1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

CORONA virus

• buMBum
  • February 15, 2020 at 11:37 AM
  • accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,158
    • October 25, 2021 at 1:47 PM
    • #2,561
    Quote from 5. Element

Sad kad postoji cjepivo ne postoji eticko opravdanje da se s mjerama gnjavi one koji su ucinili sto trebaju, tj. cijepili se.

Zasto bi oni koji su se cijepili trpjeli mjere da bi dodatno stitili one koji to ne zele? Ne zele pomoci drugima, sebi, a imaju obraza traziti zastitu od drugih??

Ne moze za rizik po nekoga biti odgovorna drzava i svi ostali, osim tog nekoga.

...

Gdje je nestala individualna odgovornost?

...

analogijom, trebalo bi pušače 'puškom tjerati' da se ostave cigareta? s obzirom da im manjka 'individualne odgovornosti' i obzira prema drugima

jer i oni koštaju sustav, pulmolozi i onkolozi imaju posla s njima koliko hoćeš

ne ide to baš tako!

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • October 25, 2021 at 2:19 PM
    • #2,562
    Quote from accountant
    Quote from 5. Element

Sad kad postoji cjepivo ne postoji eticko opravdanje da se s mjerama gnjavi one koji su ucinili sto trebaju, tj. cijepili se.

Zasto bi oni koji su se cijepili trpjeli mjere da bi dodatno stitili one koji to ne zele? Ne zele pomoci drugima, sebi, a imaju obraza traziti zastitu od drugih??

...

...

analogijom, trebalo bi pušače 'puškom tjerati' da se ostave cigareta? s obzirom da im manjka 'individualne odgovornosti' i obzira prema drugima

ne ide to baš tako!

Display More

a što ćemo s Coca-Colom i ostalim gaziranim, negaziranim zaslađenim sokovima ( virusi inače jako vole šećer i uživaju se "kupati" u njemu) koja se svakodnevno ispijaju u nemalim količinama, a da ne idemo preko piva do alkohola, koliko bi samo žena pristalo da dva tri puta dobije coronu, nego da je pretuče pijana budala, a možda i obrnuto,

misli na sebe, živi normalno, pa dok ide, ide

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • October 25, 2021 at 2:22 PM
    • #2,563
    Quote from accountant
    Quote from 5. Element

...

...

ne ide to baš tako!

Display More

Ide bas tako, dragi kolega.

A primjer je los da losiji ne moze biti.

Na barem 3 razine:

1. Pusaci barem placaju trosarine na pljuge pa onda i financiraju partikularno to svoje lijecenje. Gdje drzava potrosi taj novac to je druga stvar.

2. Oni svojim pusenjem ne prisiljavaju druge na lockdown, uskratu svih prava i sloboda.

3. Pulmolozi su upravo i placeni da lijece sve osiguranike, i pusace i koronase, a ja nisam placen da trpim lockdown zbog onoga tko se ne zeli cijepiti.

Da, kolega, bas je tako.

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,158
    • October 25, 2021 at 2:36 PM
    • #2,564

pljuge su opterećene trošarinama, posebnim porezom

iz trošarina se ne financira zdravstvo

zdravstvo se financira iz doprinosa za zdravstvo

to što Marić tu i tamo uskoči s par-sto milja to je problem neučinkovitog zdravstva

zašto je tome tako, drugom prilikom

zdravstvo bi se trebalo financirati doprinosima, a oni opterećuju rad (nesamostalni i samostalni, te povremeni)

dakle ne stoji vam prigovor

drugo, govorio sam o PRISILAMA

jednako kako se ne može prisiliti pušača da prestane pušiti (pa ga opleteš trošarinom) tako i za antivaxere treba naći razumnu mjeru

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • November 2, 2021 at 11:20 AM
    • #2,565

---------1496 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 183 pacijenta. Preminula je 31 osoba.-------

Ovo čitam ovih dana. Innumeracy. Pa gornji navod u praksi izgleda ovako.

Ljudi iz 30 dobro popunjenih autobusa trenutno leže u bolnicama. Ljudi iz puna tri autobusa trenutno su na potpomognutom disanju. A ljudi iz jednog autobusu su preminuli.

Files

innumeracy.jpg 207.25 kB – 0 Downloads
  • zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • November 2, 2021 at 11:48 AM
    • #2,566
    Dopredsjednik HUBOL-a: Zagazili smo u crveno. Pitanje je kada više neće biti izlaza
    DOPREDSJEDNIK Udruge bolničkih liječnika dr. Boris Ujević rekao je kako smo svi vjerovali da će samo cijepljenje dovesti do smanjenja broja zaraženih, odnosno…
    www.index.hr

Ne širim strah, prenijela sam izjavu dopredsjednika Udruge bolničkih liječnika.

Danas imam dan godišnjeg odmora, BTW

Ovo je krenulo " na osobu ", a ne argumentirano na stav

Ja sam svoj stav potkrijepila konkretnim navodom.

Očekujem dakle ispriku.

Što bi trebali... ako nakon 2 godine epidemije ne znamo što bi trebali, ajooj

Svi u kućanstvu u kojem ima djece u vrtiću i školaraca trebali su se cijepiti, djeca im to donesu kući

Treba izbjegavati boravak u zatvorenom, gdje je okupljeno više ljudi. Treba nositi masku, prati ruke, održavati distancu i nastaviti živjeti u najvećoj mogućoj mjeri. Jer ovo je pošast koja ne posustaje.

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • November 2, 2021 at 12:07 PM
    • #2,567
    Quote from zlocesti

https://www.index.hr/vijesti/clanak…e_i_komentari_d

Očekujem dakle ispriku.

Svi u kućanstvu u kojem ima djece u vrtiću i školaraca trebali su se cijepiti, djeca im to donesu kući

Treba izbjegavati boravak u zatvorenom, gdje je okupljeno više ljudi. Treba nositi masku, prati ruke, održavati distancu i nastaviti živjeti u najvećoj mogućoj mjeri. Jer ovo je pošast koja ne posustaje.

Display More

Treba se cijepiti i odbaciti sve mjere.

Imas moderno rjesenje. Ne trebaju nam srednjevjekovne mjere.

Tko se ne zeli sam zastititi nema apsolutno nikakva prava na to da ga drugi stite na nacin da trpe mjere.

Stvar je vrlo jednostavna. Osobna odgovornost na prvom mjestu. Socijalizam u ropotarnicu.

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

• ZSEZSE
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    401
    • November 2, 2021 at 8:23 PM
    • #2,568
    Quote from 5. Element
    Quote from zlocesti

Očekujem dakle ispriku.

Display More

Tko se ne zeli sam zastititi nema apsolutno nikakva prava na to da ga drugi stite na nacin da trpe mjere.

Stvar je vrlo jednostavna. Osobna odgovornost na prvom mjestu. Socijalizam u ropotarnicu.

Display More
    Što se događa u Singapuru? Cijepili 84% ljudi, imaju stroge mjere, a bilježe sve više teških slučajeva zaraze
    Od početka pandemije do ovog ponedjeljka Singapur je zabilježio više od 200 tisuća slučajeva, a većinu samo ovog listopada
    www.jutarnji.hr

Molim komentar

Hvala

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • November 2, 2021 at 8:34 PM
    • #2,569

Ah, ja ko' dežurni katastrofičar

Cijepljenje ne štiti u cijelosti od obolijevanja, kao ni prebolijevanje. Godinu dana nakon prvog obolijevanja ljudi ponovno obolijevaju, pogotovo ako se u međuvremenu nisu i cijepili.

Ali štiti od teških oblika bolesti i otklanja potrebu bolničkog liječenja zbog težine bolesti.

Meni je to jednostavna matematika. Vjerojatnije neću oboliti nego što hoću, a ako i obolim neću završiti u bolnici. Sve petica.

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • November 2, 2021 at 8:38 PM
    • #2,570
    Quote from zlocesti

Ah, ja ko' dežurni katastrofičar

Cijepljenje ne štiti u cijelosti od obolijevanja, kao ni prebolijevanje. Godinu dana nakon prvog obolijevanja ljudi ponovno obolijevaju, pogotovo ako se u međuvremenu nisu i cijepili.

Ali štiti od teških oblika bolesti i otklanja potrebu bolničkog liječenja zbog težine bolesti.

Meni je to jednostavna matematika. Vjerojatnije neću oboliti nego što hoću, a ako i obolim neću završiti u bolnici. Sve petica.

Nije nista 100% sigurno pa niti to.

Quote from 5. Element
    Quote from zlocesti

Očekujem dakle ispriku.

Display More

Display More

Pa u Hrvatskoj niti nemas nikakvih mjera.

Samo su djeca doma ovaj tjedan na kompjuterima. Dobro ako ce to koga spasiti.

Edited once, last by Marielena: Merged a post created by Marielena into this post. (November 2, 2021 at 8:39 PM).

• zm1
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    670
    • November 2, 2021 at 8:58 PM
    • #2,571
    Quote from ZSEZSE
    Quote from 5. Element

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet…zaraze-15115463

Molim komentar

Hvala

Display More

A ovo je jako zanimljivo ,i trebalo bi vidjeti kolko je toga bili u drugim državama prije pandemije

"Vlasti podsjećaju da je i prije pandemije oko 4.000 ljudi godišnje umiralo zbog gripe, virusne upale pluća ili drugih respiratornih bolesti te da nije došlo do povećanja smrtnosti tijekom pandemije."

• pod_zidom
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    462
    • November 2, 2021 at 8:58 PM
    • #2,572
    Quote from ZSEZSE
    Quote from 5. Element

Molim komentar

Hvala

Display More

Singapur ima skoro 6 milijuna stanovnika a od korone je umrlo njih 420. Ukupno.

Kod nas je preko 9000 mrtvih na manje od 4 milijuna.

Naši pokojni ne bi stali u 155 autobusa a njihovi ne bi napunili 7 istih.

Da smo u borbi protiv kovida bili uspješni kao Singapur 150 autobusa bi ostalo prazno.

Ne budi neodgovoran, cijepi se!

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,158
    • November 2, 2021 at 9:33 PM
    • #2,573

Cijepiti se znači zaštiti prvenstveno sebe. To s drugima veze nema, to je mantra našeg stožera i politike.

Cijepljeni mogu biti zarazni jednako kao i oni koji se nisu. Osobito ako je prošlo šest i više mjeseci od cijepljenja.

Dobro kaže Zloćka da cjepivom štitimo sebe od težih oblika (posljedica) bolesti.

Povod je dakle vrlo sebičan, nema to veze s drugima.

• ZSEZSE
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    401
    • November 2, 2021 at 9:36 PM
    • #2,574
    Quote from pod_zidom
    Quote from ZSEZSE

Molim komentar

Hvala

Da smo u borbi protiv kovida bili uspješni kao Singapur 150 autobusa bi ostalo prazno.

Display More

Molim još samo komentar za Izrael.

Hvala.

• pod_zidom
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    462
    • November 2, 2021 at 9:49 PM
    • #2,575
    Quote from accountant

Cijepiti se znači zaštiti prvenstveno sebe. To s drugima veze nema, to je mantra našeg stožera i politike.

Cijepljeni mogu biti zarazni jednako kao i oni koji se nisu. Osobito ako je prošlo šest i više mjeseci od cijepljenja.

Dobro kaže Zloćka da cjepivom štitimo sebe od težih oblika (posljedica) bolesti.

Povod je dakle vrlo sebičan, nema to veze s drugima.

Niste u pravu, zapravo teško griješite.

Protiv epidemije se ne bori zaštitom pojedinca nego kolektiva. Širenje virusa se spriječava samo visokom imunizacijom. Time se spriječavaju i obolijevanja i smrti od drugih bolesti jer se ne preopterećuju bolnice.

Cijepljeni se zaraze i prenesu zarazu samo u onim društvima gdje ih nema dovoljno. Visoka procijepljenost i pridržavanje mjera su jedini način da se bez velikih žrtava vratimo u normalo. Civiliziranija, obrazovanija, kulturnija i odgovornija društva to znaju. Mi Balkanci smo tu di jesmo.

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,158
    • November 2, 2021 at 9:56 PM
    • #2,576

Nema to veze s Balkanom. Eno vam gore visoko procijepljen Singapur. Ima još europskih zapadnih zemalja, visok postotak cijepljenih, druga-treća doza i sve ok i peru ruke a ne ko mi :)

I Izrael isto. I tak

Covid is here to stay

Kao i gripa.

• pod_zidom
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    462
    • November 2, 2021 at 10:05 PM
    • #2,577
    Quote from ZSEZSE
    Quote from pod_zidom

Molim još samo komentar za Izrael.

Hvala.

Display More

Izrael je mala bliskoistočna država. Imaju pun kufer problema sa susjedima, Arapima. Skoro stalno su u ratu. Visoko obrazovani, imućni. Nosati i ružni ali među ženama ima puno zgodnih ( ovo je subjektivno mišljenje).

Arapi se neće družit s njima pa u sportu nastoje igrati u Europi u raznim natjecanjima.

S kovidom se nose solidno.

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • November 2, 2021 at 10:10 PM
    • #2,578

Cijepljeni koji obole su navodno ipak manje zarazni što ima logike jer imaju blaže simptome bolesti , manje kašlju i kišu pa manje virusa isporučuju u svoju okolinu.

A postotak procijepljenosti ima direktnu vezu s balkanskim mentalitetom jer na ovom području ipak žive najveći stručnjaci, znalci, pametni, društveno odgovorni i kulturni ljudi koji su prepoznali kakva nam opasnost prijeti od cjepiva.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • November 2, 2021 at 10:23 PM
    • #2,579
    Quote from Ledica

Cijepljeni koji obole su navodno ipak manje zarazni što ima logike jer imaju blaže simptome bolesti , manje kašlju i kišu pa manje virusa isporučuju u svoju okolinu.

A postotak procijepljenosti ima direktnu vezu s balkanskim mentalitetom jer na ovom području ipak žive najveći stručnjaci, znalci, pametni, društveno odgovorni i kulturni ljudi koji su prepoznali kakva nam opasnost prijeti od cjepiva.

ne vjerujem da su ovo sve ljudi s kupljenim diplomama, iako ih kod nas sigurno ne manjka, ali nekako mislim da su se takvi najviše zavukli po ministarstvu bolesti i HZJZ

Radnici u Dugom Selu ostali bez posla jer se nisu htjeli testirati: Dnevnik Nove TV doznaje da bi otpuštanja moglo biti i u KBC-u Zagreb
    Zbog COVID potvrda, odnosno odbijanja testiranja, četvero radnika jednog centra za rehabilitaciju u Dugom Selu dobilo je otkaze.
    dnevnik.hr
  • Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • November 2, 2021 at 10:42 PM
    • #2,580
    Quote from Moller
    Quote from Ledica

ne vjerujem da su ovo sve ljudi s kupljenim diplomama, iako ih kod nas sigurno ne manjka, ali nekako mislim da su se takvi najviše zavukli po ministarstvu bolesti i HZJZ

https://dnevnik.hr/vijesti/korona…u---682367.html

Diplome su im sigurno prave i vrlo cijenjene i tražene, posao s tim diplomama mogu birati, a možda im nije ni neophodan.

Bitno je da oni zaštite svoja Ustavom zajamčena prava i slobodu odlučivanja i da ih nitko ne maltretira s iglom ili štapićem u nos. Jer nos je njihov ponos. Treba pokazati zube, ako nikom drugom onda barem igli i štapiću.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 11:04 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. umalo

May 23, 2025 at 11:04 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      913k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 23, 2025 at 7:35 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      905k
      2k
    3. tollway

May 23, 2025 at 7:35 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 23, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. my moon

May 23, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 4:07 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Hafid

May 23, 2025 at 4:07 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 23, 2025 at 11:04 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

tollway May 23, 2025 at 7:35 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 23, 2025 at 1:36 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

16 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Slične teme

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Admin
    • February 12, 2020 at 2:32 PM
    • Dionice
  • Komentari na Poslovni dnevnik - poslovni.hr

• maratonac
    • February 13, 2020 at 8:11 PM
    • Kavana

Tags

• Corona