1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

CORONA virus

• buMBum
  • February 15, 2020 at 11:37 AM
  • kupoprodajnik
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,095
    • April 1, 2020 at 9:42 AM
    Quote from Barikb

Ako umire 24.000 mjesečno u sj. Italiji to je prema mojoj matematici 800 dnevno u sjevernoj Italiji.

Cijela Italija ima umrlih od covida 19 od 29.01.2020. točno 11.591. Tko je tu sad lud ? Ispada da bi svi oni umrli i bez covida i sa covidom. Zato što su jako stari i/ili jako bolesni. Znači imamo sezonu :love: !!!

Volio bih da ste u pravu, zbog svih nas.

Ali nazalost nije to vas tako jednostavno.

Jos ce se mjesecima nakon vuci fallout od ove disrupcije.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • April 1, 2020 at 12:34 PM

Nije bez nade, možda bude gotovo i prije nego mislimo

https://www.poslovni.hr/svijet/biotehn…-godine-4223443

• Lucijan
    Student
    Reakcija primljeno
    102
    • April 1, 2020 at 1:41 PM

Duhan če nas spasiti

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • April 1, 2020 at 2:16 PM

ministar corone se upravo uživo obraća i najavljuje u ovoj utakmici i produžetke ako zatreba, a ministar kriminala dosnažuje da nakon 5-6 travnja nema više nikuda iz mjesta prebivališta bez e-propusnice, steže se nakon remena i obruč oko građana, porobljavanje u tijeku

• nemo
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    768
    • April 1, 2020 at 3:08 PM
    Quote from kupoprodajnik

Kiflu dobijes. Sve sto moram ici doktoru idem privatno jer mi se ne ceka s kasljucavom gerijatrijom koja dodje s popisom nalaza kao da ide na remont Mount Whitney i jos ima prednost.

nadam se da ćeš doživjeti da budeš dio kašljucave gerijatrije dečko

• kupoprodajnik
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,095
    • April 1, 2020 at 3:53 PM
    Quote from Moller

ministar corone se upravo uživo obraća i najavljuje u ovoj utakmici i produžetke ako zatreba, a ministar kriminala dosnažuje da nakon 5-6 travnja nema više nikuda iz mjesta prebivališta bez e-propusnice, steže se nakon remena i obruč oko građana, porobljavanje u tijeku

Tako je. Ovce su zasluzile sisanje i sad ce osisane i biti. Prvo sloboda, a onda penzije pa dalje... Nadam se da grijesim, ali ne izgleda dobro nikako.

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,158
    • April 1, 2020 at 4:03 PM
    Quote from kupoprodajnik
    Quote from Moller

Tako je. Ovce su zasluzile sisanje i sad ce osisane i biti. Prvo sloboda, a onda penzije pa dalje... Nadam se da grijesim, ali ne izgleda dobro nikako.

Vlada nije koliko znam proglasila izvanredno stanje već je 'novelirala' Zakon o sustavu civilne zaštite.

Tako da nije katastrofa nego samo stanje posebnih okolnosti

A to što se ograničava sloboda kretanja (propusnice i/ili zatvaranje u samoizolaciju ili karantenu) i sloboda poduzetništva (ograničavanjem rada pojedinih djelatnosti, u cjelini), to je valjda normalno u Apsurdistanu?!

Ako se mediji daju potkupiti za par redaka oglasnog prostora, jadna nam 'rvacka mater

I još se poduzetnici, koji btw snose sav rizik upuštanjem u rad, zapošljavanje radnika i angažiranje kapitala, moraju cjenkati i nadbidavati s Vladom o opsegu mjera i neplaćanju nameta dok ne rade?! I to ograničavanje rada ugostitelja je također odrađeno kroz Zakon o sustavu civilne zaštite, evo ovdje:

Odluka o mjerama ograničavanja rada i okupljanja NN

A poduzetnik koliko znam kao takav, ne traži minimalne teh. uvjete niti druge dozvole za otvaranje businessa od Civilne zaštite!

Apsurdistan!

• barbosa
    Guest
    • April 1, 2020 at 7:08 PM

Članak 16.

Slobode i prava mogu se ograničiti samo zakonom da bi se zaštitila sloboda i prava drugih ljudi te pravni poredak, javni moral i zdravlje.

Svako ograničenje slobode ili prava mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju.

Članak 17.

U doba ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti države, te velikih prirodnih nepogoda pojedine slobode i prava zajamčena Ustavom mogu se ograničiti. O tome odlučuje Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom svih zastupnika, a ako se Hrvatski sabor ne može sastati, na prijedlog Vlade i uz supotpis predsjednika Vlade, Predsjednik Republike.

Opseg ograničenja mora biti primjeren naravi pogibelji, a za posljedicu ne može imati nejednakost osoba s obzirom na rasu, boju kože, spol, jezik, vjeru, nacionalno ili socijalno podrijetlo.

Niti u slučaju neposredne opasnosti za opstanak države ne može se ograničiti primjena odredbi Ustava o pravu na život, zabrani mučenja, surovog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, o pravnoj određenosti kažnjivih djela i kazni, te o slobodi misli, savjesti i vjeroispovijedi.

Članak 20.

Tko se ogriješi o odredbe Ustava o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, osobno je odgovoran i ne može se opravdati višim nalogom.

...zači kupuje se šutnja, našim parama, samo da se šuti dok ovi rade režimoidne svinjarije i sve oći uprte u "nacionalni stožer"...samo, meni nije jasno, ŠTO RADE OPOZICIJSKI ZASTUPNICI u saboru, zašto šute ko čkepi:?::cursing:

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • April 1, 2020 at 8:09 PM

https://www.index.hr/vijesti/clanak…je/2171282.aspx

Ljudi, molimo se !

Molimo se za cjepivo

Čovjek je stigao na Mjesec, i što je još začudnije i nazad........... naći će i cjepivo protiv Covida

Zamislite , opet život... idemo na posao, šećemo sa frendovima, zarađujemo, kupujemo što i ne treba, pa i dionice :)

• george
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    240
    • April 1, 2020 at 9:23 PM
    Quote from nemo
    Quote from kupoprodajnik

Kiflu dobijes. Sve sto moram ici doktoru idem privatno jer mi se ne ceka s kasljucavom gerijatrijom koja dodje s popisom nalaza kao da ide na remont Mount Whitney i jos ima prednost.

Ma ne brini se, to je Odo, ako si gledao Deep Space Nine. Kad dodje u te godine vikat ce kako nitko nema postovanja prema starijima i da se u njegovo vrijeme pustalo starije kod doktora preko reda. To je takav pomak u glavi.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • April 2, 2020 at 7:16 AM

Još jedno jutro i ponovno u istom snu, nikako se probuditi... a kao ružan san sve ovo izgleda

Noćna mora.

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-52125039

• nemo
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    768
    • April 2, 2020 at 8:40 AM
    Quote from george
    Quote from nemo

Ma ne brini se, to je Odo, ako si gledao Deep Space Nine. Kad dodje u te godine vikat ce kako nitko nema postovanja prema starijima i da se u njegovo vrijeme pustalo starije kod doktora preko reda. To je takav pomak u glavi.

imam osjećaj kao da ga nisu rodili nego je nastao u nekom labu. Genetski modificiran. Ego ko kuća a ide mu na živce sve samo ne on. Ili je jako mlad pa ima mlade roditelje. I svi su mu hvalabogu zdravi...pa neka ode malo pomagati na prvu crtu i nonsalantno se poigrati sa koronom. I tako je to sve iskarikirano i macji kašalj. Ako mu smeta sustav djelovanja, neka se angažira osobno a ne pametovati iza ekrana. Profit i novac je samo jedan segment života. Mladac mora još puno papati i proživjeti da bi shvatio. Empatija je za njega nula. Možda je mama za to kriva. Vrijeme će pokazati. Kao i u svemu. Tik tak, tik tak...

• D'artagnan
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    324
    • April 2, 2020 at 8:44 AM

Obicno ti zivot, tj. Karma vrati sve sa kamatama.... da se jedan dan zamislis sta ce mi sav novac svijeta, to je samo $$$... jedan segment zivota bez kojeg ne mozes, ali sto si inteligentiji i stariji, vidis da ti ni ne treba puno da istinski uzivas u zivotu

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,181
    • April 2, 2020 at 9:23 AM

bravo za mušketira! sve rečeno u jednoj rečenici. jedan od najboljih postova u ovim virusnim danima!

• Miron
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    258
    • April 2, 2020 at 10:57 AM
    Quote from D'artagnan

Obicno ti zivot, tj. Karma vrati sve sa kamatama.... da se jedan dan zamislis sta ce mi sav novac svijeta, to je samo $$$... jedan segment zivota bez kojeg ne mozes, ali sto si inteligentiji i stariji, vidis da ti ni ne treba puno da istinski uzivas u zivotu

Upravo tako. Možda ćemo sada biti malo ponizniji i skromniji nakon svega.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • April 2, 2020 at 11:45 AM

nije baš optimistično

https://www.vecernji.hr/vijesti/strucn…italiji-1390969

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • April 2, 2020 at 12:27 PM
    Quote from trial
    Quote from barbosa

može biti...međutim turisti a pogotovo adpl imaju fundamente, i da sprže dio kapitala u ovoj krizi opet im je fundamentalna vrijednost tu negdije...

Koliko će trajati kriza?

Europa je u prosjeku ajmo reći uskoro na vrhuncu ako bi gledali primjer italije koja je očito dosegla vrhunac i sad stagnira ili blago pada po broju novozaraženih. Kroz 2-3 tjedna ovim tempom bi (europa) mozda mogli osjetit pad novozaraženih a kroz dodatna 2-3 tjedna onda osjetan pad novozaraženih i trenutno zaraženih. Tada će se ekonomija već moći ili morati ozbiljno otvoriti naravno uz dosta stroge mjere rada. A što je s nama u hrvatskoj? Pa mi htjeli to ili ne moramo pokreniti ekonomiju kroz 4-6 tjedana jel ljudi moji krepat ćemo od gladi, ja sam uvjeren da je vlada toga itekako svjesna, mi nemamo dovoljno novca da bi ekonomiju držali 3 mj totalno zatvorenom tako da po meni, ja očekujem da se posetepeno ekonomija počne pokretati jer nama nema druge ma kakvo god stanje sa koronom kod nas bilo. Pa 40% proračuna odlazi samo na mirovine, nisam siguran al čini mi se još 20% na plaće u javnom sektoru a već je sam Marić najavio da će nam u sljedeća 3 mjeseca zafaliti 40 milijardi kn u proračunu tako da po meni nevezano za situaciju s koronom, ma kakva go ona bila, mi imamo još maksimalno 3-4 tjedna biti pod ovakvim strogim mjerama a onda se ekonomija mora momački pokrenuti ili ćemo doslovno krepati od gladi.

• trial
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,163
    • April 2, 2020 at 12:39 PM

@ Miron

Odgovor je prilično jednostavan. Trajat sve dok se ne nađe učinkovito i testirano cjepivo, a za to će trebati (kažu) možda i do kraja slijedeće godine. Pa onda koliko je još trebati da ga se proizvede u dovoljnim količinama i da se izvrši procijepljenost populacije diljem svijeta. Bez cjepiva se epidemija može čak i povući, ali uvijek i negdje ponovo pojaviti i buknuti. Noćna mora koja ne prestaje (rekla bi jedna naša forumašica ovdje). Ja bih još dodao i neizvijesnost koja ne prestaje.

Sreća je ipak da će mnoge firme i pod ovakvim uvjetima funkcionirati i prosperirati, ali to svakako nisu firme koje ovdje neki "znalci" guraju kao must have dionice. Doći će do otrežnjenja vrlo brzo. Nažalost.

• Jubito
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    902
    • April 2, 2020 at 12:42 PM
    Quote from discover

gdje je moderator kad ga trebaš :)

tema se pretvara u laprdanje ne vezano uz temu

imate temu korona pa tamo pišite o koroni i Italiji

ovo nema smisla pratit

Nisam baš siguran da si u pravu, sve se vrti oko COVID-a.

Ako se ne oporave članice EU i ako Italija kihne, nema ni nama oporavka, niti bolje budućnosti, sve je to isprepleteno i povezano.

Pogotovo Italija, koja nam je jedan od najvažnijih (ili najvažniji, ne sjećam se točno) vanjskotrgovinskih partnera i treća ekonomija eurozone koja je pred potpunim kolapsom.

• buMBum
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    769
    • April 2, 2020 at 12:44 PM

Sveopća OPASNOST!

Vrijeme je da zastanemo malo i da se nasmijemo. Smijeh kao najbolji lijek:

(Postoji mogućnost ponovne cenzure i blokade - svejedno mi je iskreno!

Svako dobro svima!)

buMBum

Edited once, last by buMBum (April 2, 2020 at 12:50 PM).

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 28, 2025 at 7:16 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

May 28, 2025 at 7:16 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 28, 2025 at 7:08 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. vitoo

May 28, 2025 at 7:08 PM
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • May 28, 2025 at 3:41 PM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

May 28, 2025 at 3:41 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 28, 2025 at 2:00 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 28, 2025 at 2:00 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 28, 2025 at 1:14 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. tento

May 28, 2025 at 1:14 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 28, 2025 at 7:16 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

vitoo May 28, 2025 at 7:08 PM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji May 28, 2025 at 3:41 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 28, 2025 at 2:00 PM
  • Što smo danas tržili

tento May 28, 2025 at 1:14 PM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

All May 28, 2025 at 7:39 AM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 27, 2025 at 1:02 PM
  • Best buy

All May 27, 2025 at 12:54 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

All May 27, 2025 at 12:45 PM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

16 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Slične teme

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Admin
    • February 12, 2020 at 2:32 PM
    • Dionice
  • Komentari na Poslovni dnevnik - poslovni.hr

• maratonac
    • February 13, 2020 at 8:11 PM
    • Kavana

Tags

• Corona