1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

Tehnička analiza - komentari LIVE

• Avx
  • February 13, 2020 at 2:36 PM
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 138
  • mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 1, 2020 at 7:29 PM

DLKV

Cijena je u range-u 3,20-3,90 kn. Trenutno graf pokazuje nejasne signale - jučer smo imali inverse hammer svijeću koja ukazuje na potencijalan rast, Stochastic također ukazuje na barem kratkoročni preokret, MFI se odbio prema gore (kupci preuzimaju kontrolu), dok sa druge strane imamo MACD koji ukazuje da bi mogli imati nastavak pada.

Mislim da će se DLKV i dalje trgovati u ovom uskom range-u, sa blagim trendom prema dolje. Dionica je slabo likvidna i trenutno ne izgleda baš interesantna kupcima, a prodavači se ne žure prodati. Nema tu kruha za trejdere.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 1, 2020 at 7:46 PM

IGH

Još jedan bearish graf.

Cijena nije izdržala iznad 50EMA i bojim se da dalje idemo prema dolje. RSI, Stochastic i MFI su u downtrendu, MACD dao sell signal, prometi nikakvi, Ichimoku visi nad glavom.

Potencijal pada je cca 18%. Trenutno ne vidim ništa što bi moglo promijeniti trend.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Jel ima tko kakav bullish graf? Ja šta god gledam, sve ukazuje na pad.

Edited once, last by mitkko: Merged a post created by mitkko into this post. (May 1, 2020 at 7:46 PM).

• naim
    Guest
    • May 1, 2020 at 7:53 PM

A da krenes s Crobexom?

Kao da u RH kotira 2000 papira u 100 sektora.

Na domaćem tržišu nisu ispunjeni bitni uvjeti za efikasno funkcioniranje TA. Zadovoljavajući volumen kao ishodište TA. I zato sto mislim da si pristran prema pozicijama u kojima jesi i jer saras sličice koje nemaju uporiste u vjerodostojnosti. To je moje misljenje, a mogu ga i dokazivati. Nije problem.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 1, 2020 at 7:56 PM
    Quote from naim

Zato jer nisu ispunjeni bitni uvjeti za njezino funkcioniranje. Zadovoljavajući volumen kao ishodište TA. I zato sto si pristran prema pozicijama u kojima jesi i jer saras sličice koje nemaju uporiste u vjerodostojnosti. To je moje misljenje.

Ove sličice koje šaram, sve kao što vidiš detaljno obrazložim. Prihvaćam da se s njima ne slažeš, možda ja ipak nešto pogrešno isčitavam. Zato, kako bi i ti bio vjerodostojan, daj mi svoj graf i argumente protiv, pa da onda razgovaramo.

Quote from naim

A da krenes s Crobexom?

Kao da u RH kotira 2000 papira u 100 sektora.

Na domaćem tržišu nisu ispunjeni bitni uvjeti za efikasno funkcioniranje TA. Zadovoljavajući volumen kao ishodište TA. I zato sto mislim da si pristran prema pozicijama u kojima jesi i jer saras sličice koje nemaju uporiste u vjerodostojnosti. To je moje misljenje, a mogu ga i dokazivati. Nije problem.

Ajde ti prvi daj svoj graf Crobexa. Ja svoj imam, nisam ga još postao. Stavit ću ga ovdje čim ti prvo staviš svoj.

Edited once, last by mitkko: Merged a post created by mitkko into this post. (May 1, 2020 at 7:58 PM).

• naim
    Guest
    • May 1, 2020 at 8:01 PM

Daj ti nama stavi ATPL!

Crobex je u sideways. Moguće se konsolidira. Ja ne očekujem skoru potvrdu prethodnog dna. To je za sada dovoljno.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 1, 2020 at 8:05 PM
    Quote from naim

Crobex je u sideways. Moguće se konsolidira. Ja ne očekujem skoru potvrdu prethodnog dna. To je za sada dovoljno.

Bilo bi lijepo kada bi to elaborirao i nacrtao par linija, dalo bi na vjerodostojnosti :)

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 1, 2020 at 10:27 PM

ATPL

Ovaj graf je vrlo zanimljiv, kompliciran i trenutno nepredvidiv. Trenutno smo u "no trade zone". Moj plan je pratiti svakodnevno i "act accordingly", a za to imam dva scenarija.

Cijena je od zadnjeg dna radila higher high (HH) i higher low (HL), a sada prije dva dana smo imali prvi lower high (LH). Sada je trenutno na prijelomnoj točki , leži na liniji trenda i može ići u dva smjera - ili probija trendline prema dolje ili se odbija, radi higher low (HL) i ide dalje prema gore. Uvijek je naravno moguć i fake breakout.

RSI je već probio rastuću liniju trenda i dolazi do potencijalne linije podrške. U slučaju da cijena u sljedećim danima napravi HL, ova linija na RSI bi trebala biti linija podrške.

Stochastic je u downtrendu, MFI i MACD histogram također. To načelno nije dobar znak, ali isto tako ne mora biti ako je cijena u konsolidaciji. Zato je ovo sada no trade zona. Volumen cijelo vrijeme opada, Bollinger se sužava, cijena je ispod svih EMA i Ichimoku cloud-a, cijena je u svojevrsnom trokutu, a takvi trokuti mogu mogu imati breakout u oba smjera.

Dakle, da zaključim, imamo dva scenarija, sve kako je ucrtano na grafu. Prvi scenarij govori -43% (cca 100 kn), drugi +54% (270 kn). Moguće je naravno i nešto između, ali to za sada na žalost ne mogu predvidjeti. Stvari će biti jasnije nakon breakouta, bilo prema gore ili prema dolje.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 2, 2020 at 2:19 PM

Zanimljiv graf na INGR.

Prvi je weekly graf. Zanimljivo je vidjeti da je prošli tjedan bio prvi tjedan u zadnje tri godine da je cijena zatvorila iznad ovog padajućeg kanala, i to vrlo uvjerljivo i na velikom volumenu. I to vrlo brzo nakon ovo velikog zadnjeg pada, što je jako bullish.

MACD je prošli tjedan dao buy signal, a RSI i Stochastic imaju još prostora za rast. Cijena je iznad svih EMA.

Kada pogledamo daily graf možemo po svijećama od zadnja tri dana možemo zaključiti da je ovo lokalni top ovog vala, tako da u sljedećim danima očekujem korekciju. Cijena je došla do targeta cup&handle patterna, volumen opada, cijena je na gornjoj granici Bollingera, RSI i Stochastic su u overbought. Opet, MACD je i dalje u jakom uptrendu, a RSI i Stoch imaju još prostora za još jedan "spike" prema gore, tako da je moguće da prije korekcije cijena ode još malo gore negdje do 5,0 kn, što je povijesna dobra razina otpora, a ujedno i neka psihološka granica. Cijena je iznad svih EMA.

Korekcija bi bila očekivana negdje do 0,382 Fib, gdje je dobra linija otpora (povijesna razina otpora i ujedn vrh ovog padajućeg kanala), a opet i psihološki okrugla brojka od 4,0 kn.

Za dalje ćemo vidjeti.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 2, 2020 at 5:01 PM

TPNG

Ovako bi moglo izgledati sljedećih mjesec dana.

Cijena je na gornjem rubu Bollingera, trenutno u konsolidaciji. EMA u bullish formaciji, RSI, MACD i Stoch u uptrendu. MFI pokazuje akumulaciju koja je počela još početkom veljače.

Cijena bi se mogla konsolidirati u bull flag formaciji možda sljedećih 15-ak dana, nakon koje je očekivan nastavak uptrenda. Bull flag bi mogla ići do negdje između 0,5 i 0,38 Fib, gdje je i prijašnja zona potpore, a gdje će vjerojatno biti i 26EMA. 26EMA se u zadnjih nekoliko mjeseci ovdje pokazaa kao dobra razina potpore.

Na weekly grafu je MACD dao buy signal, weekly svijeća je zatvorila u crvenom i debelo iznad Bollingera, to bi također značilo da slijedi konsolidacija. Na weekly grafu svi indikatori imaju još dosta rostora za rast.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 2, 2020 at 5:21 PM

Važno je razumjeti da je tehnička analiza stvar vjerojatnosti. Ništa se tu ne MORA dogoditi i ništa nije SIGURNO. Uvijek je moguć nekakav nenadani obrat, neka vijest izađe koja pogura dionicu u suprotnom smjeru od očekivane, i slično. Zato sve ovo treba uzeti sa dozom opreza.

Ovi grafovi nisu preporuke za kupnju ili prodaju, to je samo moje razmišljanje koje ovdje dijelim sa kolegama tehničarima kako bismo mogli izmjenjivati mišljenja i stavove. Ne želim nikoga imati na savjesti. Znam kako sam ja u svojim počecima bezglavo reagirao kada sam vidio graf nekog iskusnijeg kolege na netu, i tako sam zbog svoje naivnosti pogubio puno novaca.

Dobar tehničar ima prosjek uspješnosti oko 50%, nitko nije uvijek u pravu. Tko to tvrdi, taj laže. Strašno je važno imati dobar risk menadžment kako u tim losing trejdovima ne biste izgubili veći dio svog portfelja. Uvijek u svaki trejd stavljaš samo manji dio svog portfelja, gledaš da ti je risk/reward prihvatljiv, tako da i ako promašiš 50% trejdova nećeš izgubiti puno, a ovih drugih 50% će ti kompenzirati sve gubitke i još ćeš uz to ostvariti dobar profit.

Često neki trejd počne dobro ali se u međuvremenu okolnosti iz nekog razloga promijene, i tada dobar trejder mora to znati prepoznati i moći brzo promijeniti svoju poziciju. Zato je kod svakog trejda važno imati scenarij A i B. Držiš se scenarija A, ali u svakom trenutku si, ukoliko se okolnosti promijene, spreman brebaciti se na scenarij B. Tako sačuvaš puno novaca i živaca.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,310
    • May 2, 2020 at 6:26 PM

Ovdje valja biti oprezan , pri kupnji na vrhu relija

Samo bacila površan pogled. A/D je u jasnoj divergenciji, papiri se iskrcavaju. IMHO

Nemam Tankersku, i neka se nitko ne ljuti. Naprosto tako ozgleda. Whoops

Files

TANKERSKA NEXT GENERATION d.d. - redovne dionice (4).png 66.71 kB – 0 Downloads
  • Ardwark
    Student
    Reakcija primljeno
    69
    • May 3, 2020 at 9:30 AM

Kolega mittko moze VIRO?

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 3, 2020 at 11:20 AM

Ne vidim nažalost ništa dobro ni za VIRO.

Cijena je već ispala iz padajućeg trokuta i ispod svih je EMA. RSI je u downtrendu, MACD već dao sell signal, Stoch je ušao u overbought ali mislim da će ići još dublj i tu se neko vrijeme zadržati.

Target padajućeg trokuta je na 48 kn, što je 17% niže od zadnje cijene.

Zanimljivo je da se istovremeno formira i puno širi padajući trokut kojem je target puno, puno niže, ali to bi sada bilo neozbiljno od mene chartirati, idemo korak po korak.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,310
    • May 3, 2020 at 12:01 PM

Grah i graf

Konstrukcija grafa unekoliko je i vrsta " umjetnosti" , svi učimo iz istog, svi crtamo na svoj način.

Za nevolju je na zse što ne možeš radi male likvidnosti često dobiti niti candle u kratkom odsječku, samo crticu

Pravi, radni grafovi nikad ne ugledaju svjetlo dana.

Da li ulazim, što očekujem, zašto očekujem, gdje mi je stop nalog...., da li ostajem, da li izlazim....Pattern, target, divergencije, volumen

Should I stay or Should I Go ..🙃

Tricky je to sa grafovima, pogotovo kada je novac na stolu.

Pravi, radni grafovi nikada ne ugledaju svjetlo dana.

Možda bi ih mogli postati naknadno.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 3, 2020 at 4:23 PM

Update grafa za SPY.

Čini se da imam problem sa preuranjenim reakcijama :)

SPY izgleda da tek sada napokon ima breakdown iz ovog rising wedge-a, uranio sam tjedan dana. Tj. imali smo breakdown, ali se očekivani retest pretvorio u lagani produljeni grind prema gore.

Imamo gap prema dolje na povećanom selling volumenu, cijena je došla do 100 i 200 EMA, tu je i 0,618 Fib te zona otpora koja ide unazad iz 2018. i 2019. godine. Mogli bi malo kilaviti par dana jer cijena leži na 50EMA, a malo ispod je Ichimoku cloud, ali vjerujem da ćemo brzo doći do targeta rising wedge-a, a gdje je ujedno i razina prijašnjeg swing low, što je negdje oko 240-244 (to je otprilike 2400-2440 na SPX).

MACD bi uskoro trebao dati sell signal, a već imamo rejection na MFI.

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,179
    • May 3, 2020 at 5:34 PM

mittko

svaka pohvala i vama i ostaloj ekipi na trudu. mogli ste jednostavno napisati sell in may and go away pošto za niti jedan papir nema up trenda. i vratiti se negdje pred kraj godine. do onda će mnoge stvari biti puno jasnije. šteta vam truda i vremena.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 3, 2020 at 6:24 PM
    Quote from tollway

mittko

svaka pohvala i vama i ostaloj ekipi na trudu. mogli ste jednostavno napisati sell in may and go away pošto za niti jedan papir nema up trenda. i vratiti se negdje pred kraj godine. do onda će mnoge stvari biti puno jasnije. šteta vam truda i vremena.

Grafove radim za sebe (tu i tamo na nečiji upit), pa kada ih već imam, šteta ne staviti ovdje.

Ali da, izgleda da je sell im May.

• Neo
    Guest
    • May 4, 2020 at 12:07 AM

Zasad je predviđanje pada BDP-a od 9,8%, ali nakon turističke sezone moći ćemo pričati o 16-18%.

Mislim da je Crobex odradio prvi padajući val do 1320 i da je potom uslijedila korekcija do cca 1640.

Sad slijedi opet padanje. Očekujem da ovaj val se završi na cca 1070-1110 i da time završi ovaj ciklus.

Ovo je sve u slučaju da se Covid 19 ne vrati, jer ako se vrati onda lako možemo gledati propad i do 600.

Za početak pad i proboj trenutnog trokuta na 1530-1535. Kad to pukne imat ćemo nagli pad do 1420-1425 koje će za početak izdržati. Naravno ovo je samo moje mišljenje i nije nikakav nagovor na ništa.

Dapače volio bi da se varam i da nemamo dublje dno.

Files

crobex_pr.png 21.54 kB – 0 Downloads
  • Neo
    Guest
    • May 4, 2020 at 12:39 AM

Moja prognoza dna je na cca 1040-1060. I dalje mislim da je ovo još optimistična verzija, jer ako bude 2.val Covida 19 i gospodarstvo stane na nekoliko mjeseci onda je nažalost moguć i onaj najcrnji scenarij Crobex-a na 500. Evo trenutni kanal Crobex-a. Probijena sredina kanala, pokušaj povrata propao i ide se na donju liniju kanala. Američki futuresi 3.dan zaredom minus i predotvaranje minus -1,3%. Nafta otvorila na skoro -5%.

Nisu naravno ucrtani međuvalovi...jer bit će plesanja indeksa.

Files

CROBEX_KANAL.png 25.73 kB – 0 Downloads
  • Neo
    Guest
    • May 4, 2020 at 4:32 PM

Jucer sam imao jos jedan graf za Crobex. Poslao nekoliko kolega. Ali sam cekao da ga danas postam. Danas je bio ociti proboj iz trokuta prema dolje. Sutra manja sansa za retest i onda krecemo ostrije dolje. Cuvajte novčeke!

Files

Screenshot_20200504-161807_Chrome_autoscaled.jpg 27.7 kB – 0 Downloads
    • 1
    • 6
    • 7
    • 8
    • 138

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. MDKA (Medika d.d.) 815

• harpun
      • February 14, 2020 at 2:16 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 8, 2025 at 5:48 PM
    2. Odgovora
      815
      Pregleda
      300k
      815
    3. Skribi

May 8, 2025 at 5:48 PM
    1. ARNT (Arena Hospitality Group d.d.) 454

• harpun
      • February 14, 2020 at 9:30 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 8, 2025 at 4:33 PM
    2. Odgovora
      454
      Pregleda
      182k
      454
    3. Vule

May 8, 2025 at 4:33 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 8, 2025 at 3:53 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      821k
      1.9k
    3. All

May 8, 2025 at 3:53 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 8, 2025 at 3:16 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.8M
      10k
    3. accountant

May 8, 2025 at 3:16 PM
    1. BCIN (BC Institut d.d.) 124

• Like 1
      • kukurijek
      • April 24, 2020 at 9:58 AM
      • Dionice
      • kukurijek
      • May 8, 2025 at 2:39 PM
    2. Odgovora
      124
      Pregleda
      43k
      124
    3. KitoLovac

May 8, 2025 at 2:39 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• MDKA (Medika d.d.)

Skribi May 8, 2025 at 5:48 PM
  • ARNT (Arena Hospitality Group d.d.)

Vule May 8, 2025 at 4:33 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

All May 8, 2025 at 3:53 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 8, 2025 at 3:16 PM
  • BCIN (BC Institut d.d.)

KitoLovac May 8, 2025 at 2:39 PM
  • Što smo danas tržili

dionicar May 8, 2025 at 12:33 PM
  • JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.)

goranbj May 8, 2025 at 10:41 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

All May 7, 2025 at 8:13 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

goranlagea May 7, 2025 at 10:52 AM
  • SNBA (Slatinska Banka d.d.)