a zakaj se nebi nastavil? to nikad nitko nije objavio!
OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)
-
gta1 -
February 12, 2020 at 4:06 PM -
Zatvoreno
-
-
-
Prodaja dionica Optime je prisilna prodaja naložena kao jedna od mjera od strane AZTN -a , a zbog nedozvoljene koncentracije temeljem Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja , a HT kao prodavatalj je dužan obavještavati AZTN o svim relevantnim koracima u postupku međunarodnog javnog natječaja jer ga na to obvezuju uvjeti određeni Rješenjem AZTN-a.
Ako je točno , a vjerojatno je točno da HT ne mora investicijsku javnost obavještavati o tijeku postupka prodaje , sigurno je da tu obvezu ima prema AZTN -u.
I sad se postavlja pitanje u kojoj mjeri i opsegu je AZTN kao javno tijelo koje u svom djelovanju štiti javne interese dužno iznositi u javnost informacije o postupku kojeg je naredilo i uredilo i nad kojim provodi kontrolu.
AZTN kontrolira HT , a tko kontrolira rad AZTN ?
JAVNOST !
A svi vi koji imate apsolutno povjerenje u rad državnih tijela možete mirno spavati , ništa ne pitati i čekati rasplet ove sapunice .
PS I priopćenje o angažiranju investicijske banke je od Agencije iznuđeno .
-
U svemu ovome najvise me zanima tko je iznudio objavu manje od dva sata prije zatvaranja burze u petak.
Pravi odgovor na to pitanje bio bi vrlo interesantno stivo.
-
Wrong
Pravo je pitanje kada je prispjela obavijest Povjerenika u Aztn, i koliko je dugo stajao predmet u nečijoj ladici ?
I zašto se nije poštivala praksa objave nakon završetka rada Burze ?
-
U svemu ovome najvise me zanima tko je iznudio objavu manje od dva sata prije zatvaranja burze u petak.
Pravi odgovor na to pitanje bio bi vrlo interesantno stivo.
Ne bih išao toliko daleko da je to sve teorija urote, jer mi se čini općenito kako kod nas još nema kulture u izvještavanju oko cjenovno bitnih informaciji.
Po meni niti jedna cjenovno bitna informacija nebi smjela biti objavljena u terminu 9-16 već najbolji tajming bi bio oko 16:30 kako bi se do jutra i otvaranja burze stigao proučiti materijal i da su svi dioničari u istoj početnoj poziciji.
Ovako velike objave kao inv banka isključivo petkom iza 16 jer za analizu treba barem 2 dana dok financijsko izvješće može svaki radni dan oko 16:30.
-
po ovome izgleda da se proces prodaje nastavlja
pa normalno da se nastavlja i preuzima ga inv. banka, to je svima jasno jos od 2017 kada im je aztn to propisala. ono sto je nejasno je da li je bilo ponuda i kakve su, te koji su novi rokovi za odabir banke i prodaju.
-
Situacije u kojima je vjerojatno da odgoda objave povlaštenih informacija dovodi
do obmanjivanja javnosti
9. Za potrebe članka 17. stavka 4. točke (b) Uredbe o zlouporabi tržišta, situacije u kojima je
vjerojatno da odgoda objave povlaštenih informacija dovodi do obmanjivanja javnosti
uključuju najmanje sljedeće okolnosti:
a. povlaštene informacije čiju objavu izdavatelj namjerava odgoditi materijalno se
razlikuju od prethodne javne najave izdavatelja o istom pitanju na koje se
povlaštene informacije odnose; ili
b. povlaštene informacije čiju objavu izdavatelj namjerava odgoditi tiču se činjenice
da financijski ciljevi izdavatelja vjerojatno neće biti ostvareni, kada su takvi ciljevi
prethodno javno najavljeni; ili
c. povlaštena informacija čiju objavu izdavatelj namjerava odgoditi u sukobu je s
očekivanjima tržišta, kada se takva očekivanja temelje na signalima koje je
izdavatelj prethodno slao tržištu, poput intervjua, prezentacija ili bilo koje druge
vrste komunikacije koju je organizirao izdavatelj ili koja je organizirana uz
odobrenje izdavatelja.
Evo zakon i dio koji govori o odgodi objave povlastene informacije.
Vidim da mnogi pisu u zadnje vrijeme za one koji su unutra, sami ste si krivi...itd.
Međutim, ako se ht/aztn poziva na zakon i takve prakse, ispravite me ako griješim i ne razumijem točku c).
Po točci c) 31.7. Je trebala biti objavljena informacija o angažiranju inv banke. Ni dan kasnije. Nikakav poštar ni otvaranje pisma ili pisma u ladici. Jasno ko dan. Ako su napisali 31.7 onda 31.7, da su napisali prvi radni dan nakon 31.7 onda to. Ovo je jasno ko dan.
Konjine to objave usljed rada burze. Jako jako nepristojno.
Pod točkom a), jasno je što su ugovorno materijalno specificirali, da inv banka ide samo u 2 slučaja. Prvi je nema ponuda, drugi je ponude nisu objektivno prihvatljive. I sam sam pisao da ht vjerovatno radi to da bude on the save side, ali time materijalno povrijeđuju članak a), jer aztn jasno specificira 2 razloga kada ide inv banka.
Ako u konačnici ipak bude na kraju saznano da je ovo 'ongoing' prodaja iz prvog kruga, to je cista obmana.
Članak b) još nisu sjeb**i, no nemojmo zaboraviti aztn nalog da ht je dužan sačuvati opte infrastrukturu i bazu do prodaje. I ovo ćemo vidjeti.
-
Ovako ja rezoniram... Ponude postoje i njih se ne želi javno objaviti zbog mogućih sto razloga, jer ukoliko ih nema objavili bi da ih nema i da se angažira inv. banka zbog nepostojanja ponuda...
-
Ovako ja rezoniram... Ponude postoje i njih se ne želi javno objaviti zbog mogućih sto razloga, jer ukoliko ih nema objavili bi da ih nema i da se angažira inv. banka zbog nepostojanja ponuda...
Točno tako je i navedeno u rješenju.
Očito je regulator mislio da HT mora završiti prodaju do 31.07 u protivnom je dužan angažirati inv banku, a mnoge kolege su tvrdile kako HT može razvlačiti proces solo koliko hoće iako ima prihvatljivu ponudu no regulator misli drugačije.
AZTN ovime obavještava da je Povjerenik Deloitte d.o.o. izvijestio AZTN da će HT započeti s ispunjavanjem svoje obveze angažiranja investicijske banke za daljnji proces prodaje odnosno poduzima aktivnosti kojima bi se spriječilo moguće kašnjenje u pogledu ispunjenja obveza propisanih rješenjem AZTN-a o uvjetno dopuštenoj koncentraciji poduzetnika HT i Optima.
-
Ne bih se slozio da bi u slucaju nepostojanja ponuda oni to eksplicitno objavili, mislim da bi napravili isto ko i sad.
Zanimljiv mi je sljedeci detalj - u prvotnom rjesenju AZTNa pise:
"U slučaju da po proteku roka od 6 (šest) mjeseci od dana utvrđenog početka
prodaje dionica Optime ne bude iskazan interes za kupnju dionica Optime ili da
iskazani interes odnosno podnesene ponude za kupnju dionica Optime ne budu
objektivno prihvatljive, o čemu će Povjerenik obavijestiti Agenciju, HT se obvezuje
angažirati investicijsku banku s mandatom vođenja procesa prodaje."Znaci HT angazira banku u dvije opcije: 1) ako nema ponuda ili 2) ako ima ponuda ali nisu objektivno prihvatljive.
A u priopcenju od nekidan (http://www.aztn.hr/priopcenje-vez…e-telekoma-d-d/) pise sljedece:
"Nadalje, točkom III.3. citiranog rješenja izričito je propisano da je HT, ukoliko po preteku roka od 6 mjeseci od dana utvrđenog početka prodaje ne bude iskazan interes za kupnju dionica Optime, obvezan angažirati investicijsku banku s mandatom vođenja procesa prodaje."
Zasto nisu naveli i drugu opciju u ovom priopcenju, da je iskazan interest ali nije objektivno prihvatljiv?A 3 dana nakon tog priopcenja dolazi vijest kako je povjerenik zapoceo s ispunjavanjem obveze angaziranja investicijske banke. Slucajnost ili ne, ne znam.
-
-
Točno tako je i navedeno u rješenju.
Očito je regulator mislio da HT mora završiti prodaju do 31.07 u protivnom je dužan angažirati inv banku, a mnoge kolege su tvrdile kako HT može razvlačiti proces solo koliko hoće iako ima prihvatljivu ponudu no regulator misli drugačije.
AZTN ovime obavještava da je Povjerenik Deloitte d.o.o. izvijestio AZTN da će HT započeti s ispunjavanjem svoje obveze angažiranja investicijske banke za daljnji proces prodaje odnosno poduzima aktivnosti kojima bi se spriječilo moguće kašnjenje u pogledu ispunjenja obveza propisanih rješenjem AZTN-a o uvjetno dopuštenoj koncentraciji poduzetnika HT i Optima.
Nemoguće je završiti proces prodaje u tih 4,5 mjeseca između zaključenja produženog natječaja i 31. 7. Smatram da ponuda ima, ali da je investicijska banka angažirana kako bi se ispoštovao formalni zahtijev AZTN-a.
-
Ne bih se slozio da bi u slucaju nepostojanja ponuda oni to eksplicitno objavili, mislim da bi napravili isto ko i sad.
objektivno prihvatljive, o čemu će Povjerenik obavijestiti Agenciju, HT se obvezuje
angažirati investicijsku banku s mandatom vođenja procesa prodaje."Znaci HT angazira banku u dvije opcije: 1) ako nema ponuda ili 2) ako ima ponuda ali nisu objektivno prihvatljive.
A u priopcenju od nekidan (http://www.aztn.hr/priopcenje-vez…e-telekoma-d-d/) pise sljedece:
"Nadalje, točkom III.3. citiranog rješenja izričito je propisano da je HT, ukoliko po preteku roka od 6 mjeseci od dana utvrđenog početka prodaje ne bude iskazan interes za kupnju dionica Optime, obvezan angažirati investicijsku banku s mandatom vođenja procesa prodaje."
Zasto nisu naveli i drugu opciju u ovom priopcenju, da je iskazan interest ali nije objektivno prihvatljiv?A 3 dana nakon tog priopcenja dolazi vijest kako je povjerenik zapoceo s ispunjavanjem obveze angaziranja investicijske banke. Slucajnost ili ne, ne znam.
ako je ovo što kolega Cold piše istina a nema razloga ne biti jel je priopćenje od Atzn-a, onda je ovo totalni debakl a cijena je shodno tome trenutno previsoka.......a pogotovo ako je točan dio iz ove druge obavijesti da ponuda uopće nije ni bilo onda je ovo debakl nad debaklima......
Ovo se ne može dvosmisleno tumačiti sve jasno piše......ima li još nešto što nedvosmisleno može upučivati na suprotno ili je činjenica ipak da ponuda nema a prodaja ide dalje pa kuda koji mili moji......
-
Ponuda koja nije obvezujuća se smatra nevažećom, neadekvatnom.. što god
Može biti i to u pitanju
-
Neadkevatna ponuda je ona koja nije adekvatna prema HTovim procjenama.
Nigdje necemo crno na bijelo naci i saznati sto je to za HT zadovoljavajuca ponuda. Mislim da je u tome caka i da tu trebamo trazili manevarski prostor HTa.
I da je netko ponudio 20 kn po dionici, tko kaze da to HT nije mogao proglasiti nezadovoljavajucom ponudom? Oni ipak cini mi se imaju preveliku mogucnost za igre u svoju korist do onog dana D kada gube upravljacka prava.
-
nevjerujem da je Corona mogla biti ključan faktor da zbog nje ponude nisu došle do faze obvezujućih jel potencijalni kupci i prije su trebali biti spremni i vjerovatno su bar otprilike znali što će ponuditi.......obično je problem u lovi i možda Ht traži više nego kupci žele platiti ili stvarno ni nema namjeru prodati tako skoro......
-
Oči cijelog foruma uprte u Optimu
Cijena je pala za 25% u dva dana, to je rasprodaja, u odsustvu pravih vijesti. Netko je naveo i slovo zakona o objavi povlaštenih informacija
Kojeg se nitko ne pridržava.
Puno prostora za lov u mutnom.
Bargain Hunters će dobro proći, a kao i uvijek dokazalo se da je pohlepa neprijatelj strpljenju
Bili smo jedno malo pohlepni, nismo li ? Nakrcali se do ušiju i preko mjere.
Mene nemojte uzimati za uzor, na kraj ove sapunice mogu čekati i deset godina, mada je to nerazumno. Toliko mnogo propuštenih prilika drugdje
Kroz neko ćemo vrijeme biti pametniji, uvijek se nešto i dozna, mada neki prije, a neki kasnije
Što god odlučili kolege ulagači, sretno vam bilo
-
Neadkevatna ponuda je ona koja nije adekvatna prema HTovim procjenama.
Nigdje necemo crno na bijelo naci i saznati sto je to za HT zadovoljavajuca ponuda. Mislim da je u tome caka i da tu trebamo trazili manevarski prostor HTa.
I da je netko ponudio 20 kn po dionici, tko kaze da to HT nije mogao proglasiti nezadovoljavajucom ponudom? Oni ipak cini mi se imaju preveliku mogucnost za igre u svoju korist do onog dana D kada gube upravljacka prava.
Pa naravno da HT drži sve u šaci! Sjetite se samo kako je DT dobio naš HT, cijela državna vrhuška je bila sretna što mogu HT pokloniti.
Kao da DT nije bio upoznat sa infrastrukturom koju kupuje, u to vrijeme sve centrale modernim axama zamjenjene, a ugovor kojim je prodanHT valjda nitko nije vidio, te su svu infraskturu prisvojatali.
Znači HT je država u državi... radi što hoće i dokle hoće!
-
ako je ovo što kolega Cold piše istina a nema razloga ne biti jel je priopćenje od Atzn-a, onda je ovo totalni debakl a cijena je shodno tome trenutno previsoka.......a pogotovo ako je točan dio iz ove druge obavijesti da ponuda uopće nije ni bilo onda je ovo debakl nad debaklima......
Ovo se ne može dvosmisleno tumačiti sve jasno piše......ima li još nešto što nedvosmisleno može upučivati na suprotno ili je činjenica ipak da ponuda nema a prodaja ide dalje pa kuda koji mili moji......
Kako može biti činjenica da prodaja ide dalje ako nema ponuda ?
Ako nema ponuda to je trebalo jasno i reči jer će investicijska banka na koju prelazi mandat za daljnje vođenje postupka morati raspisati novi natječaj .
Ja bih ipak rekla da je razlog različitih interpretacija u ove dvije objave , pjesnička sloboda ,nepreciznost odnosno čisti šlamperaj autora posljednje objave .
-
kao da previse idemo u smjeru kako HT ne zeli ni pod koju cijenu prodati Optimu. moje misljenje je da su oni izvukli kroz ove godine upravljanja maksimalno koliko su mogli i slozili su firmu koja bi recimo mogla biti interesantna za kupnju. na kraju su u prilici zaraditi i na dionicama, sto znaci da su napravili dobar posao za sebe i svoje dionicare. zadrzati upravljanje nad Optimom ne mogu, preuzeti korisnike isto ne mogu, pa koja je onda uopce alternativa i da li bi realno HT imao vece koristi od te alternative. da ne spominjem ZABA-u koja u Optimi ima zarobljen veliki kapital, a nije im sigurno u interesu skupljanje udjela u tvrtkama, pogotovo onima u predstecajnim nagodbama.
ovo razvlacenje price oko prodaje mi se cini da je nista drugo nego pregovaranje, odnosno pokazivanje misica. pa nece sigurno kupac doci kod HT-a sa vrecama novaca i dati im ponudu koju ne mogu odbiti ili s druge strane da ce HT prihvatiti bilo koju ponudu. samo 1 kn veca cijena za HT je 12 mil kn, a za ZABA-u 25 mil kn, dok je s druge strane ta 1 kn skoro 70 mil kn. svima se isplati pregovarati neko vrijeme cak i za tu 1 kn.
-
Ht ne gledam niti ga imam niti njime trgujem pa sam išao sad na sekundu bacit oko tamo.......Ht kumulativno u 2018 i 2019 ima dobit od milijardu u 750 milijuna kuna.......dakle da Optimu prodaju i za 10 kn po dionici njima je to k.... od ovce a ne zarada jel im više vrijedi onemogučiti nekome da dođe do nje koliko god dugo to mogu pa se onda sjetim izjave kolege od neki dan kada je pisao da je A1 rekao da ce ovdje samo prazna ljuštura ostati kad ovi završe......
Ps
Zbog burze opčenito i forumskih kolega volio bi da to ne bude tako
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-