1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Arhiva

OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• gta1
  • February 12, 2020 at 4:06 PM
  • Zatvoreno
  • Sheriff
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,290
    • July 27, 2020 at 10:54 AM
    • #3,661

Eto, da sve košta kolko vrijedi burza bi bila 100% proporcionalna ekonomiji i fundamentalnom stanju kompanije. Ali nije...

Pa jel imamo mi skolovane analiticare, rade procjene, izbacuju brojeve, određuju 'stvarnu' vrijednost nečega. I taj sinek radi u OMF-u, i sjeba** su naše mirovine sa goooomilom loših odluka, pa tome svjedočimo godinama! Ko bi njima dao sada novac na upravljanje? A trebali bi biti u stanju bolje od vecine procjeniti vrijednost necega.

I da dođe guru za telekom i izračuna 'fer' vrijednost OPTE, opet to moze biti prdac u vjetar.

Ljudi, brokeri, manageri znaju djelovati i impulzivno. Ako je neko naumio nešto kupiti onda 'realnost bye bye'. Pa nismo li svi takvi, jeste li nekad i pretplatili nešto jel ste to htjeli imati? Bilo vas je baš briga za realnu vrijednost toga. To moze biti televizor, mobitel, auto ili runda u birtiji, narovno moze biti i dionica.

Zato i svjedocimo frazama: cekam da se otkljuca vrijednost, ovo je preskupo, kada poraste doci ce na radar velikih...itd

Bojim se da se mi puno vise kladimo nego investiramo, narocito na zse.

• naim
    Guest
    • July 27, 2020 at 11:21 AM
    • #3,662

A zašto bi analitičari bilo sto računali?

U DT-u postoje kvalificirani ljudi (industry insideri) da naprave procjenu. A vjerojatno i u HT-u temeljem toga. U Zabi isto tako.

Želim reci, DT je dosta toga u regiji i sire u zadnje vrijeme kupovao/prodavao. Ne treba njima analitičar da procjeni tržište i vrijednost i potencijal necega na tom trzistu. Uzimajući u obzir i promijene na tržišu i strateška (re)pozicioniranja. Njima analitičari trebaju da pokriju njihove procjene sirom slikom i specifičnostima koje oni najčešće “vide na drugačiji način, ili uopce ne vide”.

Mi najčešće razglabamo o rizicima koje vidimo ili su nam intuitivno bliski. Postoji cijeli niz rizika odnosno mogućnosti koje uopće ne analiziramo. Pogotovo kada govorimo o strateškom (re)pozicioniranju. Al meni je onak zanimljivo kad je downside smanjen ili ograničen da se tada jave bukači koji odjednom vide neke velike rizike, a nisu ih vidjeli prije 6 mjeseci kad je cijena bila 50% viša.

Na kraju će netko ipak biti najbliži svojom procjenom stvarnoj cijeni ako se firma proda. Taj će dobiti zlatnu medalju, a ostali će se zadovoljiti odličjima slabijeg sjaja. Meni osobno je najvažnije da se natjecanje održi. Da li ću biti na najvišem mjestu s kolajnom oko vrata, manje je važno.

Edited once, last by naim (July 27, 2020 at 11:28 AM).

• rambo_5
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,138
    • July 27, 2020 at 11:37 AM
    • #3,663

Svi mi imamo različite procjene vrijednosti i rizika, ovisno o razini informiranosti, razini znanja, ali i karakteru samog investitora pa o tome ovisi i naša preferirana cijena ulaza odnosno izlaza. Postoje stotine različitih preferencija, zato i postoji burza. Glupo je druge uvjeravati u vlastite preferencije, korisno je jedino ako imate kakvu informaciju koju želite podijeliti sa drugima, a koja je releventna za donošenje odluke. A neku novu kvalitetnu informaciju nisam ovdje vidjeo već mjesecima ako isključimo FI. Zato je valjda trgovanje i zamrlo...

Ja sam konkretno 100% u cashu trenutno najviše zbog korona krize koja nas čeka, ali budno pratim što se događa ovdje jer sam u Optimi otkad je bila 3 kn, pa ušao na 1.48 pa ulazio i izlazio 100 puta od tad... Optima je kraljica burze zadnjih dvije godine, bez sumlje.

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • July 28, 2020 at 12:27 PM
    • #3,664

ako se traži "prihvatljiv" kupac koji su kriteriji za to? po meni eventalna koncentracija (ug sa tim ne bi trebao imati problema) i valjda cijena. što samo po sebi hoće reći da bi uskoro mogli saznati neku prihvatljivu ili neprihvatljivu cijenu. znači ako ht-u nije prihvatljiva cijena tipa 10,15,20 nastupa investiciona banka koja traži neku drugu prihvatljivost. čak i ako gledamo način trgovanja kroz klasičnu zse pilu naopako uskoro bi se nešto moglo drastično promjeniti.

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,179
    • July 28, 2020 at 1:25 PM
    • #3,665

zakaj svi lomite koplja i kujete zavjere oko ht-a, kad je zaba ovdje glavni igrač sa duplo više postotaka od ht!

• Jubito
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    902
    • July 28, 2020 at 10:03 PM
    • #3,666
    Quote from verdi

ako se traži "prihvatljiv" kupac koji su kriteriji za to?

Ako je u igri UG kriterij je "odreši kesu".

Ako je u igti A1 kriterij je - obećaj da ćeš biti dobar drug.

A ako je u igri i treći kupac, nepoznati fond, za njega bi opet bilo "odreši kesu". :)

Quote from verdi

što samo po sebi hoće reći da bi uskoro mogli saznati neku prihvatljivu ili neprihvatljivu cijenu.

Ne vidim po kojoj logici i zašto bi mogli saznati bilo što ako postoji ozbiljan kupac i prodaja ide svojim tokom ?

Quote from verdi

znači ako ht-u nije prihvatljiva cijena tipa 10,15,20 nastupa investiciona banka koja traži neku drugu prihvatljivost. čak i ako gledamo način trgovanja kroz klasičnu zse pilu naopako uskoro bi se nešto moglo drastično promjeniti.

Da, ali u ovom slučaju koji ti opisuješ, stvari bi se naglo drastično promijenile - na gore ! ;(

Edited 4 times, last by Jubito: Merged a post created by Jubito into this post. (July 28, 2020 at 10:11 PM).

• laka_igra
    Student
    Reakcija primljeno
    122
    • July 28, 2020 at 11:26 PM
    • #3,667

Došao je zadnji tjedan, dionica na zse cjenovno spava, svi misle ide se u produžetke i da možda slijedi i gore odnosno potop cijene na burzi.

Ipak u zadnjem trenu vjerujem da ćemo znati za kupca.

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • July 28, 2020 at 11:50 PM
    • #3,668

meni je jedino prihvatljiv tko mi više plati. aliiii ako se samo sjetimo zadnje situacije s badel-om uvijek moraš biti oprezan, meni je to jedna od većih sramota gdje je jedna firma koja se bavi proizvodnjom wc sanitara preuzela renomirani badel u nekim gubitcima ispred još renomiranije slovačke firme. no recimo da je to bilo neko lokalno džeparenje koje u ovom slučaju ne bi trebalo proći. to je bila direktna odluka politike, a i ovdje će biti tako samo što mislim da su karte u drugim rukama.

meni je nepošteno da zaba i ht imaju puno više informacija nego mi mali suvlasnici. po kojem zakonu je to moguće da ht sa nekih cca 18% ima veća saznanja nego ja sa cca 0,001%?

• calypso
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    601
    • July 28, 2020 at 11:51 PM
    • #3,669
    Quote from laka_igra

Došao je zadnji tjedan, dionica na zse cjenovno spava, svi misle ide se u produžetke i da možda slijedi i gore odnosno potop cijene na burzi.

Ipak u zadnjem trenu vjerujem da ćemo znati za kupca.

Rekao bih da nitko nista ne zna pa ne zeli riskirati... Oni koji su vjerovali su kupili i sada cekaju, oni koji nisu vjerovali, cekaju da se desi nesto pa ce na valovima pokusati zaraditi...

Bollingeri vec neko vrijeme tvore vrlo uski tunel, tako da se ocekuje eksplozija cijene, ili na gore ili na dole... Tako je barem do sada uvijek bilo sa tunel Bollingerima na svim ostalim dionicama koje sam proucavao...

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Sto zelis kad previse imas?
    Sto mislis kad previse znas?
    (Boa - Za vezu je potrebno dvoje)

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • July 28, 2020 at 11:54 PM
    • #3,670

bollinger je jako dobar pokazatelj. samo kad bi još znao reći u kojem smjeru.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • July 29, 2020 at 11:38 AM
    • #3,671

Bollinger squeeze je kao i sve ostalo tricky posao...

Ovdje stvarno ne znamo gdje će, osim da će negdje, zatišje pred oluju. Maleni volumeni već tjednima

Odokativno, mislim da će prema 5,60... dalje je sve moguće

Files

OT - Optima Telekom d.d. - redovne dionice - 2020-07-29T112200.815.png 113.39 kB – 0 Downloads OT - Optima Telekom d.d. - redovne dionice - 2020-07-29T112616.313.png 61.03 kB – 0 Downloads
  • Jubito
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    902
    • July 29, 2020 at 4:50 PM
    • #3,672
    Quote from verdi

meni je nepošteno da zaba i ht imaju puno više informacija nego mi mali suvlasnici. po kojem zakonu je to moguće da ht sa nekih cca 18% ima veća saznanja nego ja sa cca 0,001%?

Verdi, stari druže, jel ti to ozbiljno ili se zezaš?

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • July 30, 2020 at 1:57 AM
    • #3,673
    Quote from Jubito
    Quote from verdi

ozbiljno. ja jesam navikao na razne prevare ali postavlja se pitanje nekog zakonskog okvira. njih bar 50 posjeduje insajd info, a nas niti bilo ko šta pita ili ne daj bože pravodobno informira. apsolutno sve moram raditi na sedmo čulo.

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • July 30, 2020 at 9:34 AM
    • #3,674
    Quote from verdi
    Quote from Jubito

ozbiljno. ja jesam navikao na razne prevare ali postavlja se pitanje nekog zakonskog okvira. njih bar 50 posjeduje insajd info, a nas niti bilo ko šta pita ili ne daj bože pravodobno informira. apsolutno sve moram raditi na sedmo čulo.

Pravo na informacije i obaviještenost je jedno od temeljnih i najvažnijih prava dioničara uz pravo na dividendu i sudjelovanje u donošenju odluka na skupštinama dioničkog društva .

Prelazak ili pad ispod određenog praga vlasništva u društvu povlači za sobom obvezu objave takve informacije stjecatelja na ZSE investicijskoj javnosti .

Prodaja dionica od strane HT i Zabe bitno mijenja vlasničku strukturu društva i uz to stvara obvezu javne ponude za otkup dionica od ostalih dioničara . Takoder ovdje se radi se o prisilnoj prodaji zbog nedozvoljene koncentracije uz kontrolu i monitoring procesa od strane regulatornih institucija .

Ako Opte , HT i Zaba nemaju obvezu obavještavati ostale dioničare o tijeku postupka prodaje vlasničkih udjela , možda će , na upit , AZTN ocijeniti da neke info investicijska javnost ipak ima pravo saznati .

Nisam ništa novog ili nepoznatog napisala , vidjet ćemo narednih dana kako će se situacija razvijati.

Možda se kolega brajo potrudi opet jedan mailić uputiti na adresu AZTN ?

• naim
    Guest
    • July 30, 2020 at 9:41 AM
    • #3,675

Pa odakle ti znaš da je bilo kakva promjena nastupila? I o čemu bi te netko onda trebao obavještavati? Imaš sumnje neke, načula ili sto?

U najmanju ruku bilo bi korektno da se sama obratis sa tim tezama AZTN pa da cujes ili vidiš sto će ti oni na tvoju zamolbu priopćiti.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • July 30, 2020 at 9:44 AM
    • #3,676
    Quote from Ledica

Pravo na informacije i obaviještenost je jedno od temeljnih i najvažnijih prava dioničara uz pravo na dividendu i sudjelovanje u donošenju odluka na skupštinama dioničkog društva .

Prelazak ili pad ispod određenog praga vlasništva u društvu povlači za sobom obvezu objave takve informacije stjecatelja na ZSE investicijskoj javnosti .

Prodaja dionica od strane HT i Zabe bitno mijenja vlasničku strukturu društva i uz to stvara obvezu javne ponude za otkup dionica od ostalih dioničara . Takoder ovdje se radi se o prisilnoj prodaji zbog nedozvoljene koncentracije uz kontrolu i monitoring procesa od strane regulatornih institucija .

Ako Opte , HT i Zaba nemaju obvezu obavještavati ostale dioničare o tijeku postupka prodaje vlasničkih udjela , možda će , na upit , AZTN ocijeniti da neke info investicijska javnost ipak ima pravo saznati .

Nisam ništa novog ili nepoznatog napisala , vidjet ćemo narednih dana kako će se situacija razvijati.

Možda se kolega brajo potrudi opet jedan mailić uputiti na adresu AZTN ?

Display More

proslijedite upit Admin-u.

on je glavni.

ja sam samo pomoćno osoblje :)

sastavite nekakav dopis, pa mu pošaljite u inbox.

šaljemo HANFA-i, šaljemo AZTN-u.

ako vidimo da se oko nečega vode polemike, a možemo nešto pokušati, onda i reagiramo.

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,158
    • July 30, 2020 at 9:53 AM
    • #3,677

moje je mišljenje da ste ovdje sami sebi napravili problem

s tim držanjem za fiksirani datum: 31.7.

koji nije bitan u stvari ni za što a držite ga se k'o pijan plota

biznis ne funkcionira tako da će se, zbog nekog utvrđenog datuma od AZTN ili bilo koje treće strane osim ovih koji su u pregovorima, sklapati posao ili ne

gleda se financijski interes obje strane, i ako dođe do malo kompromisa posao će se sklopiti

u situaciji kad je očito da tko je htio kupiti dionicu je to i napravio, cijena klizi jer se eto ništa ne događa oko ili u taj dan

a može biti baš suprotno da se iza kulisa odvija pravi rat

ja bih se isto dao kladiti da nikakve objave 31.7. biti neće, a ni u danima iza toga

ne prodaje se ni paprika ni kupus

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • July 30, 2020 at 9:58 AM
    • #3,678
    Quote from naim

Pa odakle ti znaš da je bilo kakva promjena nastupila? I o čemu bi te netko onda trebao obavještavati? Imaš sumnje neke, načula ili sto?

U najmanju ruku bilo bi korektno da se sama obratis sa tim tezama AZTN pa da cujes ili vidiš sto će ti oni na tvoju zamolbu priopćiti.

Da , štovani kolega Naim , nešto sam načula pa ću samo s vama podijeliti insajdersku informaciju . Navodno , šuška se da će se dogoditi promjene u vlasničkoj strukturi Optime . Eto odgovora .

• naim
    Guest
    • July 30, 2020 at 10:00 AM
    • #3,679

Ma nije samo to nego se stalno insistira na nekim pravima u privatnoj prodaji. Ako ti prodavatelj ne želi reci koji je trenutni status kupoprodajnih aktinosti, neće ti u tome pomoći tamo neka agencija koja uopće nije meritorna za tu prodaju osim sto je temeljem njezine odluke ta prodaja prvotno incirana.

Pravo na informiranost se ne odnosi na činjenicu da svaka informacija mora i može biti javno dostupna pogotovo ako može utjecati na sam tijek kupoprodaje i aktinosti kupaca i prodavatelja. To je subjektivno i preširoko tumačenje tog prava. IMHO

Mislim mogu oni napisati da aktivnosti idu primjerice predviđenim tokom al onda se postavlja pitanje koja je tu nova inoformacija? Odnosno sto je i koja je razina informiranja koju treba podastrijeti javnosti. Ja nisam apologet ni zastitinik prodavatelja, al ne mislim ni da treba stalno insistirati na nekakvim očitovanjima koja sama po sebi neće dati javnosti ni dioničarima neke specificne informacije koje oni na koncu i očekuju.

Edited once, last by naim (July 30, 2020 at 10:07 AM).

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • July 30, 2020 at 10:42 AM
    • #3,680
    Quote from naim

Ma nije samo to nego se stalno insistira na nekim pravima u privatnoj prodaji. Ako ti prodavatelj ne želi reci koji je trenutni status kupoprodajnih aktinosti, neće ti u tome pomoći tamo neka agencija koja uopće nije meritorna za tu prodaju osim sto je temeljem njezine odluke ta prodaja prvotno incirana.

Pravo na informiranost se ne odnosi na činjenicu da svaka informacija mora i može biti javno dostupna pogotovo ako može utjecati na sam tijek kupoprodaje i aktinosti kupaca i prodavatelja. To je subjektivno i preširoko tumačenje tog prava. IMHO

Mislim mogu oni napisati da aktivnosti idu primjerice predviđenim tokom al onda se postavlja pitanje koja je tu nova inoformacija? Odnosno sto je i koja je razina informiranja koju treba podastrijeti javnosti. Ja nisam apologet ni zastitinik prodavatelja, al ne mislim ni da treba stalno insistirati na nekakvim očitovanjima koja sama po sebi neće dati javnosti ni dioničarima neke specificne informacije koje oni na koncu i očekuju.

Možda nisam bila dovoljno precizna jer sunce piči u ekran mobitela i prži mozak , a more 26• C zove , evo ovako , nije poanta u tome da se nešto insinuira u privatnoj prodaji , kad AZTN u svojoj javno objavljenoj odluci nešto odredi , naredi , , naloži , obveže , zatraži ...... , a to može imati utjecaja i na prava ostalih dioničara onda informacija da li je to ispoštovano ili nije i kako je ne može ostati tajna .

Regulatorne agencije nisu ničija privatna prčija one štite javni , a ne privatne interese .

Mislim na rok 31.7. , angažiranje Inv.Banke ...

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 24, 2025 at 1:59 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      906k
      2k
    3. All

May 24, 2025 at 1:59 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 11:04 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. umalo

May 23, 2025 at 11:04 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      914k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 23, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. my moon

May 23, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 4:07 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Hafid

May 23, 2025 at 4:07 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

All May 24, 2025 at 1:59 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 23, 2025 at 11:04 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 23, 2025 at 1:36 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM

Popularne Teme

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

10,031 Replies, 5 years ago
  • OPTE prodaja - kladionica

4,941 Replies, 5 years ago
  • Novi moderator - st-brajo

8 Replies, 5 years ago

Tags

• OPTE

Online korisnici na ovoj temi

• 8 gostiju