1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

CORONA virus

• buMBum
  • February 15, 2020 at 11:37 AM
  • Kvark
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,309
    • April 30, 2020 at 11:56 AM

Data-Driven Innovation Lab (tvrtka iz Singapura) statističkim metodama, a na temelju trenutno dostupnih podataka, vrši izračune kada će epidemija u pojedinoj zemlji završiti. Na linku ispod se mogu vidjeti podaci za određene zemlje. Primjerice, za Njemačku je predikcija: End 97% around May 4; 100% around August 7.

Ljubazno sam zamolila da stave prikaz i za Hrvatsku.:)

https://ddi.sutd.edu.sg/

• goldfinger
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    750
    • April 30, 2020 at 1:49 PM

https://www.index.hr/mobile/clanak.…esti&id=2179318

Evo i dinosauri okreću ploču

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • April 30, 2020 at 1:54 PM
    Quote from goldfinger

https://www.index.hr/mobile/clanak.…esti&id=2179318

Evo i dinosauri okreću ploču

mamu im ..... prvo ih popljuju onda kazu da su odlicni.

ovi strucnjaci koji primaju milionske place imam osjecaj znaju isto kao i nas nekoliko koji bi se nasli u lokalnoj birtiji i razglabali o mogucim scenarijima ?(

• barbosa
    Guest
    • April 30, 2020 at 2:00 PM

koje su ovo politike, tko se tu pravi blesav "Prema posljednjim podacima, Švedska ima nešto više od 20.000 potvrđenih slučajeva koronavirusa i više od 2.400 smrtnih slučajeva."...12% smrtnosti, pa jedino italija ima više i što je tu za pohvaliti<X

• goldfinger
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    750
    • April 30, 2020 at 2:08 PM
    Quote from barbosa

koje su ovo politike, tko se tu pravi blesav "Prema posljednjim podacima, Švedska ima nešto više od 20.000 potvrđenih slučajeva koronavirusa i više od 2.400 smrtnih slučajeva."...12% smrtnosti, pa jedino italija ima više i što je tu za pohvaliti<X

Smrtnost nije 12%. Nije ni 2%, nigdje. Vrijeme će pokazati. Ali to je već prožvakana tema.

• nemo
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    768
    • April 30, 2020 at 2:11 PM

"...sposobnost i spremnost građana da provedu fizičko distanciranje i da se samoreguliraju, ako želite koristiti tu riječ"

Recite koliko je to moguće u južnijim krajevima i tamo gdje vlada "dišpet". Nordijski tip razmisljanja (germanski) je sasvim drukciji nego u nas...nama treba cvrsta ruka i lanac oko vrata, drukcije ne znamo zadnjih 100god.

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,159
    • May 2, 2020 at 10:16 PM
    Quote from barbosa

Surprise, surprise... Švedska ima reproduction rate virusa ispod 1 8)

Djeca idu u škole i fakultete, ljudi i rade i vise po kafićima i terasama. U Danskoj slučajevi u padu a već dva tjedna ista situacija kao i u Švedskoj... otvorili i frizere.

Pod hitno treba otvoriti sve kafiće bez gluparija o dva metra razmaka i dezifinciranja svega i svačeg. Što prije se vratimo u normalu, to manje će patiti poslodavci (a posljedično i zaposlenici).

Normalizirati život je must u ovom trenutku. Što dulje ove mjere ograničenja traju, to će više poslodavci vršiti pritisak na sindikate, Vladu i radnike. Opravdano ili ne, kao što smo imali prilike čuti i vidjeti ovih dana u INAi npr. gdje radnike stavljaju na čekanje sa smanjenim plaćama.

Vruća jesen uglavnom...

• kupoprodajnik
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,095
    • May 3, 2020 at 12:12 AM

Slazem se. I lajkam.

Vec sam rekao gore da zatvoreni kafici ostavljaju sablasan dojam, po kvartovima u ZG i vecim gradovima, centrima, kao i u provinciji gdje su kafici zapravo jedini drustveni sadrzaj. Vaznost kafica jest i u porezu koji placaju, prometu koji rade, ali u ovom kontekstu to je manje vazno. Vaznije je da se ljudi opuste, dodju sebi, i pokrenu ekonomski ciklus ponovo. S ovom sablasti to nema sanse da se desi. Znate kako je to kod nas, sjednes s nekim na kavu, pivu, padne ti nesto na pamet, dogovorite nesto, krene se u akciju, kupnja, prodaja itd. Kod nas sve krece iz kafica i restorana. Takav smo narod.

Da nema kafane ni jednog druga ni zenu ni djecu ne bih imao!

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,159
    • May 4, 2020 at 7:26 AM
    Quote from accountant

Upravo pogledao intervju s dr. Johannom Giesecke poznatijem kao glavni švedski epidemiolog. Evo njegovog objašnjenja zašto je lockdown kriva politika.

Prvo se dotakao UK koji je bazirano na znanstveno neobjavljenom papiru (studiji) napustio blaže mjere. Drugo, Imperial College studija je koristila model koji nije uzeo u obzir povećanje kapaciteta hitne i intenzivne njege u bolnicama (recimo Švedska je utrostručila), hrpu drugih stvari su ostavili statički i dobili naravno krivi output. Treće, očito su uključene i brojke iz Italije a tamo je, danas znamo, proboj virusa bio sasvim drugačiji (kineski radnici, rani ulaz u domove za starije, starija populacija..).

Kaže u Švedskoj je pristup evidence-based. Polazi se od mjera koje su inače dokazane kao dobre, funkcionirajuće: često pranje ruku, izbjegavanje kontakta starijih i bolesnih, a zabranjena su samo veća okupljanja. Za to je trebalo promijeniti zakon (parlament!!). Ne zna čime su se vodile druge zemlje, očito ne dokazima-činjenicama. (To vidimo svaki dan: maske, da ili ne i kakve? Tko će reći sa sigurnošću?)

I sad dolazimo do problema: kojim kriterijima se vode tzv. izlazne strategije? Što se otvara prvo, škole ili dućani? Ako obrazovne ustanove otvaramo prve, da li prvo otvaramo fakultete ili osn. obrazovanje (osnovne škole, vrtići)? Tko odlučuje i na temelju kojih kriterija? To ćemo itakako ovih dana prakticirati u RH, bune se majke za djecu, bune se ugostitelji i turistički radnici... Jel će Capak min. tehničke uvjete davati za trgovine (očito da, već daje smjernice za isprobavanje robe, za kafiće...)

Što se tiče imuniteta krda, on se stječe sam po sebi, dakle štitiš ugroženu populaciju, ostale ne. Tako će Švedska biti u prednosti jer zemlje koje će izaći iz čvrstih lockdowna, mogu imati jači drugi val. Iako zaključuje da će svi imati, gledano godinu unaprijed od danas, vjerojatno slične rezultate epidemije a to je mortality rate na razini ozbiljnije sezonske gripe oko 0.1%.

Također ga brine da se pooštrene mjere koriste i u svrhe učvršćivanja diktatura, spomenuo baš Orbana. Ali događa se i drugdje. Političari su iskoristili priliku da pokažu čvrstinu i odlučnost. No kaže u demokraciji je nemoguće dulje vrijeme zaključati ljude lockdownom.

Inače je u mirovini i ovo radi sve za vladu jer je zabavno. Uglavnom izgleda zdrav u glavi. Ne kako ga neki predstavljaju kao bezobzirnog starca.

Čitajte, pratite i donosite zaključke sami (ovo je moj savjet).

Display More

Opa evo nas i u domaćim medijima...

Giesecke Novi List

• goldfinger
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    750
    • May 4, 2020 at 7:38 AM
    Quote from accountant
    Quote from accountant

Upravo pogledao intervju s dr. Johannom Giesecke poznatijem kao glavni švedski epidemiolog. Evo njegovog objašnjenja zašto je lockdown kriva politika.

Prvo se dotakao UK koji je bazirano na znanstveno neobjavljenom papiru (studiji) napustio blaže mjere. Drugo, Imperial College studija je koristila model koji nije uzeo u obzir povećanje kapaciteta hitne i intenzivne njege u bolnicama (recimo Švedska je utrostručila), hrpu drugih stvari su ostavili statički i dobili naravno krivi output. Treće, očito su uključene i brojke iz Italije a tamo je, danas znamo, proboj virusa bio sasvim drugačiji (kineski radnici, rani ulaz u domove za starije, starija populacija..).

Kaže u Švedskoj je pristup evidence-based. Polazi se od mjera koje su inače dokazane kao dobre, funkcionirajuće: često pranje ruku, izbjegavanje kontakta starijih i bolesnih, a zabranjena su samo veća okupljanja. Za to je trebalo promijeniti zakon (parlament!!). Ne zna čime su se vodile druge zemlje, očito ne dokazima-činjenicama. (To vidimo svaki dan: maske, da ili ne i kakve? Tko će reći sa sigurnošću?)

I sad dolazimo do problema: kojim kriterijima se vode tzv. izlazne strategije? Što se otvara prvo, škole ili dućani? Ako obrazovne ustanove otvaramo prve, da li prvo otvaramo fakultete ili osn. obrazovanje (osnovne škole, vrtići)? Tko odlučuje i na temelju kojih kriterija? To ćemo itakako ovih dana prakticirati u RH, bune se majke za djecu, bune se ugostitelji i turistički radnici... Jel će Capak min. tehničke uvjete davati za trgovine (očito da, već daje smjernice za isprobavanje robe, za kafiće...)

Što se tiče imuniteta krda, on se stječe sam po sebi, dakle štitiš ugroženu populaciju, ostale ne. Tako će Švedska biti u prednosti jer zemlje koje će izaći iz čvrstih lockdowna, mogu imati jači drugi val. Iako zaključuje da će svi imati, gledano godinu unaprijed od danas, vjerojatno slične rezultate epidemije a to je mortality rate na razini ozbiljnije sezonske gripe oko 0.1%.

Također ga brine da se pooštrene mjere koriste i u svrhe učvršćivanja diktatura, spomenuo baš Orbana. Ali događa se i drugdje. Političari su iskoristili priliku da pokažu čvrstinu i odlučnost. No kaže u demokraciji je nemoguće dulje vrijeme zaključati ljude lockdownom.

Inače je u mirovini i ovo radi sve za vladu jer je zabavno. Uglavnom izgleda zdrav u glavi. Ne kako ga neki predstavljaju kao bezobzirnog starca.

Čitajte, pratite i donosite zaključke sami (ovo je moj savjet).

Display More

Opa evo nas i u domaćim medijima...

Giesecke Novi List

Display More

Čovjek kaže da virus nestane nakon 2 sekunde nakon što padne na tlo. Veli da ovo dezifinciranje ulica, cesta, svega živog i neživog je glupost. Da nema šveda, mislio bi da sam potpuno poludio.

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,159
    • May 4, 2020 at 9:48 AM

ne znam jel ste gledali u bogatoj razmjeni na društvenim mrežama onu zezanciju s ulica Splita? kad su ljudima na semaforu (kao, semafor priča) govorili da prije prelaska ceste stave masku?

to vam je to... adio pameti!

tako će im i na izborima suflirati za koga glasati

• Kvark
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,309
    • May 4, 2020 at 9:49 AM
    Quote from accountant

ne znam jel ste gledali u bogatoj razmjeni na društvenim mrežama onu zezanciju s ulica Splita? kad su ljudima na semaforu (kao, semafor priča) govorili da prije prelaska ceste stave masku?

to vam je to... adio pameti!

tako će im i na izborima suflirati za koga glasati

Da, i svi slijepo slušaju. "Prebaci torbu na desno rame - ide torba na drugo rame; skini masku - skida se maska; stavi ruku - stavlja se ruka...."

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • May 4, 2020 at 2:07 PM

Čitala sam istup švedskog epidemiologa..

I koliko god sam prvih dana, suočeni svi sa nepoznatim, podržavala lockdown, sada sam sve više za otvaranje i nastavak života i rada.

I za turističku sezonu, u najvećem mogućem obimu

Morati ćemo se naučiti živjeti sa covid virusom. Život se ne može trajno zaustaviti, a virus ne misli trajno otići.

• kupoprodajnik
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,095
    • May 4, 2020 at 2:49 PM
    Quote from zlocesti

I koliko god sam prvih dana, suočeni svi sa nepoznatim, podržavala lockdown, sada sam sve više za otvaranje i nastavak života i rada.

Morati ćemo se naučiti živjeti sa covid virusom. Život se ne može trajno zaustaviti, a virus ne misli trajno otići.

Ovo je primjer pozitivne evolucije misljenja u skladu s novim spoznajama. Cestitam.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • May 4, 2020 at 2:51 PM

ako pratite uživo stožer, možete čuti i kako vrapci ponavljaju za njima izgovoreno ^^

p.s. evo sada izašao ministar kriminala, pa su pobjegli

• barbosa
    Guest
    • May 4, 2020 at 3:56 PM
    Quote from zlocesti

u principu, razlika je samo u pristupu vlasti građanima i obrnuto...u švedskoj vlast i društvena svijest proizlazi iz građanstva te stoga postoji međusobno uvažavanje dok u hr. vlast proizlazi iz sebe same a građani su tu tek da se zadovolji načelni "demokratski" izborni legitimitet...za razliku od švedske, u hr se ljudi tretiraju kao podanici, oni ne zarađuju svoj osobni dohodak nego ga dobijaju, nebrojenim zakonima i regulama dresiraju se da budu ovisni i da za sve i najbanalnije stvari i situacije moraju tražiti dozvolu ili suglasnost "države" a tko se usudi ne pokoravati ili razmišljati svojom glavom, odmah represija i kazna...

u principu nije toliko u modelu već u pristupu, tj kako oni koji odlučuju doživljavaju ili poštuju onoga o kome odlučuju...i u hr je moglo drugačije ali onda vladajuća politika gubi na važnosti i ne bi mogli manipulirati "prvo ću ti sve zabraniti pa ću ti onda malo popustiti da vidiš kako sam dobar a ti ćeš biti sretan i mahati repom kao pas i glasati za mene na izborima nadajući se da ću još malo popustiti ili podignuti plačicu"

dakle, što više ovisiš o toj " državi" to oni koji obnašaju "vlast" imaju više važnosti i utjecaja a koliko su ljudi u hrvatskoj de-evoluirali mozak, tj zatupili normalno i zdravo rasuđivanje, i ne kritički bespogovorno prihvačaju degradiranje društva od nekolicine samonametnutih subijekata koji obnašaju "vlast" zadnjih 20etak god. je fakat zabrinjavajuće...

• harpun
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,570
    • May 4, 2020 at 4:41 PM
    Quote from barbosa
    Quote from zlocesti

u principu, razlika je samo u pristupu vlasti građanima i obrnuto...u švedskoj vlast i društvena svijest proizlazi iz građanstva te stoga postoji međusobno uvažavanje dok u hr. vlast proizlazi iz sebe same a građani su tu tek da se zadovolji načelni "demokratski" izborni legitimitet...za razliku od švedske, u hr se ljudi tretiraju kao podanici, oni ne zarađuju svoj osobni dohodak nego ga dobijaju, nebrojenim zakonima i regulama dresiraju se da budu ovisni i da za sve i najbanalnije stvari i situacije moraju tražiti dozvolu ili suglasnost "države" a tko se usudi ne pokoravati ili razmišljati svojom glavom, odmah represija i kazna...

u principu nije toliko u modelu već u pristupu, tj kako oni koji odlučuju doživljavaju ili poštuju onoga o kome odlučuju...i u hr je moglo drugačije ali onda vladajuća politika gubi na važnosti i ne bi mogli manipulirati "prvo ću ti sve zabraniti pa ću ti onda malo popustiti da vidiš kako sam dobar a ti ćeš biti sretan i mahati repom kao pas i glasati za mene na izborima nadajući se da ću još malo popustiti ili podignuti plačicu"

dakle, što više ovisiš o toj " državi" to oni koji obnašaju "vlast" imaju više važnosti i utjecaja a koliko su ljudi u hrvatskoj de-evoluirali mozak, tj zatupili normalno i zdravo rasuđivanje, i ne kritički bespogovorno prihvačaju degradiranje društva od nekolicine samonametnutih subijekata koji obnašaju "vlast" zadnjih 20etak god. je fakat zabrinjavajuće...

Display More

pogledajte malo

https://tradingeconomics.com/sweden/gdp-growth

bez ocjena molim

• barbosa
    Guest
    • May 5, 2020 at 12:47 PM

evo, upravo ono što sam pisao u postu iznad, stvar je u pristupu, jednom najobičnijem i najnormalnijem ljudskom pristupu...razlika u modelima je u stvari ogledalo kako vlast doživljava građane, ako ih doživljava tehnički kao sredstvo kako je to u hrvatskoj, onda će ih tako i tretirati i kontrolirati isto kao što čobani kontroliraju stoku, naredbama, ogradama i bijesnim psima a kada vlast proizlazi iz društva kao u švedskoj onda se sve riješava međusobnim uvažavanjem i dogovorom

“Imamo nekoliko karantena, život ne funkcionira posve normalno, ali to nije stvar vladine naredbe. Objasnili smo ljudima kakva je to bolest, kako se trebaju zaštititi, i oni to poštuju. Ljudi nisu glupi, ni u Švedskoj, a ni u Hrvatskoj. Ako im kažete što je dobro za njih, ako im to objasnite, oni će vas poslušati”, kaže Johan Giesecke. Većina restorana u Stockholmu je zatvorena, ali ne zato što je vlada tako rekla, nego su vlasnici sami odlučili zatvoriti svoje objekte jer nemaju gostiju. “Ljudi su u svojim kućama. Ako odete u centar Stockholma u subotu navečer oko devet sati, nećete sresti mnogo ljudi jer su oni većinom kod kuće, ne idu bakama i djedovima s malom djecom… Ako im objasnite što nije dobro činiti, oni će to razumjeti. Ne trebate policiju na ulicama. Ne trebate zakone, niti stroge mjere. Ljudi nisu glupi”, ponavlja Giesecke.

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • May 5, 2020 at 1:41 PM

Vidim i najveće forumske galamdžije okrenule su se protiv lockdowna. Sporije im ide od G do g ali se zato njihov glas dalje čuje.

Kao što možemo vidjeti nije sve u stožeru, ponešto je i u genima

https://www.jutarnji.hr/vijesti/top/ko…uropi/10273549/

Mada se hadezeovska stožerska četvorka nikada neće složiti s time.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • May 5, 2020 at 1:51 PM
    Quote from Manu

Vidim i najveće forumske galamdžije okrenule su se protiv lockdowna. Sporije im ide od G do g ali se zato njihov glas dalje čuje.

Kao što možemo vidjeti nije sve u stožeru, ponešto je i u genima

https://www.jutarnji.hr/vijesti/top/ko…uropi/10273549/

Mada se hadezeovska stožerska četvorka nikada neće složiti s time.

nemojte tako na političare, upravo su oni zaslužni za naš ojačani imunitet, naše malo krdo se već tri10 godina bori za preživljavanje

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • June 3, 2025 at 7:12 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. my moon

June 3, 2025 at 7:12 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.3k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 3, 2025 at 6:24 PM
    2. Odgovora
      3.3k
      Pregleda
      1.5M
      3.3k
    3. Zvjezdani

June 3, 2025 at 6:24 PM
    1. LKPC (Luka Ploče d.d.) 173

• Like 1
      • Neo
      • February 27, 2020 at 11:04 PM
      • Dionice
      • Neo
      • June 3, 2025 at 1:53 PM
    2. Odgovora
      173
      Pregleda
      82k
      173
    3. umalo

June 3, 2025 at 1:53 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 3, 2025 at 12:37 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. All

June 3, 2025 at 12:37 PM
    1. CROS (CROATIA osiguranje d.d.) 69

• harpun
      • February 14, 2020 at 2:22 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 3, 2025 at 11:18 AM
    2. Odgovora
      69
      Pregleda
      31k
      69
    3. marinac

June 3, 2025 at 11:18 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon June 3, 2025 at 7:12 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

Zvjezdani June 3, 2025 at 6:24 PM
  • LKPC (Luka Ploče d.d.)

umalo June 3, 2025 at 1:53 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All June 3, 2025 at 12:37 PM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac June 3, 2025 at 11:18 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Barikb June 3, 2025 at 9:51 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

joe June 2, 2025 at 3:43 PM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 1, 2025 at 10:16 AM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

20 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Slične teme

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Admin
    • February 12, 2020 at 2:32 PM
    • Dionice
  • Komentari na Poslovni dnevnik - poslovni.hr

• maratonac
    • February 13, 2020 at 8:11 PM
    • Kavana

Tags

• Corona