1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

CORONA virus

• buMBum
  • February 15, 2020 at 11:37 AM
  • zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • December 6, 2020 at 10:10 AM
    • #1,281

@5.elemenat

Nategnuto, jer Vaše nenošenje maske ugrožava druge,............... reklo bi se da je to Vaša građanska sloboda da živite lonely na puistom otoku

Ipak ,postoji i za to cijena.

Napravite si lijepi tatoo na čelu- Ne treba me liječiti, i ne želim se liječiti. Niti moje bližnje ne liječite.

Vidjela sam ljude koji ne nose maske, al' to ne vidjeh.

Vrijeme je za novi modni dodatak:S

P.S. Stvarno me ne želite razjariti, pa se nježno ophodite:)

No, svakome na njegovu savjest, i ovo će proći

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • December 6, 2020 at 11:00 AM
    • #1,282

Stvar je u tome da se hoce supresirati, ali ce povremeno izbijati, ograniceno, ne vise pandemijski jer ce vecina biti cijepljena. I to je ta tocka na kojoj se maske moraju ukinuti. Jer rizik naprosto vise nije dovoljno velik da bi se zbog toga islo na taj nacin stititi sad vec relativno male dijelove populacije, one koji se nisu cijepili ili cjepivo na njih ne djeluje. Jer kad ne bi bilo tako onda biste mogli reci da smo maske vec trebali nositi odavno i zbog vise raznih gripa. I one ubiju stotine pa i tisuce ljudi svake godine kod nas.

Sve je stvar koliko cega za sto. Nema APSOLUTNE sigurnosti. Samo vece ili manje.

Corona is here to stay. Ali maske moraju ici proci.

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

• etoimene
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    642
    • December 6, 2020 at 11:21 AM
    • #1,283
    Quote from 5. Element

Gospodjo draga, to je vase vidjenje stvari. I imate na to pravo. Medjutim ja recimo stvarno imam veliki problem s tim da me netko prisiljava na nosenje maski do daljnjeg. To nikad prije nije bilo, uzasno je i treba sto prije otici. Ako se radi o tome da za rizicne skupine rizik s cijepljenjem treba svesti na neku minimalnu mjeru, kroz neki broj mjeseci, godinu i kusur mozda, pa se onda opce mjere ukidaju, to je onda ok. Ali price s novonormalnim vjecnim nosenjem maski u kaficu, ducanu i banci su potpuno neprihvatljive. I na vas apeliram da promijenite misljenje jer dok postoje ljudi koji ovaj uzas podrzavaju dotle ce to i postojati. Neki jako dobro zaradjuju na tome i ako im se svi ne odupru prevladat ce.

Ne mogu te počastit s reakcijom jer sam još zelen. Zato ovdje +1.

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • December 6, 2020 at 11:21 AM
    • #1,284

Bio bi najsretniji da nam maske vise nikad ne zatrebaju ali mislim da necemo to uskoro vidjeti.

Htio bi ja i da pojas u autu nije obavezan al eto obavezan je bez obzira sto mi htjeli ili ne htjeli,

a nestavljanjem pojasa ugrozavam samo sebe dok nestavljanjem maske ugrozavam okolinu.

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• goldfinger
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    750
    • December 6, 2020 at 11:39 AM
    • #1,285
    Quote from emil

Bio bi najsretniji da nam maske vise nikad ne zatrebaju ali mislim da necemo to uskoro vidjeti.

Htio bi ja i da pojas u autu nije obavezan al eto obavezan je bez obzira sto mi htjeli ili ne htjeli,

a nestavljanjem pojasa ugrozavam samo sebe dok nestavljanjem maske ugrozavam okolinu.

Nije isto vezati pojas u pokretnim vozilima, nositi kacigu na baušteli, kostobrane na nogometu i nositi maske posvuda. Bakterijske maske su za kirurge i nikog više.

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • December 6, 2020 at 11:48 AM
    • #1,286

pa onda nosi platnenu :)

i tko je rekao da ces je morat nosit posvuda? samo u zatvorenim prostorima(tu nebi svrstao urede koji ne rade s klijentima)

vani ni sad ne moras nosit masku ako se moze odrzavat pristojan razmak izmedju osoba.

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • December 6, 2020 at 11:49 AM
    • #1,287

Vjerujem da ce cijepljenjem to doci na razinu par desetaka ili koja stotina slucajeva dnevno, i to samo najesen ili zimu. I onda bi zapravo i ti ljudi bili pod pritiskom da se cijepe jer sta sad glumataju, da svi moraju zivjeti pod terorom zbog njih, a rjesenja ima.

Normalan zivot se mora vratiti.

Evo, ja recimo imam 42 godine. Zivio sam, disao, kihao, trcao, i drugi puhali na mene, djeca, nepoznati ljudi itd. Prirodni ljudi... Otkad je prirodan zivot mene neprihvatljiv rizik za druge? Sto je iduce? Da kod maaalo smrtonosnijeg virusa netko proglasi Covid odijela obaveznim?!? Vidim da ima mnogih koji bi pristali i na to.

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • December 6, 2020 at 12:07 PM
    • #1,288

Rijeci ti se pozlatile - oko ovog par desetaka dnevno al mislim da to necemo skoro vidjet - ako cemo ikada.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • December 6, 2020 at 12:09 PM
    • #1,289

Ah.

Sit gladnom ne vjeruje, ni zdrav bolesnom

Tatoo na čelo i sve pet.

Sada je istina da smo u sred epidemije. Nije vam pametno razboliti se, bolnice su pune, teško je i iglu ugurati.

Cilj svega bi trebao biti da se SVI možemo uz dovoljnu, razumno očekivanu sigurnost kretati, raditi, zaraditi, vidjeti svoje bližnje. Da budemo u dovoljnoj mjeri corona free da možemo primiti turiste i zaraditi za kruh svakidašnji.

To će od svih tražiti suradljivost, kompromis i ljudsku solidarnost

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • December 6, 2020 at 12:15 PM
    • #1,290

Kao sto vidite, nazalost, sve to nije dosta.

Potrebna je tehnologija. Od kuge su umirale stotine milijuna dok se nije izumio sapun i pocelo prati fekalije te prestalo jesti stakore. Cak ni cjepiva nisu trebala.

Boginje su pak rijesene samo cijepljenjem.

Realno, procijepljenjem 60ak% ljudi plus okuzenjem jos 10-20%, uz preklapanja istih, pa sezonskim docijepljivanjima itd. svest ce se na par stotina pa i manje. Lanci prijenosa ce biti prekinuti. Zaraza ce se moci siriti samo sporadicno.

Iako, kak se veli, Bog je prvo sebi bradu stvorio, te stoga price o dolasku nekih doza kod nas vrlo brzo ne smatram realnim. Ako Ameri i Englezi puste ma i jednu dozu van prije nego sebe procijepe ali ama bas skroz bit ce super. Daj Boze, ali...

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • December 6, 2020 at 1:36 PM
    • #1,291
    Quote from goldfinger
    Quote from emil

Nije isto vezati pojas u pokretnim vozilima, nositi kacigu na baušteli, kostobrane na nogometu i nositi maske posvuda. Bakterijske maske su za kirurge i nikog više.

Nije tema, ali evo, buduci da smo spomenuli, jos kao klinca me zanimalo zasto se u autu moram vezati pojasem, a u javnom prijevozu ne moram - cak stovise, u autobusu i tramvaju ne moram ni sjediti, mogu stajati. Jel netkome to jasno? Je li to samo stvar komocije - uvodjenjem obaveze vezanja pojasom bi smanjili kapacitet javnog prijevoza za valjda 70%? Za mene su to oduvijek bila dvostruka mjerila.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • December 6, 2020 at 1:45 PM
    • #1,292
    Quote from mitkko

Nije tema, ali evo, buduci da smo spomenuli, jos kao klinca me zanimalo zasto se u autu moram vezati pojasem, a u javnom prijevozu ne moram - cak stovise, u autobusu i tramvaju ne moram ni sjediti, mogu stajati. Jel netkome to jasno? Je li to samo stvar komocije - uvodjenjem obaveze vezanja pojasom bi smanjili kapacitet javnog prijevoza za valjda 70%? Za mene su to oduvijek bila dvostruka mjerila.

Nemojte misliti glavom i pitati logična pitanja, zamjeriti ćete se državi.

• vladimir
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    212
    • December 6, 2020 at 1:54 PM
    • #1,293

Ja si povežem TRI maske , i tek onda idem među ljude , i vani i u zatvorene prostore ..

Tako sam tri puta sigurniji da neću pokupiti virus , a pogotovo od onih bez maske .

• ZSEZSE
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    401
    • December 6, 2020 at 3:09 PM
    • #1,294
    Quote from mitkko
    Quote from goldfinger

masa auta i busa nisu bas iste?

Bus u gradskom prijevozu neide 130.

Meni jedino smeta nedosljednost prema crkvi i izborima kad hdzu treba, masku staviti mi je najmanji problem.

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • December 6, 2020 at 3:56 PM
    • #1,295

U sadašnjoj situaciji nošenje maske je najmanja žrtva koju prinosimo da barem jednim manjim dijelom spriječimo širenje zaraze u odnosu na teret koji na svojim leđima nose zdravstveni radnici i svi oni koji su direktno ili indirektno uključeni u liječenje i zbrinjavanje oboljelih.

Maske su s pojavom covida došle , maske će nestankom virusa otići u prošlost.

Mi smo srećom samo privremeno inkomodirani obvezom nošenja maski zbog virusa , a u stvari blagoslovljeni životom u zemlji gdje možemo udisati uglavnom čisti zrak za razliku od stanovnika kineskih , japanskih , korejskih i inih velegradova gdje zbog zagađenog zraka život bez maske predstavlja ogroman rizik za zdravlje.

Malo strpljenja , žrtvovanja , empatije i tolerancije još nikoga nije ubilo . Korona jest.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • December 7, 2020 at 11:09 PM
    • #1,296

zatvaranje pred blagdane, pa nema tog Plenkovića ni stožera da to učine stranim lancima, mogu jedino pojačati novčane uplate mjera da raja više troši

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvats…ijalni-15035527

p.s.

evo ga, nisam još ni završio već i ovi lete, jer bi strože mjere

https://www.vecernji.hr/vijesti/vecern…a-apela-1452013

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • December 8, 2020 at 10:37 AM
    • #1,297

https://www.index.hr/vijesti/clanak…ka/2236981.aspx

Whoops.

Ne zna čovjek što bi mislio, a kamoli rekao

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • December 8, 2020 at 10:52 AM
    • #1,298

Epidemiolozi su strucnjaci za epidemije, i nista vise od toga. Znaci kad bi im dao vlast oni bi uspjesno suzbili epidemiju. Ali troskovi njenog suzbijanja, drustveni, ekonomski, pa i zdravstveni, fizicki i psihicki, iako su ih granicno svjesni, nisu u fokusu njihovog interesa.

Medjutim zivoti i rad svih ljudi su utjecani tim mjerama te imaju pravo reci i utjecati na epidemioloske odluke preko svojih izabranih predstavnika.

Stoga iz navlas istog razloga iz kojeg se ekonomija ne smije prepustiti i ne prepusta se ekonomistima tako se ni suzbijanje epidemije ni pod razno ne smije prepustiti epidemiolozima. Zato jer je suzbijanje epidemije jedan ogroman socioekonomski management o kojem ovi pojma nemaju, niti ih je briga te niti ih je u konacnici itko za to ovlastio.

Samo je politika meritorna za odlucivanje koje epidemioloske mjere su prihvatljive, gledajuci ukupnu zdravstvenu, ekonomsku, socijalnu pa i politicku sliku.

I zato ih je najurio. Naprosto je to njihovo produciranje postalo zamorno. Za nista ne odgovaraju, a dijelili bi savjete i htjeli da ih se slusa kako bi ispali jako vazni.

Sorry, decki, pa-paaa...

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • December 8, 2020 at 11:25 AM
    • #1,299

Nekada se to zvalo Tuđim po koprivi.

No, sit gladnom ne vjeruje, zdrav bolesnom, a niti ovi u pingvinima ekonomskim teorijama

BTW, nema besplatnog ručka. Svi ćemo platiti trošak liječenja, naknada zbog bolesti, vremena provedenog u izolaciji itd......itd, itd

• crveni
    Student
    Reakcija primljeno
    98
    • December 8, 2020 at 12:31 PM
    • #1,300

Jasno je da covid-19 može sudjelovati i eventualno ubrzati smrt.

Ali - kako se može tvrditi da je covid-19 ubio toliko i toliko ljudi, a zapravo niti jedna obdukcija nije napravljena te nije bilo moguće utvrditi da je covid-19 jedini i isključivi uzrok? Iz toga ispada da se broj smrti direktno od covida-19 ne može utvrditi, već se može isključivo govoriti o smrti sa covid-19.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 24, 2025 at 11:33 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      906k
      2k
    3. All

May 24, 2025 at 11:33 AM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 11:04 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. umalo

May 23, 2025 at 11:04 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      914k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 23, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. my moon

May 23, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 4:07 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Hafid

May 23, 2025 at 4:07 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

All May 24, 2025 at 11:33 AM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 23, 2025 at 11:04 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 23, 2025 at 1:36 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

16 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Slične teme

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Admin
    • February 12, 2020 at 2:32 PM
    • Dionice
  • Komentari na Poslovni dnevnik - poslovni.hr

• maratonac
    • February 13, 2020 at 8:11 PM
    • Kavana

Tags

• Corona