I konstantno se griješi bez ikakve odgovornosti, još će biti i nagrađeni...
Tko će odgovarati za silne milijarde spržene zbog krivih odluka... TKO?
NITKO, jer su u cijelom svijetu viškovi milijarda MORALI biti sprženi! clean start.
I konstantno se griješi bez ikakve odgovornosti, još će biti i nagrađeni...
Tko će odgovarati za silne milijarde spržene zbog krivih odluka... TKO?
NITKO, jer su u cijelom svijetu viškovi milijarda MORALI biti sprženi! clean start.
Ako i bude 2. vala najesen, a nadam se da nece uopce, nema vise zatvaranja gospodarstva, sto je dobra vijest. Sada su priznali da su panicarili u 1. valu Korona krize i uslijed panike sve zatvorili.
Zatvorili su zbog panike i to priznaju. Masala!
Znaci bio sam u pravu cijelo vrijeme.
Ah, sto ces, takav sam po cijelom tijelu...
đaba nam to pravo.....sprdao sam se i ja i nisam nikako mislio da če imati takav utjecal al đaba.......dionice su pale i sve nas odvele u minuse......rijetki su u plusu nakon ovoga.......ovo su mi sad opet prehrabre izjave jel da jednog dana u lijepoj našoj osvane nekoliko desetaka tisuča zaraženih đaba nam jel sve zatvoreno ili ne kad če tada po prirodi stvari sve samo od sebe otiću k vragu......svejedno se bojim da krizu još nismo ni okusili......mnogo firmi kod nas koje rade za van kihanje svjetske ekonomije osjetili su još prošle godine a ovo dotuklo......ima ih po Slavoniji koje su zapošljavale i po nekoliko stotina radnika što je za današnje uvjete puno.......prije je to bilo nekoliko tisuča.......no Slavonija je iovako oduvjek bila zadnja rupa na svirali a sad če fasovat i turizam.......nadam se samo ovo godine jel inače....neznam
Da se ne hvalim ovu korona "krizu" od pocetka zovem epidemijom panike.
Slaba utjeha. Sprzene milijarde cemo platiti.
Da se ne hvalim ovu korona "krizu" od pocetka zovem epidemijom panike.
Slaba utjeha. Sprzene milijarde cemo platiti.
Baš to.....palatit čemo prije ili kasnije ovako ili onako ali bitno je da puš.imo priču kako je puno love bezpovratno.....
https://www.seebiz.eu/trzista/rast-w…j-razini/236518
Burze žive u paralelnoj stvarnosti
https://www.seebiz.eu/drustvo/sad-sr…vida-19/236517/
Jer djed ide šumom , baba drugom.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvats…anstva-15007445
Zanimljiva opservacija, možda se svijet stvarno mijenja na ovaj opisani način. Ovakve stvari na kraju loše završe, uvijek
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvats…anstva-15007445
Zanimljiva opservacija, možda se svijet stvarno mijenja na ovaj opisani način. Ovakve stvari na kraju loše završe, uvijek
ne nužno.
Njemačko "ekonomsko čudo" nakon WW2 počiva upravo na ovome
https://jubileedebt.org.uk/report/europe-…manys-debt-1953
tj., čeka nas novi ustroj gdje će se sav dug svih zemalja jednih prema drugima prebijati iz trgovinskog suficita (ako s nekom zemljom imate trgovinski deficit, dug joj se ne vraća)
isto tako sve više se govori o novoj globalnoj svjetskoj valuti (najvjerojatnije XDR, valuta MMF-a koja se već sad koristi u pomorskom pravu nekih cca skoro 50 godina)
bilance svih značajnijih svjetskih banaka (FED, ECB, BOJ) su već sada skoro na istim razinama iznivelirane (oko 7 bilijuna dolara), tako da sve miriše da se krećemo u tom smjeru.
poslije WW2 isto se masovno ulagalo u infrastrukturu, što se i sad spominje, i što je jedini pravi način kako upogoniti ovaj ogromni naprintani novac.
tako da ja uopće ne mislim da će nam biti išta lošije nego sada, dapače, kad se ova pretumbacija završi čeka nas doba ekonomskog prosperiteta pod jednakim uvjetima (nešto što su imali naši bake i djedovi u Yugi, kad se cijela zemlja prašila od investicija sljedećih 20 godina, 50-e i 60-e).
sve korespondira sa navedenim okolnostima (stabilna nafta oko 40 $, dugoročne obveznice s prinosom od oko 0%, itd.)
povijest se uvijek ponavlja, pa mi se čini da će tako biti i ovaj put.
samo treba gledati malo dalje u povijest u periode kad su ovakve okolnosti već bile i kakva je bila posljedica svedenja svih računa na zajednički nazivnik.
evo Vam jedna korisna stranica, pa bacite oko
Display Morehttps://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvats…anstva-15007445
ne nužno.
Njemačko "ekonomsko čudo" nakon WW2 počiva upravo na ovome
https://jubileedebt.org.uk/report/europe-…manys-debt-1953
tj., čeka nas novi ustroj gdje će se sav dug svih zemalja jednih prema drugima prebijati iz trgovinskog suficita (ako s nekom zemljom imate trgovinski deficit, dug joj se ne vraća)
isto tako sve više se govori o novoj globalnoj svjetskoj valuti (najvjerojatnije XDR, valuta MMF-a koja se već sad koristi u pomorskom pravu nekih cca skoro 50 godina)
bilance svih značajnijih svjetskih banaka (FED, ECB, BOJ) su već sada skoro na istim razinama iznivelirane (oko 7 bilijuna dolara), tako da sve miriše da se krećemo u tom smjeru.
poslije WW2 isto se masovno ulagalo u infrastrukturu, što se i sad spominje, i što je jedini pravi način kako upogoniti ovaj ogromni naprintani novac.
tako da ja uopće ne mislim da će nam biti išta lošije nego sada, dapače, kad se ova pretumbacija završi čeka nas doba ekonomskog prosperiteta pod jednakim uvjetima (nešto što su imali naši bake i djedovi u Yugi, kad se cijela zemlja prašila od investicija sljedećih 20 godina, 50-e i 60-e).
sve korespondira sa navedenim okolnostima (stabilna nafta oko 40 $, dugoročne obveznice s prinosom od oko 0%, itd.)
povijest se uvijek ponavlja, pa mi se čini da će tako biti i ovaj put.
samo treba gledati malo dalje u povijest u periode kad su ovakve okolnosti već bile i kakva je bila posljedica svedenja svih računa na zajednički nazivnik.
evo Vam jedna korisna stranica, pa bacite oko
Sve ok, kad bi tako bilo, samo mi se čini da će države i politika (vidi kina d, Rusija, danas), sve više preuzimat ekonomiju i gospodarstvo u "svoje ruke", a to se pokazalo uvijek jako loše. Možda jedino kratka razdoblja nakon većih ratova (ww2) dok je vladao svojevrsni entuzijazam, ali kad se to ispuše, stagnaciju i propadanje
Sve ok, kad bi tako bilo, samo mi se čini da će države i politika (vidi kina d, Rusija, danas), sve više preuzimat ekonomiju i gospodarstvo u "svoje ruke", a to se pokazalo uvijek jako loše. Možda jedino kratka razdoblja nakon većih ratova (ww2) dok je vladao svojevrsni entuzijazam, ali kad se to ispuše, stagnaciju i propadanje
kolega, sve su to ekonomski ciklusi koji se kroz povijest uvijek vrte.
evo Vam dolje na linku jedan rad na temu kako stvoriti portfelj sa vječnim godišnjim prinosom od barem 7%.
ako netko poznaje nekoga u fondovskoj industriji, ovo mu je odlična ideja.
npr. da ovako nešto postoji kod nas, nitko se ne bi morao brinuti hoće li mu neki poremećaj pojesti penziju.
https://hiddenforces.io/wp-content/upl…hris-Cole-1.pdf
mi smo sada u fazi secular decline-a, što znači da slijedi secular rebirth, pa stagnation, pa boom.
samo što mislim da Buffett ovaj put neće doživjeti ova zadnja 3, a to Vam pokazuje i koliko je bitno u kojem se vremenu rodite i počnete sudjelovati na tržištu kapitala kako bi bili u njegovoj koži
obzirom da će uvođenje Eura doći na red nakon virusa, evo jedan prijedlog kako pripremiti gospodarstvo da bi ulazak u eurozonu bio što bezbolniji.
znači, prema objavi ECB-a Hrvatskoj će se tolerirati tečaj kune prema Euru u razinama od 6,40433 do 8,66468 kuna za 1 Euro.
https://www.ecb.europa.eu/press/pr/date/…cfb85a9.hr.html
imajući u vidu da jedino u turističkoj sezoni bude pritisak na kunu prema gore, mislim da bi bilo pametno kombinirati isplatu javnog duga koja se mora smanjivati određenom dinamikom prema Maastrichtškim kriterijima (ne brže od toga kao do sada) i puštati kunu da lagano klizi prema ovoj razini od 8,66468 kuna za 1 Euro kako bi u međuvremenu ojačali izvoz i domaću proizvodnju, a spriječili uvoz jeftilena iz EU-a i trećih zemalja.
ostane li tečaj na sadašnjim razinama (oko 7,5 kuna za 1 Euro) ono malo poljoprivrednika komotno može iseliti negdje vani, jer nema šanse da će biti konkurentni, a mi komotno možemo zaboraviti da ćemo imati veće plaće.
ova kriza je prilika da se ekonomski okrenemo sami sebi umjesto da se vječno spašavamo nekim doznakama deviza koje stižu iz inozemstva i na taj način pripremimo zemlju da bi sutra bili konkurentniji u EU.
u protivnom svi možemo iseliti prije nego nas pojedu uhljebi i penzioneri.
https://novac.jutarnji.hr/restart-biznis…jskih/10426753/
Možda, ako ovako ostane, i pad bdp - a bude manji od očekivanih 10 ak %, ko zna!?
Tecaj je realno dominantno nebitan.
Sto bi se desilo da je 8.5 kn za 1 euro?
Samo bi stvari kostale vise u kunama.
Svi inputi proizvodnje su na svjetskom trzistu i indeksiraju se u eurima i dolarima. Osim izvorske vode i nekih kultura mi nemamo niti jedan jedini cak ni poljoprivredni proizvod koji je dominantno s domacim inputima. Nafta i plin su strani, traktori su strani, samo je rad domaci. A i taj rad zivi od strane robe i usluga.
O tehnickim proizvodima da ne govorimo.
Tecaj je realno dominantno nebitan.
Sto bi se desilo da je 8.5 kn za 1 euro?
Samo bi stvari kostale vise u kunama.
Svi inputi proizvodnje su na svjetskom trzistu i indeksiraju se u eurima i dolarima. Osim izvorske vode i nekih kultura mi nemamo niti jedan jedini cak ni poljoprivredni proizvod koji je dominantno s domacim inputima. Nafta i plin su strani, traktori su strani, samo je rad domaci. A i taj rad zivi od strane robe i usluga.
O tehnickim proizvodima da ne govorimo.
ako je to točno, onda bi bilo pošteno ljude pripremiti da određene djelatnosti jednostavno napuste i napraviti neki opći program prekvalifikacija, jer postavlja se pitanje di ćete sa svim tim silnim ljudima koji ni uz poticaje ni uz povoljne kredite ne mogu poslovati sa nekom dobiti.
jer ako svi ti ljudi padnu na socijalu, uz uhljebe i penzionere, tko će bit ti koji će plaćati poreze i doprinose?
a priča će bit još gora ako se takve krene spašavati, pa ulupa i tu još novaca, pa da tek nakon toga padnu na socijalu.
kad već imaš situaciju da ti se firme pripremaju na bijeg iz Hrvatske, bilo bi logično sjesti za stol s izvoznicima i predstavnicima stranih firmi i dati neke garancije da će reforme koje oni traže biti provedene do tada i tada.
ali pošto mi se ovaj scenarij ne čini izgledan, ići će medijski pritisak pojedinih grupacija da se samo njima poslovanje olakša, a ostali će ostati na cjedilu.
onda logika nalaže da ako tvoj bizis ostane na onoj strani koja plaća poreze i doprinose na full, to jednostavno zatvoriti i prebaciti se u nešto di se plaća najmanje poreza.
ili potražiti sreću vani.
sve ostalo je bitka s vjetrenjačama.
Kolega, mislim da se nismo razumjeli.
Govorio sam o tecaju, kao necem manje bitnom u makroekonomiji. Postoji nesto puno bitnije za razvoj, cak bitnije i od naslijedjenih resursa poput zemlje, vode i terena uz more, a zove se znanje.
Radim u firmi koja ce u koronarna vremena ostvariti znacajan rast prihoda i silnu dobit. Izvoz 80 do 95%, kako kad. Samo radi kvalitetnih proizvoda u koji je ugradjena pamet. Da ovisimo o tecaju, politici, lijepom vremenu itd. bilo bi to jako slabo.
Za ostalo sto kazete mogu reci da je tocno, bit ce velika kuknjava, veliki pritisci da se cijeli sektori poput turizma stave na drzavnu pomoc. To se ne smije desiti. Mora se ici na dokape u vlastitoj reziji, snalazenje kako znaju i umiju, a drzava u idealnom slucaju neka baca novac iz helikoptera, ako ga ima, ali ciljani poticaji prema sektorima, to nikako. To je em neefikasno em nepravedno. Socijalisticki.
Treba nam ekonomija vece dodane vrijednosti. A to moze poroditi samo slobodno poduzetnistvo u liberalnoj drzavi.
Kolega, mislim da se nismo razumjeli.
Govorio sam o tecaju, kao necem manje bitnom u makroekonomiji. Postoji nesto puno bitnije za razvoj, cak bitnije i od naslijedjenih resursa poput zemlje, vode i terena uz more, a zove se znanje.
Radim u firmi koja ce u koronarna vremena ostvariti znacajan rast prihoda i silnu dobit. Izvoz 80 do 95%, kako kad. Samo radi kvalitetnih proizvoda u koji je ugradjena pamet. Da ovisimo o tecaju, politici, lijepom vremenu itd. bilo bi to jako slabo.
Za ostalo sto kazete mogu reci da je tocno, bit ce velika kuknjava, veliki pritisci da se cijeli sektori poput turizma stave na drzavnu pomoc. To se ne smije desiti. Mora se ici na dokape u vlastitoj reziji, snalazenje kako znaju i umiju, a drzava u idealnom slucaju neka baca novac iz helikoptera, ako ga ima, ali ciljani poticaji prema sektorima, to nikako. To je em neefikasno em nepravedno. Socijalisticki.
Treba nam ekonomija vece dodane vrijednosti. A to moze poroditi samo slobodno poduzetnistvo u liberalnoj drzavi.
ovdje se slažem s Vama, ali kod nas je kod manjine djelatnosti ugrađena pamet, a kod većine fizički rad i očajna ekonomska računica.
a s tom većinom će se nešto korisno morati napraviti, jer će, u protivnom, ovu manjinu zatući s porezima da bi se financiralo dosadašnje stanje.
zato su ljudi u Dalmaciji i zatvarali firme i išli full u apartmane i rentanje koji su porezno povlašteni, jer su skontali da im se više isplati satrati 3 mjeseca, nego 12 mjeseci da bi u džepu legalno imali kojih desetak tisuća kuna više, koje bi onda nadoknadili hobi radom na crno, onako za gušt.
a da se cijelo društvo prebaci na ekonomiju više dodane vrijednosti treba prekvalifikacija i vremena.
p.s. trenutno kod nas imate apsurd da su naši mladi prvaci u digitalnoj pismenosti na razini EU-a, a da je nezaposlenost tih istih mladih na razini od oko 17% (skoro dvostruko više nego kod ostalih radnih skupina).
prema tome, radni kapital za ekonomiju dodate vrijednosti definitivno postoji, samo je pitanje postoji li politička odluka da se novac namijenjen za ekonomiju usmjeri prema njima ili će se ići u spašavanje neproduktivnih radno intenzivnih grana ekonomije koje su nerentabilne i koje pritisak jeftinih proizvoda iz uvoza već odavno nagriza.
s druge strane, činjenica je da vapimo za obnovom infrastrukture i bilo bi pametno da ljude koje nemaju digitalne vještine angažiramo na ovim poslovima kako bi se lakše obavila ekonomska tranzicija, a time i smanjio pritisak na sustav socijalne skrbi.
zato sam u prethodnom postu i napisao neke konstruktivne prijedloge kako se odmah krenuti prilagođavati i koji je scenarij ako se to ne počne događati.
kol. st-brajo, tečaj 8+ bi bio katastrofa za sve hr sektore, i financijske i prerađivačke i trgovačke i potrošačke...što bi se dobilo s time, sve bi poskupilo, kupovna moć pala, prihodi, anuiteti kredita kako priv., gospodarskih tako i proračunskih bi narasli za taj postotak razlike u tečaju i bilanca svega bi na kraju bila gorija od učinaka aktualne c-krize.
pogotovo što sa čvrstim tečajom uvozimo inflaciju eurozone koja komparirajući maloprodajne cijene 2015-2020. iznosi i preko 20% te dok su prihodi u eu. zoni pratili trendove, u hr je sve zablokirano i na razinama iz 2005. pa i niže.
kome bi pogodovala deprecijacija kune- samo onima koji imaju zalihe i to kratkoročno, do rasprodaje a za sve ostale bi bilo doslovce katastrofa ali kada okrenemo pilu naopako, aprecijacija kune prema 6kn/1eur bi itekako imala blagotvorne učinke za hr društvo i državu u cjelini i bar malo bi se ispravila nepravda uslijed, bar zadnjih 5-7 god, nerealno visokog tečaja eura jer se jaz između izrazite expanzivne monetarne politike eurozone i s druge strane sasvim suprotne, restriktivne hr monetarne politike, toliko povećao da nisam siguran i da je 5kn/1eur još previsok tečaj.
kol. st-brajo, tečaj 8+ bi bio katastrofa za sve hr sektore, i financijske i prerađivačke i trgovačke i potrošačke...što bi se dobilo s time, sve bi poskupilo, kupovna moć pala, prihodi, anuiteti kredita kako priv., gospodarskih tako i proračunskih bi narasli za taj postotak razlike u tečaju i bilanca svega bi na kraju bila gorija od učinaka aktualne c-krize.
pogotovo što sa čvrstim tečajom uvozimo inflaciju eurozone koja komparirajući maloprodajne cijene 2015-2020. iznosi i preko 20% te dok su prihodi u eu. zoni pratili trendove, u hr je sve zablokirano i na razinama iz 2005. pa i niže.
kome bi pogodovala deprecijacija kune- samo onima koji imaju zalihe i to kratkoročno, do rasprodaje a za sve ostale bi bilo doslovce katastrofa ali kada okrenemo pilu naopako, aprecijacija kune prema 6kn/1eur bi itekako imala blagotvorne učinke za hr društvo i državu u cjelini i bar malo bi se ispravila nepravda uslijed, bar zadnjih 5-7 god, nerealno visokog tečaja eura jer se jaz između izrazite expanzivne monetarne politike eurozone i s druge strane sasvim suprotne, restriktivne hr monetarne politike, toliko povećao da nisam siguran i da je 5kn/1eur još previsok tečaj.
o tome su sve već rekli Ljubo Juričić i Guste Santini.
a veće plaće u kunama ne možete imati ako se više kuna ne vrti u sustavu.
inače, plaće nam neće doći na Njemačke, pa niti na Slovenske razine, ako na kraju konverzijski tečaj (minimalni po ERM II) bude 6,40433 kn za EUR, jer ih ne prati produktivnost.
kao primjer ovoga što Vam ja ovdje navodim imate Mađarsku di ljudi iz Podravine idu preko granice kupovati jer im je zbog tečaja Kuna/Euro/Forinta tamo jeftinije, a onda ti isti Mađari kupe od nas INA-u, LNG terminal, Slatinsku Banku, NK Osijek, itd.
a Vi sad zbrojite čija je tečajna politika bolja i čija je ekonomija jača.
ako Vi imate neki prijedlog kako zavrtiti novac unutar naše ekonomije, a ne da živimo od "socijalne pomoći" iz Europe (gastarbajterske penzije, EU fondovi, ljudi rade vani, pa šalju doma devize, itd.) i nestabilnog turizma, onda Vi napišite Vaše prijedloge.
kolega, generaliziraš uz subjektivan dojam, uopće ne uzimaš šire tehničke i ekonomske indikatore u obzir nego ih selektivno prilagođavaš da podkrijepe tvoje osobne percepcije i stoga, ajmo se složiti da se ne slažemo isto kao i po pitanju banaka
kolega, generaliziraš uz subjektivan dojam, uopće ne uzimaš šire tehničke i ekonomske indikatore u obzir nego ih selektivno prilagođavaš da podkrijepe tvoje osobne percepcije i stoga, ajmo se složiti da se ne slažemo isto kao i po pitanju banaka
dogovoreno.
inače, tvrdnja da kod nas nema inflacije Vam ne stoji, jer se ona nije prelila na potrošačku košaricu nego na cijene nekretnina (koje se inače po metodologiji mjerenja inflacije ignoriraju).
primjer toga Vam je da je i u Yugi, gdje je bila hiperinflacija (koja je inače tada bila pojava u cijelom svijetu, kao i vožnja par-nepar i slično, zbog Zaljevskog rata i eskalacije cijena nafte, a i mogućeg uskraćivanja valutnog swapa od strane Amera), cijena kvadrata stana bila na razini jedne prosječne mjesečne plaće (imate dobar dokumentarac HRT-a vezano za izgradnju Novog Zagreba, pa pogledajte).
kolega, gospodarstvo juge i trendovi i okolnosti onog vremena komparirajući zadnjih 10 god su NEusporedivi ali osnovna stvar koju zanemaruješ je da se yu monetarnom politikom, pa i uz inflaciju koja je obilježila 80-te, izgradilo takvo gospodarstvo i takve dodane vrijednosti od kojega i nakon 30 godina devastacije i rasprodaje, hr i dan danas živi
također, nisam gledao dokumentarac, ali da li si možeš zamisliti da se danas, u milenijsko hi-tec doba, vrše takvi infrastrukturni projekti i zahvati kao onda od 70-ih u jugi, kada su cijeli gradovi izgrađeni i svako selo imalo tvornicu ili kakav polj. kombinat a nisu imali niti kamione, niti kompjutere, niti strojeve, niti nikakve resurse bez kojih je danas nezamislivo poslovati, graditi, tj. stvarati dodane vrijednosti...kako se onda moglo baš sve a danas se ne može ništa