Kažu u objavi i HT i ZABA "Cijena po dionici iz Ugovora" , dakle odnosi se na njihove dionice, a određena vrijednost je EV (u kojoj je zbrojen i dug), znači ZABA i HT kada bi bili isplaćeni po tom izračunu dobili bi novac za dug i kroz EV i naplatom duga. Mali dioničari bi trebali biti isplaćeni po njihovoj određenoj vrijednosti (639 mil kn) plus eventualno premija.
OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)
-
gta1 -
February 12, 2020 at 4:06 PM -
Zatvoreno
-
-
-
Zbrku stvara ovaj dio rečenice priopćenja...
Ugovorom je određena vrijednost za 100% udjela u Optima Telekomu, bez duga ili novca u bilanci (eng.
Enterprise Value) u iznosu od HRK 639 milijuna...
To defacto znaci cijenu sa dugom - keš.
Kažu u objavi i HT i ZABA "Cijena po dionici iz Ugovora" , dakle odnosi se na njihove dionice, a određena vrijednost je EV (u kojoj je zbrojen i dug), znači ZABA i HT kada bi bili isplaćeni po tom izračunu dobili bi novac za dug i kroz EV i naplatom duga. Mali dioničari bi trebali biti isplaćeni po njihovoj određenoj vrijednosti (639 mil kn) plus eventualno premija.
Ma kakva sad naplata?
Taj dug koji će oni naplatiti je isti dug koji je u EV. Neće oni još jednom naplatiti dug. EV je pojednostavljeno rečeno zbroj vrijednosti (za 100%) dionica uvećan za dug minus keš koji firma ima na računu.
-
Ugovorom o kupoprodaji određena je vrijednost za 100 posto udjela u Optima Telekomu, bez duga ili novca u bilanci (eng. enterprise value), u iznosu od HRK 639 milijuna što predstavlja 5 x dobit prije kamata, poreza i amortizacije prije jednokratnih stavaka i nakon najmova (EBITDA) u 2020. godini. Samo da nema zabune - Enterprise Value nije kupoprodajna cijena, već vrijednost kompanije odnosno sadašnja vrijednost slobodnih novčanih tokova.
Sa ict.
Pa sve je jasno, cijena za male je tromjesecni prosjek.
-
molim poruku na privat zna li netko od vas kako se moze saznati tko stoji iza skrbnickih ?
-
Ok, hvala Flight.
Jednostavno mi izgleda premalo za Optimu, ako je prosjek cca 5,4 kn, 50 mil €, a za TELE2 220 mil €, pa sam kemijao.
-
Na sve treba gledati pozitivno pa tako i ovo, ako nista drugo barem velik porez necemo platiti 😝
-
Sada tek ništa ne razumijem ovaj ovako drugi onako. Flight, daj molim te reci dali ću izvuči svoje novce prosjek 5.02.
-
Gleda se famozni prosjek i on je donja granica za izračun. Ako smo utvrdili da je to negdje 5,36 onda bi to bila donja granica za ponudu manjincima.
-
Sve što trebate naučiti iz ove priče je da se gleda isključivo poslovanje (rast prihoda, ulaganja u Capex, rast korisnika, inovacija proizvoda i usluga). Dobiveni EV/Ebitda se diže na neku multiplu. Također gledajući multiple sličnih transakcija u regiji očito ste svi zanemarili rizik zemlje, ja nemam drugo objašnjenje jer svako preuzimanje u ovoj slučajnoj državi, dogovornoj ekonomiji završava fijaskom.
Na LRH se raznim alternativnim valuacijama (zemljišta, nekretnine van i u uporabi...) došlo do nerealnih procjena. Ovdje su to neki pokušali s bazom korisnika kao da je baza korisnika 'cement' i kao da već sutra ne mogu sklopiti novi ugovor s ponuđačem bolje i kvalitetnije usluge. Ili s tezom da se dva do tri ponuđača tuku za OPTE, pa se prizivao scenarij KRAŠa.
Ovdje će vas cjenovno na kraju balade štititi prosjek trgovanja dakle po zakonu države. Apsurdistan!
Vidim da su neki od dioničara već prošli fazu šok i nevjerica, također i negiranje i već su na pogodbi: kuda će cijena u ponedjeljak na burzi?
Tko je koga nagovarao ovdje, ne znam. Ja sigurno nisam i zato sam često popio zabranu na forumu. Možda eto Admin može malo razmisliti koga će staviti pod lokot i tko daje ili ne daje doprinos temi.
Hvala svima i čitamo se na drugom topicu!
-
idealno bi bilo da ug kupi 70 % a ostalo da ostane na burzi
još nije gotovo
https://www.poslovni.hr/kompanije/tele…elekomu-4295794
pritisak
-
-
U ZOPDD, članak 16, st 2 piše:
(2) Cijena u ponudi za preuzimanje ne može biti niža od najviše cijene po kojoj su ponuditelj i osobe koje s njim djeluju zajednički stekli dionice s pravom glasa u razdoblju od jedne godine prije dana nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje, uključujući i stjecanje na temelju kojeg je za ponuditelja i/ili osobe koje s njim djeluju zajednički nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje.
Ako u kontekst ovog zakonskog stavka stavimo prodaju AH po 6,7 kn, može li se razmišljati u smijeru da to trrba biti najniža cijena preuzimanja putem javne ponude?
-
Pisalo se ovdje svasta od "strucnjaka", da ne ide to ispod 7×Ebitda, koliko su kostale slicne transakcije u regiji i sl. Ti sada pisu na nekim drugim stecajusama i navlace.
Ja mislim da se ovdje zanemarilo da smo mi malo trziste i da nikome nismo previse atraktivni.
Ocito je UG dao jedinu ponudu. To se vidjelo kada je prvi natjecaj odgodjen za 3 tjedna da se promijene uvjeti natjecaja, jer se inace UG ne bi mogao niti prijaviti. Kada je prije godinu dana prodaju preuzela banka bilo je jasno da obvezujucih ponuda nije bilo.
To sto su se ovdje ljudi prije svega samozavaravali, pisali o xx znamenki nema nikakve veze sa Opte. Sjecam se kada je telekomunikacijski strucnjak Djuro Lubura pisao da je 7 kuna po dionici nerealno pa mu se tu na forumu prijetilo tuzbama. Isto kao i na Dlkv? Kakve pravne osnove imaju te tuzbe?
I onda je sve kriva "slucajna drzava", ide se van itd. Zasto? Jer je netko imao nerealne procjene.
Ovdje nema nikakve tragedije. Tragedija je Agrokor, Vijadukt, Dlkv itd. Nitko ovdje nije nikoga prevario. Zaradili su oni koji su kupovali na 1.60 i prodavali na 9 kuna. Vecina je tu pretpostavljam na nekoj nuli i to je ok.
-
Flight je jos bio najviše fer. Sve je rekao. I o prosjeku i o tome da veliki neće dobiti jednako kao i mali. Sve je rečeno. I hvala Flight 😍 Rekao je i o AH. Dao je naslutiti tko je kupio dionice od AH. Tko ga je pratio mogao je sve shvatiti. Ovo je trgovina u kojemu mi mozemo samo blijedo gledati. Zaba i HT su vecinski vlasnici i raspolazu sa svojom imovinom kako zele. Za njih je ovo dovoljno. 200 miliona naplatila Zaba, 200 miliona naplatio HT. Equity ide po prosjeku. Ali da su se zbili dogadjaji koji su ocrtali gdje zivimo i s kim imamo posla - jesu. Ovo sto je ucinila AH pametna žena pravnica i supruga sefa krim policije je ilustrativno. Bilo bi jako dobro saznati tko je to kupio.
Pa dalje pamet u glavu. Jer ovdje moze samo CIA ulagati 😘. Da ostane neokrznuta.
-
Ako prodaja propadne (Zem blokira ili zakon padne iz nekog razloga) u ikad budučoj kupnji tromjesečni prosjek opet igra. On može biti i viši a i niži.
-
Malo off topic, a tiče se školarine koja je na Opte visoka (za neke). Većina onih koji su ovdje uspjeli zaraditi su oni koji su svoju školarinu već platili na ovaj ili onaj način negdje drugdje. Oni koji nisu imaju na Opte prilike svašta naučiti, ako su otvoreni za to.
Većina nije svjesna činjenice da je praksa najbolja škola, a nešto tako naučeno je neprocjenjivo uz uvijet da nastavite dalje to što radite, u suprotnom bačeno vrijeme i novac. Samo kontinuitet bez obzira na neizbježne promašaje garantira budući uspjeh i to je detalj koji dijeli uspjeh od neuspjeha. Čuveni utemeljitelj tvornice Honda jednom je rekao da je uspjeh 99% neuspjeha. Valjda čovjek zna zašto je to rekao.
Što sam naučio na Optimi? - jako puno toga što mi prije nije bilo jasno, nedovoljno da se potpuno zaštitim od budućih pušiona, ali određeni imunitet je stvoren i djeluje. Drugo - kako točnije procijeniti dostupne informacije. A treće najvažnije - kako reagiram na pušionu. Lako je kad ide ko po loju, što kad ne ide? E tada se na muci poznaju junaci. Kad mu nešto lako ide čovjek se neizbježno umisli, a to je dugoročno put u propast. Tek kad dovoljno puta poljubi pod i prašinu i dođe mu do svijesti koliko stvarno zna, a to ga ne slomi i uspije savladati samog sebe - taj je uspio jer ga onda ništa više ne može srušiti niti zaustaviti da ostvari ono što je zacrtao postići. Što god to bilo.
U tom smislu je ZSE elitna škola jer ne fali teških lekcija, no oni koji se ne predaju i nastave dalje uspjeh neće zaobići. Tako da glavu gore, biti će bolje, ali samo ako VI tako odlučite. U suprotnom nikada u ničemu nećete stvarno uspjeti.
-
Al ajde ruku na srce da sve naučiš na zse i da si pun iskustva, koju bi dionicu ili u koju situaciju ulagao - u nijednu.
Svi o nekoj školi i iskustvu pricaju. Da je cijena 7.5 ili 8 kuna bila jebate svi bi bili prepametni i to svojoj vjestini pripisivali.
Ma joj.
Naucili smo nista. Bio tender, bila cijena, pozadinskih igara i to je to. Nazalost cijenom nismo zadovoljni, nije bilo pripetavanja ko zna iz kojih razloga. Game over, idemo dalje. Nisam ni zeru pametniji i opet bi isto ponovio. Kupi jeftino prodaj skupo.
-
apsolutno točno, pod uvjetom da nije kupi (misliš da je) jeftino, a prodaj još jeftinije!
-
Ako ćemo već tražiti krivca, krivac je A1! A s obzirom da nisam njihov klijent, čak niti na taj način ne mogu im se osvetiti.
-
Ja na kraju nisam nezadovoljan. Rizik je bio nikakav a da je bilo srece mogao sam brzo zaraditi.
-
nisam niti ja nezadovoljna, ali moglo je bolje..nikako mi ne ide u glavu AH. Agrokor revisited...u slucajnoj drzavi
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Što smo danas tržili 6k
- harpun