Meni je jedan prijateljh koji se isao nedavno radit u norvesku, a inace je latvijac bas neki dan komentirao kako je htio doci u hr u 8 mjesecu na godisnji i komentira kako je skupo, ja govorim ne moze bit skuplje nego norveska, moguce da je jedan od razloga nedolaska u sezoni velika cijena
Turističke dionice i perspektive
-
-
-
Možda je jedan od razloga laganog pada dolazaka u odnosu na srpanj prošle godine i taj što lani zbog strogih mjera i lockdowna u mnogim europskim državama, gotovo uopće nismo imali predsezonu pa se popuštanjem mjera i otvaranjem stvorio jak pritisak u dolascima u srpnju, a ove godine se to malo razvuklo i počelo je već s proljeća.
-
Možda je jedan od razloga laganog pada dolazaka u odnosu na srpanj prošle godine i taj što lani zbog strogih mjera i lockdowna u mnogim europskim državama, gotovo uopće nismo imali predsezonu pa se popuštanjem mjera i otvaranjem stvorio jak pritisak u dolascima u srpnju, a ove godine se to malo razvuklo i počelo je već s proljeća.
a možda je jedan upravo ovaj koji navodi kolega StatusQuo : prekomjerno dizanje cijena koje nije popraćeno kvalitetom
da se razumijemo, ja osobno ne bi platio za kilo ribe 500 ili više kuna u restoranu ali Norvežani vjerojatno nemaju problem izdvojiti cca 2.500 kn za ručak za četveročlanu obitelj (evo menu i cjenik iz Foše, Zadar), jel blitva, juha ili desert vrijede 10 Eur nemam pojma, nekom se neda kuhati pa će platiti
no nismo svi Norvežani
u čemu je onda problem? pa u tome da odete malo dalje na Kalelargu i cijeli niz suvenirnica i dućana su pretvorili u kao neke zalogajnice u kojima se nudi raskuhana riža i riba iz uzgoja pod divlju i sl.
i to ako dobiješ mjesto nakon pola sata čekanja; u Bruschettu se recimo moraš naručiti danima unaprijed
pa je možda netko i skužio da postoje zemlje gdje ćeš proći jeftinije a konobar će nabaciti i osmijeh dok te poslužuje
-
Fosa je barem meni ostala u lijepom sjecanju od posluge do hrane .
Istina , to je bilo prije pet godina, ne znam kak je danas.
Nekad se vise osjecam "prevaren" po nekim restoranima kaj su u najmu pa vlasnici znaju da ih nece bit sljedece godine, ili bas oni restorani koji ne rade cijele godine nego su tu samo zbog turista, takve treba izbjegavat.
Hocu reci da nekad sto kuna moze bit prijevara a tristo ok cijena .
-
Sta da kazes za "turisticko mjesto" Crikvenica koja nema tuša na plaži. ima jedna javni WC na plazi (5kn). lezaljke s suncobranom 120kn a na plazi nema tusa a noge si razrezes na onaj ostri kamen kojeg su nasuli valjda lokalci kad su kopali temelje za apartmane. Plaza poluprazna.Nescafe 17kn na plazi. Skuter 360kn 15min. Sladoled 10kn skoro kod svih. ducana nigdje. Voda jana 0,5L 15 kn u mlinaru. Na autobusnom kolodvoru DM jana 1L 7 kn. Samo da spomenem promjene od lani. Lani su lezaljke bile 90kn. sladoled 10kn al je na plazi postojao tuš kojeg vise nema a WC je košta o2kn a sad je 5kn. Znaci daju manje al naplacuju vise.
Za razliku od crikve par kilometaerra dalje selce. ima par WC-a - 2kn - ima par tuseva 2kn. Lezaljke s suncobranom 90kn (6mj). Plaza nasuta bijelim pijeskom a i ostale su sredjene i ociscen je put u more od kamenja. Plaza popunjena.
Jos malo dalje. N.Vinodolski. 3 javna wc-a besplatna. 2 tuša- jedan 2kn- drugi besplatan. Lezajke s suncobranom 130kn. Plaza je u biti kamena al je more nasuto grubljim pijeskom pa ne muti vodu a ugodno je za hodat. Plaza krcata i sve su lezaljke s suncobranima iznajmljene a ima ih puuuuuno. Skuteri(400kn 15min) se ne gase. paraglajder takodjer. pedalinke tu i tamo (100kn). Banna se stalno vozika itd.. Sladoled od 10-13kn. Nescafe 19kn na plazi.
Punat Krk. Sve isto kao i u Selcama.
-
Postavlja se pitanje troškova s obzirom na rast istih po svim mogućim kategorijama i koliko su uspjeli to prebaciti u krajnju cijenu proizvoda/usluge.
-
Postavlja se pitanje troškova s obzirom na rast istih po svim mogućim kategorijama i koliko su uspjeli to prebaciti u krajnju cijenu proizvoda/usluge.
Ma rast troskova nece imat znacajan utjecaj na poslovanje i profitabilnost turista...
Prema revidiranom izvjescu trosak energije i sirovina (ića-pića) je bio ispod 15% ukupnih prihoda (koliko se sjecam ispod 230 mil kn)...isto tako trosak placa je bio 250 mil kn, sto je oko 15% ukupnih prihoda u 2021...uglavnom rast cijena ce visestruko pokrit rast inflatornih troskova...u ovoj sezoni...a dogodine ce trebat znacajno korigirat cijene jer sadasnje nisu odrzive...imho
P.s. unaprijed isprike ako su neki podaci netocni jer sam ovo detaljnije gledao prije 10 dana, ali okvirno bi trebalo bit tocno
-
Zanimljivo u srcu sezone u istri nakon odlicne predsezone pocimlju se biljeziti manji dolasci iako su nocenja na razini prosle godine, jeli zadnji tjedan iznimka ili nagovjestaj losijih trendova vidjet cemo.
Noćenja je 1% više nego lani kada je bilo skoro sve popunjeno, u čemu je problem?
Zar su bolji gosti koji dođu na 2-3 dana od onih koji dođu na 2-3 sedmice?
Trend dolazaka po jednom tjednu? Pa i 2018 i 2019 su pisali o rupama i propasti sezone.
Urnebesno.
Trend je takav da svake godine ima više noćenja i da su cijene sve veće i tako će se nastaviti, nema nikakvih naznaka da će se trend promijeniti i sigurno se ga ne može utvrditi na uzorku jedne ili dvije sedmice.
U Jadranu možda nema puno sipa, ali na kopnu ima previše onih koji čim ih nešto zasvrbi puste crnilo po svima i svemu.
-
Ma rast troskova nece imat znacajan utjecaj na poslovanje i profitabilnost turista...
Prema revidiranom izvjescu trosak energije i sirovina (ića-pića) je bio ispod 15% ukupnih prihoda (koliko se sjecam ispod 230 mil kn)...isto tako trosak placa je bio 250 mil kn, sto je oko 15% ukupnih prihoda u 2021...uglavnom rast cijena ce visestruko pokrit rast inflatornih troskova...u ovoj sezoni...a dogodine ce trebat znacajno korigirat cijene jer sadasnje nisu odrzive...imho
P.s. unaprijed isprike ako su neki podaci netocni jer sam ovo detaljnije gledao prije 10 dana, ali okvirno bi trebalo bit tocno
Da to je razlika kad je ovakva inflacija sta inicijalno inflacija zaradi vise nego povecanje troska jer potrosnja ne padne tako brzo to tek dodje sa zaostatkom, a tu je bitan i taj vremenski horizont kada ce se to desit i sad imas rast svih pokazatelja dosta, a na srednji rok moras ugradit u valuaciju negativne trendove jer je monetarna politika restriktivna, neki ce to osjetit prije, a neki kasnije, a ti kasnije bi mogli puno zaradit do tada i bit u puno boljoj poziciji kada monetarna politika opet bude ekspanzivnija.
-
Trend je takav da svake godine ima više noćenja i da su cijene sve veće i tako će se nastaviti, nema nikakvih naznaka da će se trend promijeniti i sigurno se ga ne može utvrditi na uzorku jedne ili dvije sedmice.
U Jadranu možda nema puno sipa, ali na kopnu ima previše onih koji čim ih nešto zasvrbi puste crnilo po svima i svemu.
ma nemoj me krivo razumijeti...neka se naplati i neka su cijene veće
ali treba gledati kvalitetu, puno je 'ološa' završilo u ugostiteljstvu koji bi za dva mjeseca zaradili za cijelu godinu, da mogu ostatak dići 'sve četiri' u zrak
ja sam zaista doživio na Kalelargi da mi je papreno skup rižoto škripao pod zubima, to nije bilo 'al dente' nego nejestivo
al' tako je ispalo, gužva svuda pa sam sjeo tamo i to nakon čekanja na stol
sad imam thule na krovu, furam sve od štapnog miksera do svojih začina, i idem u full opremljen apartman s aparatima, znam što jedem i ugodnije je za novčanik, na plaži popijem kavu ili pivo
mi nismo za masovni turizam to je valjda jasno, čekanje u špici na stol preko 15 min je ubijanje volje
nismo niti za elitni jer do prije godinu-dvije rijetko koji hotel je imao čuvanje djeteta, da ga možeš ostaviti bez brige s dječjim animatorom
dan-danas nema ulaska sa psom u kompleks Solarisa, o čemu pričamo?
ljudi to traže
a ne daj bože da dođe istospolni par... znamo kako to završi
-
-
Zanimljivo u srcu sezone u istri nakon odlicne predsezone pocimlju se biljeziti manji dolasci iako su nocenja na razini prosle godine, jeli zadnji tjedan iznimka ili nagovjestaj losijih trendova vidjet cemo.
Iskreno, uopće mi se nije svidjelo ovo što je objavljeno pa sam išao to malo bolje pogledat...
Najvažnije je napomenuti da se dolasci i noćenja iz gornje exelice odnose na točno određen dan (ne tjedan niti mjesec)...znači uspoređeni su dolasci i noćenja na dan 25.07.2022. i 26.07.2021...tako da je veličina promatranog uzorka najmanja moguća i velika je mogućnost statističke pogreške...čisto da se zna oba datuma su padala na ponedjeljak tako da tu nije "caka"...naravno, bio bih sretniji da je evidentiran rast dolazaka, ali za sada, zbog minimalnog uzorka, nema razloga za zabrinutost...
Kad sam već na izvoru podataka dao sam si malo truda i išao pogledat i usporedit prolazno vrijeme drugog kvartala dosadašnje sezone i 2019. godine...situacija je sljedeća...
travanj 2022. (dolasci/noćenja) travanj 2019. (doalsci/noćenja)
pasted-from-clipboard.png pasted-from-clipboard.png
-1,8% dolasci
-0,02% noćenja
svibanj 2022. svibanj 2019.
-1% u dolasci
-0,03% u noćenja
lipanj 2022. lipanj 2019.
+1% u dolasci
+5% u noćenja
Q2 2022. (travanj-lipanj) Q2 2019. (travanj-lipanj)
1.457.392 7.343.529 1.457.183 7.111.381
0% dolasci
+3% noćenja
Kumulativ 2022. (siječanj-lipanj) Kumulativ 2019. (siječanj-lipanj)
+0,5% dolasci
+3,8% noćenja
Za srpanj još nema podataka...i čisto da ne bi bilo zabune prezentirani podaci se odnose samo na Istru...
-
ali treba gledati kvalitetu, puno je 'ološa' završilo u ugostiteljstvu koji bi za dva mjeseca zaradili za cijelu godinu, da mogu ostatak dići 'sve četiri' u zrak
ja sam zaista doživio na Kalelargi da mi je papreno skup rižoto škripao pod zubima, to nije bilo 'al dente' nego nejestivo
sad imam thule na krovu, furam sve od štapnog miksera do svojih začina, i idem u full opremljen apartman s aparatima, znam što jedem i ugodnije je za novčanik, na plaži popijem kavu ili pivo
mi nismo za masovni turizam to je valjda jasno, čekanje u špici na stol preko 15 min je ubijanje volje
nismo niti za elitni jer do prije godinu-dvije rijetko koji hotel je imao čuvanje djeteta, da ga možeš ostaviti bez brige s dječjim animatorom
ljudi to traže
Da nije uopce upitno da treba dignit cijenu da bi se izbjegao masovni turizam problem je sta kvaliteta cesto ne prati to, iako ako tko prati onda su to istrijani, sve juznije znamo kako je to cesto, da stvari idu na bolje idu ali i nama treba jedno ciscenje trzista da ove lose izbrise.
Recimo moj slucaj ove godine na Visu u restoranu u kojem smo bili prosle godine i koji nam je bio odlican kvalitetom i cijenom, ove godine s razlogom isli u isti 30% manje porcije i 30% vece cijene, svi za stolom razocarani i naravno uputili kritiku konobaru na kraju vlasnik rekao da smanji jednu porciju na racunu i jos na kraju dodao bocu vina, ne bio bez razloga toliko da ne zna sta izvodi, drugi slucaj isto na visu dan prije dogovor najam skutera i uru u koju ces vratit "kasnije nego inace" tako dogovorili s vlasnikom da sutra kada smo vratili radnici da moraju naplatit over time jer smo vratili kasnije nego pise po ugovoru i tu na kraju prepiranje iz principa i eto naseg ciganjenja. Kad smo se vratili isto nam komentira jedan pomorac rodom sa Hvara kako on vise na odmor ne ide ovdje nego ode tipa 15 dana avionom u portugal ili negdi slicno.
-
ljudi to traže
Da nije uopce upitno da treba dignit cijenu da bi se izbjegao masovni turizam problem je sta kvaliteta cesto ne prati to, iako ako tko prati onda su to istrijani, sve juznije znamo kako je to cesto, da stvari idu na bolje idu ali i nama treba jedno ciscenje trzista da ove lose izbrise.
Recimo moj slucaj ove godine na Visu u restoranu u kojem smo bili prosle godine i koji nam je bio odlican kvalitetom i cijenom, ove godine s razlogom isli u isti 30% manje porcije i 30% vece cijene, svi za stolom razocarani i naravno uputili kritiku konobaru na kraju vlasnik rekao da smanji jednu porciju na racunu i jos na kraju dodao bocu vina, ne bio bez razloga toliko da ne zna sta izvodi, drugi slucaj isto na visu dan prije dogovor najam skutera i uru u koju ces vratit "kasnije nego inace" tako dogovorili s vlasnikom da sutra kada smo vratili radnici da moraju naplatit over time jer smo vratili kasnije nego pise po ugovoru i tu na kraju prepiranje iz principa i eto naseg ciganjenja. Kad smo se vratili isto nam komentira jedan pomorac rodom sa Hvara kako on vise na odmor ne ide ovdje nego ode tipa 15 dana avionom u portugal ili negdi slicno.
bio prije korone, Lisabon
za preporuku!
avio karta se jedino treba tražiti ranije da ti uleti neki popust
nevjerojatno uslužan i nenametljiv narod
čovjek koji mi je iznajmio apartman (nije vlasnik, samo radi za njega) mi je rekao što god trebaš: zovi u ponoć ako treba
tako je i bilo: zvao sam ga da mi sredi rent-a-car kad sam išao u Sintru i okolicu
ukusni riblji obroci na svakom koraku, kvalitetno vino na svakom kantunu
nije bilo skupo, dapače
-
bio prije korone, Lisabon
za preporuku!
avio karta se jedino treba tražiti ranije da ti uleti neki popust
nevjerojatno uslužan i nenametljiv narod
čovjek koji mi je iznajmio apartman (nije vlasnik, samo radi za njega) mi je rekao što god trebaš: zovi u ponoć ako treba
tako je i bilo: zvao sam ga da mi sredi rent-a-car kad sam išao u Sintru i okolicu
ukusni riblji obroci na svakom koraku, kvalitetno vino na svakom kantunu
nije bilo skupo, dapače
Lisabon i Sintra me odusevili, drugi put probajte jos do Madeire, Funchal, odusevilo me toliko da kad mi u rh dokur... do kraja odem tam zivjet vjecno proljece a u rijecniku navodno nemaju rijec za stres.
I najvaznije, u konacnici se dobije za iste novce vise nego kod nas.
-
Iskreno, uopće mi se nije svidjelo ovo što je objavljeno pa sam išao to malo bolje pogledat...
Najvažnije je napomenuti da se dolasci i noćenja iz gornje exelice odnose na točno određen dan (ne tjedan niti mjesec)...znači uspoređeni su dolasci i noćenja na dan 25.07.2022. i 26.07.2021...tako da je veličina promatranog uzorka najmanja moguća i velika je mogućnost statističke pogreške...čisto da se zna oba datuma su padala na ponedjeljak tako da tu nije "caka"...naravno, bio bih sretniji da je evidentiran rast dolazaka, ali za sada, zbog minimalnog uzorka, nema razloga za zabrinutost...
Kad sam već na izvoru podataka dao sam si malo truda i išao pogledat i usporedit prolazno vrijeme drugog kvartala dosadašnje sezone i 2019. godine...situacija je sljedeća...
travanj 2022. (dolasci/noćenja) travanj 2019. (doalsci/noćenja)
-1,8% dolasci
-0,02% noćenja
svibanj 2022. svibanj 2019.
-1% u dolasci
-0,03% u noćenja
lipanj 2022. lipanj 2019.
+1% u dolasci
+5% u noćenja
Q2 2022. (travanj-lipanj) Q2 2019. (travanj-lipanj)
1.457.392 7.343.529 1.457.183 7.111.381
0% dolasci
+3% noćenja
Kumulativ 2022. (siječanj-lipanj) Kumulativ 2019. (siječanj-lipanj)
+0,5% dolasci
+3,8% noćenja
Za srpanj još nema podataka...i čisto da ne bi bilo zabune prezentirani podaci se odnose samo na Istru...
Gledam malo avio promet i promet po autocestama u odnosu na 2019 izgledno je smanjenje avio prometa i povecanje prometa na autocestama u odnosu na 2019 to mozda objasnjava drugacije ponasanje klijentele sta se tice duzeg nocenja.
Da (accountant, havi) takav je bio komentar i ovoga da je jednostavno tamo znas sta placas i sta dobivas, a da se ovdje uvijek negdi osjecas prevareno za svoj novac.
Ps. a da ne govorim jos jednu situaciju s rentanim brodom na odmoru gdje je bilo jedno ostecenje koje je realno nastalo prije i to oni znaju tj ostecenje se pogorsalo radi predhodnog ostecenja, a koje bi nam sigurno naplatili da ja nisam znao base menagera koji odlucuje o tome koji je eksplicitno i rekao kao ovo vam necemo naplatit jer se znamo, onda mozes mislit koliko se tu strancima tu toga naplati jos dodatno na tim vidi ovo ono ostecenje.
-
Jedno laičko pitanje, zašto većina turistickih tvrtki ide u jaku amortizaciju ove godine?
-
Jednostavno pitanje, zašto većina turističkih tvrtki ide u jaku amortizaciju ove godine?
izgleda pripremaju teren za godine koje dolaze, da mogu bez plaćanja poreza prikazivati dobit i dijeliti dividende
-
Rezulltati turstičkih tvrtki nisu baš opravdali broj dolazaka i noćenja, troškovi su značajno skočili...
-
mogli bi ovi vječiti kmečavci ugostitelji malo podignuti te plaće, corona je prošla, cijene duplo veća, a plaće mizerija, valjda se na bakšiš oslanjaju
https://www.poslovni.hr/trzista/fina-o…-nesto-iznad-5- tisuca-kuna-4347993
-
Firma je krcata keša pa protuprijedlozi za veću divku frcaju sa svih strana.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Što smo danas tržili 6k
- harpun