto si kupio oporezovanim novcima
a na kraju gdje bi isao i taj dodatni porez ? u djepove politicara kojima je najlakse trosit tudji novac
tko zaziva porez na nekretnine jednostavno nije normalan i trebalo bi ga u ludnicu
Pa država živi od uzimanja drugima i trošenja tuđih novaca. Najgore što se nekome uzeti mora. A kad je već tako bolje da uzme vama normalnima nego nama nenormalnima. I ludnica košta. Netko i nju mora platiti.
-
ONaj tko nema je za poreze, onaj tko ima protiv.
-
A je, platio si poreze na sve dok si gradio vjerovatno.
Osim ako nisi kupio rohbau, pa dalje sve uredio unutra i opremio kešom da se nevidi porijeklo love jer tko te kontrolira dalje kako si platio sve ostalo …
-
meni se više čini da je obratno, obzirom da u nekim "rasterećenjima" najbolje uvijek prođu oni s višim dohodcima.
recimo, da se smanji porez na dohodak, radniku bi plaća porasla za 100€, a CEO-u za 1000 €.
sasvim je jasno tko bi onda imao više novaca za platit porez na nekretnine.
uzmimo za primjer Split di recimo CEO živi na Žnjanu di je kvadrat stana 5.000 €, a radnik na Pujankama di je kvadrat 2.500 €.
sasvim je jasno da radnik živi u stanu koji je 2x jeftiniji, a plaća nek mu je 5x manja.
uzmimo i da je stan iste kvadrature, jer s radnikom žive roditelji umirovljenici kojima ni mirovina nije dovoljna za adekvatnu zdravstvenu skrb, nego radnik još i tu mora nadodati.
kakva god se logika uzme, matematika je neoboriva.
CEO će uvijek imati višestruko više od radnika, dok radnika svaki novi trošak gura sve bliže u default.
pa i ja bi prvi, da sam bogataš, arlaukao da sam za porez na nekretnine, jer je "nepravedno" da sam toliko bogat, dok bi, s druge strane, držao fige da radnik ode u default, da njegovu nekretninu mogu kupiti i iznajmiti još većoj budali koja je bila za porez na nekretnine, jer je mislila da će onda nekretnine pojeftiniti, a kojoj ću taj porez ugraditi u najamninu.
ovaj će bit zadovoljan, jer ja, "bogatun", plaćam porez na nekretnine, a, u biti, mi ga plaća on, jer sam mu to ugradio u cijenu najma.
ista je logika i s ovima koji voze Wolt koji su bili za veća radnička prava, pa kad su skužili da bi onda plaćali veće doprinose sad prosvjeduju kontra 🤦
-
meni se više čini da je obratno, s obzirom da u nekim "rasterećenjima" najbolje uvijek prođu oni s višim dohodcima.
recimo, da se smanji porez na dohodak, radniku bi plaćala porasla za 100€, a CEO-u za 1000 €.
uzmimo za primjer Split di recimo CEO živi na Žnjanu di je kvadrat stana 5.000 €, a radnik na Pujankama di je kvadrat 2.500 €.
sasvim je jasno da radnik živi u stanu koji je 2x jeftiniji, a plaća nek mu je 5x manje.
uzmimo i da je stan iste kvadrature, jer s radnikom žive roditelji umirovljenici kojima ni mirovina nije dovoljna za adekvatnu zdravstvenu skrb, nego radnik još i tu mora nadodati.
CEO će uvijek imati višestruko više od radnika, dok radnik svaki novi trošak bude sve bliže defaultu.
pa i ja bi prvi, da sam bogataš, arlaukao da sam za porez na nekretnine, jer je "nepravedno" da sam toliko bogat, dok bi, s druge strane, držao fige da radnik ode u default, da njegovu nekretninu mogu kupiti i iznajmiti još većoj budali koja je bila za porez na nekretnine, jer je mislila da će onda nekretnine pojeftiniti, a koju ću taj porez ugraditi u najamninu.
ovaj će bit zadovoljan, jer ja, "bogatun", plaćam porez na nekretnine, a, u biti, mi ga plaća on, jer sam mu to ugradio u cijenu najma.
ista je logika is ovima koji voze Wolt koji su bili za veća radnička prava, pa kad su skužili da bi onda plaćali veće doprinose sad prosvjeduju kontra 🤦
Ima logike,a nek uvedu onda i taj porez.
Doc ce na Vase pisanje da ce se pojavit firme koje ce rentat stanove a ljudi nece moc ni tad kupit stan.
-
meni se više čini da je obratno, s obzirom da u nekim "rasterećenjima" najbolje uvijek prođu oni s višim dohodcima.
recimo, da se smanji porez na dohodak, radniku bi plaćala porasla za 100€, a CEO-u za 1000 €.
sasvim je jasno da radnik živi u stanu koji je 2x jeftiniji, a plaća nek mu je 5x manje.
CEO će uvijek imati višestruko više od radnika, dok radnik svaki novi trošak bude sve bliže defaultu.
pa i ja bi prvi, da sam bogataš, arlaukao da sam za porez na nekretnine, jer je "nepravedno" da sam toliko bogat, dok bi, s druge strane, držao fige da radnik ode u default, da njegovu nekretninu mogu kupiti i iznajmiti još većoj budali koja je bila za porez na nekretnine, jer je mislila da će onda nekretnine pojeftiniti, a koju ću taj porez ugraditi u najamninu.
ista je logika is ovima koji voze Wolt koji su bili za veća radnička prava, pa kad su skužili da bi onda plaćali veće doprinose sad prosvjeduju kontra 🤦
Ima logike,a nek uvedu onda i taj porez.
Doc ce na Vase pisanje da ce se pojavit firme koje ce rentat stanove a ljudi nece moc ni tad kupit stan.
već imaš takvih poduzetnika.
samo mi nije do kraja jasan njihov porezni status. Mislim da je kao i za najam stanova. Znači 10% plus prirez.
-
već imaš takvih poduzetnika.
https://eastzg.wixsite.com/studentska-kuca
samo mi nije do kraja jasan njihov porezni status. Mislim da je kao i za najam stanova. Znači 10% plus prirez.
"U slučaju previsoke režijske potrošnje (više od 50€ po osobi na razini
kalendarskog mjeseca), razlika će biti obračunata i naplaćena svim stanarima
EAST-a proporcionalno."
i ovdi opet većina plaća za rastrošnu budalu.
rekao bi Krleža, ni med cvjetjem ni pravice 🤷
btw., bacio oko na cjenik, obzirom na lokaciju, pa i nije baš jeftino
-
A je, platio si poreze na sve dok si gradio vjerovatno.
Osim ako nisi kupio rohbau, pa dalje sve uredio unutra i opremio kešom da se nevidi porijeklo love jer tko te kontrolira dalje kako si platio sve ostalo …
na cijelu tvoju placu idu porezi, posto drzava uzima skoro 50% tvojih primanja
znaci da te stan od 100 tisuca eura, sigurno dosao 160 minimalno, i to ako si platio kesom
a ako uzimas na kredit, e onda te stan dodje jos i vise, jer uzima ti drzava porez i prirez i socijalno i zdravstveno na svaku tvoju placu, a jos ti i banka uzima kamatu svaki mjesec
sada bi pametnjakovici na sve to, jos dodali i porez
pa bi te na kraju stan od 100, u biti kostao 300, s time da cim bi prestao placati porez, drzava bi ti uzela i to sto si kupio i platio 300
ako to naprave , pripremite se da ce onda jaz biti jos i veci jer ce ljudi koji imaju para ko blata, pokupovati sve nekretnine koje ce ljudi izgubiti radi xy razloga
zato i u americi mozes na ulicu doslovce preko noci, razbolis se, dobijes otkaz, ne platis porez, ode kuca, i mrs napolje
a toga kod nas nema, i umjesto da budemo zahvalni sto nismo jebeni retardi, mi srljamo jos nizbrdo, i to ponosno
-
Hm da, mislim da me nisi shvatio… kad prika dobije proviziju za neki dobar ugovor sa nekom javnom upravom, drzavom, opcinom, javnomnabavom…. Ona tu lovu treba oprati jelda 🤔 pa fino kupe rohbau stan jos sa popustom legalnim kreditom, ostalo rjese tim pinkama koje su dobili, nece sigurno stavit na racun ili u dionice da ih pitaju oklen ti 50-100k … ojra 😉
-
tih prika ima puno manje nego cijelo hrvatsko stanovnistvo
i tim prikama neces stati na kraj ako uvedes porez na nekretnine meni i tebi
to ti je isto kao i sa porezima i propisima za apartmana
jel znas tko najebe? onaj koji nije prika i radi legalno, jer svake godine ima sve vise nameta
dok prika preko puta na crno iznajmljuje i ne plati ni p od poreza, dok se zalaze za dizanje i uvodjenje istih
nije mi jasno da hrvati to ne shvacaju, nego se pale na poreze koji ce rijesiti probleme
nece
rijesiti ce sudstvo i pravosudje
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-