Hmm znaci ug nije smio kupiti od AH jer bi onda to bila cijena preuzimnja, odnosno ne smije se saznati da su to oni 😁
OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)
-
gta1 -
February 12, 2020 at 4:06 PM -
Zatvoreno
-
-
-
Sheriff - to što pišeš je zapravo rezultat tvoje škole života u čemu je burza samo dio priče. Naučio si svoje lekcije otkrio što za tebe funkcionira i toga se držiš. I naravno da se i dalje povremeno dogode promašaji jer je to normalno, zato postoje odgovarajući iskustveni mehanizmi upravljanjem rizika. Ali bez poznavanja nekih temeljnih mehanizama i okvira (računovodstveni, financijski, pravni itd) ta priča bi bi bila puno teža čak i da je ZSE najsavršenija burza na svijetu. Tako da sve ima svoje.
Osobno sam već puno puta rekao da sam po tom pitanji još u investicijskom vrtiću, ali su mi zadnje dvije "pušione" (DLKV i OPTE) mnogo štošta smjestile na svoje mjesto. Inače moj prosjek na OPTE je 1 lipu manji od tromjesečnog tako da to nije striktno pušiona, ali očito nije ni uspjeh. Ali naučeno je - ogromno toga iz moje perspektive.
Mislim da je najvažniji upravo unutrašnji odnos prema situacijama koje ne idu onako kako smo si mi zamislili. E tko to savlada - ništa mu ne stoji na putu da uspije u bilo čemu.
Samo za dvije lipe sam bolja od vas, ali nema veze ja ću svoje dionice zadržati , barem ih u prvoj javnoj ponudi neću prodati. Za istiskivanje je potrebno 95% sto znaci da UG treba još otkupiti malo vise od 40% što nije bas tako jednostavno.
Onih posljednjih 5% je najteže skupiti iz raznoraznih objektivnih i subjekti razloga imaoca dionica pa je zato dozvoljeno odstupanje od pravila da imaš apsolutnu kontrolu nad svojim vlasništvom, tako da trenutno ne brinem i čekam razvoj situacije.
Jednu dionicu sam (davno) prodala tek u drugoj objavi javne ponude jer mi je u prvoj cijena bila preniska.
Postoji i zakonska mogućnost dizanja cijene tokom trajanja ponude, ako se istek roka ponude bliži kraju, a ponuditelj procjeni da neće skupiti željenu količinu.
vodite računa kako je prošao hmst
-
Prosječna cijena dionica na burzi ili organiziranom tržištu izračunava se kao ponderirani
prosjek zaključnih cijena u zadnja 3 mjeseca prije nastanka obveze objavljivanja ponude za
preuzimanje.
Ne srednja dnevna, neko je pisao.
-
ako ja dobro čitam za male dioničare se ne zna nikakva cijena. I prosjek od 8.4. do 8.7. nema nikakve veze. Samo se navodi da će dio koji se kupuje od Zaba-e i HT-a biti niži od tog prosjeka. Ponuda za ostale će tek uslijediti....
Da. Samo treba napomenuti da se ne navodi da će i ZABA kupiti po cijeni nižoj od tog tromjesečnog prosjeka već samo HT po posebnim ugovornim uvjetima.. Vidi moj post na str. 421.
To što smo vidjeli je samo objava HT-a. Čekamo još objavu ZABA-e.
Ponuda malima će definitivno biti viša od 5,36 ili Telemach neće imati cijelu Optimu. Ja očekujem cijenu između 5,74 i 7,62 i to bliže gornjoj granici s obzirom da im je cilj preuzet 100% kompanije.
Evo i ZABA
-
dobro za procitati, svi koraci objasnjeni
- Prosječna cijena se izračunava kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na uređenom tržištu, i to za tromjesečje koje prethodi danu nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje dionica, ako je zahtjev podnesen nakon propisanog roka
Sve cijene nisu zadnje, ako kupim 9 dionica po 5kn i desetu zadnju po 4 onda je prosjek svih cijena 4.9, a ne 4 za taj dan
Edit: na hanfi sam nasao drugacije objasnjenje nego na ovom vasem linku i oni kazu izricito zadnjoj cijeni. Tako da ostaje 5 36
-
Samo za dvije lipe sam bolja od vas, ali nema veze ja ću svoje dionice zadržati , barem ih u prvoj javnoj ponudi neću prodati. Za istiskivanje je potrebno 95% sto znaci da UG treba još otkupiti malo vise od 40% što nije bas tako jednostavno.
Onih posljednjih 5% je najteže skupiti iz raznoraznih objektivnih i subjekti razloga imaoca dionica pa je zato dozvoljeno odstupanje od pravila da imaš apsolutnu kontrolu nad svojim vlasništvom, tako da trenutno ne brinem i čekam razvoj situacije.
Jednu dionicu sam (davno) prodala tek u drugoj objavi javne ponude jer mi je u prvoj cijena bila preniska.
Postoji i zakonska mogućnost dizanja cijene tokom trajanja ponude, ako se istek roka ponude bliži kraju, a ponuditelj procjeni da neće skupiti željenu količinu.
Vodila sam i nisam tražila kruha preko pogače.
Kladionicar je bio velikodušan, samo za mali dio kupljen unutar dvije godine drzavi sam ubacila u kasu 18k poreza.
Na Optimi će dobiti nulu u svakom slučaju.
-
O velikih li investitora, ne zanmo ni ponderirani prosjek izračunati
Čeka ja svog frenda, on je tatamata za to
Računao je to u više prilika nego li je želio
-
Ponderirani prosjek se racuna iz zakljucne cijene (ili prosjecne?)na dan puta volumen dionica u dnevnom prometu. Suma svega toga u tri mjeseca dijeljeno broj trgovanih dionica u tri mjeseca
Kako bilo nemam volje racunati, svakako ce cijena u tom smjeru u ponedjeljak.
-
Vodila sam i nisam tražila kruha preko pogače.
Kladionicar je bio velikodušan, samo za mali dio kupljen unutar dvije godine drzavi sam ubacila u kasu 18k poreza.
Na Optimi će dobiti nulu u svakom slučaju.
već sam napiso da mislim da bi bilo najbolje da oni preuzmu većinu ali i da nakon ponude za preuzimanje ostane na burzi 30 % i da se nastavi trgovanje ali ako oni pruzmu 95 % onda slijedi istiskivanje po jednoj od opcija
-
ja sam otisao na mojedionice i kopirao u excel sve zadnje cijene u zadnja 3 mjeseca i ispadne mi 5.60. ne vidim kakve veze bi imao volumen ako se gleda samo zadnja cijena. Tamo pise i prosjecna svakog dana koja je zbroj svih cijena za taj dan, ali to navodno nije bitno
Kako god bilo dode mi na isto, 5.3 ili 5.6 svejedno mi jer nisam ispod 8 ocekivao 😔
-
-
Da razjasnimo jednom za svagda... Postoji Zakon o Preuzimanju Dionickih Drustava (skraceno ZPDD) iz 2007...
https://www.zakon.hr/z/360/Zakon-o-…h-dru%C5%A1tava
Ima cijela sekcija posvecena ovom Zakonu i na stranici HANFE - https://www.hanfa.hr/regulativa/pre…ickih-drustava/
Postoji i dopuna ZPDD iz 2013... https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzben…2_148_3141.html
Clanak 14, stavak 3. se promijenio i glasi kako je prikazano ispod... Definira se kao 'ponderirani prosjek SVIH cijena u zadnjih 3 mjeseca'... Nikakva zakljucna cijena se ne spominje, pogotovo jer bi to bilo itekako podlozno manipulacijama...
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Nadalje, prema originalnom ZPDD iz 2007, ponuditelj mora u roku od 30 dana od nastanka obveze zatraziti odobrenje od Agencije kako bi objavio ponudu za preuzimanje... No, 2013. je dodan i Clanak 24.a
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Ukratko, Telemach je usao u obvezu objave ponude za preuzimanje samim cinom sklapanja Ugovora sa HT/ZABA... Po meni, sada se ceka odobrenje javnopravnog tijela (ukratko, ceka se donosenje ZEMa) i tek nakon toga Telemach mora u roku 30 dana zatraziti odobrenje Agencije kako bi objavio ponudu za preuzimanje... Onda jos 7 dana da se ponuda i objavi... I onda ide rok od 28 dana koliko traje ponuda za preuzimanje...
Sad bi bio stos da se manjinski dionicari koji zajedno drze preko 5% udruze i ne dozvole Telemachu istiskivanje... Onda bi se moralo ici u pogodbu, no tek nakon 12 mjeseci nakon isteka prvotne ponude za preuzimanje... A onda cijena moze biti kakva god treba, samo da se Telemach domogne tih 5%... Samo imam neki filing da bi to ukljucilo previse sitnih dionicara i da od toga nema nista, to bi trebala nekolicina iz Top30 odraditi...
PT Drvo i A1 zajedno vec imaju 2.59%... Razmisljam na glas - PT Drvo ima visok ulaz tako da je njima u interesu izvuc se sa plusom, a to nece dobiti ako prihvate ponudu...
I jos jedna stvar koja mi pada na pamet - ako Telemach i ponudi po prosjecnoj cijeni 5.XX kn, zasto ocekuju da ce prikupiti velik broj dionica? Naime, oko 15% dionica je u vlasnistvu pozicija od 11 do 71 (prema popisu dionicara od 9.6.); ima tu zanimljivih imena iz poslovnih krugova... Nekako sumnjam da ce ta ekipa prihvatiti prodati sa minusom ili nekim malim plusom, tako da Telemach nece nikako moci ici u istiskivanje jer ce im nedostajati poprilican broj dionica koje ce morati direktnom pogodbom dobiti, al to tek nakon 12 mjeseci od zavrsetka javne ponude... Plus kako rekoh - PT Drvo sa svojih 1% dionica i prosjekom ulaska preko 6kn prvi ne bi trebali prihvatiti prodaju uz gubitak...
Nemam nikakvog pojma kuda ce cijena dionice ici u ponedjeljak, ali definitivno ce krenuti prema gore...
-
PA trebala bi se u ponedjeljak i HANFA oglasiti priopćenjem da je UG u obvezi javne ponude koja će bit nakon što regulatori sve odobre.
Što će neki opet iščitat da ustvari to ne znači da su u obvezi javne ponude. -
Zna li itko ovdje na koji nacin se odredjuje 'ponderirani prosjek svih cijena'? Ocito je da svako tima neki svoj nacin kako to racuna.
Cini mi se da se radi o nekakvom statistickom postupku sa kojim nisam upoznat i ne znam sto sa cime mnozim/dijelim/zbrajam...
-
Nisam bio lijen i odem na stranicu Opte od zagrebacke burze.
8.4 do 8.7 utipkam kao sto pise i u objavi HT-a.
Ispada prosjek ako gledamo zaključnu cijenu 5,445 (pa vi sad zaokruzite kako Vam se svida).
Nije mi jasno odakle 5.34.
-
8.4. do 8.5 jednomjesecni prosjek
-
8.4. do 8.5 jednomjesecni prosjek
Ispravio sam tipfeler, 8.7 naravno.
-
Malo sam i ja kopao i ovako iskopao ... Zakon o PDD ne spominje završnu cijenu, ali Hanfa u jednom svojem dopisu iz 2008 vezano uz preuzimanje Dukata kaže:
" Prosječna cijena dionica na burzi ili organiziranom tržištu se izračunava kao ponderirani prosjek ZAKLJUČNIH cijena u zadnja 3 mjeseca prije nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje" Izvorni dokument HANFE
Ako se točno držimo ove definicije onda (po toj računici) prosjek svih završnih cijena za zadani period iznosi 5,45 kn (ili onako kako je JoSko111 izračunao). Ponderiranje (po Hanfi) ispada kao prosjek svih završnih cijena i tu nema volumena ni fluktuacija cijena. Ako nije tako onda je drugačije ha, ha.
Kako god 5,36 ili 5,45 - je vjerojatni okvir na koji se može računati kao zakonom garantiranu cijenu ponude kad to dođe na red. Pošto ne vidim nikakvu obvezu da mi moramo prihvatiti tu cijenu onda će vjerojatno ponuđač nešto drugo morati iskemijati ili pak s vremenom platiti višu cijenu ako misli dobiti više dionica. Tom logikom bi cijena u konačnici ipak mogla biti viša.
Ne znam kolege - nemam pojma o ovome i ovo je prvi puta da se s ovim uopće susrećem, ali nekako mi izgleda logično pa eto dijelim to razmišljanje s vama u nedostatku pravog znanja i iskustva na tom dijelu. Poslije ovoga ćemo zasigurno svi više znati.
-
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Evo pa tucite ako sam neobrazovan
-
[…]
već sam napiso da mislim da bi bilo najbolje da oni preuzmu većinu ali i da nakon ponude za preuzimanje ostane na burzi 30 % i da se nastavi trgovanje ali ako oni pruzmu 95 % onda slijedi istiskivanje po jednoj od opcija
…i zato mi mali ne smijemo nasjesti na ovo i prejeftino prodati naše dionice. Trebamo svi postaviti naloge na PRODAJI preko 10kn ili 15kn i čekati. Neka se veliki istresu ako žele, ali kome nije frka od nas malih, treba čekati. Ja čekam dalje.
-
Malo sam i ja kopao i ovako iskopao ... Zakon o PDD ne spominje završnu cijenu, ali Hanfa u jednom svojem dopisu iz 2008 vezano uz preuzimanje Dukata kaže:
" Prosječna cijena dionica na burzi ili organiziranom tržištu se izračunava kao ponderirani prosjek ZAKLJUČNIH cijena u zadnja 3 mjeseca prije nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje" Izvorni dokument HANFE
Ako se točno držimo ove definicije onda (po toj računici) prosjek svih završnih cijena za zadani period iznosi 5,45 kn (ili onako kako je JoSko111 izračunao). Ponderiranje (po Hanfi) ispada kao prosjek svih završnih cijena i tu nema volumena ni fluktuacija cijena. Ako nije tako onda je drugačije ha, ha.
Kako god 5,36 ili 5,45 - je vjerojatni okvir na koji se može računati kao zakonom garantiranu cijenu ponude kad to dođe na red. Pošto ne vidim nikakvu obvezu da mi moramo prihvatiti tu cijenu onda će vjerojatno ponuđač nešto drugo morati iskemijati ili pak s vremenom platiti višu cijenu ako misli dobiti više dionica. Tom logikom bi cijena u konačnici ipak mogla biti viša.
Ne znam kolege - nemam pojma o ovome i ovo je prvi puta da se s ovim uopće susrećem, ali nekako mi izgleda logično pa eto dijelim to razmišljanje s vama u nedostatku pravog znanja i iskustva na tom dijelu. Poslije ovoga ćemo zasigurno svi više znati
Tu je jedino jos zanimljiva ta rijec ponderirani.
Ovo što sam ja izracunao je obican prosjek zakljucnih cijena. Ponderirani prosjek zakljucnih cijena bi bio onaj koji uzima u obzir i "tezinu" zakljucne cijene odnosno broj protrgovanih dionica toga dana. Npr nije isto 10 000 kn promet za 8 kn i 100 000 na 5 kn...
Nemam sad laptop kod sebe pa da i to izračunam.
-
-