Playing the Gap..
Iako je prosjek današnjeg trgovanja bio iznad (samo psihološki bitnih, inače nebitnih) 30kn, čini se, za sada, da se radi samo o Exhaustion gap-u (signalu završetka trenda), i to zbog nešto smanjenih protrgovanih količina pri ulasku u gap zadnjih par dana (razine od 28,50 do danas max postignutih 30,40). Za Breakaway gap (pravi signal za novi trend), količine bi trebale biti puno veće, kao što sam već naglasio. Dakle treba tu sada malo pričekati i promatrati, sve u pripravnosti ako se količine ipak povećaju pri vrhu gap-a (>30,70).
To Fill or Not to Fill:
Ovaj gap o kojem svi pričamo nije exaustion gap, to je bio breakaway gap u downtrendu - jaki indikator da će se pad nastaviti. Sada pričamo kako cijena pokušava zatvoriti taj gap, jer se navodno gapovi moraju ispuniti. Ja to tako ne vidim, ali ajde, neka bude, možda se i dogodi (dogodit će se sigurno kad-tad, ali ne zbog TA, već jednostavno zato što će korona proći i gospodarstvo će se nastaviti razvijati nekim svojim tempom pa će i cijena dionice rasti i zatvoriti taj gap). U svakom slučaju, to je sada jedna prirodna zona otpora.
Gapovi su stvar psihologije tržišta. Da nam je burza likvidnija i da imamo mogućnost shorta, pridavao bih tim gapovima veću važnost. Iako, vidjeli smo nedavno da institucionalci kod nas ipak imaju mogućnost shorta pa možda ovo i ima nekakvu težinu, a čega bi mi mali investitori trebali biti svjesni i ne ulijetati bezglavo u njihove mreže. Kako si i sam rekao, mali su volumeni, kilav je taj rast, možda stvarno veliki investitori (tko god oni bili) dižu cijenu da navuku male i onda udare po shortu. Ne znam, ali promatrat ću ovo sa strane.