DDJH (Đuro Đaković Holding d.d.)

 • https://otvoreno.hr/gospodarst…reba-privatizirati/254998


  Kakva će biti budućnost tvrtke Đuro Đaković i je li moguća privatizacija? Hoće li doći do privatizacije ostalih javnih poduzeća?

  Budućnost Đure Đakovića, kao i nekih drugih sličnih industrija ili kompanija, teška je i neizvjesna bez pravog strateškog partnera. Ono što je i više nego jasno, na način kako je kompanija funkcionirala do sada, dalje jednostavno više ne može. Tek ćemo vidjeti u kojem su obimu državi potrebne usluge Đure Đakovića u servisiranju postojeće, te u proizvodnji nove vojne opreme. No, svi ostali dijelovi kompanije i segmenti poslovanja moraju biti tržišno orijentirani i održivi. Matematika je vrlo jednostavna, treba znati uprihoditi više nego se troši. S kojim brojem ljudi, s kakvom tehnologijom i na kojim tržištima, to je stvar i pitanje menadžmenta.

  Ovdje se opet vraćam na početak, trebaju nam kvalitetni ljudi s iskustvom, znanjem i vještinama korporativnog upravljanja, koji će se moći nositi sa zahtjevima okruženja u kojem Đuro Đaković posluje. Trenutni minus kompanije na poslovnom računu iznosi više od 500 milijuna kuna kratkoročnih i dugoročnih obveza. Kako bismo kompaniji pomogli da stane na noge, kreirali smo financijski aranžman koji ide u dva koraka. Prvi od njih bila je financijska “injekcija” od 150 milijuna kuna, pomoću kojih je deblokiran račun. Kompanija je dobila likvidna sredstva za plaće i provedbu tri aktivna ugovora, nakon čega će se uprihoditi novih 128 milijuna kuna, što će biti iskorišteno za potrebe tekuće likvidnosti. Ovo mora biti godina ozdravljenja Đure Đakovića, no kalkulacije poslovanja pri tome moraju biti u plusu.

  Minusi na računu više se neće smjeti nadomještati iz Državnog proračuna. Financijski aranžman o kojem vam govorim napravili smo u dogovoru s Europskom komisijom, te ako isti ne uspije, odnosno ukoliko se tvrtka ne rehabilitira, ići će se u likvidaciju. Više od toga ne možemo učiniti, a pravila ponašanja moraju se znati i treba ih se pridržavati. U konkretnom slučaju to sada znači da je potrebno izraditi održivi program restrukturiranja, pronaći kvalitetnog strateškog partnera i početi poslovati pozitivno. U suprotnom slijedi likvidacija, a to vrijedi za svaku tvrtku koja se nađe ili se već našla u situaciji poput Đure Đakovića.

 • I slavonskobrodski “Đuro Đaković” osigurao je novi ugovor od 11,6 mil. kn koliko MORH izdvaja za završetak generalne revizije zadnja 4 tenka M-84. Ministr Krstičević najavio je kako će MORH naručiti i modernizaciju tih tenkova, također u “Đuri”. Najavljen je i veliki posao s Amerikancima (BAE Systems) oko osvježivanja i modernizacije oklopnih vozila Bradley, kojih 82, kao donacija stižu iz SAD-a. Taj posao, planirano je, dobit će “Đuro”, koji ove godine dovršava i opremanje 8 Patrija sa izraelskim sustavom “Duos”, gdje su u kupoli top od 30 mm i protuoklopne rakete “Spike”.  Pročitajte više na: https://m.vecernji.hr/vijesti/…ijedne-453-mil-kn-1379873 - m.vecernji.hr

 • Baš sam se slatko nasmijao kad sam vidio da su u službenom izvještaju napisali da, citiram: "... proizvodi imaju PROĐU na tržištu..."


  Izvještaj očekivano katastrofalan, ali prvi puta se spominje promjena uloge ĐĐ Grupe u cijeloj kompaniji što je s obzirom na veličinu i složenost kompanije nužno. Nekadašnji SOUR ili kasnije Holding su imali smisla dok je ĐĐ imao 5, 10 ili 15 tisuća zaposlenih, danas je to apsolutno nepotrebno, a jako skupo.

 • Na tračnicama unutar kruga DD jutros je bilo ponovo jako mnogo vagona spremnih za isporuku. Za očekivati je uspostavu kakvog-takvog normalnog poslovanja slijedeći mjesec.


  Od nedavno se govori o zaključenju sporazuma o izbjegavamju duplog oporezivanja izmedju US i HR te da će isti biti ratificiran potkraj ove godine što se poklapa sa najavljenom isporukom Bradllies, plus Projek Slavonija ma šta on u detaljima značio. Oporavak će biti dug ali sigurno ne tako dug kao ova otimačina i lopovluk zadnjih godina!


  DD treba strateške kupce a ne partnera jer poslije svih ovih godina nadam se da će novi članovi uprave to konačno shvatiti i prestati ponavljati istrošenu floskulu!


  Slikano jutros: