1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

Tehnička analiza - komentari LIVE

• Avx
  • February 13, 2020 at 2:36 PM
  • tento
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,058
    • May 18, 2021 at 4:00 PM
    • #1,781
    Quote from zlocesti

Kad pogledaš na monitor, i na graf, vidiš isto

Opte hvata zalet, tri, dva , jedan.. pa sada svi imate priliku ući, i svi ćete imati priliku izaći, pa pamet u glavu i najbrži prst.

i bez kuknjave poslije :S

Cijena je pala, indikatori to nisu popratili.. i što reći :/ .

:S

Poslušao zloćku

• fond300
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    240
    • May 18, 2021 at 4:22 PM
    • #1,782

Mitko kad budes imao vremena moze adrs2?

Hvala

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 18, 2021 at 5:28 PM
    • #1,783
    Quote from mitkko

Quote from mitkko

ADRS2 i dalje izgleda kao da ćemo vidjeti breakout svakog trena. Tako izgleda već neko vrijeme, pratim ju, ali nikako da se pokrene. Izgleda da je cijena našla podršku na 404 kn i da neće više padati. RSI je danas probio otpor, prešao je i 50. Izgleda da MACD okreće trend u plus. Cijena je iznad svih EMA. Bollineger se jako suzio. Očekujem ubrzo veću volatilnost na dionici, a vjerujem da će smjer biti prema gore.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

ADRS2 apdejt

Vidjeli smo uvjerljiv breakout, a sada gledamo tu očekivanu konsolidaciju oko 419, trenutno gledamo inside bar koji očekujem da će okinuti prema gore. Sljedeći target je 439 kn.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

ADRS2 apdejt

Evo za kolegu fond300 . Graf i dalje dobro izgleda. Cijena je danas probila ovaj konsolidacijski kanal. Sada iznad ove razine nema neki značajni otpor, tako da bismo mogli vrlo brzo doći do targeta. Targetiramo 439 kn.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 18, 2021 at 9:47 PM
    • #1,784
    Quote from mitkko
    Quote from mitkko

ADRS2 apdejt

Vidjeli smo uvjerljiv breakout, a sada gledamo tu očekivanu konsolidaciju oko 419, trenutno gledamo inside bar koji očekujem da će okinuti prema gore. Sljedeći target je 439 kn.

ADRS2 apdejt

Evo za kolegu fond300 . Graf i dalje dobro izgleda. Cijena je danas probila ovaj konsolidacijski kanal. Sada iznad ove razine nema neki značajni otpor, tako da bismo mogli vrlo brzo doći do targeta. Targetiramo 439 kn.

Display More

ADRS2 apdejt

Poslao sam upravo kolegi i ovu širu sliku, pa možda da podijelim i sa vama.

Weekly graf. Imalo bi smisla da vidimo nekakav cup&handle. Bilo bi za očekivati da će cijena zastati na prethodnom vrhu na 439, tu se malo konsolidirati i nastaviti prema gore - prvo cca 450, onda 475. Cijena je opet iznad 200EMA, indikatori su okrenuli prema gore.

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,015
    • May 18, 2021 at 11:31 PM
    • #1,785

naj se mitkko ljutiti ali kako je sa atpl koja treba ići dolje dok sve vezano uz nju ide gore dok opet vani tržišta "zovu" na korekciju a i ameri su pred kraj imali blagi napad panike i brodari usporili s rastom a sve koje ste u zadnjih par dana naveli imaju target rasta......mislim ono, laički, nisam tehničar, kako će sve gore kad brajo najavljuje crobex 250 bodova dole?......

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 18, 2021 at 11:47 PM
    • #1,786
    Quote from hugh

naj se mitkko ljutiti ali kako je sa atpl koja treba ići dolje dok sve vezano uz nju ide gore dok opet vani tržišta "zovu" na korekciju a i ameri su pred kraj imali blagi napad panike i brodari usporili s rastom a sve koje ste u zadnjih par dana naveli imaju target rasta......mislim ono, laički, nisam tehničar, kako će sve gore kad brajo najavljuje crobex 250 bodova dole?......

Promijenit ću mišljenje ako ATPL probije 365 kn. Za sada je to samo potencijalni bear flag. Slična stvar je i sa BDRY - bez obzira na današnji rast.

Ne znam šta je Brajo najavio, nisam gledao crobex.

ATPL

BDRY

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,015
    • May 19, 2021 at 12:09 AM
    • #1,787
    Quote from mitkko
    Quote from hugh

Promijenit ću mišljenje ako ATPL probije 365 kn. Za sada je to samo potencijalni bear flag. Slična stvar je i sa BDRY - bez obzira na današnji rast.

ATPL

BDRY

Display More

ok, hvala, ja ću se sutra suzdržati da atpl ne probije 365 i neču raspaliti do 360 sa svim raspoliživim sredstvima kako sam planirao a mislim da bi bez problema mogao nagurati do tamo ako ne i dalje ovisno o dinamici "napada" pa da potencijalno ne "izigram" taj graf....ako i bez mene probije tih 365 ima da napraviš tulum sa tamburašima ako budem morao ulazit do 380.... :D ;( .......u tom slučaju nisi mi ništa dužan za razliku u propuštenoj zaradi.....🤣😃

PS

što se mora "odigrati" da taj potencijalni bear flag uspije?

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,015
    • May 19, 2021 at 12:19 AM
    • #1,788
    Quote from mitkko
    Quote from hugh

ATPL

BDRY

Display More

ajd onda budi tak dobar pa baci oko i na crobex?.........vjerovatno to ne ide baš pravocrtno do 1700 ali, onako tvoje viđenje?..

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,015
    • May 19, 2021 at 12:25 AM
    • #1,789

vidim prema onom zadnjem grafu od braje sa otporima koja sam na "zahtjev" tražio da budu iznad 320 kn dobro predvidio ovih 380 kn pa nek "baci" neki novi "grah" za atpl ako ovo pročita i ima volje.......

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • May 19, 2021 at 7:46 AM
    • #1,790
    Quote from hugh

vidim prema onom zadnjem grafu od braje sa otporima koja sam na "zahtjev" tražio da budu iznad 320 kn dobro predvidio ovih 380 kn pa nek "baci" neki novi "grah" za atpl ako ovo pročita i ima volje.......

ja sam stavio onaj graf za ATPL di su zone tehničkog otpora.

očekivao sam da će "navala" stati na 330, ali ste je, svi skupa, nagurali na 380 i tu se sad trejd "umorio".

ja i dalje stojim pri tome da ide "pull back", znači trenutno prema zoni 330.

Quote from st-brajo

ATPL

popunili se neki prijašnji gapovi.

u ovom sada ludilu bilo bi dobro popuniti i ovaj na 330, pa da se cijena u ovoj zoni malo konsolidira.

ako ova zona ne izdrži, a vjeruje se u dugoročni uptrend, onda je "pod muss" obraniti 280, a di je mitkko uočio da je ključna zona zbog volumena, pa čak i ako cijela burza ide u korekciju.

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • May 19, 2021 at 8:08 AM
    • #1,791
    Quote from st-brajo

gledah malo ovog našeg Čkobi-a, pratih malo što napisaše/nacrtaše kolege godo i migra i pokušah vidjeti ima li tu šta i ugledah ovo :/

CBX - measured move

kolege tehničari, bacite oko i komentar :)

evo ponovno sličica.

po meni, isti pattern na ovom "malom" padajućem kanalu, iz kojeg smo "uletjeli" u ovaj "veliki" u kojem smo sada.

2 puta ascending broadening wedge, oba puta pullback, 3. put ascending wedge, manji pullback, pa rast na veće razine.

baš sam išao crtati prati li CROBEX ikakav pattern pri kretanju i uočio sam ovo što sam opisao.

Quote from hugh

ajd onda budi tak dobar pa baci oko i na crobex?.........vjerovatno to ne ide baš pravocrtno do 1700 ali, onako tvoje viđenje?..

naravno da korekcija ne mora biti "pravocrtna", ali nije trebala biti ni ova "srednja" (pa je zbog potresa i virusa bila), al opet, po meni, pattern je tu, i tehnički odrađuje sve po pe-es-u 🤷

bubimir  godo  mitkko  zlocesti

komentari su i više nego dobrodošli :)

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • May 19, 2021 at 8:21 AM
    • #1,792

mitkko,

Ako budes imao vremena, molim graf za Vlen.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • May 19, 2021 at 4:17 PM
    • #1,793

Dojadili ste mi :S

Ako je pad bio tehničke naravi, odrađen je

Ako je suštinske naravi, ode mast u propast

Pa pamet u glavu. Sretno svima koliko nas ima !

• Sheriff
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,290
    • May 19, 2021 at 4:20 PM
    • #1,794

Lijepog li leptirića, jos da poleti ^^

• MickeyM
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,076
    • May 19, 2021 at 4:53 PM
    • #1,795
    Quote from zlocesti

Jel ovaj graf govori da prodamo dok se jos oko 5,6kn drzi :/

• Giovo
    Student
    Reakcija primljeno
    72
    • May 19, 2021 at 7:39 PM
    • #1,796
    Quote from MickeyM
    Quote from zlocesti

Upravo suprotno, ovo je bullish butterfly pattern što znači da bi cijena trebala skočiti iznad točke A. Sad, koja je to cijena, ne znam, Zločesta je crtala graf, ali nije napisala cijenu kod točke A već samo kod točke D

https://theforexgeek.com/butterfly-pattern/

• MickeyM
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,076
    • May 19, 2021 at 8:34 PM
    • #1,797
    Quote from Giovo
    Quote from MickeyM

Upravo suprotno, ovo je bullish butterfly pattern što znači da bi cijena trebala skočiti iznad točke A. Sad, koja je to cijena, ne znam, Zločesta je crtala graf, ali nije napisala cijenu kod točke A već samo kod točke D

E to sam samo za svekoliku javnost htio čuti... ne treba za glavobolju "aspirin" biti će nešto :D :D

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • May 19, 2021 at 9:31 PM
    • #1,798
    Quote from MickeyM
    Quote from Giovo

E to sam samo za svekoliku javnost htio čuti... ne treba za glavobolju "aspirin" biti će nešto :D :D

vi očito ne razumijete ove zloćkine leptiriće, ali da pojednostavimo, ako je lijevo krilo leptira veće, kada zamahne, kuda će se kretati leptir, u desno prema gore, inače ja uvijek krenem s kupnjom kada ona krene s leptirima, a fala HTeju ima s opet s čim postati lepidopterofilist

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • May 20, 2021 at 10:10 AM
    • #1,799
    Quote from mitkko
    Quote from hugh

ATPL

BDRY

Display More

Čini se da potencijalni bear flag visi ko luster...🤔

Nešto mi govori da ćemo danas UP! :thumbup:

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 20, 2021 at 8:28 PM
    • #1,800

Moram priznati da mi je malo glupo objavljivati više ikakve grafove jer se i ova tema pretvorila u buku i navijanje. Kada objavim graf koji se netkome sviđa dobijem tapšanje po ramenu, a kada stavim nešto što je suprotno očekivanju navijača, onda dobijem ismijavanje, pitanja tipa "a zašto bi to padalo kada su vozarine visoko", ili "nema šanse, to ide up, up, up", ili "mitkko druka da jeftino kupi"... Bezveze. Niti jedan komentar ili kritika nisu vezane za TA. Ja svaki svoj graf pokušavam što bolje potkrijepiti obrazloženjima zašto mislim da će nešto vamo-tamo, crtam i projekciju cijene, a zauzvrat dobijem komentare "ma to mitkko druka". Jel nije to bezveze?

Ideja ove teme je da se izmjenjuju i kritički/argumentirano komentiraju grafovi, barem ja to tako vidim. To nisu savjeti za investiranje - dakle, ponavljam, moji grafovi nisu "savjeti", niti je ovo "investiranje", ovo je trejdanje. Ponovio sam to puno puta, ali vidim da mnogi to još uvijek ne razumiju. Ako neka dionica ima pozitivan fundamentalni outlook, ne znači da će pravocrtno rasti - tehničari će kupovati i prodavati, pokušavati hvatati valove, bit će usput konsolidacija, propada, korekcija, ali sve u širem uptrendu. Tehničari te valove pokušavaju unovčiti, i umjesto da na jednom većem valu zarade 100, oni će pokušati zaraditi možda i 200 surfajući na manjim valovima u sklopu tog jednog velikog vala. Kužite? To je ideja trejdanja. Također, grafovi nisu kristalna kugla, to je projekcija temeljem nekakvih vjerojatnosti, kolega Flight je to gore dobro objasnio - cilj je imati više "pogodaka" od "promašaja" jer tako bez obzira na promašaje, uz dobar risk management možeš imati jako dobar profit.

Primjer je aktualna ATPL. Bio sam bullish od zone 140-150 kn, i to tada nije valjalo jer je većina zazivala daljnji pad i prozivala me da drukam da nekome skupo utopim svoje dionice. Onda sam rekao da sam prodao do 215, ranije sam si zadao taj target i rasporedio naloge temeljem TA setup-a (tada se to činilo razumno) i ok. Ispostavilo se da je to bilo prerano i da se momentum tek počeo skupljati. Nakon tog breakouta sam očekivao retest breakouta na kojem sam planirao ponovo kupiti (retest se dogodi u valjda 80% slučajeva, tehnički je razumno ga očekivati, ali ga u ovom slučaju nismo vidjeli jer je momentum bio prejak, uključio se FOMO jer je dionica dugo bila u uskom range-u, što se također događa i nije neuobičajeno), pa sam tada zbog toga počeo bivati nazivan drukerom. Ali ajde, i to je ok. Sada neki dan objavim graf u kojem procijiram korekciju, sve opet tehnički obrazložim, i opet sam druker. Zanimljivo je da nakon toga stvarno i vidimo korekciju, ali ne onog intenziteta koji sam predvidio (dobijemo -18% umjesto 29%), pa sam svejedno druker. Ajde dobro. Onda kažem da ovaj rast zadnjih dan-dva ne znači da je potencijalni pad gotov jer je moguće da ćemo vidjeti bear flag (vidjeli smo veliki porast volumena na padu, prvi "leg" je došao točno do 0,5Fib, zadnje tri svijeće koje su blago podizale cijenu su se događale na opadajućem volumenu, što je sve karakteristika "flag-a", korekcije se u pravilu događaju u tri vala, i rekao sam da je 465 kritična zona jer je to 0,618Fib, što je zadnja zona do koje je izgledno da će se flag formirati), sve ovo tehničari razumiju, ali navijačima smeta pa opet dobijem ismijavanje. Onaj tko investira u ovu dionicu ne treba uopće gledati grafove - investitor ne prodaje na svakoj konsolidaciji sa ciljem da kupi jeftinije. Ovdje pričamo o trejdanju.

Ja razumijem da su ljudi emotivni, da ove grafove shvaćaju kao preporuku za kupnju ili prodaju, razumijem i da se sa nekim projekcijama ne slažu jer smatraju da fundamenti ne podržavaju projicirani smjer na grafu, ali ne mogu shvatiti čemu komentirati graf ako se ne baviš sa TA, ne razumiješ TA i nemaš ništa konkretno i argumentirano dodati. Mogu shvatiti i prihvatiti komentare od nekoga tko se ne bavi sa TA ali trguje ulaže temeljem fundamenata pa kaže da fundamenti možda ne podržavaju projekciju na grafu, ali ovakvi podcjenjivački komentari na graf koji nekome ne odgovara su bezveze. Ispada da je svaki graf za nekoga druk - ako projicira rast ne valja onima koji planiraju kupiti jeftinije, ili ako projiciraš pad ne valja onima koji su u dionici. Kužite koliko je to besmisleno?

Da se razumijemo, ne dira mene to ismijavanje, pogotovo ne od ljudi koji nemaju ništa argumentirano za reći, ali ne vidim više smisao u objavljivanju grafova kada ne služe svojoj svrsi - ne dobijem nikada nikakav konkretan i argumentirani feedback ili drugo mišljenje, zato mi to smeta.

Što se tiče ATPL i brodara općenito, ja sam bullish već dugo, i glede dionice i glede sektora, to sam više puta ponovio, to je valjda jasno. Neću loviti dionicu u rastu, niti sada ATPL niti bilo koju drugu dionicu, više volim kada cijena sama dođe meni, tako mi je risk/reward povoljniji, bez obzira što ću možda u ovakvom ekstremnom bull run-u manje zaraditi, ali isto ću puno manje izgubiti kada se trend okrene. Izložen sam ovom sektoru na druge načine, trejdam i sa dionicama iz drugog sektora, trejdam sa kriptom... Cilj mi je ne gubiti novce, očuvati kapital, a ako vidim neki dobar setup, pokušati taj kapital oploditi uz minimalni rizik.

Jasno mi je da svi sada pričaju o "once-in-a-lifetime" prilici u brodarstvu, pišu se plahte pozitive... pa jel se ne može i to smatrati drukanjem, samo ovoga puta na rast? Zašto netko ima potrebu druge uvjeravati da je to prilika života? Meni je to isto kao i kada netko druge uvjerava da nešto ne vrijedi, da nema tu dionicu, ali ima potrebu pisati plahte o tome i ismijavati one koji kupuju. Kužite? U čemu je razlika? Interes je jednak.

Uvijek bude prilika, trebaš samo promatrati i biti spremam ih prigrliti, a da bi znao prepoznati priliku moraš biti dobro educiran. Danas mi je to jasno, ali nije uvijek bilo. Ima jedna anegdota iz 2007. godine (pišem po sjećanju), bio sam klinac, tata me odveo kod brokera, otvorio mi je račun i dao mi 20.000 kn da se igram. Rekao mi je da se trebam učiti o tržištu kapitala, neka čitam, istražujem, neka ako treba i izgubim tih 20.000 kn, ali da se trudim uz to nešto i naučiti kako bih kasnije u životu to znanje znao dobro kapitalizirati. Sjećam se da se tada bila pojavila valjda ptičja gripa (to je valjda bila 2007. ili možda 2008.), i ja sam na prvi novinski članak na tu temu trčao da kupim dionice IMZV iako nisam znao ništa o fundamentima te firme, ali sam pretpostavljao da će cijena dionice rasti jer proizvode cjepivo i druge potrepštine. I tako sljedeće jutro, prije početka trgovanja sjedim u klupama na faksu, ne slušam predavanje već se iskradam sa sata da odem u informatičku učionicu da mogu popratiti trgovanje (nisam imao smartphone), čekam otvaranje, zovem telefonom brokera koji mi se ne javlja (tada su se nalozi zadavali telefonski), ja šizim, pizdim, očajan sam, cijena raste a ja ne mogu dobiti brokera. Znam da sam si tada mislio da propuštam priliku života - mislio sam si: ovo je bio zicer, ovo se događa samo jednom u životu, ne događa se pandemija ptičje gripe svaki dan... i tako. Bio sam mlad i naivan.

Evo vam "superciklus" i "životna prilika" na kriptu već treći put u zadnjih 10 godina, i to samo takav superciklus :) Evo i najsvježiji primjer prošle godine na burzama, korona kriza, "prilika života" - tko nije paničario i imao keša, mogao je lijepe dionice kupiti po lijepoj cijeni. Hoću reći, bude tih "prilika života" jako puno, samo ih treba znati prepoznati. Ne govorim da sam ih ja sve prepoznao, prepoznao sam neke, po svoj prilici premalo, još se učim, ali poanta ovoga je da ta "životna prilika" nije samo jedna (iako to naziv sugerira). Ne valja kada emocije počnu preuzimati kontrolu u upravljanju financijama.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • June 6, 2025 at 9:12 PM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      487k
      1.2k
    3. bjane

June 6, 2025 at 9:12 PM
    1. HT (Hrvatski Telekom d.d.) 769

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:28 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 6, 2025 at 6:08 PM
    2. Odgovora
      769
      Pregleda
      419k
      769
    3. loto

June 6, 2025 at 6:08 PM
    1. SAPN (SAPONIA d.d.) 1.1k

• tizian1
      • February 12, 2020 at 8:49 PM
      • Dionice
      • tizian1
      • June 6, 2025 at 5:05 PM
    2. Odgovora
      1.1k
      Pregleda
      509k
      1.1k
    3. xdado

June 6, 2025 at 5:05 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 6, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      915k
      2k
    3. umalo

June 6, 2025 at 11:22 AM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 33

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 6, 2025 at 9:21 AM
    2. Odgovora
      33
      Pregleda
      18k
      33
    3. Avx

June 6, 2025 at 9:21 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• PODR (Podravka d.d.)

bjane June 6, 2025 at 9:12 PM
  • HT (Hrvatski Telekom d.d.)

loto June 6, 2025 at 6:08 PM
  • SAPN (SAPONIA d.d.)

xdado June 6, 2025 at 5:05 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 6, 2025 at 11:22 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

Avx June 6, 2025 at 9:21 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 6, 2025 at 9:09 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

Bankar June 5, 2025 at 10:42 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

6,014 Replies, 5 years ago