1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Admin
  • February 12, 2020 at 2:32 PM
  • maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • May 3, 2021 at 6:12 PM
    • #4,421

Prošli tjedan, u četvrtak ako se ne varam, jedan kolega nas je pokušao uvjeriti kako vrijednost imovine nije bitna. Da je revalorizacija imovine irelevantna i da jedino što je važno i što bi investitor trebao gledati je dobit iz redovnog poslovanja. A vidim da se ulaže silan trud kako bi se utvrdilo dal je knjigovodstvena vrijednost brodova doista realna.

Nešto mi govori da ćemo danas UP! :thumbup:

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • May 3, 2021 at 6:13 PM
    • #4,422

mitkko

Ok, hvala na trudu. Lijepo si ti sve to prikazao. I dobro da jesi. Cisto da forumasi vide kako izračun nije bas do kraja izravan niti jednostavan i da rezultat može prilično varirati. 👍

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 3, 2021 at 6:17 PM
    • #4,423
    Quote from maratonac

Prošli tjedan, u četvrtak ako se ne varam, jedan kolega nas je pokušao uvjeriti kako vrijednost imovine nije bitna. Da je revalorizacija imovine irelevantna i da jedino što je važno i što bi investitor trebao gledati je dobit iz redovnog poslovanja. A vidim da se ulaže silan trud kako bi se utvrdilo dal je knjigovodstvena vrijednost brodova doista realna.

Neću braniti Aliasa, ali čovjek vam je htio reći kako je vrijednost imovine relativna stvar, ne da nije bitna, dosta je podložna subjektivnoj procjeni, i u tome je u pravu, sada i sami to vidite iz ovih mojih tablica. Ljudi ne vole čuti neke stvari zbog svog "bias"-a pa onda niti ne pokušavaju čuti šta drugi govore.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • May 3, 2021 at 6:18 PM
    • #4,424

S obzirom sa nam je trend veliki frend u ovom trenutku, čini se da će knjigovodstvena vrijednost brodova na kraju Q2 biti manja od tržišne. A kad se tome pridoda i ukupna očekivana dobit iz redovnog poslovanja, čini se da će NAV biti debelo iznad 300 kn. A onda pokušajte projicirati NAV na 31.12.2021. jer to je vrijednost koja se sad kupuje.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 3, 2021 at 6:19 PM
    • #4,425

U svakom slučaju, bulkeri su u uptrendu, mislim da nas čeka još par godina rasta. Vozarine rastu, asseti rastu, budućnost je svijetla.

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • May 3, 2021 at 6:20 PM
    • #4,426
    Quote from mitkko
    Quote from maratonac

Neću braniti Aliasa, ali čovjek vam je htio reći kako je vrijednost imovine relativna stvar, ne da nije bitna, dosta je podložna subjektivnoj procjeni, i u tome je u pravu, sada i sami to vidite iz ovih mojih tablica. Ljudi ne vole čuti neke stvari zbog svog "bias"-a pa onda niti ne pokušavaju čuti šta drugi govore.

Nije istina. Čovjek nas je pokušao uvjeriti da je to irelevantno, nebitno i da to investitor niti ne bi trebao uzimati u obzir prilikom donošenja odluke o ulaganju.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 3, 2021 at 6:20 PM
    • #4,427
    Quote from maratonac

S obzirom sa nam je trend veliki frend u ovom trenutku, čini se da će knjigovodstvena vrijednost brodova na kraju Q2 biti manja od tržišne.

Upravo tako.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • May 3, 2021 at 6:23 PM
    • #4,428
    Quote from maratonac

S obzirom sa nam je trend veliki frend u ovom trenutku, čini se da će knjigovodstvena vrijednost brodova na kraju Q2 biti manja od tržišne. A kad se tome pridoda i ukupna očekivana dobit iz redovnog poslovanja, čini se da će NAV biti debelo iznad 300 kn. A onda pokušajte projicirati NAV na 31.12.2021. jer to je vrijednost koja se sad kupuje.

Dobit ti je već pridodana u knjigovodstvenoj vrijednosti. Ne možeš je dvaputa pridodati, a obzirom da je zadržana dobit dio kapitala i rezervi.

A daj nam ti pojasni kako da to projiciramo? Temeljem kojih konkretno inputa?

Ja znam da svi misle da dionica treba otići u danu na 300 kuna .Al ne ide to tako. Pa dionica je snazno porasla i sad joj treba i neka konsolidacija. Ništa ne raste “pravocrtno” kao “raketa”, a kad tako raste onda je rizik vraćanja na ishodište u pravilu veći. Neki moraju “napustiti” brod, a neki drugi se “ukrcati” ili barem pojačati “posadu”. To je najbolji način IMHO za balansiranje daljnje uspješne plovidbe. Sve dok brod ne uleti u pravu “oluju”.... i dok ne nastane strka na palubi i trk za pojasevima za spašavanje....😁

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 3, 2021 at 6:31 PM
    • #4,429

Pogledajte valuacije ovih najvećih bulkera, gotovo svi se trže iznad NAV-a, to je tako u bull marketu, ATPL je prema ovome čak i ispod average-a. Pogledajte i projekcije 1y fwd tih istih parametara. Analitičari predviđaju da će zbog povoljne situacije na tržištu NAV i dalje rasti.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • May 3, 2021 at 6:42 PM
    • #4,430

Netko nekad, relevantan poznavatelj brodarskih kompanija, davne 2007. godine kad je bilo totalno ludilo i kad je ATPL u par mjeseci uzletila sa cca 700-800 kn na cca 3800 kn, je rekao da se brodari mogu u uvjetima optimizma tržiti na 1,5 pa do 2 NAV-a.

Pa nek znalci projiciraju ak nikako drugačije bacanjem graha ili iz zoca kave ili kaj ja znam kak. Ja sam tu ionako irelevantan...ko i vrijednost imovine.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 3, 2021 at 6:47 PM
    • #4,431

Sada detaljnije gledam FI za Q1, nisam ga još analizirao, bavio sam se godišnjim izvješćem. Vidim da je dugotrajna materijalna imovina povećana za skoro 50m HRK. To je vjerojatno do tečajnih razlika jer je USD krajem ožujka porastao u odnosu na kraj 2020. za oko 3,5%, to se taman dobije tako nekakva cifra. Pogledajte sada koliki utjecaj na imovinu ima i tečaj - kada imaš imovinu 1.300m HRK, 1% promjene je 13m HRK.

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • May 3, 2021 at 6:47 PM
    • #4,432
    Quote from Flight
    Quote from maratonac

Dobit ti je već pridodana u knjigovodstvenoj vrijednosti. Ne možeš je dvaputa pridodati, a obzirom da je zadržana dobit dio kapitala i rezervi.

A daj nam ti pojasni kako da to projiciramo? Temeljem kojih konkretno inputa?

Ja znam da svi misle da dionica treba otići u danu na 300 kuna .Al ne ide to tako. Pa dionica je snazno porasla i sad joj treba i neka konsolidacija. Ništa ne raste “pravocrtno” kao “raketa”, a kad tako raste onda je rizik vraćanja na ishodište u pravilu veći. Neki moraju “napustiti” brod, a neki drugi se “ukrcati” ili barem pojačati “posadu”. To je najbolji način IMHO za balansiranje daljnje uspješne plovidbe. Sve dok brod ne uleti u pravu “oluju”.... i dok ne nastane strka na palubi i trk za pojasevima za spašavanje....😁

Mislio sam na knjigovodstvenu vrijednost brodova, ne dionice. A tako sam i napisao. Čitati pažljivije. Hvala.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • May 3, 2021 at 6:53 PM
    • #4,433
    Quote from maratonac

Netko nekad, relevantan poznavatelj brodarskih kompanija, davne 2007. godine kad je bilo totalno ludilo i kad je ATPL u par mjeseci uzletila sa cca 700-800 kn na cca 3800 kn, je rekao da se brodari mogu u uvjetima optimizma tržiti na 1,5 pa do 2 NAV-a.

Pa nek znalci projiciraju ak nikako drugačije bacanjem graha ili iz zoca kave ili kaj ja znam kak. Ja sam tu ionako irelevantan...ko i vrijednost imovine.

Je, samo njega ovaj put nema. Za zapitati i zamislit i se zašto....

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • May 3, 2021 at 6:54 PM
    • #4,434
    Quote from Flight
    Quote from maratonac

Je, samo njega ovaj put nema. Za zapitati i zamislit i se zašto....

Čuo sam se s njim. Tu je. Unutra je. Javit će se i on kad dođe vrijeme...

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 3, 2021 at 8:00 PM
    • #4,435

Evo još samo jedna tablica i dosta za danas.

Pročešljao sam malo FI za Q1 i ažurirao sam tablicu. Uzeo sam bilancu iz izvješća, tečaj za 31.03. da dan bilance da rezultati budu usporedivi što je 3,5% više nego na kraju 2020. (iako je danas tečaj 6,24), a vrijednost brodova sam povećao u odnosu na procjenu Cleavesa za 4% umjesto 8% (sredina) kolika je razlika bila za 31.12.2020. (da budem konzervativan - odstupanja ne bi smjela biti prevelika budući da se radi o vremenskom odmaku od samo 4 mjeseca, a da nisam opet ni preoptimističan).

Pogledajte sada, NAVps = 349 kn. Utjecaj tečaja i greška u par postotaka u procjeni brodova čine ogromne razlike u NAV-u, a i ova knjigovodstvena vrijednost brodova onda bude manje bitna. Pa ti onda budi pametan 🤷

Tu je još i pitanje kolika je stvarna vrijednost Batale, poslovnih prostora i ostale imovine, to se sve u knjigama vodi amortizirano, teško je procijeniti stvarnu vrijednost, a ako ćemo filozofirati, šta je uopće stvarna vrijednost, ovisi jako o sentimentu na tržištu?

Zato, budimo pozitivni, ostavimo prošlost iza sebe i budimo "generali budućnosti" :)

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • May 3, 2021 at 8:02 PM
    • #4,436

Smak svijeta !

Flight počeo crtati, i pokazao se i duhovitim :S

Smak svijeta !

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 3, 2021 at 8:04 PM
    • #4,437
    Quote from zlocesti

Smak svijeta !

Smak svijeta !

Da, i ja si baš ovih dana o tome razmišljam, Flight i ja smo sada postali skoro pa kompići :) S njim je zapravo ugodno kritički promišljati, puno čovjek zna, a zna postavljati i prava pitanja.

• maratonac
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,592
    • May 3, 2021 at 8:05 PM
    • #4,438
    Quote from mitkko

Evo još samo jedna tablica i dosta za danas.

Pročešljao sam malo FI za Q1 i ažurirao sam tablicu. Uzeo sam bilancu iz izvješća, tečaj za 31.03. da dan bilance da rezultati budu usporedivi što je 3,5% više nego na kraju 2020. (iako je danas tečaj 6,24), a vrijednost brodova sam povećao u odnosu na procjenu Cleavesa za 4% umjesto 8% (sredina) kolika je razlika bila za 31.12.2020. (da budem konzervativan - odstupanja ne bi smjela biti prevelika budući da se radi o vremenskom odmaku od samo 4 mjeseca, a da nisam opet ni preoptimističan).

Pogledajte sada, NAVps = 349 kn. Utjecaj tečaja i greška u par postotaka u procjeni brodova čine ogromne razlike u NAV-u, a i ova knjigovodstvena vrijednost brodova onda bude manje bitna. Pa ti onda budi pametan 🤷

Tu je još i pitanje kolika je stvarna vrijednost Batale, poslovnih prostora i ostale imovine, to se sve u knjigama vodi amortizirano, teško je procijeniti stvarnu vrijednost, a ako ćemo filozofirati, šta je uopće stvarna vrijednost, ovisi jako o sentimentu na tržištu?

Zato, budimo pozitivni, ostavimo prošlost iza sebe i budimo "generali budućnosti" :)

Display More

E, takav si mi simpatičan... 😁👍

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,012
    • May 3, 2021 at 8:34 PM
    • #4,439
    Quote from zlocesti

Smak svijeta !

Smak svijeta !

Neki dobar smak svijeta napokon....bit če da je alias završio analize stranih brodara i dao preporuku......slika smaka svijeta je u prilogu poruke......pažnja! ahtung! atencion!......slika nije za svačije oči osim ukoliko ne postoji Croatia dry bulk......taman da sutra "skoknemo" do mitkkovog Nava za početak......

Files

Screenshot_20210503-202535_Samsung Internet.jpg 257.61 kB – 0 Downloads
  • Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • May 3, 2021 at 8:45 PM
    • #4,440
    Quote from hugh
    Quote from zlocesti

Smak svijeta !

Smak svijeta !

Neki dobar smak svijeta napokon....bit če da je alias završio analize stranih brodara i dao preporuku......slika smaka svijeta je u prilogu poruke......pažnja! ahtung! atencion!......slika nije za svačije oči osim ukoliko ne postoji Croatia dry bulk......taman da sutra "skoknemo" do mitkkovog Nava za početak......

Eh, da je i nas Atpl u tablici :)

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:15 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

May 29, 2025 at 10:15 PM
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 942

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 29, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      942
      Pregleda
      494k
      942
    3. alfa1

May 29, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:36 AM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Meri

May 29, 2025 at 10:36 AM
    1. Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora 2

• imavrek
      • May 13, 2025 at 11:47 AM
      • Stručne rasprave
      • imavrek
      • May 29, 2025 at 10:24 AM
    2. Odgovora
      2
      Pregleda
      390
      2
    3. imavrek

May 29, 2025 at 10:24 AM
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • May 29, 2025 at 9:38 AM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

May 29, 2025 at 9:38 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 29, 2025 at 10:15 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji May 29, 2025 at 9:38 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

umalo May 29, 2025 at 9:29 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

vitoo May 28, 2025 at 7:08 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 28, 2025 at 2:00 PM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago