U članku SEEbiza je tih famoznih 5,36 kuna, dakle to je točan izračun.
QuotePrimjećujemo da gore spomenuti ugovor o kupoprodaji pokreće ponudu za preuzimanje ostatka dionica Optima Telekoma. Manjinski dioničari trebali bi dobiti tromjesečnu ponderiranu prosječnu cijenu, što znači 5,36 kuna po dionici. To ukazuje na premiju trenutne cijene (zatvaranje u petak) od 26,1%, pišu analitičari Intercapitala.
Provjerio sam sa brokerom kako se racuna ponderirana vrijednost i veli da se ponderira po broju protrgovanih dionica, tako da stvarno ispada aritmeticka sredina, dakle 5.36kn... Ukratko - ja sam u krivu, barem sto se tice izracuna, jer sam racunao dnevni promet kao faktor za odredjivanje tezine, a ne dnevni broj protrgovanih dionica... Uglavnom, svih mojih 5 matematika koje sam slusao na faksu mogu bacit u smece u ovoj drzavi...
Ono sto me brine je ZPDD (iz 2013) koji u Clanku 16 pise sljedece:
»(3) Ako je prosječna cijena dionica ostvarena na uređenom tržištu viša od cijene iz stavka 2. ovoga članka, ponuditelj je obvezan ponuditi višu cijenu, s tim da se prosječna cijena izračunava kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na uređenom tržištu u zadnja tri mjeseca prije nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje, računajući od dana koji prethodi danu nastanka obveze. Ako su dionice ciljnog društva uvrštene na više uređenih tržišta, ponuditelj je obvezan ponuditi najmanje volumenom trgovanja ponderiranu prosječnu cijenu ostvarenu na tim tržištima uzimajući u izračun cijene i volumene trgovanja na svim uređenim tržištima u prethodno navedenom razdoblju.
Dakle, pod normalno se gleda ponderirani prosjek svih cijena, no nigdje ne pise po cemu se ponderira... I onda ima dodatni uvjet koji pocinje sa AKO (nevezan uz prvi dio stavka) koji definira 'volumenom trgovanja ponderiranu prosjecnu cijenu'... Dakle, tek u ovom dijelu zakona se spominje parametar po kojem se ponderira, no taj dio je odvojen od prvog dijela stavka...
Long story short - nakon sto zavrsim sa OPTE, micem svu lovu iz HR...