1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

CORONA virus

• buMBum
  • February 15, 2020 at 11:37 AM
  • zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • May 9, 2020 at 1:52 PM

Lauc za index. hr

Bitno je da mi kao društvo preživimo pandemiju.

--------

"Ideja da ćemo se potpuno zaštititi od virusa je napuštena i to više nitko ne može napraviti. Ono što je sreća je da vidimo da zemlje koje su prije nekoliko tjedana popustile mjere poput Danske ili Austrije nemaju veliki porast zaraze, vjerojatno zato što su se ljudi počeli opreznije ponašati", kazao je.

Stoga je svijet, osim možda Kine, s ideje da se uništi virus više prešao na ideju da idemo živjeti s virusom sa što manje štete, "ali nažalost kao i kod svake druge bolesti neki ljudi će biti teško bolesni i neki možda neće preživjeti bolest, ali bitno je da mi kao društvo preživimo pandemiju".

• zm1
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    670
    • May 9, 2020 at 4:02 PM
    Quote from Manu

Prvu fazu ekipa iz stožera je odradila kao stručnjaci a drugu kao hadezeovci. I zato je prva faza ispala dobro a druga vjerojatno neće bez obzira što je riječ o istim ljudima. Zato taj argument "ali to su isti ljudi" nikad nije ni približno opravdanje kad je u pitanju sukob interesa.

Jučerašnje iskakanje broja novooboljelih je vjerojatno posljedica lude subote i neradne nedjelje ali za konačnu potvrdu bi ipak trebalo pričekati još koji dan. Ukoliko se to potvrdi sve bi ih trebalo posmjenjivati istog trenutka i ne trpiti opravdanja tipa "kriv je virus" i nikako zazirati čak i od mogućih tužbi.

Stvaranje gužvi subotom, a gužve su i danas, bilo je potpuno bespotrebno.

Ta luda subota i neradna nedjelja nemajto je u nikakve veze sa skokom oboljelih jučer pošto je velika većina sa Brača oboljela i zna se kako

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • June 10, 2020 at 8:36 PM

gledajući podatke o virusu u BiH, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji, teško da možemo biti apsolutno sigurni da neće biti drugog vala, a pogotovo ako navale migranti.

naime, navedene zemlje još uvijek nisu izravnale krivulju, da ne spominjem Iran i još neke zemlje na migrantskoj ruti.

pretpostavljam da se kod nas šuti radi sezone, a još ćemo vidjeti kako će se turistička sezona odraziti na bolest kod nas.

u svakom slučaju, ako i dođe do drugog vala, možemo samo moliti da ne bude, kao španjolica u drugom valu, napadao mlade ljude.

https://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_flu

kao što možemo vidjeti po predizbornim programima, opet se sve karte bacaju na turizam, još više i žešće nego prije, a mogućnost drugog vala se odbacuje kao nešto za što nema skoro nikakve vjerojatnosti.

gledam malo ljude po trgovinama, opet se svi naguravaju, kišu, kašlju i pušu ti za vratom, što ni sa ni bez virusa nije najhigijenskija priča.

ako bude drugog vala, ljudi se neće osokoliti dok ne budu sigurni da neće biti trećeg vala, a opet ako ne bude drugog vala i masovnih otkaza, možda bi ljudi mogli hrliti nadoknaditi propušteno.

zeznuta i neizvjesna vremena nas čekaju.

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• barbosa
    Guest
    • June 10, 2020 at 10:08 PM

za drugi val, ne znam,... ne znam ni da li prvi val možemo okarakterizirati kao "val" ali znam da su austrijska skijališta zarazila pola europe i jedino što se nadam da turista niti neće biti toliko da bi eventualna epidemija izmakla kontroli, da će velika večina poslušati preporuke epidemiologa i ipak odlučiti ostati doma

• kupoprodajnik
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,095
    • June 10, 2020 at 10:37 PM

Mozda je upravo jos jedna jako losa sezona ono sto nam treba da se konacno maknemo od oslanjanja na turizam.

To treba biti sporedna dopunska djelatnost, a ne okosnica nase ekonomije.

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • June 11, 2020 at 11:06 AM
    Quote from kupoprodajnik

Mozda je upravo jos jedna jako losa sezona ono sto nam treba da se konacno maknemo od oslanjanja na turizam.

To treba biti sporedna dopunska djelatnost, a ne okosnica nase ekonomije.

Ili da se priupitamo: koja još djelatnost (bila samostalni rad ili ne) može za par mjeseci ugl. rada ljeti donijeti nerad u ostatku godine i uživanje u plodovima rada? To ne mogu čak ni prozivani vrhunski nogometaši.

Žao mi je da se recimo Split oslonio upravo na turizam pa sad, kad je očito da turizam nije i ne može biti odgovor na sve, moraju se - reinventirati!

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • June 16, 2020 at 6:24 PM

Dok znanstvenicima dođe od g do G ...

https://www.poslovni.hr/hrvatska/lauc-…inirati-4237152

... šteta je već učinjena.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • June 18, 2020 at 11:15 AM

sada imamo i valove virusa, tko će to uskladiti s ovima na burzi,

https://net.hr/danas/hrvatska…uzbenih-brojki/

• george
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    240
    • June 18, 2020 at 11:47 AM

A ja se cudio sto dionice tako padaju danaske u hrvatskoj.... =O

Skoro i ubo nesto "povoljnog" rivp.

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • June 18, 2020 at 11:55 AM

Nikako mi nije bilo jasno zašto opet kod nas pada, a to nama zakuhao Hrvoje Požar sa 4 zaražena.

Vani i dalje sve raste, a kod nas se obnavljaju stari strahovi. Koliko vidim ljudi zaboravili da Korona

uopće i postoji, pa sada opet po novinama, slično kao i potres od 3.1 jučer.

P.S. Ne bi se čudio da je i ovaj nagli rast broja zarađenih sa 1 na 6 još jedan predizborni trik, jer HDZ

gubi popularnost koju je stekao sa stožerom protiv Korone, pa treba ljudima obnoviti sjećanje...;):/

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• kupoprodajnik
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,095
    • June 18, 2020 at 12:01 PM
    Quote from BudFox

Nikako mi nije bilo jasno zašto opet kod nas pada, a to nama zakuhao Hrvoje Požar sa 4 zaražena.

Vani i dalje sve raste, a kod nas se obnavljaju stari strahovi. Koliko vidim ljudi zaboravili da Korona

P.S. Ne bi se čudio da je i ovaj nagli rast broja zarađenih sa 1 na 6 još jedan predizborni trik, jer HDZ

gubi popularnost koju je stekao sa stožerom protiv Korone, pa treba ljudima obnoviti sjećanje...;):/

I meni se nekako cini da bi moglo biti tako.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • June 18, 2020 at 12:05 PM
    Quote from kupoprodajnik
    Quote from BudFox

Display More

ovaj puta su onda stvarno iduća dva tjedna ključna, do izbora

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • June 18, 2020 at 12:06 PM
    Quote from kupoprodajnik
    Quote from BudFox

Display More

Kolega, sve je pod kontrolom dok Index ne počne prenositi stanje sa Koronavirusom iz minute u minutu.

Ako to krene, odmah treba kupiti prnje sa berzana i bježati negdje u podrum jer kreće kataklizma =O

• kupoprodajnik
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,095
    • June 18, 2020 at 12:13 PM

A kako bi bilo mamicu im kalajsanu svima da se konacno svi pocnu baviti svojim poslom? U tisini, normalno, kao svi drugi ljudi? Sto novozarazenih? Ok, super. S njima u ambulantu, bolnicu, doma, whatever, ali zasto ja o tome moram citati u novinama? Zar je to vijest? Radite svoj posao, lijecite ljude i sutite.

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • June 18, 2020 at 12:28 PM
    Quote from kupoprodajnik

A kako bi bilo mamicu im kalajsanu svima da se konacno svi pocnu baviti svojim poslom? U tisini, normalno, kao svi drugi ljudi? Sto novozarazenih? Ok, super. S njima u ambulantu, bolnicu, doma, whatever, ali zasto ja o tome moram citati u novinama? Zar je to vijest? Radite svoj posao, lijecite ljude i sutite.

Znate što je najgore od svega. Ambulante, pa i hitne službe uopće ne rade u normalnom režimu rada i ne primaju sve pacijente.

Bilo bi dobro napraviti statistiku za par godina koliko je ljudi umrlo jer im neke druge bolesti nisu na vrijeme dijagnosticirane

zbog 'Izvanredne' situacije sa Koronom. Nažalost, bojim se da će taj broj višestuko nadmašiti broj umrlih od Korone....Probajte

se naručiti kod doktora i vidjet ćete da 'Izvanredna' situacija još uvijek traje i trajat će kako stvari izgledaju cijelu ovu godinu.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • June 18, 2020 at 1:46 PM

najgore je kada se pojave ovakvi članci, sada samo trebamo sačekati redovne konferencije Stožera i zatvaranje granica

https://www.index.hr/vijesti/clanak…ke/2191344.aspx

https://www.index.hr/vijesti/clanak…na/2191371.aspx

uglavnom Index opet prednjači, ima još dosta članaka na temu i sve negativa

• maro77
    Reakcija primljeno
    51
    • June 18, 2020 at 6:19 PM

To je to - 11 novih, stize 2. val! A ovaj prvi nas je vec poklopio i satrao. Strasan score...

Po Capaku smo vec uletili u eksponencijalni rast. Moze bit zbog ukidanja zabrane rada blagdanom. Virus je navodno jako osjetljiv na tu temu.

Volio bi da netko od novinara napokon malo zesce uhvati statistike koje se ovdje spominju o katastrofi u zdrastvenom sustavu izvan okvira covid-a.

Ono sto je najzalosnije je da vjerojatno nista od toga jer novinarima pase da ne moraju previse istrazivati vec svaki dan imaju novi broj za novi clanak.

Treba pricekat jos koji mjesec pa kad se domino efekt otkaza dokotrlja do ovih sto misle da ne ovise o turizmu, pa onda ne ovise o maloprodaji pa ne ovise o autoindustriji pa ne ovise o stanju na burzama, pa ne ovise... e kad shvate da svi ovisimo, bit ce kasno.

Sto da radimo?

Ja idem na godisnji, iskoristit priliku za istrazit meni nove destinacije na Jadranu koje su prije bile van dosega. :)

• Jubito
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    902
    • June 18, 2020 at 6:52 PM
    Quote from maro77

Sto da radimo?

Ja idem na godisnji, iskoristit priliku za istrazit meni nove destinacije na Jadranu koje su prije bile van dosega. :)

Predlažem ti otok Cres (+Lošinj) ako voliš netaknutu prirodu i mala mjesta, a svakako je (za mene) poseban i Brač.

Dubrovnik i Cavtat pod obavezno za one koji još nisu bili.

Skradin + NP Krka svakako!

Kornati = golotinja bez mirisa i okusa za mene, osim Telašćice.

• maro77
    Reakcija primljeno
    51
    • June 18, 2020 at 7:24 PM
    Quote from Jubito

Predlažem ti otok Cres (+Lošinj) ako voliš netaknutu prirodu i mala mjesta, a svakako je (za mene) poseban i Brač.

Dubrovnik i Cavtat pod obavezno za one koji još nisu bili.

Skradin + NP Krka svakako!

Kornati = golotinja bez mirisa i okusa za mene, osim Telašćice.

Svida mi se lista!

Sjeverni Jadran idem cesce tako da je plan ove godine Brac/Hvar.

Cavtat jos nisam bio a nekako mi je prolazio ispod radara pa ga dodajem listi za iducu corona popust priliku. :)

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • June 18, 2020 at 8:03 PM

Predlažem svakako skoknuti do sablasno praznog i jeftinog Dubrovnika jer ta se prilika pruža jednom u životu , preciznije samo u korona životu .

Obilazak zidina umjesto 200 samo 50 kn , odlazak na kupanje na otok Lokrum brodicom umjesto 200 samo 100 kn , dvije pizze i dva pića u restoranu samo 110 kn , jeftinije je nego u Zagrebu . Socijalna distanca se može držati umjesto 2 metra oko 20 m , Stradun danju i u večernjim satima bez gužve tj. prazan .....,

Uglavnom , nikad viđeno , šteta propustiti .

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • June 6, 2025 at 9:12 PM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      487k
      1.2k
    3. bjane

June 6, 2025 at 9:12 PM
    1. HT (Hrvatski Telekom d.d.) 769

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:28 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 6, 2025 at 6:08 PM
    2. Odgovora
      769
      Pregleda
      419k
      769
    3. loto

June 6, 2025 at 6:08 PM
    1. SAPN (SAPONIA d.d.) 1.1k

• tizian1
      • February 12, 2020 at 8:49 PM
      • Dionice
      • tizian1
      • June 6, 2025 at 5:05 PM
    2. Odgovora
      1.1k
      Pregleda
      509k
      1.1k
    3. xdado

June 6, 2025 at 5:05 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 6, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      915k
      2k
    3. umalo

June 6, 2025 at 11:22 AM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 33

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 6, 2025 at 9:21 AM
    2. Odgovora
      33
      Pregleda
      18k
      33
    3. Avx

June 6, 2025 at 9:21 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• PODR (Podravka d.d.)

bjane June 6, 2025 at 9:12 PM
  • HT (Hrvatski Telekom d.d.)

loto June 6, 2025 at 6:08 PM
  • SAPN (SAPONIA d.d.)

xdado June 6, 2025 at 5:05 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 6, 2025 at 11:22 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

Avx June 6, 2025 at 9:21 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 6, 2025 at 9:09 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

Bankar June 5, 2025 at 10:42 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

20 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Slične teme

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Admin
    • February 12, 2020 at 2:32 PM
    • Dionice
  • Komentari na Poslovni dnevnik - poslovni.hr

• maratonac
    • February 13, 2020 at 8:11 PM
    • Kavana

Tags

• Corona