1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Admin
  • February 12, 2020 at 2:32 PM
  • BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • May 3, 2021 at 1:32 PM
    • #4,401
    Quote from Junak
    Quote from goldfinger

I ovdje će par dana trajati iskrcavanje ne zadovoljnih i špekulanata.

Ne zadovoljni mi nisu jasni jer kad su se radile projekcije dobiti prije 3 mjeseca, zaključak je bio između 10 i 15 milijuna, sad im je to malo.
    Sad je problem i dug, kao prije ga nije bilo.

Sad tek slijedi period rasta prihoda, zarade i smanjenja duga.

I još mi nije jasna jedna stvar....Osobno sam prvi put u ovom sektoru, prije nisam htio ni štapom dirati...al sam pratio dionicu.

Neki su tad plaćali ATPL po 200, 300 pa i 400kn, a vozarine su bile u podrumu. A sada im sve smeta, luda kuća

Kolega, nije istina sto pricate. Projekcija kolega sa foruma je bila 22.5 mil kuna - prosjecna. Realnos je upola manja, nazalost.

A ovo sto pricate da su ljudi placali dionicu i puno vise, pa da, jesu, ali od tada se jako puno stvari promijenilo, od korone i najnizih vozarina (ne zaboravite samo sell and lease back na koliko ono brodova? ), da ne pricamo o ne placanju komunalija itd.... tako da.... da.

Display More

Kolega, nema smisla pisati istinu. Samo te ekipa napada bez razloga.

Evo mitkko mi nije odgovorio ni na pitanje o bareboat charter party, jer

pretpostavljam ne želi slušati kritike (NE moje, već od svih ostalih, na što se već žalio ako prelistate unazad)

i dobivati dislajkove kao ja (nije da me to nešto dira :) ). Mitkko mi je inače super lik i prošli četvrtak

smo pili pivu i visili na forumu i zezali se do 2 ujutro.

Znači bareboat charter brodovi(2 komada) su prodani (ali baš prodani prije 4-5 godina, ne leasing) i sada su u najmu od vlasnika, za što se plaća godišnja najamnina, a AP upravlja tim brodovima.

Ne da mi se više pisati, vidim da nema smisla, pa nastavite svoj party na brodu - dok traje.

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • May 3, 2021 at 1:37 PM
    • #4,402
    Quote from BudFox
    Quote from Junak

Kolega, nije istina sto pricate. Projekcija kolega sa foruma je bila 22.5 mil kuna - prosjecna. Realnos je upola manja, nazalost.

A ovo sto pricate da su ljudi placali dionicu i puno vise, pa da, jesu, ali od tada se jako puno stvari promijenilo, od korone i najnizih vozarina (ne zaboravite samo sell and lease back na koliko ono brodova? ), da ne pricamo o ne placanju komunalija itd.... tako da.... da.

ne želi slušati kritike.

Znači bareboat charter brodovi(2 komada) su prodani (ali baš prodani prije 4-5 godina, ne leasing) i sada su u najmu od vlasnika, za što se plaća godišnja najamnina, a AP upravlja tim brodovima.

Display More

Čovik troši svoje vrime, radi analize u detalje i crta grafove na kojima svi parazitiramo i sad tebi nije na nešto odgovoreno i odma ne želi slušati tvoje kritike.

Nije da želim bit nekome odvjetnik ali ovo mi nije u redu. Bade foksu imaš thumbs down

• forumas
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    433
    • May 3, 2021 at 1:58 PM
    • #4,403

Pa sad je valjda jasno da nema razloga za pad cijene jer se sad već zarađuje više nego u 1.kvartalu.

Ne znam što se želi postići, da je rezultat bio još viši, cijena dionice bi bila već blizu 300 nakon izvješća?

Ovako će sad ići postepeno prema tamo, jer će novo izvješće biti duplo bolje od ovog.

• Mrcash
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,554
    • May 3, 2021 at 2:09 PM
    • #4,404

Svaki dobar management bi napravio isto , prvi kvartal ovakva dobit , drugi kvartal x2 , treći x3, nastavi niz . Iduci tjedni su ključni, kako bi capak rekao , samo neka bdi ostane jak a cijena na burzi je nebitna trenutno , 240 250 ili 260 kn

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • May 3, 2021 at 2:11 PM
    • #4,405
    Quote from Junak
    Quote from goldfinger

I ovdje će par dana trajati iskrcavanje ne zadovoljnih i špekulanata.

Ne zadovoljni mi nisu jasni jer kad su se radile projekcije dobiti prije 3 mjeseca, zaključak je bio između 10 i 15 milijuna, sad im je to malo.
    Sad je problem i dug, kao prije ga nije bilo.

Sad tek slijedi period rasta prihoda, zarade i smanjenja duga.

I još mi nije jasna jedna stvar....Osobno sam prvi put u ovom sektoru, prije nisam htio ni štapom dirati...al sam pratio dionicu.

Neki su tad plaćali ATPL po 200, 300 pa i 400kn, a vozarine su bile u podrumu. A sada im sve smeta, luda kuća

Display More

i ja se sjećam toga vremena, plaćao sam i ja dionicu puno više i prodao za još više i sada mi nije jasno u čemu je problem :( ,

nakon toga sam kupovao neke druge dionice i opet prodao za više, ali neke bome i za manje, a neke još nisam ni krenuo prodavati, a neke i ne mislim prodavati i sada ne znam da li negdje griješim ili sam na pogrešnom mjestu, jer nekada kupim a nekada prodam dionice bez obzira na kojoj su trenutno cijeni tada ili sada, baš čudno, a ja mislio da burza služi za trgovanje bez obzira na kojoj cijeni se trguje,

inače prema mojoj skromnoj analizi izvješća, koje nije jedino relevantno za pretpostavku tijeka poslovanje, ali daje dobre presjeke započetog i odrađenog posla u Q1 te se prema tome može dalje procjenjivati za naredne i cijelu godinu, mišljenja sam da je dionicu kasno kupiti, ali nije rano prodati i shodno tome postupih

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 3, 2021 at 2:24 PM
    • #4,406
    Quote from BudFox
    Quote from Junak

pretpostavljam ne želi slušati kritike (NE moje, već od svih ostalih, na što se već žalio ako prelistate unazad)

i dobivati dislajkove kao ja (nije da me to nešto dira :) ). Mitkko mi je inače super lik i prošli četvrtak

Ne da mi se više pisati, vidim da nema smisla, pa nastavite svoj party na brodu - dok traje.

Display More

Danas mi je bila guzva na poslu pa ne pratim forum. Odgovor na tvoje pitanje ti je vec navedeno u tom mojem postu. To su brodovi u najmu - pogledaj definiciju bareboat chartera - a prema MSFI 16 se ti najmovi vode pod imovinom u vrijednosti najma. Sve ti pise u tekstu mog posta i u fusnoti tablice, a uostalom, sve to pise i u revizorskom izvjescu.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • May 3, 2021 at 2:59 PM
    • #4,407

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Na grafu se lijepo vidi kako se pravi proboj vozarina zapravo i dogodio tek krajem veljače i početkom ožujka. Znači da se učinak rasta vozarina i mogao osjetiti tek na ugovorima sklopljenima u ožujku i nakon toga.

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • May 3, 2021 at 3:18 PM
    • #4,408
    Quote from tin

Ovdje se čeka da izađe jedan od prodavača(SZAIF) kojemu je ostala još određena količina i koji očigledno želi izaći na ovim razinama...slično kao na 185 do 195 kn.

Znate li kolega tin koliko im je jos komada ostalo?

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • May 3, 2021 at 3:18 PM
    • #4,409
    Quote from mitkko
    Quote from BudFox

Display More

Danas mi je bila guzva na poslu pa ne pratim forum. Odgovor na tvoje pitanje ti je vec navedeno u tom mojem postu. To su brodovi u najmu - pogledaj definiciju bareboat chartera - a prema MSFI 16 se ti najmovi vode pod imovinom u vrijednosti najma. Sve ti pise u tekstu mog posta i u fusnoti tablice, a uostalom, sve to pise i u revizorskom izvjescu.

Display More

Ostao si nam “dužan” podatak za NAV-a per share?

Koliko bi to bilo u kn?

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,012
    • May 3, 2021 at 3:20 PM
    • #4,410

Manu

da, samo smo opijeni euforijom rasta malo pretjerali u očekivanjima i zaboravili da brodu treba više od 1 dan da ukrca,preveze i iskrca teret i da se ugovore nove vozarine, prijevoz odradi pa onda tek i naplati......

međutim, današnje kretanje cijene govori nam da cijena dionice nije pretjerala u očekivanjima rezultata i da smo tu negdje.......utvrdili smo obranu i čekamo daljnje događaje koji će odrediti koliko jak i silovit će biti sljedeči napad......na konta napad misilm......

• tizian1
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,545
    • May 3, 2021 at 3:28 PM
    • #4,411
    Quote from Marielena
    Quote from tin

Ovdje se čeka da izađe jedan od prodavača(SZAIF) kojemu je ostala još određena količina i koji očigledno želi izaći na ovim razinama...slično kao na 185 do 195 kn.

Znate li kolega tin koliko im je jos komada ostalo?

Imali su prije tjedan dana točno 13.000

Možda imaju sad još cca 8.000 i to je to.

Ako će ići do kraja.

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • May 3, 2021 at 3:29 PM
    • #4,412

Ovim tempom su onda za tjedan do 2 vani.

• tin
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,610
    • May 3, 2021 at 3:32 PM
    • #4,413
    Quote from Marielena

Ovim tempom su onda za tjedan do 2 vani.

Meni se čini da su ovaj tjedan out....s preostalom količinom nemaju potrebe za pretjeranim forsiranjem prodaje to će se začas pokupiti.

• looserst
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,797
    • May 3, 2021 at 3:39 PM
    • #4,414

Vani otvaraju sa +4-5 % a mi se ovdje natežemo s nekim fond jazavcima

• tizian1
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,545
    • May 3, 2021 at 4:56 PM
    • #4,415

https://finance.yahoo.com/quotes/gogl%2C…r=1&bypass=true

Malo rastu, da...

• KicanCRO
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • May 3, 2021 at 5:33 PM
    • #4,416

Aliasa nema jer pare broji. A zelenila vanka, ni index im nije potreban.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 3, 2021 at 5:45 PM
    • #4,417
    Quote from Flight
    Quote from mitkko

Ostao si nam “dužan” podatak za NAV-a per share?

Koliko bi to bilo u kn?

Evo par tablica u nastavku. Od 2018. pa sve do Q1 2021.

Tu je prikazana tržišna vrijednost brodova prema Cleavesu, usporedba sa procjenom vrijednosti iz revizorskih izvješća, te usporedba sa knjigovodstvenom vrijednosti.

Također, imate izračun NAV-a za svaku tu godinu. Podatke za 2021. sam preuzeo iz bilance iz FI za Q1.

Malo sam korigirao tablicu izračuna tržišne vrijednosti brodova u odnosu na onu koju sam postao jučer. Naime, o čemu se radi - zbog tog nesretnog MSFI 16 koji je uveden kroz FI tek u 2019, u imovinu se ubrajaju i brodovi koji su u najmu (bareboat). Vrijednost tih najmova ne utječe na NAV jer se istovremeno vrijednost najmova knjiži i u dugu, tako da je neto imovina =0. Također, procjenitelj koji je radio procjenu brodova za potrebe FI 2020 sigurno zbrajao te brodove koji su u najmu - to ne bi imalo nikakvog smisla. Ja sam u staroj tablici izbacio tržišnu vrijednost tih brodova iz zbroja (zato su zasivljeni), ali sam dodao vrijednost tog najma. Sada sam to korigirao, izbacio sam te brodove totalno iz izračuna, a vrijednost tog najma je ušla u obzir u tablici ispod, vodi se pod dugotrajnom materijalnom imovinom te u obvezama.

Sada možemo vidjeti da je moja procjena tržišne vrijednosti brodova podcijenjena za 8% u odnosu na procjenu procjenitelja. Zato sam to uzeo u obzir prilikom izračuna vrijednosti u 2021.

Ispod sam priložio te iste tablice i za 2018. i 2019. godinu. Zanimljivo je vidjeti kako se cijena dionice kretala u odnosu na NAV - iz podcijenjenog u precijenjeno, pa nazad. Od 2018. na kraju svake godine se dionica tržila iznad NAV-a (od 6-25%), osim na kraju 2020. gdje je bila 30% ispod NAV-a.Također, vidi se i odstupanje moje procjene vrijednosti brodova u odnosu na procjeniteljevo iz revizorskih izvješća (najviše +/- 8%), a i odnos sa knjigovodstvenom vrijednosti.

Prema zadnjim podacima dionica se trenutno trži 10% iznad NAV-a (trenutni NAVps=226 kn), a knjigovodstvena vrijednost brodova je niža od tržišne za cca 60m HRK.

Važno je napomenuti da ovo naravno nije točan izračun NAV-a. U NAV se obično ubraja i "present value of charter premium" - diskontirana vrijednost novčanih tokova od budućih prihoda broda. Neki računaju za recimo petogodišnje razdoblje, a neki i za životni vijek broda - računa se diskontirana dobit i scrap vrijednost broda te se to uspoređuje sa trenutnom tržišnom vrijednosti broda, a za mjerodavno se uzima veća vrijednost - to vam piše u ovom citiranom tekstu iz FI koji sam jučer postao. Tu je kvaka da su te procjene ne objektivne jer ovise o inputima uprave vezano na projekcije budućeg poslovanja, a kako smo i sami vidjeli zadnjih godina, to je gotovo nemoguće i približno točno odrediti. Također, sva ostala imovina (sve osim brodova) se također diskontira - procjenjuje se recimo i kolika je vjerojatnost otpisa nekih potraživanja, korigira se vrijednost ostale dugotrajne imovine, u prijevodu se pokušava odrediti kolika je stvarna vrijednost imovine u slučaju likvidacije. Zato ja u ovim svojim tablicama imam ove postotke pored svake stavke bilance gdje se onda mogu igrati i diskontirati svaku stavku. Za sada je sve računato bez diskonta, ali bez obzira na to, budući da je ta greška konstatno u postotku jednaka, mogu se pratiti međusobni odnosi tih svih koeficijenata kroz vrijeme i donositi nekakvi zaključci.

Evo tablica - od 2021. prema 2018.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 3, 2021 at 6:02 PM
    • #4,418

Budući da se moje tablice procjene vrijednosti brodova prema podacima od Cleavesa kroz godine kreću najviše +/- 8% u odnosu na procjenu procjenitelja iz revizorskih izvješća, evo tablice vrijednosti na današnji dan bez povećanja vrijednosti za 8% kolika je bila razlika prošle godine (kako se radi o samo 5 mjeseci razlike, vjerojatno je taj odnos i dalje 8% ili tu negdje). Najmanja razlika mi je bila za 2019, 2% sam podcijenio vrijednost.

Hoću reći da su ove procjene vrijednosti jako osjetljive, a značajno utječu na NAV. Tako npr. ovakvim izračunom je razlika vrijednosti knjigovodstvene i tržišne vrijednosti -137m HRK, a NAV iznosi 171 kn. Pa sada ti znaj šta je stvarno točno. Promjena vrijednosti asseta značajno utječe na NAV, zato je ovaj rast asseta zadnjih mjeseci vrlo značajan za vrijednost kompanije, a i dobar je pozitivan indikator za procjenu budućeg kretanja tržišta bulkera.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • May 3, 2021 at 6:03 PM
    • #4,419

A sto onda točno predstavlja ovu dugotrajnu materijalna imovina bez brodova?

Quote from mitkko

Budući da se moje tablice procjene vrijednosti brodova prema podacima od Cleavesa kroz godine kreću najviše +/- 8% u odnosu na procjenu procjenitelja iz revizorskih izvješća, evo tablice vrijednosti na današnji dan bez povećanja vrijednosti za 8% kolika je bila razlika prošle godine (kako se radi o samo 5 mjeseci razlike, vjerojatno je taj odnos i dalje 8% ili tu negdje). Najmanja razlika mi je bila za 2019, 2% sam podcijenio vrijednost.

Hoću reći da su ove procjene vrijednosti jako osjetljive, a značajno utječu na NAV. Tako npr. ovakvim izračunom je razlika vrijednosti knjigovodstvene i tržišne vrijednosti -137m HRK, a NAV iznosi 171 kn. Pa sada ti znaj šta je stvarno točno.

E vidiš kako je to zeznuto.... znaci recimo da je u rasponu od 170 do 300. I zato “optimisti” gledaju gornju vrijednost,, a “pesimisti” donju.

Trebat će tu još malo vremena i istraživanja da se trendovi, cijena i vrijednost poslože i usuglase.

Edited once, last by Flight: Merged a post created by Flight into this post. (May 3, 2021 at 6:06 PM).

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 3, 2021 at 6:10 PM
    • #4,420
    Quote from Flight

A sto onda točno predstavlja ovu dugotrajnu materijalna imovina bez brodova?

Quote from mitkko

Hoću reći da su ove procjene vrijednosti jako osjetljive, a značajno utječu na NAV. Tako npr. ovakvim izračunom je razlika vrijednosti knjigovodstvene i tržišne vrijednosti -137m HRK, a NAV iznosi 171 kn. Pa sada ti znaj šta je stvarno točno.

E vidiš kako je to zeznuto.... znaci recimo da je u rasponu od 170 do 300. I zato “optimisti” gledaju gornju vrijednost,, a “pesimisti” donju.

Trebat će tu još malo vremena i istraživanja da se trendovi, cijena i vrijednost poslože i usuglase.

Display More

Sve ovo drugo osim brodova - zemljišta, brodovi u najmu, dokovanje, strojevi i oprema.

Zato ja obično gledam vrijednost prema tablici Cleavesa, bez ikakvih korekcija. To je opet dovoljno dobro da se vidi trend, a i eliminira ove statističke greške, rekli bi u granicama je standardne devijacije.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 472

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 4:58 PM
    2. Odgovora
      472
      Pregleda
      204k
      472
    3. Hawk Tuach

May 22, 2025 at 4:58 PM
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • May 22, 2025 at 3:30 PM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      483k
      1.2k
    3. Sheki

May 22, 2025 at 3:30 PM
    1. Komentari trgovanja na burzi - LIVE 16k

• harpun
      • February 13, 2020 at 11:19 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 3:23 PM
    2. Odgovora
      16k
      Pregleda
      6M
      16k
    3. All

May 22, 2025 at 3:23 PM
    1. KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.) 177

• Like 1
      • Lemi
      • March 7, 2023 at 9:30 PM
      • Dionice
      • Lemi
      • May 22, 2025 at 1:20 PM
    2. Odgovora
      177
      Pregleda
      57k
      177
    3. jkova25

May 22, 2025 at 1:20 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 1:20 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      834k
      1.9k
    3. SILVIO2024

May 22, 2025 at 1:20 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Hawk Tuach May 22, 2025 at 4:58 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

Sheki May 22, 2025 at 3:30 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

All May 22, 2025 at 3:23 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

All May 22, 2025 at 11:57 AM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 22, 2025 at 11:55 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 22, 2025 at 10:39 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

sokol74 May 22, 2025 at 10:14 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

maher May 21, 2025 at 8:41 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,805 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

5,998 Replies, 5 years ago