Procjena rezultata tvrtki i rizika ulaganja na tržištu kapitala nakon Corona virusa

 • Nevjerojatno da su gotovo svi kupci sirokotrupnih zrakoplova kompletno odustali od narudjbi. Cetveromotorci koji su jos prije korone bili na samrti ne samo da se skidaju sa proizvodnih linija, nego ih zrakoplovne kompanije daju u kompletnu konzervaciju.


  Ne ono parkiraj sa strane pa za sest mjeseci servis motora i idemo dalje. Konzervacija je zapravo otpis no zlu ne trebalo neka stoji u pustinji.

  Long by day, short by night!

 • https://www.marketwatch.com/st…-2020-04-27?mod=home-page


  ---------The chief executive of Global Macro Investor, who predicted the 2008 financial crisis, said: “You see the biggest problem the world faces is the dollar. We are in a viscous doom loop where slowing growth causes the dollar to rise, which causes slower growth, which causes the dollar to rise, as all borrowers play musical chairs to get access to the dollar to service debts.

 • Ma korona je gotova priča, barem za sada (možda se vrati na zimu) ali je problem što je svijet sad ekonomski u banani, a hrvatska ne da je u banani nego je u govnima do guše. Ne gine nam par godina recesije a to će utjecati na sve firme pa tako i na burzu. Znači pušiona i ako si trejder i ako si dugoročni ulagač. Daj bože da sam u krivu...

 • Dok GDP u EU ne prebaci razine iz 2019 ne moze se smatrati normalnim sto god da se desava. Proizvodnja i prodaja svega stoje, rade samo utility kompanije i sve ostalo sitnis. Po meni, apsolutno je najvaznije za povratak normalnosti otvaranje kafica. Tek kad mozes otici i zabiti se sa sest sedam pivi nakon jutarnje kave mozes reci da je situacija normalna. I naravno, bez distanciranja, nego pjevanje zagrljeni.

 • Pocetni utjecaji u avio industriji


  British Airways planira ukinuti 12.000 radnih mjesta zbog korona virusa

  Zrakoplovna kompanija British Airways planira ukinuti čak 12.000 radnih mjesta zbog dugoročnih posljedica koje korona virus ostavlja na njezinu djelatnost, priopćila je njezina matična grupacija IAG.

  Potonji, u čijem su vlasništvu, među ostalim, Iberia i Vueling, obrazlaže u priopćenju da je ovakvu odluku donio zbog činjenice da će za povratak zračnog prometa u normalu trebati godine.

  British Airways (BA) trenutačno zapošljava 42.000 ljudi.

  - Piloti BA-e i osoblje ogorčeni su ovom (...) neočekivanom vijesti aviokompanije koja je tvrdila da je dovoljno financijski potkovana da se uhvati ukoštac s olujom covidom i koja je odbila svaku pomoć vlade - reagirao je na Twitteru Brian Strutton, glavni tajnik sindikata pilota British Airwaysa Balpe.

  IAG prelazi na djelo pošto je upozorio da je smanjenje broja zaposlenika neminovno zbog krize koja paralizira zračni promet.

  Španjolsko-britanska grupacija nije jedina koja trpi zbog pandemije. Skandinavska aviokompanija SAS objavila je nešto ranije u utorak da će otpustiti 5.000 zaposlenih.

 • Best buy je možda ( za)kupiti sef u banci na najmanje godinu dana , a burze samo pratiti i razgledavati pa mirno spavati dok se ne pronađe lijek ili cjepivo ?🤔

  Postoji izvjesna mogućnost da se niti ne pronađe:/. Onda će tek biti veselo ;(. Ima puno virusnih bolesti za koje ne postoji lijek.

 • Njemačka: Nema inozemnih putovanja najmanje do sredine lipnja


  Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke do daljnjega je produljilo preporuku građanima Njemačke da ne putuju u inozemstvo, priopćeno je uoči sastanka njemačke vlade u srijedu.

  - Ministarstvo vanjskih poslova vladi je predočilo zaključak o produljenju preporuke građanima da ne putuju u inozemstvo - rekao je povjerenik njemačke vlade za turizam Thomas Bareiss u razgovoru za javni servis BR. Preporuka vrijedi "do daljnjega, ali najmanje do sredine lipnja".

  Internetski portal tjednika Der Spiegel javlja kako bi do sredine lipnja Njemačka, zajedno s EU susjedima, trebala ponovno razmotriti situaciju.

  Preporuka građanima da se suzdrže od putovanja u inozemstvo je opravdana činjenicom da "normalna putovanja trenutno ionako nisu moguća".

  • Q1 GDP (advance estimate): -4.8% vs. -3.7% consensus and +2.1% prior.
  • Marks the biggest economic decline since 2008 and is the first quarterly contraction in six years.
  • Reflects declines in personal consumption expenditures, nonresidential fixed investment, exports, and private inventory investment, partly offset by increases in residential fixed investment, federal government spending, and state and local government spending.
  • Personal consumption expenditures (PCE) price index +1.3% vs. +1.4% prior.
  • Excluding food and energy prices, the PCE price index +1.8% vs. +1.3% prior.
  • Second estimate will be released on May 28.
 • ‘Don’t be fooled!’ A 40% drop could hit by next year after this bear-market rally fades, veteran economist warns


  Neznam hoće li dole 40% ali neprihvaćam da se povijest identično ponavlja.

  Vjerovatno je opet snažno dole, pa onda ipak puno brže od očekivanog gore. Život mora dalje.

  ...i zaboravimo ono što smo naučili kad smo bili mali. Propuh ne ubija, propuh u ovoj krizi spašava. (D.B.)

 • Quote

  HRVATSKO gospodarstvo ušlo je u koronakrizu u znatno boljem stanju nego u krizu 2008. te bi se nakon velikog pada BDP-a u 2020. godini od 9,1 posto moglo brzo oporaviti sljedeće godine po stopi od 7,5 posto, procjena je Europske komisije koja je objavila proljetne ekonomske prognoze.


  https://www.index.hr/vijesti/c…-za-hrvatsku/2180784.aspx

  kako to oni misle u boljem stanju...u cijeloj eu, jedino grčka(9,7%) i italija(9,5%) imaju veće projekcije pada od hr. 9,1%:/


  jedino što je u bitno boljem stanju za razliku od 2008. su banke dok se "gospodarstvo" nikada nije oporavilo od tada...a možda i je upravo u tome i stvar...

 • Pa da, niska nam je baza tako i tako.

  Rast sa 1 na 2 je 100%.

  ;(;(;(

  Ima'l kaj za short danas?

  :evil:

 • onda su naši političari cijelo ovo desetljeće nastupali proročanski, znali su da će opet doći kriza, pa kakvog ima smisla izlaziti na kratko, ali sada kada grunemo sa 0,1 na 0,2:S

 • No, to smo sve već vidjeli 2008. i 2009.. nadalje.

  Negdje sam pročitala, naslov samo u stvari... da su mirovinci uskočili državi u pomoć sa milijardu i pol kuna, obveznice, sa kamatom 0.75%

  Za ulaganja na burzi više nemaju više novčića :(

  U tom smjeru idu izmjene zakona o OMF-ovima. Nakrcat ce se gomilom papira bez prinosa kojima ce se oboriti rejting. A onda dalje slijedi ukidanje, kakti privremeno, uplata u drugi stup, i onda u konacnici ukidanje. Sve je zacrtano. GDP pada barem 20%, kumulativno u narednih 10 godina cupanja iz rupe to ce biti kumulativno izmedju 70 i 100% GDP-a, znaci manjak poreznih prihoda barem 150 mlrd kn, i u tim okolnostima nema nacina da se drugi stup odrzi.

  Jako bih volio da sam u krivu, ali ne vjerujem.

  A evo eu komisija kaže kako će mo iduće rasti skoro 7%