1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Admin
  • February 12, 2020 at 2:32 PM
  • migra
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    706
    • May 13, 2021 at 6:43 PM
    • #5,201
    Quote from Flight

Ja sam laik za brodarstvo. Mislim da je ugljen kao energent definitivno “out”, a mislim i da je ekonomija od tog doba “malo evoluirala” prema tehnološkim inovacijama i višem stupnju dodane vrijednosti. Potrebno je manje bazične iinfrastrukture odnosno mislim da Kina kao glavni generator nekdasnje potražnje danas nema tolike potrebe za bulkom u dugom roku. To ne znaci da bulk i vozarine neće snazno rasti, samo mi se cini da taj nesklad između ponude i potražnje brodskog prostora neće imati onu magnitudu koju je imao prije 15-tak godina. To je samo misljenje bez nekih konkretnih argumenata.

Laici bi rekli (prevedeno na njima najsugestivniji jezik): Možda nećemo “vidjeti ATPL” na 3 tisuće kuna, al bi je mogli dočekati na tisuću. Naravno, iz trenutne točke gledanja tesko je to predvidjeti, ali meni ne izgleda nemoguce, u dugom roku.

imaš na temi dry bulk bez cenzure priličnu količinu dokaza na dokaze da si nisi u pravu,samo tamo upiši u tražilicu ključnu riječ coal"

evo ti dole samo jedan od novijh dokaza da si kako za sebe kažeš laik za brodarstvo :saint:

neki od oponenata su na potpuno istoj i potpuno promašenoj pretpostavci zanemarili i atpl od razina 170.

a upravo je to bio jedan od jačih pokretača rasta vozarina na manjoj braći u zadnjih par mjeseci.

i to nije sve,ima još bolje trenutne rezerve coala u kini na vrlo niskim razinama i prijeti nestašića struje usljed ljeta.

vrlo uskoro kreće agresivno pumpanje zalihe,posljedice...hmm....

bez klime,bez frižidera,bez..... na >35 C?||

MIN sljedećih 4-5 g će još rasti potrošnja ugljena pa...

https://energy.economictimes.indiatimes.com/news/coal/chin…africa/65165471

Chinese investors plan $10-billion metallurgical complex in South Africa"

p.s.

OK,skroz duuuugoročno,ali zse investitori ne poznaju te horizonte ni u teoriji pa.....

možda i griješim,nebi bilo....

:saint:

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

• gigic23
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,212
    • May 13, 2021 at 6:56 PM
    • #5,202
    Quote from gigic23

Od 20.04 - 13.05 protrgovano 106.886 dionica , ATPL 7,66% temeljnog kapitala, ukupni promet 31.973.427 kn, pr 299,14 kn/dionici.

Početna cijena na 20.04. 204 kn, završna cijena na 13.05. 335 kn, rast završne cijene +64,22%, najvisa cijena na 11.05 393 kn, najviša zaključna cijena 10.05. 385 kn.

Impresivno za ZSE na svaki način, i pravo ogledalo ZSE a, svih očekivanja i emocija.

Bravo za ZSE :) <3 :thumbup: :saint:

Evo još malo, neki novi institucionalci preko OIF a dijele strast i buđenje tržišta, kao i potencijqlnu svjetsku i dry bulk konjukturu <3

• Jure
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    279
    • May 13, 2021 at 6:58 PM
    • #5,203

Dok Europska unija, a sve više i pojedine azijske zemlje najavljuju potpuno odbacivanje fosilnih goriva kao energenata, u što itekako spada i ugljen, Rusija ima posve suprotne stavove i planove, i vjeruje kako „zelena agenda“ nema šanse za uspjeh. Zbog toga ta zemlja, tradicionalno – jedna od najvećih izvoznica ugljena na svijetu, umjesto zatvaranja svojih ugljenokopa i odustajanja od bilo kakvog investiranja u taj segment energetskog sektora, već gotovo cijelo desetljeće čini upravo suprotno onome Zapadu (tu mislimo i na SAD) – snažno investira u proizvodnju ugljena, računajući kako se potrebe za njim u svijetu još neće dugo smanjivati.

https://www.geopolitika.news/vijesti/putin-…vog-desetljeca/

• migra
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    706
    • May 13, 2021 at 7:04 PM
    • #5,204
    Quote from gigic23
    Quote from gigic23

Od 20.04 - 13.05 protrgovano 106.886 dionica , ATPL 7,66% temeljnog kapitala, ukupni promet 31.973.427 kn, pr 299,14 kn/dionici.

Početna cijena na 20.04. 204 kn, završna cijena na 13.05. 335 kn, rast završne cijene +64,22%, najvisa cijena na 11.05 393 kn, najviša zaključna cijena 10.05. 385 kn.

Impresivno za ZSE na svaki način, i pravo ogledalo ZSE a, svih očekivanja i emocija.

Bravo za ZSE :) <3 :thumbup: :saint:

Evo još malo, neki novi institucionalci preko OIF a dijele strast i buđenje tržišta, kao i potencijqlnu svjetsku i dry bulk konjukturu <3

Da?

zar smo i to dočekali?

može malo manje incognito ili je još prerano?

teško da će svi odoljeti ili se inatiti do krajnjih granica izdržljivosti?

a svi imaju tu granicu šta ne?

znam da će sada neki napisati što kasnije to bolje jer će više napumpati ali meni nebi smetalo da pomalo krenu i sad.

mislim po meni bi krenuli u siječnju :/

šteta bi bilo da čekaju sljedeći siječanj,do tada svašta nešto se može izdogađati?

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 13, 2021 at 7:05 PM
    • #5,205

Evo vam usporedni graf svih ovih većih brodara i usporedba sa BDRY, sa početkom u prosincu 2020, tu negdje je bilo dno indeksa. Već po grafu možete vidjeti koja firma ima kakvu flotu, tj. po kakvih ugovorima voze (koji bolje prate indeks).

Brodari su rasli 75-250%, ATPL 130%, a BDRY 275%.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• trial
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,163
    • May 13, 2021 at 7:16 PM
    • #5,206
    Quote from Jure

Dok Europska unija, a sve više i pojedine azijske zemlje najavljuju potpuno odbacivanje fosilnih goriva kao energenata, u što itekako spada i ugljen, Rusija ima posve suprotne stavove i planove, i vjeruje kako „zelena agenda“ nema šanse za uspjeh. Zbog toga ta zemlja, tradicionalno – jedna od najvećih izvoznica ugljena na svijetu, umjesto zatvaranja svojih ugljenokopa i odustajanja od bilo kakvog investiranja u taj segment energetskog sektora, već gotovo cijelo desetljeće čini upravo suprotno onome Zapadu (tu mislimo i na SAD) – snažno investira u proizvodnju ugljena, računajući kako se potrebe za njim u svijetu još neće dugo smanjivati.

Visoke peći rade isključivo na ugljen. Željezo se drugačije ne može proizvesti. Potrebe za ugljenom postojat će sve dok će postojati potrebe za željezom. Bez željeza nema industrije automobila, brodogradnje, građevinskog željeza i još jako puno toga. Znaju Rusi što rade.

• migra
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    706
    • May 13, 2021 at 7:20 PM
    • #5,207
    Quote from mitkko

Evo vam usporedni graf svih ovih većih brodara i usporedba sa BDRY, sa početkom u prosincu 2020, tu negdje je bilo dno indeksa. Već po grafu možete vidjeti koja firma ima kakvu flotu, tj. po kakvih ugovorima voze (koji bolje prate indeks).

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

DA,na razinama do 190 neki su bili ustrajni da se 10-god neviđene vozarine i rast SH neće reflektirati na ATPL kao jedinog ili jednog među rijetkim dry bulkerima u svijetu a ipak su po očekivanjima stvarnošću demantirani.

tko nije iskoristio dugo neviđeno štopanje i zatezanje katapulta na ZSE ima sada priliku nadoknaditi,i danas se je u značajnom padu sa vrha 39x nudilo 9k kom po avg 332,nešto sam i ja dokrcao jer činilo se da nitko neće pa da netko podmetne mrežu?

naoko veliki diskont a možda samo prepohlepa?

tko zna možda smo i pogriješili,nebi bilo...

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 13, 2021 at 7:25 PM
    • #5,208
    Quote from mitkko

Pogledajte SB (Safe Bulkers), 95% flote im čime panamaxi, kamsarmaxi i post-panamaxi, i svi su pod kratkoročnim TC ugovorima. Ta se politika ugovaranja sada pokazuje dobitna (hint JDPL ;)). ATPL je malo kasno upalila, ali sada je u skladu sa prosjekom po dosadašnjem rastu.

JoSko111
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    259
    • May 13, 2021 at 7:28 PM
    • #5,209
    Quote from gigic23

Ovo je vijest od milijun kuna :D

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • May 13, 2021 at 7:30 PM
    • #5,210
    Quote from trial
    Quote from Jure

Visoke peći rade isključivo na ugljen. Željezo se drugačije ne može proizvesti. Potrebe za ugljenom postojat će sve dok će postojati potrebe za željezom. Bez željeza nema industrije automobila, brodogradnje, građevinskog željeza i još jako puno toga. Znaju Rusi što rade.

Znaš, taj ugljen se zove coking coal (metalurški ugljen) i ima vrlo visoku kalorijsku vrijednost i potrebe za tim ugljenom su mnogo manje nego za ugljenom kao energentom koii se korisiti za potrebe proizvodnje električne energije.

• DiAbLeRo
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    432
    • May 13, 2021 at 7:43 PM
    • #5,211
    Quote from mitkko
    Quote from mitkko

/Ta se politika ugovaranja sada pokazuje dobitna (hint JDPL ;)). ATPL je malo kasno uplalila, ali sada je u skladu sa prosjekom po dosadašnjem rastu./

Možete li biti ljubazni kolega Mitkko pa nam reći koliko je to onda veću dobit u Q1 2021 ostvarila JDPL u odnosu na ATPL?

• Kvark
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,309
    • May 13, 2021 at 7:47 PM
    • #5,212

Vi svi znate puno vise pa ja moram puno vise citati i istrazivati. E sad, jel to na sto ja naidjem tocno ili ne i to je upitno?!

U izvjestaju Cleaves Securities od 18.04.2021. na str 18 pise da se tek 2024. predvidja pad potraznje za ugljenom.

--> Ugljen

I dalje raste globalna potrošnja ugljena, ali se očekuju da bi potražnja za kaloričnijim ugljenom mogla donekle nadoknaditi manju potrošnju pa bi eventualno u nekoj buducnosti bile potrebne manje kolicine. Za sada se jos uvijek predvidja rast tona-milja i to:

• za 2021. +5,4%;
    • za 2022. +1,9%;
    • za 2023. +1,0%,

a onda bi se od 2024. godine smanjivala potreba (-1,8%).

https://5f38c3be-c80e-4113-8699-341bc56851e6.usrfiles.com/ugd/5f38c3_a33…0bb23ebba9b.pdf

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 13, 2021 at 7:54 PM
    • #5,213
    Quote from DiAbLeRo
    Quote from mitkko
    […]

Možete li biti ljubazni kolega Mitkko pa nam reći koliko je to onda veću dobit u Q1 2021 ostvarila JDPL u odnosu na ATPL?

Ne kužiš ti i dalje o čemu ja pričam :)

Ne nagovaram te da kupiš JDPL, rizična je dionica i nije za svakoga. Tema je ATPL. ATPL je bolji izbor za malog ulagača - stabilnija firma, velika likvidnost, veliki investitor koji gura...

• DiAbLeRo
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    432
    • May 13, 2021 at 8:05 PM
    • #5,214

Pa kolega budite kolegijalni pa mi odgovorite na gore postavljeno pitanje, pa da i ja nešto skužim... Iz Vašeg citiranog posta se naslućuje da JDPL radi sve ispravno a ATPL "kasno pali" pa me zanima ta golema dobit koju propuštam jer sam možebitno u krivoj dionici.

Hvala unaprijed!

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 13, 2021 at 8:16 PM
    • #5,215
    Quote from DiAbLeRo

Pa kolega budite kolegijalni pa mi odgovorite na gore postavljeno pitanje, pa da i ja nešto skužim... Iz Vašeg citiranog posta se naslućuje da JDPL radi sve ispravno a ATPL "kasno pali" pa me zanima ta golema dobit koju propuštam jer sam možebitno u krivoj dionici.

Hvala unaprijed!

Ne volim se ponavljati. Ali inače, puno je jednostavnije nešto shvatiti kada se otvoreno i sveobuhvatno gleda umjesto da se vadi iz konteksta (aludiram na ovaj boldani dio citata).

• migra
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    706
    • May 13, 2021 at 8:40 PM
    • #5,216
    Quote from Kvark

Vi svi znate puno vise pa ja moram puno vise citati i istrazivati. E sad, jel to na sto ja naidjem tocno ili ne i to je upitno?!

U izvjestaju Cleaves Securities od 18.04.2021. na str 18 pise da se tek 2024. predvidja pad potraznje za ugljenom.

--> Ugljen

I dalje raste globalna potrošnja ugljena, ali se očekuju da bi potražnja za kaloričnijim ugljenom mogla donekle nadoknaditi manju potrošnju pa bi eventualno u nekoj buducnosti bile potrebne manje kolicine. Za sada se jos uvijek predvidja rast tona-milja i to:

• za 2021. +5,4%;
    • za 2022. +1,9%;
    • za 2023. +1,0%,

https://5f38c3be-c80e-4113-8699-341bc56851e6.usrfiles.com/ugd/5f38c3_a33…0bb23ebba9b.pdf

Display More

2024?

i koliko mi na zse imamo investitora koji gledaju u horizont 2024?

po količini zabrinutih na ovoj temi reklo bi se prilično :/ :saint:

a po broju onih koji prodaju na pomisao da bi vozarine mogle mrvicu padati sa deset g. neviđenih razina,jer za manju braću nisu pale?

šalu na stranu,svatko zna svoje a rezimirat ćemo nekad po investitorski,međurezime su razbibriga i.....

iako sam napisao da ću zatrejdati danas kupljeno da dokažem nešto,mislim da ipak neću :/

eventualno ako će biti anualizirani prinos na razini >2000% da potvrdim xxxxx puta dokazano da je ZSE mjesto gdje lova raste na cesti za one koje se ne sile preko svake mjere .

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • May 13, 2021 at 8:54 PM
    • #5,217
    Quote from Kvark

--> Ugljen

• za 2021. +5,4%;
    • za 2022. +1,9%;
    • za 2023. +1,0%,

Display More

A po tome ispada da će potreba za ugljenom i 2024. biti veća nego ove godine. 🙂

Nešto mi govori da ćemo danas UP! :thumbup:

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 13, 2021 at 9:01 PM
    • #5,218
    Quote from maratonac
    Quote from Kvark

--> Ugljen

• za 2021. +5,4%;
    • za 2022. +1,9%;
    • za 2023. +1,0%,

Display More

Display More

Ne, potreba za ugljenom će vremenom padati, ali će još neko vrijeme rasti ton-milje iz više razloga, a to je bitno za brodare. Jel itko ovdje uopće čita te članke što se objavljuju?

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • May 13, 2021 at 9:04 PM
    • #5,219
    Quote from mitkko
    Quote from maratonac

Ne, potreba za ugljenom će vremenom padati, ali će još neko vrijeme rasti ton-milje, a to je bitno za brodare. Jel itko ovdje uopće čita te članke što se objavljuju?

Opusti se malo kolega. Čemu napetost. Ok, rast će ton-milje.

Nešto mi govori da ćemo danas UP! :thumbup:

• Kvark
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,309
    • May 13, 2021 at 9:04 PM
    • #5,220
    Quote from mitkko
    Quote from maratonac

Ne, potreba za ugljenom će vremenom padati, ali će još neko vrijeme rasti ton-milje iz više razloga, a to je bitno za brodare. Jel itko ovdje uopće čita te članke što se objavljuju?

Pa jel ti citas sta sam ja napisala?! :)))

Za sada se jos uvijek predvidja rast tona-milja i to:

Dusa mi se strese kako podviknes. :)) Ko da test pisem. :))

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 472

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 4:58 PM
    2. Odgovora
      472
      Pregleda
      204k
      472
    3. Hawk Tuach

May 22, 2025 at 4:58 PM
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • May 22, 2025 at 3:30 PM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      483k
      1.2k
    3. Sheki

May 22, 2025 at 3:30 PM
    1. Komentari trgovanja na burzi - LIVE 16k

• harpun
      • February 13, 2020 at 11:19 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 3:23 PM
    2. Odgovora
      16k
      Pregleda
      6M
      16k
    3. All

May 22, 2025 at 3:23 PM
    1. KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.) 177

• Like 1
      • Lemi
      • March 7, 2023 at 9:30 PM
      • Dionice
      • Lemi
      • May 22, 2025 at 1:20 PM
    2. Odgovora
      177
      Pregleda
      57k
      177
    3. jkova25

May 22, 2025 at 1:20 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 1:20 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      834k
      1.9k
    3. SILVIO2024

May 22, 2025 at 1:20 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Hawk Tuach May 22, 2025 at 4:58 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

Sheki May 22, 2025 at 3:30 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

All May 22, 2025 at 3:23 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

All May 22, 2025 at 11:57 AM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 22, 2025 at 11:55 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 22, 2025 at 10:39 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

sokol74 May 22, 2025 at 10:14 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

maher May 21, 2025 at 8:41 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,805 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

5,998 Replies, 5 years ago