1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Ostali oblici ulaganja
  3. Nekretnine

Nekretnine opcenito u HR

• sasab
  • May 11, 2020 at 3:21 PM
  • barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • November 14, 2022 at 2:38 PM
    Quote from dionicar

I onda mi vi vozite djecu u vrtić ?

Ili barem dajete za gorivo ?

A vrijeme provedeno u autu ko mi plaća?

a tko ti plača gorivo i vrijeme provedeno u zg gužvama, i manja mjesta imaju vrtiće, doslovce treba 10min da odvezeš i ostaviš djete a koliko ti treba u zg, najmanje pol sata i onda u krkljnac...moja supruga ide u zg na posao, ide vlakom, mene diže u 6, odvezem je na vlak 6.20, u 7.15 je na poslu i u 16 već doma...o kojemu vremenu i gorivu mi tu pričamo :?:

ima tih sela koje su slabije prometno povezana i ovo što kol.havi navodi, bude to tako ali gradići oko zg koji su dobro povezani pogotovo vlakom kao ivanić, zaprešić...pa za pol sata laganini si u centru zg a da ne pričam ako npr. iz ivanića radi u dubravi ili zaprešića na črnomercu ili iz samobora na jankomiru...

sva ta mjesta također imaju gro organiziranih slobodnih aktivnosti , nisu djeca ništa zakinuta prema zg-u ali da se neće ubosti na iglu na igralištu, ko u npr. utrinama, travnom, e to neće,... znaš s kim se druže, tko su im roditelji, tko nastavnici, sve je opuštenije, lakše, i u manjim mjestima ima posla, pogotovo danas, a tko baš mora u drž. službu u zg, nek si ide, njegov izbor...

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • November 14, 2022 at 2:39 PM

Ako nema plaćen prijevoz, onda joj većina primanja odu na gorivo i hranu, jbga, nije sve za svakoga.

Da sam ja u takvoj situaciji i nemam plaćen prijevoz kupio bi najjeftiniji elektricni auto i vozio se free bar 100-150 km dnevno na solarne panele koje bi stavio na krov kuće. tj. koje već imam na krovu.

dionicar
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,186
    • November 14, 2022 at 2:41 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from havi

Imam prijateljicu koja vozi dijete u vrtic u jednom smjeru cca 17 km, pa kuka o cijeni benzina, vremenu, da je skupo vozit dijete na neku aktivnost, da nema dijete drustvo jer u selu nema djece.

Bas joj je lijepo, a do posla ima preko 30 km....

Razvoz dovoz...

Takav zivot nebi zelio djeci.

srca ti, po tebi onda nitko ne bi trebao živjeti na otocima, a oni se u 3 mjeseca namlate para više nego "građani" za cijelu godinu, pa vam dižu cijenu nekretnina u ZG kad djeca krenu na faks ili si kupe neki stančić u ZG čisto da im zimi nije dosadno, jer ZG nudi puno bolju kulturnu ponudu, a jedino "ne-radnici" imaju vremena, a i love za sve to obići.

običnom, radnom čovjeku, je bitno da mu je sve blizu da ne gubi vrijeme na razvoz, a vjeruj mi, postoje neke manje sredine di je to i ostvarivo.

najveći mit je da je to ostvarivo samo u (vele)gradu, a baš većina ljudi takav mit i puši, pa se onda na tržištu nekretnina igraju ko će bit zadnja budala :S

Display More

zo ste u rpavu.. ali nema svatko apartma kucu sto mu je deda baka izgradio pa da renta i ubire plodove toga.....

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • November 14, 2022 at 2:54 PM

*dionicar, da se ne bi krivo razumjeli, imaju velike sredine svojih prednosti, pogotovo egzistencijskih i karijernih a i ima prekrasnih kvartova gdje se fakat lijepo živi, o ponudi svega i svačega da ne pričamo ali ja sam,eto, stjecajem okolnosti završio 20km od zg i iako imam nekretnine u zg, ako je meni na izbor, nikada više ne bi u njemu živio

dionicar
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,186
    • November 14, 2022 at 2:58 PM

ma slažem se ja sa vama.. ali uzeo samko primjer.. lakonekome ko ne radi - ima firmu i ljude koji vod eposlove a on može karikiram na dan biti 4 sata na poslu.. naravno da ta osoba ima vremena i novaca za vozikanje.. ali uzmite ljude sto rade neka je 8 saii na dan.. pa neka je placa i 12 000 kn.. gorivo kosta a vrijeme nitko ne moze platit...

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • November 14, 2022 at 3:02 PM
    Quote from dionicar

zo ste u rpavu.. ali nema svatko apartma kucu sto mu je deda baka izgradio pa da renta i ubire plodove toga.....

poanta priče je da mjesto stanovanja treba biti prilagodljivo, a što govori i kolega accountant.

život u gradu nije samo posao, jer ako dvoje radi, a nemate baka servis, onda treba platiti i tetu čuvalicu, a i tu ti onda ode još jedna plaća, jer oboje hoće ganjati karijeru.

ono šta je definitivno game changer je mogućnost rada od kuće.

a onda opet, ako živiš u kući, a ne u stanu, veći su ti i troškovi održavanja, a di je gubitak vremena i goriva.

ja sam definitivno stava da se i kod nekretnina, kao i kod dionica, najbolje hedge-irati i probati zadovoljiti šta više obiteljskih potreba ovisno o okolnostima, a ono što je prazno rentati :/

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • November 14, 2022 at 3:08 PM

na desetke da ne kažem stotine faktora utječu gdje će netko imati nekretninu za život, za odmor, kao ulaganje i sve ostalo, pa nije to univerzalna formula, nismo Evergrande pa da svi stanemo u dvi tri zgrade i jedan kvart,

svatko bira kako je njemu najbolje rješenje, meni je najbolja varijanta, grad dok si mlad, a kako ulaziš u godine, prodaj(rentaj) kuću ili stan i bježi van

• Hrx84
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,116
    • November 14, 2022 at 3:33 PM

Sad je samo pitanje koliko su ljudi spremni pumpati cijene da bi živjeli u velikom gradu. Već od tamo 2019 vjerujem da smo blizu vrha balona, kad tamo balon se i dalje napuhuje.

Mase su jednostavno lude za velikim gradovima. Vole zgradurine i miris benzina te se vesele tamošnjim "sadržajima" koje će im valjda Bog platit. Pa i žena mi više voli zgradurine nego villu van grada.

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • November 14, 2022 at 5:11 PM

Nekako sam stava da smo vrlo blizu vrha ovog vala porasta cijena nekretnina, koji još samo agencije za nekretnine, što je također posebna priča samo za sebe, održavaju jako visokim sa suludim traženim cijenama za stanove kojima treba renovacija i koji nisu ni blizu useljivi, a možda smo i prošli vrh, pa sada potražnja već polako počinje i padati kako se bližimo kraju ove godine i uvođenju eura.

Kada se kriza iz Europe krene prelijevati kod nas s odmakom od 6 mjeseci do godinu dana, pa kada mainstream mediji krenu kukati da dolazi kriza i recesija, tako će splasnuti i entuzijazam oko nekretnina, već viđeno 2009- 2010. Game changer, koji se vjerojatno neće desiti dok god je HDZ na vlasti je uvođenje poreza na nekretnine i ukidanje ovog suludog subvencioniranja kupovine nekretnina proračunskim novcem, kojeg opet ubiru porezom od svih nas koji radimo i nešto pokušavamo stvoriti.

Ljudi misle da cijene nekretnine nisu bitne i neka samo rastu, ali nekretnine (bar prva nekretnina) su socijalna kategorija i kada u glavnom gradu dvoje obrazovanih ljudi sa natprosječnom plaćom moraju iskeširati 300 000 eura za stan od 90 kvadrata, a prevedeno u kredit to je čak i do 500 000 eura sa kamatama, političari na vlasti će se jednog dana zapitati što su loše učinili, a zeznuli su puno toga da su nekretnine postale praktički nedostupne velikoj većini radno aktivnog stanovništva sa prosječnim plaćama i od puno mladih ljudi napravili vječne podstanare i život ispod svakog dostojanstva sa roditeljima i slično.

Što se tiče pranja sive ili crne love preko nekretnina to je već toliko puno puta preslušana priča, da mi stvarno nije jasno kako se naša vrhunski učinkovita (ovo mislim kao kompliment, nikako drukčije) porezna uprava nije još sjetila retroaktivno, bar i nasumično provjeriti te sve kupovatelje silnih nekretnina sa čistom gotovinom ove i prošle godine, a pogotovo ove kupljene sada u zadnji čas prije uvođena Eura i ukidanja kuna koje se ne smiju vidjeti na tekućim i štednim računima.

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • November 14, 2022 at 6:08 PM

Ti koji bi platili 300k eura za 90 kvadrata i ne zasluzuju drugo nego da cijeli zivot to otplacuju.

Za taj iznos napravis kucu sa 90m2 na katu i 2x45m2 u prizemlju koja rentas i skoro ti isplacuju kucu i kredit…

I jos napravis visoko potkrovlje onako usput nek se nađe ako ti zatreba jos kvadrata za klince danas, sutra… a ti kad ostaris se preselis u onaj jedan mali stancic od 45m2 u prizemlj jer ce ti biti i previse i neces morat se pentrat po stepenicama… 🤣🤣

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • November 14, 2022 at 7:15 PM
    Quote from D_artagnan

Ako nema plaćen prijevoz, onda joj većina primanja odu na gorivo i hranu, jbga, nije sve za svakoga.

Da sam ja u takvoj situaciji i nemam plaćen prijevoz kupio bi najjeftiniji elektricni auto i vozio se free bar 100-150 km dnevno na solarne panele koje bi stavio na krov kuće. tj. koje već imam na krovu.

Ja imam takav slučaj, samo mi žena ima 1,25 kn po km. Kupio najjeftiniju Daciu Spring, do 100 km dnevno dušu dala. Živim na selu, u blizini gradića koji ima sve, do vrtića i škole 2,5 km, školski autobus vozi do škole, na aktivnosti moraš vozit. Kad klinci krenu u srednju školu i faks onda se situacija što se klinaca tiće mijenja u korist velikog grada. Ali, u odnosu na cijenu kvadrata i praktičnost života, smirenost i komoditet koji imaš, sigurno se isplati. Ko ima za život na Pantovčaku, to poštivam. Samo ovi koji nemaju neka ne kukaju. I da, posla ima i u manjim sredinama, ne mora svako putovat za Zagreb.

• Laudator
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,487
    • November 15, 2022 at 10:49 AM

Živimo u prigradu, 12 km od centra grada. Svako jutro srne u vrtu. Mir, tišina. Bili nedavno kod prijatelja u novom stanu, WAUUUU prekrasan pogled i cjelodnevna buka sa kontejnerskog terminala (UDALJEN PAR KM ZRAČNE LINIJE!!!) + naći parking bliže od 300 m od kuće ravno EURO jack potu + nikad ne znaš koji susjed će poludit. Klinci idu na sve moguće aktivnosti, treninge, čak i u školu u grad, svakodnevno taxiramo i ne vidim u tome nikakav problem. Samo se treba organizirat. Hvala na gradskim prednostima ali možda NIKAD pa ni tada.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • November 15, 2022 at 10:57 AM
    Quote from Laudator

Živimo u prigradu, 12 km od centra grada. Svako jutro srne u vrtu. Mir, tišina. Bili nedavno kod prijatelja u novom stanu, WAUUUU prekrasan pogled i cjelodnevna buka sa kontejnerskog terminala (UDALJEN PAR KM ZRAČNE LINIJE!!!) + naći parking bliže od 300 m od kuće ravno EURO jack potu + nikad ne znaš koji susjed će poludit. Klinci idu na sve moguće aktivnosti, treninge, čak i u školu u grad, svakodnevno taxiramo i ne vidim u tome nikakav problem. Samo se treba organizirat. Hvala na gradskim prednostima ali možda NIKAD pa ni tada.

ma kakve srne u vrtu, vidi kako je u gradu lijepo

i vidi kako se samo propisno kreću, pravo gradske

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • November 15, 2022 at 12:23 PM
    Quote from Moller
    Quote from Laudator

Kolega, baš ste legenda :thumbup:

Jučer gledao Večeru za 5 na selu i bili su u Fužinama iznad Rijeke.

Kaže žena koja je jučer kuhala da imaju psa u dvorištu i kada dođu divlje svinje da laje i svađa se s njima i tjera ih, ali kada

dođe medvjed sakrije se u neku rupu i šuti hahahahahaha ^^ ^^ ^^.

Život na selu blizu šume ima svojih čari, daleko od toga, ali ponekad je lijepo biti i u civilizaciji, a po meni bi bilo

idealno kombinirati jedno i drugo i naravno preko ljeta negdje u nekoj kući na moru, naravno ovisno o

mogućnostima :saint:

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• Laudator
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,487
    • November 15, 2022 at 12:34 PM
    Quote from Moller
    Quote from Laudator

Život u prigradu je teška patnja. 💪

Svatko bira svoj gušt. Jutarnji pogled na susjeda koji ti pod prozorom vergla ili ovo...

Files

Screenshot_2022-08-09-19-57-08-090_com.miui.videoplayer.jpg 83.5 kB – 0 Downloads
  • lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • November 15, 2022 at 9:31 PM

Evo nekog mog iskustva iz provincije, konkretno Bjelovara. Zadnje dno nakon velike depresije 2009. godine bilo je negdje 2015. godine. U periodu od 2009. do 2015. godine cijena je ostala ista, a jedina je razlika bila u tome što nije bilo kupaca. Svi su štopali pad cijena, moj je dojam. Trebale su godine da cijene počnu padati, a onda se taj pad ubrzao. Novi stanovi se uopće nisu gradili u tom periodu.
    Negdje 2015. godine, na dnu, mogla se kupiti kuća od 160 m2 koja treba kompletno obnoviti za nekih 50-ak tisuća eura. Takvih kuća bilo je napretek, sve građene po istom projektu negdje 1965. godine, u tom periodu. Kako su originalni vlasnici umirali, tako su ih prodali nasljednici koji su odselili iz grada ili žive u stanovima.
    Odjednom je gradnja stanova, mislim da je to bilo jedno godinu-dvije pred koronu. Prvi stanovi koji su se izgradili planuli su u roku od mjesec dana kako se uopće saznalo da se prodaju. Tada je krenuo prvi val, izgradilo se jedno 150 stanova, za Bjelovar to je jako puno stanova, a svi su stanovi prodani prije nego što su izgrađeni. Cijena je bila nekih 1250 eura.
    Onda je krenuo drugi val, tu je opet u gradnji krenulo 150 stanova, ali cijena je skočila i sad je negdje 1800 eura, do 2100 eura po kvadratu za novogradnju i čekaju se godinu do dvije. Useljiva novogradnja ponekad zabljesne u oglasima iznad 2000 eura, opremljena.
    U međuvremenu su prodane i sve one silne stare kuće i sad jedna kuća od 160 m2, ako se može naći, drži cijenu od 80.000 eura, iako treba kompletna obnova.
    Novac je bio jeftin, stanova je bilo premalo, standard je rastao, POS je digao cijenu svima... Nije Hrvatska u svemu tome izuzetak nego pravilo. Sad kad novac postaje skuplji, sva je prilika da će se situacija okrenuti.
    Međutim, ulaskom u šengen i euro više nismo Balkan, sad postajemo Europa i ako smo cjenovno prihvatljiviji, a nudimo prirodu i mir i nezagađenost, imat će to svoju publiku.
    Nedavno sam u okolici Bjelovara, 20 minuta vožnje od centra, u za Bjelovarčane dosta popularnoj općini, našao imanje od 15.500 m2. Asfaltirani prilaz, a cesta nije prometna jer vodi do kraja sela i tamo završava, nešto kao slijepa ulica. S dvije strane imanja je šuma, a s druge dvije strane zemljište, tako da su prvi susjedi jedno 300 metara dalje preko ulice i žive ispod, a imanje je na brežuljku. Iako je na brežuljku, ima jedno 2000-3000 kvadrata ravne površine, a tek onda blagi pad tako da uopće ne trebaju zemljani radovi da se to dovede u red. Nakon tog ravnog dijela je padina pa je lijep pogled na šume i livade.
    Na ulazu u imanje dovoljno je mjesta za parking 5-6 automobila, a ulaz je tako velik da se može i autobus parkirati ako bude potrebe.
    S obzirom da u tom selu živi samo 36 stanovnika, mir i tišina su zajamčeni.
    Cijelo to imanje sam platio manje nego što bi platio pola kupaonice u garsonjeri u novogradnji u Zagrebu.
    Stavio sam ga na njuškalo po četiri puta većoj cijeni od kupovne čisto da vidim jesam li blesav, jel su mi u selu govorili da sam možda i preplatio imanje.
    Javio se samo jedan potencijalni kupac - agent za nekretnine za austrijsko i njemačko tržište. On je moju cijenu još malo digao pa je "njegova" cijena bila pet puta veća od one koju sam ja tražio.
    Dobio je za sad četiri upita, dva iz Austrije, dva iz Njemačke.
    Selo je ono od čega su naši djedovi, roditelji pa i mi bježali. Isto kao što je nekada na moru najmlađa cura u miraz dobivala zemlju uz more jer se ništa tamo nije moglo saditi.

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • November 15, 2022 at 10:30 PM

Da, neke nekretnine su brutalno podcijenjene i još kad to veliš nekom budeš popljuvan žestoko. Prije par godina je moju nekretninu od 3500 m2 zemljišta uređenog hortikulturno i kuću od 180 m2 s poslovnim prostorom koji mjesečno nosi 2200 kn jedan pametnjaković koji je usto i sudski vještak za nekretnine procijenio, doduše usmeno, na 40 000 evra. I još je rekao: Ko bi to kupio, ko bi tu živio. Nisam htio ništa reći jer je u pitanju otac od prijatelja. Inaće živi u zagrebačkoj Dubravi. A mislim si, ti si mali bedak.

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • December 8, 2022 at 1:39 PM

Je li ovo neki vic?

Planirate stambenu štednju? Moglo bi vas šokirati koliko ćete državnih poticaja ubrati ako uplatite 5000 kuna
    Građanima koji u idućoj godini uplate 5.000 kuna stambene štednje država će dati 15 kuna odnosno 1,99 eura poticaja, proizlazi iz prijedloga odluke o iznosu…
    www.tportal.hr
  • D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • December 8, 2022 at 1:42 PM

Vise ces potrosit na parking da odes do banke to potpisati ili nesto napraviti… 🤣🤣 ono pa koliko oni samo resursa potrose da to smisle i isplate 🤣🤣🤣 provizija banci za uplatu tih 15 kn ce im biti 20% uplate 🤣🤣🤣🤣

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • December 14, 2022 at 9:41 AM

aj ća, koliko me pamćenje služi, kod nas isto nije bilo moguće ugovoriti fiksnu kamatnu stopu za cijelo vrijeme otplate :/

Dramatičan pad tržišta nekretnina širom Europe
    LONDON - Širom Europe posljednjih mjeseci dolazi do dramatičnog pada cijena nekretnina, primjećuju analitičari.
    www.seebiz.eu

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • June 5, 2025 at 11:54 PM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. Blister

June 5, 2025 at 11:54 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • June 5, 2025 at 10:42 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. Bankar

June 5, 2025 at 10:42 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 5, 2025 at 10:08 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      914k
      2k
    3. sitnariba

June 5, 2025 at 10:08 PM
    1. LKRI (Luka Rijeka d.d.) 472

• harpun
      • February 13, 2020 at 6:27 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 5, 2025 at 5:38 PM
    2. Odgovora
      472
      Pregleda
      171k
      472
    3. umalo

June 5, 2025 at 5:38 PM
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 476

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 5, 2025 at 9:45 AM
    2. Odgovora
      476
      Pregleda
      208k
      476
    3. Dado

June 5, 2025 at 9:45 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• SPAN (SPAN d.d.)

Blister June 5, 2025 at 11:54 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

Bankar June 5, 2025 at 10:42 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

sitnariba June 5, 2025 at 10:08 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

bluelionZG June 4, 2025 at 4:38 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All June 4, 2025 at 4:34 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

Dado June 4, 2025 at 1:38 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All June 4, 2025 at 11:36 AM

Popularne Teme

• Porez na nekretnine

911 Replies, 2 years ago
  • Nekretnine opcenito u HR

904 Replies, 5 years ago
  • Porez na iznajmljivanje nekretnina

100 Replies, 2 years ago
  • Iznajmljivanje nekretnina

26 Replies, A year ago