1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Arhiva

OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• gta1
  • February 12, 2020 at 4:06 PM
  • Zatvoreno
  • calypso
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    601
    • July 12, 2021 at 1:57 PM
    • #8,621
    Quote from Paulie

U članku SEEbiza je tih famoznih 5,36 kuna, dakle to je točan izračun.

Primjećujemo da gore spomenuti ugovor o kupoprodaji pokreće ponudu za preuzimanje ostatka dionica Optima Telekoma. Manjinski dioničari trebali bi dobiti tromjesečnu ponderiranu prosječnu cijenu, što znači 5,36 kuna po dionici. To ukazuje na premiju trenutne cijene (zatvaranje u petak) od 26,1%, pišu analitičari Intercapitala.

https://www.seebiz.eu/tvrtke/prodaja…-premiju/261465

Provjerio sam sa brokerom kako se racuna ponderirana vrijednost i veli da se ponderira po broju protrgovanih dionica, tako da stvarno ispada aritmeticka sredina, dakle 5.36kn... Ukratko - ja sam u krivu, barem sto se tice izracuna, jer sam racunao dnevni promet kao faktor za odredjivanje tezine, a ne dnevni broj protrgovanih dionica... Uglavnom, svih mojih 5 matematika koje sam slusao na faksu mogu bacit u smece u ovoj drzavi...

Ono sto me brine je ZPDD (iz 2013) koji u Clanku 16 pise sljedece:

»(3) Ako je prosječna cijena dionica ostvarena na uređenom tržištu viša od cijene iz stavka 2. ovoga članka, ponuditelj je obvezan ponuditi višu cijenu, s tim da se prosječna cijena izračunava kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na uređenom tržištu u zadnja tri mjeseca prije nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje, računajući od dana koji prethodi danu nastanka obveze. Ako su dionice ciljnog društva uvrštene na više uređenih tržišta, ponuditelj je obvezan ponuditi najmanje volumenom trgovanja ponderiranu prosječnu cijenu ostvarenu na tim tržištima uzimajući u izračun cijene i volumene trgovanja na svim uređenim tržištima u prethodno navedenom razdoblju.

Dakle, pod normalno se gleda ponderirani prosjek svih cijena, no nigdje ne pise po cemu se ponderira... I onda ima dodatni uvjet koji pocinje sa AKO (nevezan uz prvi dio stavka) koji definira 'volumenom trgovanja ponderiranu prosjecnu cijenu'... Dakle, tek u ovom dijelu zakona se spominje parametar po kojem se ponderira, no taj dio je odvojen od prvog dijela stavka...

Long story short - nakon sto zavrsim sa OPTE, micem svu lovu iz HR...

Sto zelis kad previse imas?
    Sto mislis kad previse znas?
    (Boa - Za vezu je potrebno dvoje)

• Miniclip
    Student
    Reakcija primljeno
    44
    • July 12, 2021 at 2:03 PM
    • #8,622

Nekako mi se čini da cijena neće biti 5,36. Optima je kupljena za manju cijenu od 5,36, vjerojatno postoji nekakva rupa ili aneks koji kaže da dioničarima moraju ponuditi cijenu po kojoj su stekli dionice.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • July 12, 2021 at 2:04 PM
    • #8,623
    Quote from calypso
    Quote from Paulie

Provjerio sam sa brokerom kako se racuna ponderirana vrijednost i veli da se ponderira po broju protrgovanih dionica, tako da stvarno ispada aritmeticka sredina, dakle 5.36kn... Ukratko - ja sam u krivu, barem sto se tice izracuna, jer sam racunao dnevni promet kao faktor za odredjivanje tezine, a ne dnevni broj protrgovanih dionica... Uglavnom, svih mojih 5 matematika koje sam slusao na faksu mogu bacit u smece u ovoj drzavi...

»(3) Ako je prosječna cijena dionica ostvarena na uređenom tržištu viša od cijene iz stavka 2. ovoga članka, ponuditelj je obvezan ponuditi višu cijenu, s tim da se prosječna cijena izračunava kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na uređenom tržištu u zadnja tri mjeseca prije nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje, računajući od dana koji prethodi danu nastanka obveze. Ako su dionice ciljnog društva uvrštene na više uređenih tržišta, ponuditelj je obvezan ponuditi najmanje volumenom trgovanja ponderiranu prosječnu cijenu ostvarenu na tim tržištima uzimajući u izračun cijene i volumene trgovanja na svim uređenim tržištima u prethodno navedenom razdoblju.

Dakle, pod normalno se gleda ponderirani prosjek svih cijena, no nigdje ne pise po cemu se ponderira... I onda ima dodatni uvjet koji pocinje sa AKO (nevezan uz prvi dio stavka) koji definira 'volumenom trgovanja ponderiranu prosjecnu cijenu'... Dakle, tek u ovom dijelu zakona se spominje parametar po kojem se ponderira, no taj dio je odvojen od prvog dijela stavka...

Display More

A čime bi ti ponderirao prosječnu cijenu osim volumenom? Čime je još moguće ponderirati?

Quote from Miniclip

Nekako mi se čini da cijena neće biti 5,36. Optima je kupljena za manju cijenu od 5,36, vjerojatno postoji nekakva rupa ili aneks koji kaže da dioničarima moraju ponuditi cijenu po kojoj su stekli dionice.

Pa postoji mogućnost da ne ishode regulatorna odobrenja, a sad opet da sve ovo rade da bi nekog zeznuli, nakon što su naveli da su u obvezi platiti tromjesječni prosjek, ne znam baš.... UG baš nije neozbiljan investitor da bi se sad išao izvrdavati ponuđeno odnosno ono što je zakonom propisano. Barem to nisu nigdje radili koliko je meni poznato.

Nije ova ponuda bezrizična, al kod nas je uobičajno da ekipa pogotovo špekulanata prodaje da bi kupovala nešto drugo, pa ni OPTE u tom smislu vjerojatno neće biti izuzetak. I na Suncu se prodavalo i 6-7% ispod cijene, a tamo je likvidnost bila puno manja od likvidnosti na OPTE.

Neka sve radnje za okončanje ponude potraje 3-4 mjeseca, sadašnjih 8% anualizirano je zapravo 24-32% godišnje što obizorm na rizik baš nije beznačjna svota za moguću zaradu.

Edited once, last by Flight: Merged a post created by Flight into this post. (July 12, 2021 at 2:07 PM).

• Kvark
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,309
    • July 12, 2021 at 2:12 PM
    • #8,624
    Quote from calypso
    Quote from Paulie

Display More

Nisam pratila kroz vikend - nemam ovu dionicu. Ja sam objavila 5,36 kn u petak. Isprika sto nisam pojasnila kako se do ovoga dodje.

Naime, svejedno je da li se racuna kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na trzistu u zadnja tri mjeseca ili kao ukupan volumen u omjeru s ukupnim brojem protrgovanih dionica jer je u ukupnom volumenu ponder vec sadrzan. Da bi bilo jasnije prilazem izracun u obliku ponderiranog prosjeka svih cijena ostvarenih na trzistu - dobije se isti rezultat. Drugi nacin je puno jednostavniji i brzi pa ga je zgodno primjeniti cak i svaki dan, ako je potrebno na brzinu izracunati. Ustinu je jednostavno i brzo izracunati pomocu ovih gotovih podataka pa sam to iskoristila.

Znaci, u privitku je izracun po apsolutno svim transakcijama u navedenom razdoblju u kojem je ukupno bilo 1.817 transakcija. Rezultat je identican --> 5,36 kn.

p.s. Ako Vas imalo tjesi, nisam ni ja na fakultetu u potpunosti shvatila Linearne algebre. :)) Vecinu sam "naucila".

Files

Tromjesecni_prosjek_Ponderirani-svih-cijena_08.04.2021-08.07.2021.xlsx 157.01 kB – 36 Downloads
    Pavich
    Početnik
    Reakcija primljeno
    24
    • July 12, 2021 at 2:55 PM
    • #8,625
    Quote from zlocesti

Ovo sada je dobar, a siguran prinos, u uvjetima nesigurnosti na tržištu.

Bull več traje dugo, valuacije su ekstremne, i to je kuća od karata.

Čeka se da netko prvi puhne.

Plus korona, nije da je nema.

Pitanje hoćemo li otplesati ljeto.

zloćka, ti izlaziš već sad ili strpljivo čekaš?

Koji su eventualni raspleti ukoliko mi mali odbijemo ponudu za prodajom naših dionica?

• overgame
    Student
    Reakcija primljeno
    102
    • July 12, 2021 at 3:04 PM
    • #8,626

pa što ima smisla ovdje ikome objašnjavati kako se dođe do izračuna i što je ponderirana vrijednost kad cijena ide prema dvije 4 kn....svi su ljuti, kao fol i prevareni a dans prodaju ispod svih minimuma

Iskreno, ovo nisam ocekivala od dionicara

I kad je neki dan pisalo da ce cijena biti prosjek od zadnja tri mjeseca nekima je bilo smiješno

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • July 12, 2021 at 3:14 PM
    • #8,627
    Quote from overgame

pa što ima smisla ovdje ikome objašnjavati kako se dođe do izračuna i što je ponderirana vrijednost kad cijena ide prema dvije 4 kn....svi su ljuti, kao fol i prevareni a dans prodaju ispod svih minimuma

I kad je neki dan pisalo da ce cijena biti prosjek od zadnja tri mjeseca nekima je bilo smiješno

Možda se ljudi boje dokapitalizacije?!

• Sheriff
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,290
    • July 12, 2021 at 3:21 PM
    • #8,628
    Quote from overgame

Kako prodaju ispod svih minimuma?

Po kojoj cijeni bi danas trebalo prodati da bude u skladu sa tvojim očekivanjima?

Govorim za one ljude koji misle izać ne za one koji budu čekali ponderirani prosjek ili još one koji očekuju nadmudrivanja do istiskivanja.

• toluen
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,665
    • July 12, 2021 at 3:22 PM
    • #8,629

Nema tu ništa nerazumljivo uključivo i ponašanje pojedinih dioničara. Problem je u tome što nitko nema čitavu i jasnu sliku i onda se donose odluke koje drugima izgledaju čudno. Svatko ima svoje razloge razumjeli mi to ili ne. Naravno nisu svi u pravu, ali to će biti jasno tek kad se sve završi.

Prije objave tromjesečni prosjek se činio nebitan - sad više nije, ali do petka je to bilo kao ona Schroedingerova mačka - istovremeno i mrtva i živa. Također mnogi su ovdje samo u prolazu i gledaju druge prilike, ne da im se čekati. Situacija i dalje nije do kraja definirana može se svašta dogoditi pa će se možda na kraju na penale odrediti tko je pobjednik. Što znači praktički će kolo sreće na kraju odlučiti tko je pobjednik tko gubitnik.

Mene osobno od svega najviše smeta ta nesigurnost u kojoj samo na banalnom primjeru ponderirane vrijednosti dolazimo brzo do točke na kojoj sve naše odluke mogu otići ukrivo, a da nitko za to nije odgovoran. Rezultat takvog nedefiniranog sustava je - kaos i na hrvatskom je to sinonim za ZSE burzu. A to se neće tako brzo promijeniti.

• Santo
    Student
    Reakcija primljeno
    64
    • July 12, 2021 at 3:27 PM
    • #8,630

meni izracun daje 5,13

• overgame
    Student
    Reakcija primljeno
    102
    • July 12, 2021 at 3:31 PM
    • #8,631

Pa zar nisam prošli tjedan napisala da će cijena biti prosjek od zadnja tri mjeseca.

jel itko vjerovao u to???

Neeee, nije

I kad sam rekla da se treba sve kupiti do 5 kn

I kad sam rekla da Optima ima kupca

I sad je odjednom nastala panika...cijeli vikend ljud slažu excelice, možda i OLAP kocke da izračunaju ponderiranu vrijednost da bi što??? spuštali cijenu prema 4 kn

kakvi plašljivci....pa čak i sad kad znaju da optima ima kupca...još neki dan je netko govorio o stečaju...

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • July 12, 2021 at 3:33 PM
    • #8,632
    Quote from overgame

Pa zar nisam prošli tjedan napisala da će cijena biti prosjek od zadnja tri mjeseca.

Neeee, nije

I sad je odjednom nastala panika...cijeli vikend ljud slažu excelice, možda i OLAP kocke da izračunaju ponderiranu vrijednost da bi što??? spuštali cijenu prema 4 kn

kakvi plašljivci....pa čak i sad kad znaju da optima ima kupca...još neki dan je netko govorio o stečaju...

Display More

Pa koliko vidim ljudi prodaju na 5 kuna, nije da se baš baca jeftinije od toga. Ne razumijem po čemu su to ljudi plašljivci ?

Opcija je uzeti novce odmah, ili za 6-12 mjeseci uzeti 7% više. Ja drugih opcija ne vidim.

• Sheriff
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,290
    • July 12, 2021 at 3:36 PM
    • #8,633
    Quote from overgame

Neeee, nije

Display More

Ajde molim te, još tamo 200 sheetova smo pisali o tromjesečnom prosjeku a i prije.

Pa nisu sad to izmislili ili preko vikenda zakon napisali.

Problem je bio što se nije ništa znalo o prodaji a vrijeme je prolazilo, dosta je ljudi to protumačilo da nema kupca ili se teško može naći.

Da se prodalo pola godine prije bio bi i veći tromjesečni prosjek.

• overgame
    Student
    Reakcija primljeno
    102
    • July 12, 2021 at 3:41 PM
    • #8,634

pa zato su i spuštali cijenu dionice, zbog tromjesečnog prosjeka....što stvarno nikome nije bilo jasno da namjerno spuštaju cijenu...isssssssssss

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • July 12, 2021 at 3:41 PM
    • #8,635
    Quote from overgame

Neeee, nije

Display More

Možete nam otkriti izvor tih informacija ?

Da, sve ste pogodili, kristalna kugla, savjeti vidovitog Milana ili ste imali insajderske info ?

• trial
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,163
    • July 12, 2021 at 3:45 PM
    • #8,636

Zaba i HT bi mogli dobiti samo 4 kune za dionicu.

https://www.poslovni.hr/burze/malima-v…-dvojcu-4295937

"Nisu baš jako pouzdane ni okvirne kalkulacije dijela financijaša koji na grubim procjenama, ponajprije neto duga, računaju da bi za 54,3% dionica koje su predmet kupoprodajnog ugovora cijena po dionici mogla biti približno četiri kune".

• overgame
    Student
    Reakcija primljeno
    102
    • July 12, 2021 at 3:45 PM
    • #8,637

vama nasilno spuštanje cijene nije bio apsolutni nikakav unak???

a mediji su nekako dali naslutiti da UG to mora kupiti...pametnom dosta

• rambo_5
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,138
    • July 12, 2021 at 3:46 PM
    • #8,638

Polako, nije ovdje još sve gotovo, nisu li napisali da transakcija ovisi o regulatoru te novom zakonu koji bi trebao proći uskoro? Ako je to tako, onda je moguć još jedan reset i još jedno produženje roka i promjene uvjeta prodaje, a ako ništa, novi datum ponude i novi tromjesečni prosjek. Možda je matematika jasna, a možda još i nije...

• renchi
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,231
    • July 12, 2021 at 3:50 PM
    • #8,639

A mozda se i zaba predomisli pa ne proda 😅

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • July 12, 2021 at 3:50 PM
    • #8,640
    Quote from overgame

vama nasilno spuštanje cijene nije bio apsolutni nikakav unak???

a mediji su nekako dali naslutiti da UG to mora kupiti...pametnom dosta

Da, da, uvijek je tako.... kad cijena pada netko namjerno ruši, kad cijena raste netko namjerno pumpa.

Pa slutili smo da će to UG kupiti, ali nismo računali da će skoro pa dobiti na poklon.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 12:22 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 21, 2025 at 12:22 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 21, 2025 at 11:38 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 21, 2025 at 11:38 AM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 11:26 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      833k
      1.9k
    3. All

May 21, 2025 at 11:26 AM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      911k
      2.1k
    3. All

May 21, 2025 at 11:22 AM
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 469

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 11:01 AM
    2. Odgovora
      469
      Pregleda
      203k
      469
    3. umalo

May 21, 2025 at 11:01 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 21, 2025 at 12:22 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 21, 2025 at 11:38 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

All May 21, 2025 at 11:26 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

All May 21, 2025 at 11:22 AM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

umalo May 21, 2025 at 11:01 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

Muzakus May 20, 2025 at 5:11 PM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 20, 2025 at 9:23 AM
  • Što smo danas tržili

vitoo May 19, 2025 at 4:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM

Popularne Teme

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

10,031 Replies, 5 years ago
  • OPTE prodaja - kladionica

4,941 Replies, 5 years ago
  • Novi moderator - st-brajo

8 Replies, 5 years ago

Tags

• OPTE

Online korisnici na ovoj temi

• 11 gostiju