Ako je dug prema Q2 preko 800 milijuna koliko onda ispada recimo da bude ponuda 7xEBITDA?
Sigurno netko to bolje zna od mene izračunati, ali oko 5,30kn to odokativno ispadne!
OPTE prodaja - kladionica
-
airfire -
April 15, 2020 at 2:35 PM -
Zatvoreno
-
-
-
Ako je dug prema Q2 preko 800 milijuna koliko onda ispada recimo da bude ponuda 7xEBITDA?
Sigurno netko to bolje zna od mene izračunati, ali oko 5,30kn to odokativno ispadne!uk. dug 800 mil kn. odakle vam to?
kad je ukupna pasiva (dakle sve obveze i kapital) 647,8 mil kn
ako sam dobro računao, trenutni EV/Ebitda na TTM osnovi pri cijeni od 5,50 kn za dionicu je približno 5,15 (uzmite sa zrnom soli, nisam raščlanjivao svaku stavku)
KAD bi cijena dakle pala na vaših 5,30 to bi odokativno smanjilo EV/Ebitda na 5,06
a ako tražite da u ponudi kupac bude galantan i ponudi 7x EV/Ebitda, to bi impliciralo cijenu od cca 9,68 za dionicu OPTE
pod uvjetom da ostale stvari zadržimo istima u obračunu
ako dignemo dug na 800 mil kn (dakle vaša pretpostavka da će se dug povećati u međuvremenu do ponude za 370 mil kn?!?!) onda to ruši cijenu (pri istom 7xEV/Ebitda) na samo 4,33 kn za dionicu OPTE
ALI onda će se promijeniti i druge stvari tako da ne možemo druge parametre držati statički a povećavati samo dug... ili obratno
-
Sigurno netko to bolje zna od mene izračunati, ali oko 5,30kn to odokativno ispadne!uk. dug 800 mil kn. odakle vam to?
kad je ukupna pasiva (dakle sve obveze i kapital) 647,8 mil kn
ako sam dobro računao, trenutni EV/Ebitda na TTM osnovi pri cijeni od 5,50 kn za dionicu je približno 5,15 (uzmite sa zrnom soli, nisam raščlanjivao svaku stavku)
KAD bi cijena dakle pala na vaših 5,30 to bi odokativno smanjilo EV/Ebitda na 5,06
a ako tražite da u ponudi kupac bude galantan i ponudi 7x EV/Ebitda, to bi impliciralo cijenu od cca 9,68 za dionicu OPTE
pod uvjetom da ostale stvari zadržimo istima u obračunu
ako dignemo dug na 800 mil kn (dakle vaša pretpostavka da će se dug povećati u međuvremenu do ponude za 370 mil kn?!?!) onda to ruši cijenu (pri istom 7xEV/Ebitda) na samo 4,33 kn za dionicu OPTE
ALI onda će se promijeniti i druge stvari tako da ne možemo druge parametre držati statički a povećavati samo dug... ili obratno
I ja sam nekako na ovom tragu ponude u visini 9,68 i jako bi bio zadovoljan sa istom. Sve preko toga bogata premija.
-
Zašto bi trenutne valuacije bile bitne kad je natječaj završen 18.3. i pristigle ponude morale su imati definiranu ponudu cijene za cijelo društvo . Pretpostavljam da je ponuđena cijena u dijelu na koji utječe financijsko stanje Opte bila temeljena na FI za 2019. g.
Ponuđači koji su ušli u drugi krug mogli su prilikom dubinskog snimanja baciti pogled i na izvješće prvog kvartala .
Takoder , izvjesno je da je dubinsko završeno jer bilo bi suludo da još uvijek u Buzinu ponuđači prevrću papire i lupkaju po Digitronu u pokušajima da odrede cijenu dionice . Baš !
Ako se postupak prodaje oduži to sigurno neće biti iz razloga sto se ponuđaći ne mogu odlučiti koliko nude za Opte .
-
Ledica, sve ok!
znamo svi ovdje da će cijena po kojoj će valjda biti prodana OPTE biti ona oko koje se kupac i prodavatelj dogovore
međutim ljudi prate razvoj događaja i dalje jer je društvo živo, živi i dalje svoj život, iz kvartala u kvartal
a do prodaje (znam da će me neki sad razapeti) možda i ne dođe, pa treba znati smjer u kojem društvo ide
a kako bolje nego preko ključnih pokazatelja
a taman sam počeo skupljati lajkove i zahvale bah!
-
Ledica : tocno kako ste napisali. Meni je logicno da se ponude od svih ( ako ih uopce I'ma ) temelje na izvjescu za 2019. Godinu. Osim ako nije I natjecaju bilo nesto da se mogu mjenjati ponude kako SE kome svidi.. a k tome ko da Oni mogu predvidjeti izvjesca I za 3. I 4. Kvartal 2020. Pa ne radi se procjena Tek tako odokativno.
Takodjer sto smo vec sve ponavljao placa se ulaz na trziste.
Nadalje, I dalje Sam na svojih 11+ kn jer znate onu: banke nikad ne gube! 😎😉
-
10tak kolega koji koriste Optimu, u zadnja dva tjedna su kontaktirani više puta od Iskon agenta da pređu kod njih i ono sto su primjetili da im govore da promjene operatera sa 31.8. Znamo da se ne moze napraviti prijenos u tjedan dana i vjerujem da je ovo ciljano vremensko nagovaranje, tako da HT kad objavi da ima kupca može djelovati u borbi za korisnike bez ograničenja.
-
10tak kolega koji koriste Optimu, u zadnja dva tjedna su kontaktirani više puta od Iskon agenta da pređu kod njih i ono sto su primjetili da im govore da promjene operatera sa 31.8. Znamo da se ne moze napraviti prijenos u tjedan dana i vjerujem da je ovo ciljano vremensko nagovaranje, tako da HT kad objavi da ima kupca može djelovati u borbi za korisnike bez ograničenja.
A HT sada ima ograničenja?
Kakve teorije se mogu pročitati na ovoj temi, čudo jedno.
Možda u Iskonu imaju promotivnu ponudu ili nešto slično do 31.08. ili samo navlače lakovjerne svojim sitnim lažima.
Mašta može svašta
-
Bravo Jubito! Nikakve veze nema to s prodajnim procesom, dapače, bilo bi to krajnje nekorektno od HT grupe da tako postupa za vrijeme prodaje.
Bit će da je neka akcija. Telekomi si stalno preuzimaju korisnike, s ili bez ugovorne obveze. To je tako. Ništa ih ne košta pitati.
-
Možda ja krivo tumačim ovaj dio:
"HT se obvezuje da će za vrijeme koncentracije, a s obzirom na ranije trendove poslovanja Optime, osigurati takvo upravljanje Optimom koje na kraju razdoblja trajanja koncentracije neće dovesti do toga da Optimina imovina bude podkapitalizirana u odnosu na stanje na početku razdoblja koncentracije. Konkretno, riječ je o imovini koja predstavlja Optiminu korisničku bazu (broj korisnika, prihod)
Dodatno osiguranje samostalnosti poslovanja Optime je obveza HT-a da tijekom trajanja koncentracije neće nuditi zaposlenje ključnim zaposlenicima Optime, da će zaštititi povjerljivost korisničke baze podataka Optime, da neće poduzimati nikakve radnje kojima bi se ograničavala dosadašnja prodajna aktivnost Optiminih prodajnih partnera te da neće prodati Optimina maloprodajna mjesta."
Zaboravih napomenuti, vecini je ugovor istekao, za ostale konkretno ne znam ali je tu ključna korisnička baza podataka koja daje takve informacije i prednost.
Ps. Moj broj dionica je mizeran naspram pojedinih kolega na formu i nemam mogućnosti za većim brojem, ali sam zadovoljan ako bude barem približna očekivana cijena, sve u skladu sa mogućnostima. Tema u kojoj pišem je za neke konstruktivne rasprave a bome i za podijeliti s nekim mozda korisne informacije, te naravno podijeliti neka svoja razmisljanja.
-
-
Kolega Digga , vjerojatno ste u pravu i ako je točna info vaših kolega o vrbovanju korisnika to može biti jasan znak da će se prodaja Optime realizirati do 31. 7.
Evo još malo.......
HT se obvezuje da će za vrijeme koncentracije, a s obzirom na ranije trendove poslovanja Optime, osigurati takvo upravljanje Optimom koje na kraju razdoblja trajanja koncentracije neće dovesti do toga da Optimina imovina bude podkapitalizirana u odnosu na stanje na početku razdoblja koncentracije. Konkretno, riječ je o imovini koja predstavlja Optiminu korisničku bazu (broj korisnika, prihod) te Optiminu infrastrukturu (količina vlastite ili unajmljene infrastrukture sposobne za pružanje konkurentnih usluga Optiminim korisnicima, brzinom pristupa i kvalitetom koja je dostupna većini korisnika na tržištu). HT se obvezuje da će na kraju razdoblja koncentracije Optimina imovina kvalitativno i kvantitativno u bitnome biti održana. Kao početno stanje za usporedbu uzet će se stanje Optimine imovine na kraju tromjesečja koje prethodi početku koncentracije. HT se obvezuje da će u roku od 30 dana od stjecanja kontrole nad Optimom, Optima povjereniku i Agenciji dostaviti podatke o početnom stanju svoje imovine.
-
Samo vi sanjajte o prodaji do 31.07.
Ako nemaju kupca ili prihvatljivu ponudu, 31.07. šalju dokumentaciju o tome Povjereniku (Deloitte) preporučeno,
Povjerenik zaprima poštu 03.08.2020., pregledava dan-dva i šalje obavijest AZTN.
E sad, da li bi u tom slučaju AZTN obavijestio javnosti, vjerojatno bi, tako da bi negdje iza 07.08. mogli saznati ako nemaju kupca ili ponude.
A ako imaju - nikom ništa, nema obavijesti, niti novosti.,
-
Samo vi sanjajte o prodaji do 31.07.
Ako nemaju kupca ili prihvatljivu ponudu, 31.07. šalju dokumentaciju o tome Povjereniku (Deloitte) preporučeno,
Povjerenik zaprima poštu 03.08.2020., pregledava dan-dva i šalje obavijest AZTN.
E sad, da li bi u tom slučaju AZTN obavijestio javnosti, vjerojatno bi, tako da bi negdje iza 07.08. mogli saznati ako nemaju kupca ili ponude.
A ako imaju - nikom ništa, nema obavijesti, niti novosti.,
U tom slučaju, kak sam prije napisao mislim da moraju izaci u javnost jer ide novi tender. Stare ponude ako ih je i bilo nisu prošle i treba novi tender raspisati, vjerovatno po istim uvjetima. Ide novi rok za prijave ponuda itd...
Tada bi trebala investicijska banka (ili zaba) pripremiti papire i vrijednost optime (u ovom trenutku) jer istu stvar je morao napraviti i ht 6 mjeseci prije objave tendera u FT. Pa tender br2 bi bio za cca 6 mjeseci mozda i brze.
Opet 31.7 je zadnji datum ako je sve propalo, ht je mogao dostaviti aztn-u i povjereniku info vec ranije.
Ne vjerujem da nema kupca i kupac zna da opte moze samo oslabiti kako vrijeme ide jedino ako je kupcima akvizicijski kapital zbog korone smanjen. Ko ce ga znat...
-
Bollinger squeeze je kao i sve ostalo tricky posao...
Ovdje stvarno ne znamo gdje će, osim da će negdje, zatišje pred oluju. Maleni volumeni već tjednima
Odokativno, mislim da će prema 5,60... dalje je sve moguće
Da bar poraste na nekih 8 - 9 kn, pa da odemo kuci pjevajuci. Naravno preko Optiminog DSL-a i Opti TV-a
-
Managerska ekipa je već otputovala na GO i pije koktele na jahti dok forum iščekuje priopćenje javnosti sa zrnima znoja na čelu i dlanovima. A tek Aztn.
Bude do.... rujna vijesti.
-
Ja čekam da se nitko ne oglasi sto mi daje jasan smjer kako ipak imamo prihvatljivu ponudu i ponuđača koji je odabran, a koja cijena će biti sigurno viša nego trenutna 😁
-
INGRA po cijeni prestigla Optimu, vrijeme je da joj OPTE uzvrati udarac
-
Ingra mečka, kak bi se reklo
-
Nekada smo to zvali mamac, udica i štap
-
veliko je pitanje TKO drži taj štap?
-
-
Nepročitani postovi
-