je li burza prema odluci stožera u lockdownu ili nako sama od sebe dobrovoljno
CORONA virus
-
-
-
Čitam što pišete, i istina je da je Istina rijetko čista, i nikad jednostavna- Oscar Wilde
Znate, za sreću nekoga tko cvili jer ne može popiti kavu u lokalnom kafiću, i ugostitelja koji cvili da će mu propasti business, netko trpi nesreću.
Imamo ogroman broj ljudi koji svakodnevno na radnom mjestu trpi radeći u uvjetima epidemije, u zaštitnoj opremi , preko granica svojih mogućnosti
A nisam vidjela čak ni antivaksere da nose tablicu oko vrata- Ne želim se liječiti.
I generalno smo kao ljudi i sugrađani neodgovorni, da ne kažem sebični.
Nije trebalo do ovoga doći. Da nismo imali svadbe od 500 uzvanika, i noćne klubova na Jadranu, mogli smo imati dulju turističku sezonu
Da smo se ponašali odgovornije, i da stožeri nisu izgubili svaki kredibilitet, možda smo mogli nastaviti živjeti , raditi i zarađivati
Istina je uistinu rijetko čista i nikada jednostavna.
-------------https://www.index.hr/vijesti/clanak…ne/2233742.aspx
Virusu je svejedno gdje se širi, on ne diskriminira
Tako da mi bi, al' da nam ne ...
-
budimo realni, prometa u kafićima ionako nema ni blizu koliko je nakada bilo, sada je samo pitanje koliko će se uspjeti izvući od države zbog potpunog zatvaranja, ja osobno ne kužim taj njihov zahtjev , 70% prihoda u odnosu na isti period prošle godine, zna li netko malo detaljnije taj prijedlog, što to znači ili mediji nešto krivo prenose, prijetnju tužbom države još manje razumijem, tužiti će sve nas, pa i onoga što provodi pola smjene u "svemirskom odijelu" i sve ostale koji održavaju sustav da bi funkcionirao
-
Slazem se s onima koji smatraju da je Stožer debelo zakasnio s uvođenjem mjera adekvatnih trenutnoj i i u budućnosti očekivanoj epidemiološkoj situaciji i duh nam je pobjegao iz boce.
Kako ga uhvatiti , koliko će nam vremena trebati za to i koju cijenu ćemo platiti nitko ne zna.
Mjere danima kaskaju za virusom umjesto da su nekoliko koraka ispred njega .
Zatvaranja kafića , krčmi , noćnih klubova , teretana , zabrane održavanja svadbi u ovom trenutku imat će neznatan utjecaj na širenje virusa jer virus je već odavno ušao u vrtiće , osnovne i srednje škole , u obitelji , domove za starije i nemoćne osobe i radne kolektive i nekontrolirano se širi .
Oni su bili bazeni iz kojih se počela širiti zaraza prije mjesec ili dva i već tada je trebalo reagirati.
Sjeverni dijelovi RH doživjet će scenarij talijanskog Bregama u vrijeme početka epidemije u proljeće .
Odgovornost za takvu situaciju ne snose građani nego Vlada i nacionalni Stožer jer u prvom valu ja sam naivno smatrala da smo mi sa sjevera u odnosu na druge dijelove RH odgovorni , savjesni i disciplinirani građani pa smo zato imali najbolju epidemiolosku situaciju u državi tako da smo npr. u Međimurskoj županiji imali 56 dana u kontinuitetu bez ijednog zaraženog što se iz današnje perspektive pokazalo kao moja velika zabluda.
Imali smo uz određeni nivo discipline i organiziranosti malo i sreće i dobro smo zbog malog broja zaraženih mogli pratiti i kontrolirati kontakte zaraženih , ali rapidnim povećanjem broja zaraženih taj se sistem u potpunosti raspao jer je onda početkom jeseni sve krenulo nizbrdo povratkom zaraženih partijanera iz Vodica i Makarske , povratkom zaraženih hodočasnika iz Međugorja i jednom svadbom na kojoj je bilo samo 120 osoba sto je bilo debelo u okviru dozvoljenih 300 osoba. ( u medijima se spominje samo svadba jer na ljetno partijanje i hodočašće nije bas zgodno upirati prstom )
Dakle , današnje katastrofalno stanje na sjeveru države rezultat je otvorenih morskih noćnih klubova ljeti , dozvoljenih Hodočašća u drugu državu u kojoj je u tom periodu bijesnila korona i održavanjevelikih svadbenih fešti .
Naravno da smo mogli bez svega toga i danas bi možda na prste ruku brojili dnevne brojeve zaraženih.
-
Kolegice, dopustite da vam odgovorim na ovaj post u samo jednoj rečenici: Naviknite se na COVID, COVID ne ide nigdje...
Ako ga se nije uspjelo zaustaviti na samom izvoru u Kini, neće ga se nikakvim lockdownima moći zaustaviti, samo ćemo uništiti ekonomiju, bez efekta na virus, a sa strašnim efektom na svakodnevni život.
Moramo se prilagoditi novoj stvarnosti, ali mudro i racionalno. Razviti cjepivo koje djeluje, raditi na imunitetu, reorganizirati zdravstveni sustav, možda nabaviti još respiratora, boca s kisikom, nemam pojma, nisam stručnjak. Ali život mora ići dalje, možda u malo manje zabavnom obliku. Prestanite se brinuti, živite, nitko neće otići živ sa ovog svijeta...
-
Je...prije čemo otić nego se opte proda
-
kol. Moller, takvu mjeru su uveli u njemačkoj prije zaključavanja a znaći da se za vrijeme trajanja mjera, pogođenim pravnim osobama nadoknađuje 75% prihoda ostvarenih u isto vrijeme u prošloj godini od kojih isti imaju obvezu zadržati i platiti sve radnike kao i sve tekuće obveze kao da su redovito poslovali...
tehnički vrlo dobra i uravnotežena mjera ali dalo bi se to još malo urediti...
konkretno, ug, sektoru je dekretom zabranjeno poslovati a drž. je mjerama samo i isključivo pokrila veći dio troškova/prihoda radnika, međutim, nije drž. ta koja je u međusobnom/poslovnom odnosu sa predmetnim radnicima, oni su, kao i svi ostali troškovi poslovanja, isključiva obveza posl. subjekta tj. pravne osobe a ovom mjerom očuvanja radnih mjesta se drž uplela tamo gdje joj nije mjesto tj. između poslodavca i radnika a zanemarivši pri tome sve druge troškove/štete nastale zabranom poslovanja
dakle, ugostitelji traže da se potpore postave shodno regulatorno-pravnim međusobnim odnosima u redovitom poslovanju tj da potpore, obeštečenja i sl. idu prema posl. subjektima kojima je onemogučeno poslovati a ne negdje okolo kao do sada, inaće će protiv regulatora/države pokrenuti tužbe za naknadu šteta na koje po ustavu RH imaju pravo.
-
kako se meni vidi najbolje bi svim ugostiteljima cijele EU bilo da se dosele u Hrvatsku pa da Hrvatska postane jedna velika birtijetina i da sve radi od 0 do 24 sata, a da se ljudi koji žele biti nešto drugo, a ne krčmari i konobari, presele u te druge zemlje gdje je lumpanje zabranjeno, a život svakoga, pa i starca, više vrijedi
-
kako se meni vidi najbolje bi svim ugostiteljima cijele EU bilo da se dosele u Hrvatsku pa da Hrvatska postane jedna velika birtijetina i da sve radi od 0 do 24 sata, a da se ljudi koji žele biti nešto drugo, a ne krčmari i konobari, presele u te druge zemlje gdje je lumpanje zabranjeno, a život svakoga, pa i starca, više vrijedi
Očna poliklinika Optical Express...evo, da si malo proširiš vidike
-
Kolegice, dopustite da vam odgovorim na ovaj post u samo jednoj rečenici: Naviknite se na COVID, COVID ne ide nigdje...
Ako ga se nije uspjelo zaustaviti na samom izvoru u Kini, neće ga se nikakvim lockdownima moći zaustaviti, samo ćemo uništiti ekonomiju, bez efekta na virus, a sa strašnim efektom na svakodnevni život.
Moramo se prilagoditi novoj stvarnosti, ali mudro i racionalno. Razviti cjepivo koje djeluje, raditi na imunitetu, reorganizirati zdravstveni sustav, možda nabaviti još respiratora, boca s kisikom, nemam pojma, nisam stručnjak. Ali život mora ići dalje, možda u malo manje zabavnom obliku. Prestanite se brinuti, živite, nitko neće otići živ sa ovog svijeta...
Da se naviknem na COVID ? Pa ja sam ga imala u kući , lijepo smo se družili , malo sam se držala distancirano , ali takva sam , samozatajna i distancirana osoba .😀
Kinezi ga nisu uspjeli zaustaviti ?
Pa oni su ga nogirali , zatvorili mu vrata i eno ga sad hara po cijelom svijetu osim u Kini.
-
-
Da se naviknem na COVID ? Pa ja sam ga imala u kući , lijepo smo se družili , malo sam se držala distancirano , ali takva sam , samozatajna i distancirana osoba .😀
Kinezi ga nisu uspjeli zaustaviti ?
Pa oni su ga nogirali , zatvorili mu vrata i eno ga sad hara po cijelom svijetu osim u Kini.
Kolegica Ledice, pa zar vjerujete da Kina vjerodostojno svijetu prenosi istinu o stanju u svojoj zemlji. Kina je inače jako zatvorena i pod čizmom komunističke partije. Ta država je prva uvela socijalni kreditni sustav po kojemu su građani lišeni svih sloboda, ukoliko pišete protiv vlasti ili države ne piše vam se dobro.
Svaka čast Kinezima, ali ne vjerujem da su toliko sposobniji od nas zapadnjaka da su uspjeli iskontrolirati nešto što mi nikako ne možemo, jednostavno svijetu šalju sliku da je kod njih sve super, a koja je prava istina tko to zna.
https://www.infomediabalkan.com/kina-kao-drzav…uducnosti-video
QuoteOno što bi mnogima predstavljalo sliku distopijske budućnosti svijeta u Kini se već događa. Radi se o svojevrsnom ocjenjivanju građana, odnosno ocjenjivanju njihovog društvenog kredibiliteta, što Komunistička partija Kine naziva – ‘društveni kredit’ (‘social kredit’).
“Društveni kredit” Dandan Fan, primjerice, trenutačno je vrlo visok, što marketinškoj stručnjakinji osigurava brojne pogodnosti, poput jefitnih kredita, VIP tretmana u hotelima i zračnim lukama, mjesto na najboljim sveučilištima i dobro radno mjesto.
Oni s najnižim “društvenim kreditom”, ljudi kojima je početni broj bodova “društvenog kredita” padao, a ne rastao, u krajnjem slučaju mogu biti izolirani od društva, bez šanse da dobiju kredit ili posao u državnoj službi, sa zabranom putovanja i svojevrsnim kućnim pritvorom.
Sustav video nadzora, na kojem se temelji ideja o ocjenjivanju građana, posljednje je dostignuće tehnike, pri čijem kreiranju su obilato korištene inovacije iz oblasti umjetne inteligencije.
-
kol. Paulie, sory ali činjenice te demantiraju...inaće pričaš na pamet o kini, nije istina da su pod nekom čižmom bar ne drugačijom "čižmom" od nekih drugih država koje se vole prezentirati da postavljaju standarde "ljudskih prava" niti da su nešto lišenih nekih uobičajenih sloboda ali da ima par stvari koje populacija kine mora poštivati to ima ali opet, toga ima i u svim drugim državama...
također, vjerovao ili ne, kina je em disciplinski em tehnološki pa i na mnoge druge načine superiornija pred mnogim državama koje provode facebook demokraciju, a posebno nas zapadnjaka tj eu. koji zadnjih 20etak god na očigled gubimo hi-tec utakmicu 21 stoljeća...
stoga, em su tehnološki napredniji, em discipliniraniji, em se temo zna da se sa drž. ne zahebava i to su sve prednosti u smislu zauzdavanja tj. spriječavanja širenja aktualne pandemije
kol. renchi, hoću reći da nismo samo birtijetina, evo vidiš kako si odma progledao
-
Očna poliklinika Optical Express...evo, da si malo proširiš vidike
Hoćete reći da imamo razvijene zdravstvene usluge ? Ili, možebitno, zdravstveni turizam
-
Nemam nikoga u "staroj" Kini. Ali imam par prijatelja amerikanaca u "novoj" - Hong Kongu. Niti jedan se usudi uopce komentirati lokalnu politicku situaciju a kamoli reci ista protiv. Makar je vrlo jasno kako se osjeca.
S tim da ne komuniciramo putem opcenarodnih kanala ala facespace, twatter, whatsdown ili instagrac. Da ne spominjem Tikataka. Komuniciramo preko sigurnih enkriptiranih protokola (ssh).
Kinezima je politika postala potpuno nebitna od kada im svake godine raste standard. Ne obracaju previse paznju na sav taj monitoring i agregaciju osobnih podataka. To znaju i oni na vrhu hranidbenog lanca. Zato se toliko bore i za kontinuirani rast i ekspanziju. Onog trenutka kad to stane zivot u Kini ce se promijeniti.
-
kol. LodeRunner, kako si to lijepo sročio, tamo bar znaš tko provodi monitoring i agregaciju osobnih podataka dok mi nemamo blage veze u što se troši i kuda ide 2/3 web prometa koji se odvija u pozadini svake aplikacije koju imamo instalirane na svojim uređajima...ja imam hardverski firewal dograđen na ruter i prešao sam na os linux mint jer , ne bi vjerovali koliko domena mi se pokušava prikačiti ćim pokrenem bilo što u winowsu , naravno, google, youtube i facebook debelo prednjače...
a što se tiće kontinuiranog rasta i ekspanzije, ne bi se ja tu puno brinuo, ima tu još oho prostora a i uvijek se može odigrati na neki fiktivni (terorizam, corona, ekonomski sa amerikom, baza na mjesecu) rat ili pak real oružani sukob i opet se uspostavlja kontrola
-
što reći, danas je tužan dan......na jad od burze smo več i navikli a sad nas več drugi put u godinu dana tjeraju da budemo jadni jel birtije ne rade od subote a nema ni sportskih aktivnosti.......tjeraju nas sa burze, tjeraju nas iz birtije, potjerali su ljude iz hrvatske jel posla za sve nema zbog njihove sustavne pljačke od osamostaljenja......imali su šest mjeseci da se pripreme da do ovoga ne dođe i napravili su jako malo ili ništa.......
PS
jel klub još radi i gdje ima još takvih klubova jel od subote trebam nova mjesta za ispijanje espressa?
-
očito i dalje ostaju najliberalnije mjere u Europi. Zatvorili bez razloga za djecu škole stranih jezika i sportske treninge . Moramo na bicikle i planinarenje sada.
Stotine tisuća penzionera i dalje će bauljati raditi gužve po svuda, gradskim prijevozom, bankama, dućanima...
Praktički sve otvoreno osim birtija. Bolnički sustav je u teškom stanju. Broj zaraženih svakog dana podijelite sa 58 i toliko će ljudi umrijeti od covida 19 svakog dana. Znači ubrzo smo na 60 do 80 mrtvih dnevno što je zapravo katastrofalno. Bolovi od covida su vrlo jaki koga primi, nažalost lijeka nema i ovo će trajati godinama. Cjepivo nije dovoljno.
-
što reći, danas je tužan dan......na jad od burze smo več i navikli a sad nas več drugi put u godinu dana tjeraju da budemo jadni jel birtije ne rade od subote a nema ni sportskih aktivnosti.......tjeraju nas sa burze, tjeraju nas iz birtije, potjerali su ljude iz hrvatske jel posla za sve nema zbog njihove sustavne pljačke od osamostaljenja......imali su šest mjeseci da se pripreme da do ovoga ne dođe i napravili su jako malo ili ništa.......
PS
jel klub još radi i gdje ima još takvih klubova jel od subote trebam nova mjesta za ispijanje espressa?
Pa HDZ je pobjedio Covid-19 prije izbora. Samo izbori su prošli , a naivni i nezainteresirani glasači su upropastili priliku 05.07.2020.
-
Treba raspisat nove izbore, to je očito način da suzbijemo pandemiju
-
One day over the rainbow.................
Probuditi ću se u svijetu u kojem je sve kako je i bilo..
A ne u ovom u kojem je krenuo čovjek na čovjeka
Ugostitelji šokirani, prijete prosvjedom
Medicinske sestre iz Pule rasporedom idu na rad u Varaždin
Oboljelih 4000 u jednom dan. Liječnici mole da se zatvore srednje škole barem na dva tjedna. Puni se Arena.
I tako , čovjek na čovjeka. Zdrav bolesnog ne razumije. Ni oni koji sjede po kafićima one koji rade u odijelima, sa maskama, vizirima, u rukavicama.
Raniji lockdown neke vrste mogućno bi bio jeftiniji od ovog scenarija. Treba platiti i naknadu za bolovanje za stotinjak tisuća ljudi, što zbog obolijevanja, što zbog izolacije
BTW, ako nam je glavna privredna djelatnost kuhanje expressa, tko zadnji ostane neka ugasi svjetlo.
Čovjek je čovjeku postao vuk. Na muci se poznaju junaci, stara je narodna. Sada se vidi kakav je tko čovjek, kakvi smo mi to ljudi
----------https://www.index.hr/vijesti/clanak…di/2234046.aspx
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Što smo danas tržili 6k