1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

Turističke dionice i perspektive

• Aruce
  • February 28, 2020 at 12:11 PM
  • Philidor
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,190
    • August 31, 2021 at 9:14 PM
    Quote from zlocesti

Mogu ja biti loša u logičkom zaključivanju, al' me pogled na monitor ne demantira.

Cijenovno bez pomaka

To što se cijena ne miče, a rezultati bi morali biti dobri je nepovoljno za ulaz u poziciju?

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • August 31, 2021 at 9:18 PM
    Quote from zlocesti

Mogu ja biti loša u logičkom zaključivanju, al' me pogled na monitor ne demantira.

Cijenovno bez pomaka

To kaže da su vlasnici kapitala na burzi racionalni?! Ja vas pitam ako je Jadran grupa imala cca 10% veće prihode u 1H 2021, nego u 1H 2019 i to sa samo 58% noćenja iz prve polovine 2019, što mislite kakvi će biti FI u 3Q 21, kada je Kvarner na 85% noćenja iz 2019.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • August 31, 2021 at 9:26 PM
    Quote from Marin83
    Quote from zlocesti

https://www.index.hr/vijesti/clanak…ro/2300885.aspx

Meni to nije dobro, šmrcko

Samo su zaboravili reći da su cijene noćenja skoro 50% veće ,nego 2019.

U Hrvatskoj, prošle godine Austrijancima trećoj najpopularnijoj turističkoj destinaciji, ovog kolovoza u prosjeku ćete platiti 173 eura (hotel) i 153 eura (apartman) za jedno noćenje – 27 i 61 posto više nego 2019. godine, navodi portal Check24.

https://kroativ.at/usporedbe-cije…lji-nego-prije/

Kolegice stavrno ste loši u logičkom zaključivanju. Kolovoz 2021 je po turističkim prihodima, bolji nego kolovoz 2019.

Display More

Nije bas to tako jednostavno bilo naime dobar dio njih je bookirao apartmane ranije po znatno nizim cijenama jer nisu ocekivali boom i onda kad su svi skuzili da je navala poceli su dizat cijene tako da pitanje je kakav je prosjek zapravo bio kad se sve uzme u obzir puno je smjestaja da se bez prave statistike lako zakljuci

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • August 31, 2021 at 9:37 PM
    Quote from StatusQuo
    Quote from Marin83

Samo su zaboravili reći da su cijene noćenja skoro 50% veće ,nego 2019.

U Hrvatskoj, prošle godine Austrijancima trećoj najpopularnijoj turističkoj destinaciji, ovog kolovoza u prosjeku ćete platiti 173 eura (hotel) i 153 eura (apartman) za jedno noćenje – 27 i 61 posto više nego 2019. godine, navodi portal Check24.

https://kroativ.at/usporedbe-cije…lji-nego-prije/

Kolegice stavrno ste loši u logičkom zaključivanju. Kolovoz 2021 je po turističkim prihodima, bolji nego kolovoz 2019.

Nije bas to tako jednostavno bilo naime dobar dio njih je bookirao apartmane ranije po znatno nizim cijenama jer nisu ocekivali boom i onda kad su svi skuzili da je navala poceli su dizat cijene tako da pitanje je kakav je prosjek zapravo bio kad se sve uzme u obzir puno je smjestaja da se bez prave statistike lako zak

Većina takvih jeftinih rezervacija kroz srpanj, a pogotovo kolovoz je potiho otkazana, barem u privatnom smještaju.

• Batka
    Student
    Reakcija primljeno
    191
    • August 31, 2021 at 9:56 PM
    Quote from Marin83
    Quote from zlocesti

Cijenovno bez pomaka

To kaže da su vlasnici kapitala na burzi racionalni?! Ja vas pitam ako je Jadran grupa imala cca 10% veće prihode u 1H 2021, nego u 1H 2019 i to sa samo 58% noćenja iz prve polovine 2019, što mislite kakvi će biti FI u 3Q 21, kada je Kvarner na 85% noćenja iz 2019.

Nije dobro gledati samo podatak o ukupnim prihodima, nego i strukturu tih prihoda. Kod Jadran grupe uzmite u obzir knjiženje potpora za očuvanje radnih mjesta. Osim prihoda dobro je gledati i rashode, a kod gore navedene grupe rezultat i nije baš neko veselje, kao ni novčani tok, usprkos potporama. Treba uzeti u obzir da Jadran upravlja većim kapacitetima od onih kojima je upravljao 2019.
    Usprkos svemu, mislim da Jadran ima osnove da bude dobra firma, ali još uvijek po meni ima boljih risk/reward prilika na zse.
    U svakom slučaju, ja kod firmi gdje sam većinski, što se financija tiče, gledam prvo cf, pa ebitda, pa neto dobit, a prihodi su mi ono, za prezentaciju za kakvog kupca ili banku... ali ima nas svakakvih, nekome su najbitniji prihodi, nekome broj zaposlenih, itd.

• user35
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    237
    • September 1, 2021 at 8:27 AM
    Quote from Marin83
    Quote from StatusQuo

Nije bas to tako jednostavno bilo naime dobar dio njih je bookirao apartmane ranije po znatno nizim cijenama jer nisu ocekivali boom i onda kad su svi skuzili da je navala poceli su dizat cijene tako da pitanje je kakav je prosjek zapravo bio kad se sve uzme u obzir puno je smjestaja da se bez prave statistike lako zak

Većina takvih jeftinih rezervacija kroz srpanj, a pogotovo kolovoz je potiho otkazana, barem u privatnom smještate

uf to je bilo reputacijski vrhunsko, naročito za kolege (prema pisanju kolega BudFox) koji su izgleda zapeli u nekom hoteljeru...

...sram me koliko nemam..

• Sheriff
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,290
    • September 1, 2021 at 8:38 AM
    Quote from user35
    Quote from Marin83

Većina takvih jeftinih rezervacija kroz srpanj, a pogotovo kolovoz je potiho otkazana, barem u privatnom smještate

uf to je bilo reputacijski vrhunsko, naročito za kolege (prema pisanju kolega BudFox) koji su izgleda zapeli u nekom hoteljeru...

Bolje zapeti u hoteljeru nego u DCF-u :D

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • September 1, 2021 at 8:56 AM
    Quote from Sheriff
    Quote from user35

Bolje zapeti u hoteljeru nego u DCF-u :D

Ili s "Tončijem" pod istim "krovom"...

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • September 1, 2021 at 10:19 PM

Turizam u kolovozu utržio petinu više nego prije korone

To je mjesec u kojem se inače ostvaruju najviše cijene i svakako će utjecati na ukupan prihod sektora u 2021. godini.

Turizam u kolovozu utržio petinu više nego prije korone
    www.poslovni.hr

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • September 2, 2021 at 7:02 AM
    Quote from Batka
    Quote from Marin83

Nije dobro gledati samo podatak o ukupnim prihodima, nego i strukturu tih prihoda. Kod Jadran grupe uzmite u obzir knjiženje potpora za očuvanje radnih mjesta. Osim prihoda dobro je gledati i rashode, a kod gore navedene grupe rezultat i nije baš neko veselje, kao ni novčani tok, usprkos potporama. Treba uzeti u obzir da Jadran upravlja većim kapacitetima od onih kojima je upravljao 2019.
    Usprkos svemu, mislim da Jadran ima osnove da bude dobra firma, ali još uvijek po meni ima boljih risk/reward prilika na zse.
    U svakom slučaju, ja kod firmi gdje sam većinski, što se financija tiče, gledam prvo cf, pa ebitda, pa neto dobit, a prihodi su mi ono, za prezentaciju za kakvog kupca ili banku... ali ima nas svakakvih, nekome su najbitniji prihodi, nekome broj zaposlenih, itd.

Sve potpisujem. I sama sam pobjegla s mora u kolovozu i otisla u Slavoniju. Kulminacija je bila kada su dvije žene u trgovini počele se gurati ispred mene i jos mene optuzivati za guranje, a radila je jedna blagajna gdje ocito radi potplacena radna snaga.

Zanima me koju vrstu turista mi privlacimo sa malim betonskim apartmanima gdje kroz prozor gledas susjedni apartman, a gledas hoces li imati gdje staviti rucnik na prenatrpanoj plaži.

Pa cak i te kave i pizze od 100 kuna su potpuno lažni elitizam. I vani postoje mjesta gdje vas nece pustiti bez odgovarajuceg dress coda, ali tamo sve odise luksuzom. Ovdje isti kafic u koji zimi odlaze lokalni besposlicari, sada stavi kavu po 100 kuna samo zato jer su mu dosli turisti.

I pita se čovjek koliko mi stvarno uprihodimo od takvog masovnog turizma, koliki je oportunitetni trošak. Koliko takav jeftini turizam koristi javnu infrastrukturu, a koliko istoj u prosjeku vraća.

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • September 2, 2021 at 7:16 AM
    Quote from Marin83
    Quote from StatusQuo

Većina takvih jeftinih rezervacija kroz srpanj, a pogotovo kolovoz je potiho otkazana, barem u privatnom smještaju.

Quote from Marin83
    Quote from zlocesti

Cijenovno bez pomaka

Nisam nikada kupovala Jdrn i ne znam kako firma fundamentalno stoji pa necu puno pametovati.

Zanima me koliko njihovi kapaciteti mogu postati hoteli sa visokom kategorizacijom.

Nedavno sam razgovarala sa gospodinom koji se dugo bavi sa turizmom u Crikvenici.

Kaze da je u Jugoslaviji Crikvenica imala trecinu gostiju u hotelima, a ostali u tzv zimmer frei aranzmanu, a gosti su se hranili po restoranima. Danas se gotovo sve svelo na apartmane, a gosti su ljudi nize platezne moći koji hranu nose sa sobom i sami kuhaju. U javnu infrastrukturu se slabo ulaže, pa su plaže neuredjene i prenatrpane

On sumnja da ce neka veca hotelska kuca tipa Valamar ovdje otvoriti hotel sa 5 zvjezdica jer oni svojim gostima moraju ponuditi onda i privatnu plazu, a ne prenatrpane javne plaze bez infrastrukture.

I gdje ce otici novac od ove sezone? U gradnju infrastrukture ili nove apartmane i stanove u Zagrebu? I gdje to zavrsava? Javni prostor je ogranicen resurs.

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • September 2, 2021 at 8:48 AM
    Quote from Marielena

Sve potpisujem. I sama sam pobjegla s mora u kolovozu i otisla u Slavoniju. Kulminacija je bila kada su dvije žene u trgovini počele se gurati ispred mene i jos mene optuzivati za guranje, a radila je jedna blagajna gdje ocito radi potplacena radna snaga.

Zanima me koju vrstu turista mi privlacimo sa malim betonskim apartmanima gdje kroz prozor gledas susjedni apartman, a gledas hoces li imati gdje staviti rucnik na prenatrpanoj plaži.

Pa cak i te kave i pizze od 100 kuna su potpuno lažni elitizam. I vani postoje mjesta gdje vas nece pustiti bez odgovarajuceg dress coda, ali tamo sve odise luksuzom. Ovdje isti kafic u koji zimi odlaze lokalni besposlicari, sada stavi kavu po 100 kuna samo zato jer su mu dosli turisti.

I pita se čovjek koliko mi stvarno uprihodimo od takvog masovnog turizma, koliki je oportunitetni trošak. Koliko takav jeftini turizam koristi javnu infrastrukturu, a koliko istoj u prosjeku vraća.

u pravu si, i te kako

sjećam se prije dvije godine tražimo stol za pojesti ručak, Kalelarga

i znam da je to mjesto, sada kao manji restoran, prije bio kafić

(još si mislim gdje su strpali kuhinju?)

i dođe nakon cca 45 min(!) rižoto od sipe, ne al dente nego kao da je šljunak na tanjuru

koji je problem skuhati rižu?

elitni turizam kod nas prolazi jedino u hotelu ili resortu, ostalo su pokušaji sitnih ugostitelja da u dva mjeseca špice sezone zarade za cijelu godinu, bez uvrede

inače jedino gdje sam pošteno pojeo (tako i platio) u Zadru je Bruschetta

ostalo, uključujući i famozni Dva Ribara, palac dolje (bio par puta)

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • September 2, 2021 at 1:38 PM

U Hrvatskoj je prema podacima Porezne uprave o ukupnim iznosima fiskaliziranih računa u kolovozu oboren apsolutni rekord ukupnog iznosa potrošnje u jednom mjesecu u povijesti. Na početku druge pandemijske godine za redom nitko nije očekivao da je tako nešto moguće, pogotovo ne da će turistička sezona biti uvjerljivo uspješnija nego ona 2019. godine. Prema zapažanju mladog hrvatskog ekonomiste Ivice Brkljače u kolovozu je ukupni iznos fiskaliziranih računa iznosio 25,6 milijardi kuna ili 3 milijarde (12%) više nego u kolovozu 2019. godine.

U Hrvatskoj srušen povijesni rekord, nitko nije vjerovao da je to moguće u pandemijskoj godini
    Sada samo ostaje otvoreno pitanje u kojoj mjeri će novi rast fiskalnih računa u kolovozu doprinijeti ukupnom rastu BDP-a
    www.jutarnji.hr

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • September 2, 2021 at 1:42 PM

A drugi pak pišu da se baš i nemamo čemu radovati. treba uračunati i učinak hiperinflacije.

Ako je cijena kave 15 kn, a cijena pizze u lokalnom bircu 60 kn, i nije tako teško bilo doći do rekorda

Imam turiste. Imam Adris.

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • September 2, 2021 at 1:43 PM

Obala je ostala oranž :)

Stigla je nova korona-karta: Jadran ostao u narančastom, Panonska Hrvatska se zacrvenila

Beroš je rekao kako se Panonska Hrvatska zacrvenila zbog visokog postotka pozitivnih među testiranima

Stigla nova korona karta ECDC-ja: Jedan dio Hrvatske pocrvenio, obala ostala u narančastom
    Beroš je rekao kako se Panonska Hrvatska zacrvenila zbog visokog postotka pozitivnih među testiranima
    www.jutarnji.hr

• mikromakrto
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • September 2, 2021 at 3:55 PM
    Quote from zlocesti

A drugi pak pišu da se baš i nemamo čemu radovati. treba uračunati i učinak hiperinflacije.

Ako je cijena kave 15 kn, a cijena pizze u lokalnom bircu 60 kn, i nije tako teško bilo doći do rekorda

Imam turiste. Imam Adris.

Je, evo točno se sjećam kave po 6 kuna u Brelima i pizze od 35 kuna u Rovinju 2019...

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • September 2, 2021 at 8:12 PM

Idući četvrtak već 09.09. i već smo dobro zagrebali u posezonu, a u Hrvatskoj prije par dana preko 750 000 turista…

Valamar ima hotele u Poreču, ako se ne varam.... I like that :thumbup:

Najposjećeniji su gradovi u Istri, Rovinj, Poreč i Umag. Turista je, potom, najviše u Splitsko-dalmatinskoj, Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji.

To je rast za čak 67 posto u odnosu na prošlu godinu i samo 15 posto manje od rekordne 2019. Ako se nešto drastično ne promijeni u našoj epidemiološkoj situaciji, i posezona bi nam mogla biti iznad svih očekivanja.

U Hrvatskoj je trenutno 750 tisuća turista, najbrojni su Nijemci, a svima je jedna regija apsolutni hit
    Prema najnovijim podacima iz sustava eVisitor u zemlji boravi oko 750.000 turista od kojih je oko 650.000 inozemnih. Najviše je Nijemaca, pa domaćih gostiju
    www.tportal.hr

• istriano
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    244
    • September 3, 2021 at 10:59 AM

Poreč je još uvijek pun turista.Pred 10 sam minuta prošao Dekumanovom i preko Trga slobode. Sve je puno turista. Terase kafića krcate, parkinga nigdje. Hoteli puni, konkretno hotel Parentino (bivši Zagreb) je i dalje pun (1000 gostiju). Jutros sam bio u Zelenoj laguni (hotel Zorna i Gran Vista) sve vrvi. Prelijepi sunčan dan, temperatura ugodno topla, zelenilo i uređenost okoliša (tko je bio u Zelenoj zna) more plavo plavo plavo i čisto i bistro... raj za oči i dušu, za džep čistilište ali ne pretjerano. Više nego dobro.

Bolje je imati praznu vreću nego vraga u njoj!

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • September 3, 2021 at 11:29 AM
    Quote from istriano

Poreč je još uvijek pun turista.Pred 10 sam minuta prošao Dekumanovom i preko Trga slobode. Sve je puno turista. Terase kafića krcate, parkinga nigdje. Hoteli puni, konkretno hotel Parentino (bivši Zagreb) je i dalje pun (1000 gostiju). Jutros sam bio u Zelenoj laguni (hotel Zorna i Gran Vista) sve vrvi. Prelijepi sunčan dan, temperatura ugodno topla, zelenilo i uređenost okoliša (tko je bio u Zelenoj zna) more plavo plavo plavo i čisto i bistro... raj za oči i dušu, za džep čistilište ali ne pretjerano. Više nego dobro.

Kolega Hvala na info. Bio sam nekoliko puta u Poreču i hotelima tamo i prekrasno je, te se uvijek rado vraćam :thumbup:.

Bezbrojne uvalice (lagune), Valamar hoteli, more, lijepi grad, ma sve je super, baš po mjeri čovjeka :love:

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • September 4, 2021 at 1:59 AM

Split u kolovozu na 88% noćenja iz kolovoza 2019.

241126501-2997948550478009-112504461736869571-n.jpg

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • June 6, 2025 at 9:12 PM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      487k
      1.2k
    3. bjane

June 6, 2025 at 9:12 PM
    1. HT (Hrvatski Telekom d.d.) 769

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:28 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 6, 2025 at 6:08 PM
    2. Odgovora
      769
      Pregleda
      419k
      769
    3. loto

June 6, 2025 at 6:08 PM
    1. SAPN (SAPONIA d.d.) 1.1k

• tizian1
      • February 12, 2020 at 8:49 PM
      • Dionice
      • tizian1
      • June 6, 2025 at 5:05 PM
    2. Odgovora
      1.1k
      Pregleda
      509k
      1.1k
    3. xdado

June 6, 2025 at 5:05 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 6, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      915k
      2k
    3. umalo

June 6, 2025 at 11:22 AM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 33

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 6, 2025 at 9:21 AM
    2. Odgovora
      33
      Pregleda
      18k
      33
    3. Avx

June 6, 2025 at 9:21 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• PODR (Podravka d.d.)

bjane June 6, 2025 at 9:12 PM
  • HT (Hrvatski Telekom d.d.)

loto June 6, 2025 at 6:08 PM
  • SAPN (SAPONIA d.d.)

xdado June 6, 2025 at 5:05 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 6, 2025 at 11:22 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

Avx June 6, 2025 at 9:21 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 6, 2025 at 9:09 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

Bankar June 5, 2025 at 10:42 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

20 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt