1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Arhiva

OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• gta1
  • February 12, 2020 at 4:06 PM
  • Zatvoreno
  • kvart99
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    592
    • August 10, 2020 at 11:22 PM
    • #4,081
    Quote from zlocesti

Oči cijelog foruma uprte u Optimu

Ovo je samo donekle točno.

Ima nas sigurno dosta koji povremeno ili redovno pratimo ovaj forum, a uopce nismo zainteresirani za dionice ovog tipa........mozda eventualno tu i tamo koji put za prikratiti dokolicu i da se malo razmase adrenalin kad je sve drugu u totalnom knock-downu.

Istina jest da se ovdje isključivo zbog prisustva velikog broja špekulanata povremenu u ciklusima zaradjuju veliki novci, a bome se i gube - kao što je upravo evidentirano zadnjih dana.....a ja osobno uvijek radje propustam prilike za "velike zarade" i ubirem po sitno, nego sto biljezim pozamasne minuse.

Drugi faktor je miran san - a on je meni osobno neprocjenjiv.

Tko god nakon ovog dogadja preko vikenda i dalje drzi xxxxx broj dionica i mirno s njima spava - svaka mu čast. Taj ima konjske zivce. Ja nisam taj. Naučio sam davno svoju lekciju iz 2009.g. i obično sam iz dionice vec vani prije nego što sam i ušao - simbolički rečeno.

Nelikvidne u posebnom rezimu su druga priča. Dvije takve trenutno drzim, ali znam da tamo bude nekakve akcije samo eventualno jednom u par mjeseci, pa se s time uopce ne zamaram. A svejedno mogu donesti itekako finu zaradu.

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,012
    • August 10, 2020 at 11:24 PM
    • #4,082
    Quote from Ledica
    Quote from hugh

ako je ovo što kolega Cold piše istina a nema razloga ne biti jel je priopćenje od Atzn-a, onda je ovo totalni debakl a cijena je shodno tome trenutno previsoka.......a pogotovo ako je točan dio iz ove druge obavijesti da ponuda uopće nije ni bilo onda je ovo debakl nad debaklima......

Ovo se ne može dvosmisleno tumačiti sve jasno piše......ima li još nešto što nedvosmisleno može upučivati na suprotno ili je činjenica ipak da ponuda nema a prodaja ide dalje pa kuda koji mili moji......

Kako može biti činjenica da prodaja ide dalje ako nema ponuda ?

Ako nema ponuda to je trebalo jasno i reči jer će investicijska banka na koju prelazi mandat za daljnje vođenje postupka morati raspisati novi natječaj .

Ja bih ipak rekla da je razlog različitih interpretacija u ove dvije objave , pjesnička sloboda ,nepreciznost odnosno čisti šlamperaj autora posljednje objave .

Pa ja stvarno neznam ali po ovome što kolega gore citira tako ispada.....zato i molim nekoga ako ima neki drugi citat koji nedvosmisleno upučuje na drugi ishod da ga prenese....

• MickeyM
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,076
    • August 10, 2020 at 11:29 PM
    • #4,083
    Quote from Ledica
    Quote from hugh

ako je ovo što kolega Cold piše istina a nema razloga ne biti jel je priopćenje od Atzn-a, onda je ovo totalni debakl a cijena je shodno tome trenutno previsoka.......a pogotovo ako je točan dio iz ove druge obavijesti da ponuda uopće nije ni bilo onda je ovo debakl nad debaklima......

Ovo se ne može dvosmisleno tumačiti sve jasno piše......ima li još nešto što nedvosmisleno može upučivati na suprotno ili je činjenica ipak da ponuda nema a prodaja ide dalje pa kuda koji mili moji......

Ako nema ponuda to je trebalo jasno i reči jer će investicijska banka na koju prelazi mandat za daljnje vođenje postupka morati raspisati novi natječaj .

Ja bih ipak rekla da je razlog različitih interpretacija u ove dvije objave , pjesnička sloboda ,nepreciznost odnosno čisti šlamperaj autora posljednje objave .

Pa sve je od početka natječaja do sada "lov u mutnom" nema to veze s nama malim dioničarima naravno, to je lov u mutnom velikog

gazde HT-a!

• Sheriff
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,290
    • August 10, 2020 at 11:31 PM
    • #4,084
    Quote from hugh

Ht ne gledam niti ga imam niti njime trgujem pa sam išao sad na sekundu bacit oko tamo.......Ht kumulativno u 2018 i 2019 ima dobit od milijardu u 750 milijuna kuna.......dakle da Optimu prodaju i za 10 kn po dionici njima je to k.... od ovce a ne zarada jel im više vrijedi onemogučiti nekome da dođe do nje koliko god dugo to mogu pa se onda sjetim izjave kolege od neki dan kada je pisao da je A1 rekao da ce ovdje samo prazna ljuštura ostati kad ovi završe......

Ps

Zbog burze opčenito i forumskih kolega volio bi da to ne bude tako

Ne bi se baš složio.

Opet cu citirati sto su rekli iz ht-a za opte.

Odobrenje tog pripajanja i produljenje upravljanja Optimom smo zatražili s ciljem da zaštitimo naša (HT-ova) potraživanja i u Optimi i u H1, a koja su zajedno oko 200 milijuna kuna, što je velik iznosa za HT i predstavlja više od 20 posto godišnje dobiti", naglasio je za Hinu stariji potpredsjednik HT-a Siniša Đuranović.

Nece pristati na nikakve otpise potraživanja, a oko cijene se mogu pogađati.

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • August 10, 2020 at 11:45 PM
    • #4,085
    Quote from hugh
    Quote from Ledica

Pa ja stvarno neznam ali po ovome što kolega gore citira tako ispada.....zato i molim nekoga ako ima neki drugi citat koji nedvosmisleno upučuje na drugi ishod da ga prenese....

Kolega je točno citirao i tako ispada da nije bio iskazan interes za kupnju dionica , ali u tom slučaju ta činjenica je bila poznata 18.3. poslije 16 sati , a logika nalaže da je rok od 31.7. za angažiranje investicijske banke u stvari predviđen za ovu drugu soluciju tj. da se o ponudama raspravljalo , vršilo dubinsko snimanje i odlučivalo , ali na kraju nisu bile objektivno prihvatljive .

Za prvi slučaj , kad nema interesa jer nema ni ponuda dovoljan je rok od 5 minuta.

PS AZTN nije dorastao voditi ovaj postupak , što dalje postupak teče šupljine su sve vidljivije.

Zbog čega rok od 6 mjeseci za obje varijante tj . i ako nema ponuda i ako ima ponuda ali su iz nekog razloga objektivno neprihvatljive?

Edited once, last by Ledica (August 10, 2020 at 11:55 PM).

• naim
    Guest
    • August 11, 2020 at 7:08 AM
    • #4,086

“U slučaju da u roku od šest mjeseci od utvrđenog početka prodaje dionica ne bude interesa za preuzimanje Optime odnosno ako podnesene ponude za kupnju dionica Optime ne budu objektivno prihvatljive, HT se obvezuje angažirati investicijsku banku s mandatom za vođenje prodaje Optime.“

U rješenju piše ovo sto ja navodim i uvjerite se i sami da je to točno na stranici 2. rješenja. http://www.aztn.hr/ea/wp-content/…32013-02007.pdf

Dakle, u svim originalnim dokumentima je uvjerltovana objektivna prihvatljivost ponude kao faktor koji je odlučujuć za uspješnu kupoprodaju. Priopćenje na stranicama AZTN od 4, kolovoza je šturi tekst koji je ustvari obavijest i očito je napisan na brzinu i takav ne pregledan pušten u javnost radi konstantnih pritisaka da se nešto brzo objavi.

U načelu je slična stvar ima li ili nema ponuda ili su one objektivno neprihvatljive jer obje situacije produžuju proces i zahtjevaju angažiranje investicijske banke. Kako ja to vidim, interesa je bilo, al je očito da se kupci i prodavatelji nisu mogli dogovoriti oko cijene i drugih uvjeta. Neki vjerojatno nisu bili još ni regulatorno do kraja usklađeni pa to može biti prepreka za uspješno okončanje prodaje.

Nažalost, mnogo se ovdje insinuira i pogrešno i zlonamjerno komentira, čak i sluzbene dokumente. Dovoljno je u citatu izbaciti jednu riječ ili neki dio da se promijeni prvotni smisao odredbe odnosno rješenja.

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,012
    • August 11, 2020 at 7:53 AM
    • #4,087

E sad što je objektivno neprihvatljiva ponuda? Nekako, kao največi "kamen spoticanja" izglada da bi to mogla biti cijena koja je ispod procjene, a ako se ne varam netko je pisao kako je zadnja dostupna procjena o kojoj se pisalo po forumu 7,54kn po dionici?

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,179
    • August 11, 2020 at 7:57 AM
    • #4,088

točno! ako se ne varam, bazirano na rezultatima za 2019. a od onda se štošta promijenilo. vjerujem da i to ima svoju težinu u novonastaloj situaciji.

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • August 11, 2020 at 8:13 AM
    • #4,089
    Quote from hugh

E sad što je objektivno neprihvatljiva ponuda? Nekako, kao največi "kamen spoticanja" izglada da bi to mogla biti cijena koja je ispod procjene, a ako se ne varam netko je pisao kako je zadnja dostupna procjena o kojoj se pisalo po forumu 7,54kn po dionici?

Djelomično točno . AZTN je naredila da se u roku od 6 mjeseci do zadnjeg dana roka za početak prodaje 31.1. 2020. ( raspisivanje natječaja ) ponovno izvrši procjena .

Mi o toj procjeni nemamo nikakvih saznanja .

Osim cijene po dionici na nivou procjene ili više ,ponude objektivno prihvatljivima čini i ispunjavanje svih ostalih uvjeta iz natječaja za ponuditelje .

Sve ostalo je čisti subjektivizam kojeg je AZTN željela svojim Rješenjem anulirati .

• naim
    Guest
    • August 11, 2020 at 8:24 AM
    • #4,090

Moze biti cijena, a mogu biti i dodatni te drugi uvjeti. Ne može AZTN uvjetovati HT-u da proda nešto ispod vlastite procjene. Tko zna tko se i sto se s kime dogovorio.

Vidim da tu neki stalno zagovaraju važnost AZTN. Koliko su oni važni pokazuje cinjeica da 7 godina ne uspjevaju smanjiti koncentraciju i sad kad je prilično jasno da jedni ne smiju kupiti, a oni koji smiju nisu bas poželjni, sad jadni vise ne znaju sto bi i kako dalje. Nema bolje i uspješnije prodaje od neposrednog dogovora kupca i prodavatelja. On može biti uz pomoć investicijske banke, strukturiranjem kupoprodaje na neki način, al ključ uspjeha je neposredni dogovor.

Ja mogu sutra pokrenuti upravni spor ili parnicu protiv AZTN i dokazivati da su godinama radili protiv interesa društva i preko toga tražiti naknadu štete od njih. Ti iz AZTN su obicni ćate i birokrati koji nemaju pojma o biznisu. Nisu čak ni kadri precrtati ili prekopirati europske prakse i zato sto proces dalje ide svojim tokom, oni su u sve većem problemu. Zato mi je smiješno kad se neki pozivaju na njihove odluke i rješenja u smislu konačnosti. Je, ta se rješenja moraju provesti, al očito je da su puna rupa i u mnogo čemu besmislena. Sto drugim riječima znaci da ih iskusni i vješti pravnici mogu izvrdavati, skoro pa unedogled.

Edited once, last by naim (August 11, 2020 at 8:29 AM).

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,158
    • August 11, 2020 at 8:29 AM
    • #4,091

dobro, u konačnici to jest pitanje cijene! i to je ono što sve vas kao male dioničare jedino i zanima, k'o u 'Maratonci trče počasni krug': koliki je moj deo :)

no to je bottom line, kupac i prodavatelj se moraju dogovoriti oko hrpe detalja, regulatornih zahtjeva, pravne usklađenosti (osobito ako je kupac van EU), obaviti dubinsko snimanje koje uključuje pregledavanje ključnih ugovora, stvari koje se 'vuku' i proizlaze iz PSN-e...

zatim dug prema HT-u i pitanje ukupnog duga (na 06/2018 KO + DO su bile 615 mil kn, na 06/2020 su 635 mil kn), uz hrpu otplaćenih obveza (pogledati fin. novčani tok)

silu stvari tu treba vidjeti i, još jednom, žao mi je što su neki previdjeli sve ovo gore i mislili da je ovdje samo pitanje baze korisnika

koja, usput budi rečeno, lagano i pada

Optima, izgleda, jedva drži glavu iznad vode

• nascar
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    550
    • August 11, 2020 at 8:37 AM
    • #4,092
    Quote from accountant

Optima posluje onoliko dobro koliko to odgovara HTu, a da su pri tome zadovoljeni uvjeti za upravljanje prema AZTNu.

• pemar
    Početnik
    Reakcija primljeno
    20
    • August 11, 2020 at 8:39 AM
    • #4,093
    Quote from hugh
    Quote from Ledica

Ali ne razumijem što vas buni investicijska banka i zašto mislite da sada sve na njima. To je ispunjavanje regulatornog zahtjeva.

HT moze prodati svoje dionice bilo kada mimo ovog tendera.

Sutra se može pojaviti novi kupac i HT s njim može postići dogovor i prodati dionice.

• naim
    Guest
    • August 11, 2020 at 8:40 AM
    • #4,094
    Quote from accountant

dobro, u konačnici to jest pitanje cijene! i to je ono što sve vas kao male dioničare jedino i zanima, k'o u 'Maratonci trče počasni krug': koliki je moj deo :)

no to je bottom line, kupac i prodavatelj se moraju dogovoriti oko hrpe detalja, regulatornih zahtjeva, pravne usklađenosti (osobito ako je kupac van EU), obaviti dubinsko snimanje koje uključuje pregledavanje ključnih ugovora, stvari koje se 'vuku' i proizlaze iz PSN-e...

zatim dug prema HT-u i pitanje ukupnog duga (na 06/2018 KO + DO su bile 615 mil kn, na 06/2020 su 635 mil kn), uz hrpu otplaćenih obveza (pogledati fin. novčani tok)

silu stvari tu treba vidjeti i, još jednom, žao mi je što su neki previdjeli sve ovo gore i mislili da je ovdje samo pitanje baze korisnika

koja, usput budi rečeno, lagano i pada

Display More

Je, al firma je od tada uložila 150 milijuna kuna. Ajde molim te uzmi posljednju bilancu i ostala financijska izvješća Metroneta i Bneta pa onda pogledaj dug, kapital, prihode i Ebitdu. I onda nam daj svoj komentar.

A i “malo” bi trebalo pogledati dinamiku i rocnost tog duga. Kad se popeglati obveze koje dospjevaju ove i sljedeće godine, onda je slika “malo drugačija”.

• titulus
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    652
    • August 11, 2020 at 9:11 AM
    • #4,095

Opet pitam, zašto ja kao sivlasnik Optime ne znam ništa niti o procijenjenoj vrijednosti, ponudama i dr... Pa šta je tu u bilo kakvom duhu i gdje su moja prava zajamčena Ustavom, ipak se tiče mog vlasništva?

• diokidina
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,171
    • August 11, 2020 at 9:11 AM
    • #4,096

Trenutno je kupnja - prodaja 50%-50%,kad se za koji dan(mozda i vec danas) pojaca kupnja idemo prema gore. Ja uskoro ocekujem razinu 5-5,20.

• calypso
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    601
    • August 11, 2020 at 9:17 AM
    • #4,097
    Quote from titulus

Opet pitam, zašto ja kao sivlasnik Optime ne znam ništa niti o procijenjenoj vrijednosti, ponudama i dr... Pa šta je tu u bilo kakvom duhu i gdje su moja prava zajamčena Ustavom, ipak se tiče mog vlasništva?

Da li si ikada bio na glavnoj skupstini dionicara? Jesi li zatrazio i platio procjenu vrijednosti tvrtke? Da li si dobio dopustenje napraviti neovisnu procjenu (treba ti odobrenje 50%+1 glasa da bi to bio u stanju)?

HT+ZABA kao vlasnici vecinskog paketa (ipak su utukli grde pare u OPTE) imaju prava odlucivanja koja ti nemas jer nisi platio nista...

Ustavom ti je zajamceno pravo vlasnistva nad dionicama u smislu da ti ih nitko nece oduzeti i da ukoliko dodje do prodaje, dobit ces doma papir sa ponudom... Kasnije kod squeeze outa ce te smjeti istjerati van, ali ce te morati obestetiti za tvoje vlasnistvo... Ukratko - neces proci liso...

Note: Tako ja vidim stvari...

Sto zelis kad previse imas?
    Sto mislis kad previse znas?
    (Boa - Za vezu je potrebno dvoje)

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • August 11, 2020 at 9:27 AM
    • #4,098
    Quote from titulus

Zato sto ti ne prodajes dionice vec HT i ZABA...a ti samo u slucaju provedbe transakcije imas prava propisana ZPDD-om...

• Backdraft
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    991
    • August 11, 2020 at 10:29 AM
    • #4,099
    Quote from naim

“U slučaju da u roku od šest mjeseci od utvrđenog početka prodaje dionica ne bude interesa za preuzimanje Optime odnosno ako podnesene ponude za kupnju dionica Optime ne budu objektivno prihvatljive, HT se obvezuje angažirati investicijsku banku s mandatom za vođenje prodaje Optime.“

U rješenju piše ovo sto ja navodim i uvjerite se i sami da je to točno na stranici 2. rješenja. http://www.aztn.hr/ea/wp-content/…32013-02007.pdf

Dakle, u svim originalnim dokumentima je uvjerltovana objektivna prihvatljivost ponude kao faktor koji je odlučujuć za uspješnu kupoprodaju. Priopćenje na stranicama AZTN od 4, kolovoza je šturi tekst koji je ustvari obavijest i očito je napisan na brzinu i takav ne pregledan pušten u javnost radi konstantnih pritisaka da se nešto brzo objavi.

U načelu je slična stvar ima li ili nema ponuda ili su one objektivno neprihvatljive jer obje situacije produžuju proces i zahtjevaju angažiranje investicijske banke. Kako ja to vidim, interesa je bilo, al je očito da se kupci i prodavatelji nisu mogli dogovoriti oko cijene i drugih uvjeta. Neki vjerojatno nisu bili još ni regulatorno do kraja usklađeni pa to može biti prepreka za uspješno okončanje prodaje.

Nažalost, mnogo se ovdje insinuira i pogrešno i zlonamjerno komentira, čak i sluzbene dokumente. Dovoljno je u citatu izbaciti jednu riječ ili neki dio da se promijeni prvotni smisao odredbe odnosno rješenja.

po meni ht mora angazirati banku, ako ne proda do 31.07. Ovako oni mogu aztnu slati dopise iducih 10 godina kako su u pregovorima. Ja na interes za preuzimanje Optime tumacim obvezujucom ponudom, a ne samo clanak u gloriji u kojoj a1 ili ug kaze da zainteresirni smo.

• crnispot
    Student
    Reakcija primljeno
    86
    • August 11, 2020 at 10:38 AM
    • #4,100

Mislim da smo zaboravili s kim imamo posla. Kao da se suvlasnike HTa pitalo kad se dobit beskamatno posuđivalo DTu? Mi smo EU tržište gdje najveći % dohotka ide na TK usluge. Oće reć komparativno, najviše nas deru. S obzirom na politički utjecaj, HT će napraviti sve da takvo stanje zadrži. Ja sam unutra zato jer je i ZABA i zato što vjerujem da će se kad tad ispoštivati EU preporuke o minimalno tri operatera. Očekivati od HTa bilo što drugo osim da sabotira promjenu trenutnih tržišnih odnosa je naivno. Trebamo osnovati udrugu pa ako nas se skupi dovoljno, zajedno sa ZABAom organiziramo tender. :)

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. GRNL (Granolio d.d.) 120

• sonda
      • January 13, 2022 at 11:03 AM
      • Dionice
      • sonda
      • May 20, 2025 at 5:11 PM
    2. Odgovora
      120
      Pregleda
      42k
      120
    3. Muzakus

May 20, 2025 at 5:11 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 20, 2025 at 2:58 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      910k
      2.1k
    3. Darla

May 20, 2025 at 2:58 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 20, 2025 at 1:48 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      832k
      1.9k
    3. SILVIO2024

May 20, 2025 at 1:48 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 20, 2025 at 12:29 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 20, 2025 at 12:29 PM
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 466

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 20, 2025 at 12:13 PM
    2. Odgovora
      466
      Pregleda
      202k
      466
    3. Hawk Tuach

May 20, 2025 at 12:13 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• GRNL (Granolio d.d.)

Muzakus May 20, 2025 at 5:11 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Darla May 20, 2025 at 2:58 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 20, 2025 at 1:48 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 20, 2025 at 12:29 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Hawk Tuach May 20, 2025 at 12:13 PM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 20, 2025 at 9:23 AM
  • Što smo danas tržili

vitoo May 19, 2025 at 4:32 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

stipe_Cro May 19, 2025 at 11:19 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM

Popularne Teme

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

10,031 Replies, 5 years ago
  • OPTE prodaja - kladionica

4,941 Replies, 5 years ago
  • Novi moderator - st-brajo

8 Replies, 5 years ago

Tags

• OPTE

Online korisnici na ovoj temi

• 22 gostiju