1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

CORONA virus

• buMBum
  • February 15, 2020 at 11:37 AM
  • Aruce
    Student
    Reakcija primljeno
    94
    • March 13, 2020 at 12:17 PM
    Quote from sivana

Fed upumapao jučer preko $1 trilijuna u sustav i tako zaustavio pad, samo privremeno.

Za one koji zagovaraju slobodno širenje virusa, znaju li možda koliko će u tom slučaju ljudi umrijeti, je li 3,4%, kao u Kini, ili blizu 8%,kao što je sada u Italiji. Također, prema posljednjim podacima iz Italije i prosječna dob umrlih je sada niža. U svakom slučaju, iako nemamo sve potrebne podatke, način na koji su to Kinezi učinili čini mi se apsolutno prihvatljivijim.

U Kini su umirali zbog zataskavanja i nespremonosti.

U Italiji jer se pocelo siriti po bolnicama, nije bas 8%.

Druge zemlje to bolje i ozbiljnije shvaćaju.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • March 13, 2020 at 12:40 PM

Na žalost, nitko nikada ne može biti spreman za epidemiju.

Širenje epidemije , odnosno usporavanje, zahtijeva drastične mjere .

Predsjednik Trump je izveo Nacionalnu gardu u predgrađe NY i obustavio avionske letove prema Europi.

• buMBum
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    769
    • March 13, 2020 at 12:44 PM

"... javnost treba biti informirana. Samo znanjem, stručnim djelovanjem i oprezom možemo dobiti bitku protiv virusa. Sekvencionirani su svi sojevi virusa od Kine, Italije, znamo dosta o njegovom genetskom sadržaju i na koji način se možemo boriti protiv njega. Nažalost, nijedan lijek ni cjepivo se ne može stvoriti za mjesec dana. Treba stvoriti antigene, pa onda cjepivo koje je prvo sigurno, a tek onda djelotvorno. Tisuće laboratorija rade vrlo predano, ali lijekova ni cjepiva neće biti tako brzo, jer moramo biti sigurni u to što stvaramo", rekao je Ivan Đikić danas!

buMBum

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • March 13, 2020 at 12:46 PM
    Quote from sivana

Fed upumapao jučer preko $1 trilijuna u sustav i tako zaustavio pad, samo privremeno.

Za one koji zagovaraju slobodno širenje virusa, znaju li možda koliko će u tom slučaju ljudi umrijeti, je li 3,4%, kao u Kini, ili blizu 8%,kao što je sada u Italiji. Također, prema posljednjim podacima iz Italije i prosječna dob umrlih je sada niža. U svakom slučaju, iako nemamo sve potrebne podatke, način na koji su to Kinezi učinili čini mi se apsolutno prihvatljivijim.

One koji zagovaraju slobodno širenje virusa radi stjecanja kolektivnog imuniteta vjerojatno je na ovaj svijet donijela roda pa nemaju roditelje ,bake ,djedove i ostalu malo stariju rodbinu.

Mislim da su rješenje oštre mjere , visok nivo osobne odgovornosti i discipline , karantene i čim duže držati kontrolu nad širenjem virusa da se spriječi kolaps zdravstvenog sustava dok znanstvenici vode utrku s vremenom u pronalaženju cijepiva ili lijeka.

Ekonomske posljedice pandemije pogodit će više manje razmjerno cijeli svijet.

Bit će razlika , ali i sada su goleme , možda profitiraju siromašne zemlje trećeg svijeta koje je za sada virus poštedio.

• greenhorn
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    222
    • March 13, 2020 at 12:53 PM

Evo ako još netko nije pročitao članak:

https://dnevnik.hr/vijesti/korona…m---597182.html

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • March 13, 2020 at 1:12 PM

Članak je od jučer ujutro i teze iz njega su već zastarjele.....treba to malo osvježiti.

Nikakav prvak ne može Hrvatska biti i posljedice ne bi bile katastrofalne jer će za koji dan većina europskih zemalja uvesti mjere koje je predložio.

Svi ćemo biti u istom loncu.

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • March 13, 2020 at 1:13 PM
    Quote from Ledica

One koji zagovaraju slobodno širenje virusa radi stjecanja kolektivnog imuniteta vjerojatno je na ovaj svijet donijela roda pa nemaju roditelje ,bake ,djedove i ostalu malo stariju rodbinu.

Mislim da su rješenje oštre mjere , visok nivo osobne odgovornosti i discipline , karantene i čim duže držati kontrolu nad širenjem virusa da se spriječi kolaps zdravstvenog sustava dok znanstvenici vode utrku s vremenom u pronalaženju cijepiva ili lijeka.

Ekonomske posljedice pandemije pogodit će više manje razmjerno cijeli svijet.

Bit će razlika , ali i sada su goleme , možda profitiraju siromašne zemlje trećeg svijeta koje je za sada virus poštedio.

nitko ništa ne zagovara niti sam u situaciji da donosim odluke, već sam prenosio kakve su alternative (ili opcije)

s jedne strane spektra je 'live and let die' (pristup razmatra Trump i Cummings u UK, a i Merkelica je bila koketirala s idejom, bar po onom što je objavljeno) a na drugoj strani je stroga karantena i opća paraliza sustava pod egidom 'brige za sve' (Kina, Italija, drugi tjedan možda još neki)

ja samo promatram kako se situacija razvija i ne ide na bolje

naravno da imam roditelje! i da, stari su što se može

već sutra ako ih ne pokosi korona, može doći neka upala, tromb i sl.

ali isto tako, najviše vjeruju u lijekove, vijesti gledaju sve redom, RTL, Nova, HTV i onda s time svime u glavu liježu na počinak

drugi pak ostavljaju i po 1.000 kn mjesečno za cigarete (30 kn kutija puta 30 dana pa računaj nije teško)

ja se ubijam od vježbanja, što u fitness centru što kod kuće, jedem raznovrsno i manje procesuirane hrane

ne kupujem 48 lit mlijeka i 20 lit ulja jer 'ide smak svijeta'

dakle svaki dan je izbor, na svakom od nas, da ustaneš na lijevu ili desnu

ja sam ustao na desnu i svejedno mislim da ovo nije kraj (današnji rast na ZSE) već samo uvod u veći pad drugi tjedan jer ovo ni izbliza nije gotovo

naši političari kao i uvijek nemaju m_da da odaberu neku stranu ekstremnog rješavanja situacije već pomalo, mrcvarit će nas i tako ćemo ući u ljeto ako nekim čudom, po inerciji, epidemija ne jenja s toplijim vremenom

svaki dan nečinjenja je izgubljen dan

• buMBum
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    769
    • March 13, 2020 at 2:01 PM

Glas razuma:

Predsjednik Zoran Milanović

- Smatram i dalje da bih svojim intervencijama unio pomutnju, ali smatram svojom dužnošću da se oglasim, nešto kažem, razgovaram s premijerom. Informiran sam o svemu i iskreno do sada nije napravljena niti jedna greška.

Pristup rješavanju ovog problema nošenja s ovim izazovom nije isti u svim državama, neovisno o njihovom ekonomskom stupnju razvoja, kulturi epidemiologije i javnog zdravstva.

buMBum

• buMBum
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    769
    • March 13, 2020 at 2:12 PM

Iako većini već poznato još jednom najvažnije u ovom trenutku na jednom mjestu:

Mjere i preporuke kojih se svi trebaju pridržavati

1. Građanima se savjetuje da izbjegavaju rukovanje i da održavaju razmak od barem jednog metra tijekom kontakta s drugom osobom te da se provjetravaju prostorije, da se boravi što više na otvorenom i izbjegava javni prijevoz, kina, kazališta i drugi javni prostori. Ako nije moguće da ih izbjegnete, sjednite na što većoj udaljenosti od drugih osoba, te se posebno dosljedno pridržavajte svih higijenskih pravila.

2. Preporuka HZJZ-a građanima je da redovito peru ruke sapunom i vodom ili da koriste dezinficijens na bazi alkohola. Obavezno ih perite prije i nakon pripreme hrane, prije jela, nakon korištenja toaleta, nakon dolaska izvana, nakon čišćenja nosa te uvijek kada ruke izgledaju prljavo.

3. Kada kašljete i kišete prekrijte usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju poslije odbacite u koš za otpad te perite ruke.

4. Savjetuje se izbjegavanje dodirivanja lica, usta i očiju te bliski kontakt s osobama koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj i/ili kratak dah. Također, savjetuje se izbjegavanje dijeljenja čaša, šalica, pribora za jelo s drugim osobama, te da se u igri s djecom koriste igračke tvrdih, glatkih površina koje se lako mogu očistiti.

5. Posebno često čistite dodirne točke u kućanstvu kao što su ručke na vratima, ručke na prozorima, slavine u toaletima i kuhinjama, tipke vodokotlića, daljinske upravljače, prekidače za struju i zvona na vratima.

6. Najmanje dva puta dnevno čistite sve dodirne površine: radne površine, pametne i druge telefone, POS uređaje, tipkovnice, konzole, računala te druge dodirne površine koje koristi veći broj osoba. Dodirne površine koje koristi veći broj osoba, poput POS uređaja, prekrijte jednokratnim maramicom ili papirnatim ručnikom te preko njih dodirujte uređaj.

7. Pušačima se savjetuje da ne puše. Prestanak pušenja smanjuje rizik za razvoj teške plućne bolesti uzrokovane novim koronavirusom.

8. Vlada je na sjednici donijela i odluku o mjerama zaštite koja uključuje mjere vezane uz javno okupljanje. Preporuka Vlade je da se do daljnjega odgode svi skupovi i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 100 ljudi.

9. Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u zahvaćenim područjima unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine telefonom.

10. Osobe koje su unazad 14 dana boravile u područjima zahvaćenima koronavirusom, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, moraju se javiti nadležnom liječniku ili epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.

11. Osobe koje su boravile unutar 14 dana na područjima zahvaćenima koronavirusom, a koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, imaju obvezu javiti se telefonom svom nadležnom liječniku obiteljske medicine radi daljnjih uputa. Takvim osobama se apelira da ostanu kod kuće i ne idu na posao, u školu ili kakva okupljanja.

12. Prema odluci Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske i kriznog stožera Ministarstva zdravstva proširen je broj zemalja iz kojih dolaze putnici nad kojima će se provoditi mjere samoizolacije u trajanju od 14 dana, a radi se o idućim zemljama: Kina, Italija, Južna Koreja, Hong Kong, Japan, Singapur, Malezija, Iran, Njemačka, Francuska, Švicarska, Španjolska, Austrija, Engleska, Nizozemska i Švedska te Bela Krajina u Sloveniji.

Također, svima se preporučuje da odgode planirana putovanja.

buMBum

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • March 13, 2020 at 2:41 PM

@accoutant

Kolega, ne slažem se s vama da nam idući tjedan donosi veći pad. Dno dna na ZSE smo vidjeli i molim da se ne uvrijedite što netko od nas misli drugačije od vas. Hvala.

Nešto mi govori da ćemo danas UP! :thumbup:

• barbosa
    Guest
    • March 13, 2020 at 3:59 PM

kol. maratonac, biti će tu još svega i još svakakvih reakcija i svakakvih dna, bezveze je uvjeravati te, sam se budeš uvjerio u danima koji dolaze... nije ovo još niti blizu kraja, tek je počelo

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • March 13, 2020 at 4:00 PM

Iz prve ruke mogu reći da se gore navedene preporuke mijenjaju na dnevnoj bazi.

Doslovce.

• buMBum
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    769
    • March 13, 2020 at 5:00 PM

Uskoro:

USA - State of Emergency!

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

buMBum

• barbosa
    Guest
    • March 13, 2020 at 5:05 PM

Iz Grada Zagreba potvrdili su kako je koronavirusom zaraženo jedno dijete iz zagrebačkog vrtića.

Donesena je odluka da se objekt zatvara na 14 dana, te da 119 djece mora ići u samoizolaciju, kao i 16 zaposlenika. U tijeku je obavještavanje svih roditelja o navedenom kao i o mjerama koje su dužni poduzeti., izvijestili su iz Službe za informiranje Grada Zagreba.

jel mogućeda će se špekulacije ostvariti...zagreb u karanteni od ponedjeljka?

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • March 13, 2020 at 6:20 PM
    Quote from barbosa

kol. maratonac, biti će tu još svega i još svakakvih reakcija i svakakvih dna, bezveze je uvjeravati te, sam se budeš uvjerio u danima koji dolaze... nije ovo još niti blizu kraja, tek je počelo

Bezveze je i tebe uvjeravati u suprotno...

👍

Nešto mi govori da ćemo danas UP! :thumbup:

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • March 13, 2020 at 6:53 PM

Vijesti koje pristizu o broju novooboljelih i preminulih u Italiji su zabrinjavajuce.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • March 13, 2020 at 7:55 PM
    Quote from zlocesti

Vijesti koje pristizu o broju novooboljelih i preminulih u Italiji su zabrinjavajuce.

Meni se cini da je sto ljudi manje oboljelo nego jucer...

• narko
    Student
    Reakcija primljeno
    123
    • March 13, 2020 at 7:57 PM

A ima i ohrabrujućih vijesti

https://www.poslovni.hr/svijet/odlicne…-zaraze-4218804

• kupoprodajnik
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,095
    • March 13, 2020 at 10:13 PM

U danasnjem JL je prenesena izjava talijanskog epidemiologa da ce borba protiv virusa trajati "neko dulje vrijeme". A da ce naredni tjedni biti presudni, u smislu kontrole zaraze naspram njene totalne eksplozije kasnije, znaci u narednim mjesecima. Uglavnom, o gasenju zaraze u narednim mjesecima, tj. do turisticke sezone, nema apsolutno niti govora.

Sezona ne postoji. Sigurno. Turizam pada 80-90%. A s njim GDP debelo preko 10%. Samo sto to jos nisu rekli na TV-u, jer je pregrozno za reci. I nitko ne zeli biti taj koji ce prvi reci.

• buMBum
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    769
    • March 14, 2020 at 10:19 AM

Stay alert - stay alive!

Ili

Povratak u 30-te prošlog stoljeća!?

I dok smo zaokupljeni temom kao i cijeli svijet, i dok se uvodi ograničavanje kretanja, zabrane letova avionom u odredjene zemlje, i dok se zastrašuju mediji kaznama i uvodjenjem cenzure, i dok njemački ministar zdravstva traži izlazazak vojske na “teren”, ispod radara se provlači vijest koja bi u normalnim uvjetima zao kupila cijelu svjetsku javnost, a čiji je početak bio 28. veljače u Poljskoj a danas slijedi nastavak u Nizozemskoj.

Više o tome vidi ovdje:

https://www.eur.army.mil/Newsroom/Relea…s-reach-poland/

Ovdje se postavljaju mnoga pitanja na koja će, nadam se narednih dana dati Predsjednik, Premijer i nadležni ministar koji je nedavno učestvovao na sadtanku u centrali ali o tome, koliko ja znam, nije rekao ni riječi, niti je bilo koji medij kod nas, opet koliko je meni poznato, nije ništa objavio!

Zašto?

Teorija lajanja malih pasa mi je dobro poznata i nije mi bila namjera prilikom pokretanja ove teme širenje bilo kakvih teorija, ili ne daj Bože širenje panike kako sam već voše puta optužen, cenzuriran i izopćen iz ove grupe. Stoga molim da me se ne optužuje i cenzurira jer je ova NOVA opasnost i tema usko povezana sa ovim što nam se već 75 dana dogadja! Imam dovoljno godina, iskustva i znanja da znam da ovakve i slične stvari nisu puka slučajnost!

Iskreno se nadam da medju nama ovdje ima i onih koji znaju više o ovome i da ćemo od naših vodja iliti leaders (stara hrvatska riječ), uskoro dobiti pojašnjenja i daljne upute za postupanje i posebno pojašnjenja slijedeće

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

buMBum

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 6, 2025 at 9:25 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      914k
      2k
    3. umalo

June 6, 2025 at 9:25 AM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 33

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 6, 2025 at 9:21 AM
    2. Odgovora
      33
      Pregleda
      17k
      33
    3. Avx

June 6, 2025 at 9:21 AM
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • June 6, 2025 at 9:09 AM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

June 6, 2025 at 9:09 AM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • June 5, 2025 at 10:42 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. Bankar

June 5, 2025 at 10:42 PM
    1. LKRI (Luka Rijeka d.d.) 472

• harpun
      • February 13, 2020 at 6:27 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 5, 2025 at 5:38 PM
    2. Odgovora
      472
      Pregleda
      171k
      472
    3. umalo

June 5, 2025 at 5:38 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 6, 2025 at 9:25 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

Avx June 6, 2025 at 9:21 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 6, 2025 at 9:09 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

Bankar June 5, 2025 at 10:42 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All June 4, 2025 at 4:34 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

Dado June 4, 2025 at 1:38 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All June 4, 2025 at 11:36 AM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

20 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Slične teme

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Admin
    • February 12, 2020 at 2:32 PM
    • Dionice
  • Komentari na Poslovni dnevnik - poslovni.hr

• maratonac
    • February 13, 2020 at 8:11 PM
    • Kavana

Tags

• Corona