1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Admin
  • February 12, 2020 at 2:32 PM
    Meri
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    663
    • June 28, 2023 at 3:21 PM
    • #13,421

Temeljni kapital Društva povećava se javnom ponudom dionica:za iznos od najmanje, 13.891.100,00 eura, a najviše 27,782,600.00 eura

Temeljni kapital Društva povećava se izdanjem najmanje 348.875 (slovima: tristo
    četrdeset osam tisuća osamsto sedamdeset pet), a najviše 697.750

Cijena Nove dionice bit će u rasponu od 53,50 (slovima: pedeset tri eura i pedeset
    euro centi) do 60,00 eura

Kako će se povećati temeljni kapital za najmanje 13.891.100,00 eura? Slaba mi je baterija na kalkulatoru.

• Infinity
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,987
    • June 28, 2023 at 3:34 PM
    • #13,422
    Quote from D_artagnan

Puno upitnika zasad.

U svakom slučaju odlična ideja ako će sa tim + onim na računu isplatiti novogradnje da nema kredita i kamata... a nek to što bi ošlo na kamate kroz xy godina daju nazad kroz divku 8)

Da vozarine nisu za poželjet, niti plove po tim trenutnim ;)

Za razliku od JDPL koji dobije povoljnije pa i uz odgodu Atlantskoj je skuplje financiranje jer nema državu iza leđa a banke čerupaju pa ima smisla dokapitalizacijom do jeftinog novca.

Smatram da je to dobro ako se ide u tom smijeru, kad kamate budu u padu može se u otkup i poništavanje (nešto i za podiliti upravi koja bi se mogla i nas sjetiti) ili nova jeftinija zaduženja za ulaganja.

Plan je bia još jedan brod prodati pa bi se moglo dodatno smanjiti zaduženje odnosno rasipanje na kamate,likvidnost…

Takvu politiku su i najavili.

Malo su iznenadili dokapom,barem mene priko oka gledajući JDPL kad ono s druge strane….

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • June 28, 2023 at 3:36 PM
    • #13,423

Vjerovatno za neku odluku sta ciniti bar za one koji trguju i vani, a zele ostat izlozeni drybulku trebalo bi usporedit valucijski na koliko se po navu trguju jedni i drugi da se vidi koliko se gubi razrjedjivanjem, ali treba uzesti u valuaciju da se ovdje vode i i vlasnicke borbe koje utjecu nesto na discount

Sta se tice ovog dokapa ako prodje izdaje se od 25-50% novih dionica po cijeni koja je ako se ukljuci dividenda i vjerovatan nekakav pad NAV-a izmedju 1Q i 2Q izdaju se po cijeni negdje oko 0,6 NAV-a, s obzirom da je pravo dionicara da za 2 dionice dobije 1 dionicu mislim da je ovaj gornji raspon od 50% vise da zadovolji uvjet da ako svaki dionicar upise da bi onda maskimalni broj bio 50%, za sta mislim da nije realno ocekivat nego mi se cini da bi moguci upis prije bio na donjem dijelu raspona od 25-35% kapitala ako je taj minimum vec dogovoren, ako se izda 35% dionica na 0.6 Nav-a, onda bi razvodnjavanje bilo 21% tj nav bi bio 0,72, na 25 % kapitala razvodnjavanje bi bilo 15% tj nav bi porastao na 0,69, naravno da se NAV brzo promjeni i da je ovo nekakva trenutna variabla, uz to treba uzesti u obzir i uracunat povrat na taj kapital dobiven dokapitalizacijom te i njega uvrstit u buducu dobit pa je onda to razvodnjavanje i manje nego u u predhodnom izracunu, a za nekakvu racunicu trebalo bi viditi svrhu dokapitalizacije, a sam kapital je skuplji nego sta je bio pa je i taj kapital vrijedniji pri izracunu buduce dobiti.

Ove izracune sam onako iz glave vise racunao pa ih je bolje provjeriti jer nije da sam s nesto previse fokusirao

• LeoNT
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,549
    • June 28, 2023 at 3:36 PM
    • #13,424
    Quote from Meri

Temeljni kapital Društva povećava se javnom ponudom dionica:za iznos od najmanje, 13.891.100,00 eura, a najviše 27,782,600.00 eura

Temeljni kapital Društva povećava se izdanjem najmanje 348.875 (slovima: tristo
    četrdeset osam tisuća osamsto sedamdeset pet), a najviše 697.750

Cijena Nove dionice bit će u rasponu od 53,50 (slovima: pedeset tri eura i pedeset
    euro centi) do 60,00 eura

Kako će se povećati temeljni kapital za najmanje 13.891.100,00 eura? Slaba mi je baterija na kalkulatoru.

Cijena dionice na burzi nije bitna za temeljni kapital.

Trenutni temeljni kapital: 55.565.200,08
    Trenutni broj dionica=1.395.520

(trenutni temeljni kapital / trenutni broj dionica) * 348.875 = 13.891.100 eura

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • June 28, 2023 at 3:45 PM
    • #13,425
    Quote from D_artagnan

Znaci po tvojoj matematici, ovi koji ce uci ce napravit svjetski zaheb 🙃

Hm,a mozda ti je ta matematika il formula jednostavno kriva 🤔

Moja matematika je da je ovo zlatna koka i da zbog toga to rade da se dobro pozicioniraju, jer nece sigurno svi mali uzeti po ovim jeftinim cijenama 😉

Quote from hugh

matematički gledano netreba tu puno matematike da bi se uz ovakve vozarine izračunalo da tu nema matematike koja ukazuje na zaradu a bez tog nema matematike za rast cijene plus razvodnjavanje.......ako se uz tu matematiku pogleda i kretanje cijena dionica brodara vani zadnjih par mjeseci matematička računica još je lošija.....s tim da brodari vani koji padaju mjesecima a atpl ne, imaju bolju matematiku ugovorenih brodova.......pa matematika vrijednosti cijene brodova u padu i rastućih kamata....

matemetika je tu prilično jasna, jedino neznam jesam li pri ovom upisu spomenuo matematiku :D .......

nema tu pozitivne matematike bez visokih vozarina koje se ovdje več odavno ne spominju a glavni su, najbitniji i jedini relevantni izvor dobiti ili gubitka poduzeća pogotovo u pogledu potencijala za buduće dividende.......bez vosokih vozarina na duži period potencijal je samo u pretakanju iz šupljeg u prazno uz potencijal pada .......

samo divka, divka i divka a od čega će se nagodinu ona isplačivati?.......

Znaci po tvojoj matematici, ovi koji ce uci ce napravit svjetski zaheb 🙃

Hm,a mozda ti je ta matematika il formula jednostavno kriva 🤔

Moja matematika je da je ovo zlatna koka i da zbog toga to rade da se dobro pozicioniraju, jer nece sigurno svi mali uzeti po ovim jeftinim cijenama 😉

Jedino su me zahebali jer sam mislio od divke pojacati poziciju po nizoj cijeni od sadasnjih, al sad kad nece pasti, onda jbga 🙃

Display More

zlatna koka, koju malo malo zaskaču "pjetlići" iz uprave, sreća pa imamo još nekih dijonica u kokošinjcu, da ne skačemo i mi svi ostali galebardići na nju, trenutno ima na običnim kokama oko 35-50°% prinosa "jaja"

• Shogun
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    983
    • June 28, 2023 at 3:54 PM
    • #13,426

Kako kome kolega moller, meni ova zlatna koka donosi 80ak%, svakom po izboru...

• Brljam
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    338
    • June 28, 2023 at 3:55 PM
    • #13,427

Ne znam procjeniti rasplet ni namjeru, ali ovo je poprilično šupački potez netransparentosti, pa sjednica je bila prije koji dan i ni riječi o ovom. Smješkaju se i skrivaju namjere, jadno. :thumbdown:

Nisam prodao.

I neću.

Jer sam pohlepni mazohist. :D

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • June 28, 2023 at 4:03 PM
    • #13,428
    Quote from Shogun

Kako kome kolega moller, meni ova zlatna koka donosi 80ak%, svakom po izboru...

znate vi dobro na koje rokove ulaganja ja mislim, imam ja i 700% na nekima dugoročnima :)

• Shogun
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    983
    • June 28, 2023 at 4:06 PM
    • #13,429

Bit ce i ovdje preko 300%....

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • June 28, 2023 at 4:14 PM
    • #13,430
    Quote from Shogun

Bit ce i ovdje preko 300%....

onda stignem i ja još ako krene tako žestoko, ali zadnjih godinu dana ovo je mrtva trka, samo što rijetki to žele sebi priznati

• Shogun
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    983
    • June 28, 2023 at 4:24 PM
    • #13,431

Pa bas je to ohrabrujuce jer ako pogledamo od prije 3-4 god skok je bio od 20ak eura do 80ak a sad je startna pozicija 50ak eura....

• Spalato33 (grad)
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    350
    • June 28, 2023 at 5:18 PM
    • #13,432

Moja procjena dionice je da dionica do dokapitalizacije mora ići preko 60 eura jer sve niže je dokapitalizacija osuđena na propast.Niko neće kupovat skuplje u dokapu nego na zse.Dionica će bit kontrolirana i njima je u interesu da dokap prođe.To je čista logika.Opasno bi bilo da je dokap ispod 50e.Zato mislim da ja pametno kupovat zbog tih 5 eura divke nebitno oćes li ulazit u dokap.Imas garanciju da neće padat zbog dokapitalizacije.Nije slučajno divka ispred dokapa.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • June 28, 2023 at 5:20 PM
    • #13,433
    Quote from Shogun

Cini mi se da ovdje medju mizebiti buducim ulagacima nastupa ocaj jer nikako da udju jeftino....

Pazi ovo iz najave dokapitalizacije:" ako je predlozena cijena MANJA od obavljene cijene, ulagac NECE upisati predlozeni broj dionica...."

Pa ako ja zelim upisati odredjeni broj dionica kako se osigurati da ne izvisim?? Pa stavit cu maximalnu cijenu ponude 60eura....

Po ovome se vidi da je sve napravljeno da se upise po vecoj cijeni, lako moguce da pada poslije dividende nece uopce biti...

Gotovo sam siguran da ce se ici u dalju obnovu flote s novcima iz dokapa.

A da malo pobrkali planove, ocekujes da poslje divke udes jeftinije, a i kad prode div day, cijena padne, ovako prc

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • June 28, 2023 at 6:40 PM
    • #13,434
    Quote from StatusQuo

Vjerovatno za neku odluku sta ciniti bar za one koji trguju i vani, a zele ostat izlozeni drybulku trebalo bi usporedit valucijski na koliko se po navu trguju jedni i drugi da se vidi koliko se gubi razrjedjivanjem, ali treba uzesti u valuaciju da se ovdje vode i i vlasnicke borbe koje utjecu nesto na discount

Sta se tice ovog dokapa ako prodje izdaje se od 25-50% novih dionica po cijeni koja je ako se ukljuci dividenda i vjerovatan nekakav pad NAV-a izmedju 1Q i 2Q izdaju se po cijeni negdje oko 0,6 NAV-a, s obzirom da je pravo dionicara da za 2 dionice dobije 1 dionicu mislim da je ovaj gornji raspon od 50% vise da zadovolji uvjet da ako svaki dionicar upise da bi onda maskimalni broj bio 50%, za sta mislim da nije realno ocekivat nego mi se cini da bi moguci upis prije bio na donjem dijelu raspona od 25-35% kapitala ako je taj minimum vec dogovoren, ako se izda 35% dionica na 0.6 Nav-a, onda bi razvodnjavanje bilo 21% tj nav bi bio 0,72, na 25 % kapitala razvodnjavanje bi bilo 15% tj nav bi porastao na 0,69, naravno da se NAV brzo promjeni i da je ovo nekakva trenutna variabla, uz to treba uzesti u obzir i uracunat povrat na taj kapital dobiven dokapitalizacijom te i njega uvrstit u buducu dobit pa je onda to razvodnjavanje i manje nego u u predhodnom izracunu, a za nekakvu racunicu trebalo bi viditi svrhu dokapitalizacije, a sam kapital je skuplji nego sta je bio pa je i taj kapital vrijedniji pri izracunu buduce dobiti.

Ove izracune sam onako iz glave vise racunao pa ih je bolje provjeriti jer nije da sam s nesto previse fokusirao

Vrag mi nije da mira pa sam isao malo racunat, znao sam da sam nesto falio u brzini pa sam se malo pozabavio excelom. Ako uzmemo NAV iz 1Q od 110$ i cijenu dokapitalizacije od 58 eura i trzisnu cijenu od 58 eura razvodnjavanje bi bilo manje nego sam gore racunao i to bez racunanja utjecaja ekonomske koristi od kapitala dokapitalizacije, sad bi bilo dobro vidit kako to stoji sve s vanjskim brodarima.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• Blister
    Student
    Reakcija primljeno
    190
    • June 28, 2023 at 8:15 PM
    • #13,435

Ovako to radi RIVP..."Vrijednost programa za nagrađivanje određena je prema godišnjem povećanju tržišne kapitalizacije i godišnjem povećanju poslovne vrijednosti Društva, a ukupni godišnji iznos za nagrađivanje ne može prelaziti 10% iznosa dividende koja se isplaćuje dioničarima u toj godini"

i ne radi se o 5 ljudi koji se nagrađuju već o kompletnoj upravljačkoj strukturi koja je pozamašna

• Dr.Kalica
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    497
    • June 28, 2023 at 8:20 PM
    • #13,436

Koliko sam shvatio. Dokapitalizacija je dobra. Uprava zna što radi. Cijena nakon ex dividend daya i dokapitalizacije neće pasti nego će rasti.

Na novi broj dionica da se isplati cijela prošlogodišnja dobit, dividenda po dionici na ovu cijenu dionice bi bila oko 2%. Trenutne vozarine ne odgovaraju bulkerima. Iz Kine nema povećane potražnje. Brdo novih brodova na tržištu te ih još novih stiže jer su ih svi naručivali kad su vozarine bile na vrhu... Ali dionica će rasti. Situacija je dobra. Genijalno. Ova ZSE je genijalna.

• Spalato33 (grad)
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    350
    • June 28, 2023 at 8:45 PM
    • #13,437

Ovdje prvenstvo dokapa imaju postojeći dioničari društva koji ponude najveću cijenu šta znači da svi upisani ne moraju dobit dionice ,ako bude dovoljno upisanih a šta hoće dobivaju oni koji ponude najveću cijenu u rasponu.Odlična je to stvar i garancija da neće pasti nakon divke.

Nisu bajne vozarine a ovo je super stvar.Mislim dokap ide u prilog svima!

Sheki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,003
    • June 28, 2023 at 8:51 PM
    • #13,438
    Quote from Dr.Kalica

Koliko sam shvatio. Dokapitalizacija je dobra. Uprava zna što radi. Cijena nakon ex dividend daya i dokapitalizacije neće pasti nego će rasti.

Na novi broj dionica da se isplati cijela prošlogodišnja dobit, dividenda po dionici na ovu cijenu dionice bi bila oko 2%. Trenutne vozarine ne odgovaraju bulkerima. Iz Kine nema povećane potražnje. Brdo novih brodova na tržištu te ih još novih stiže jer su ih svi naručivali kad su vozarine bile na vrhu... Ali dionica će rasti. Situacija je dobra. Genijalno. Ova ZSE je genijalna.

A šta ste očekivali od ulagača Doktora poput vas ili Sheki-ja (to vam je inače od Shakespeare) poput mene :) . Nadam se da kod vas nije ginekologija predmet interesa.

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • June 28, 2023 at 9:29 PM
    • #13,439

Sad kad sam malo progruntao mislim da s obzirom na raspon cijene i trzisni trenutak da se radi o dobroj prici. Smanjit ce se omjer duga naspram kapitala, sto je samo po sebi jako dobro. I izgleda da se pokusavaju pozicionirati prije iduceg rasta vozarina koji ce em biti brutalan em dosta dugacak, jer novogradnji bas i nema.

U svakom slucaju, nisam prodao nista i cekam razvoj situacije s optimizmom.

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

• Blister
    Student
    Reakcija primljeno
    190
    • June 29, 2023 at 1:06 AM
    • #13,440

Prognoza - Dokapitalizacija neće proći, cijena dionice nakon toga pada. Ovo je samo kratkoročno održavanje cijene.

Zašto bi itko u dokapitalizaciji platio sadašnju cijenu zse (bez divke) ili više za dionicu koja će realno vrijediti manje - osim ako ne objave veličanstveni plan za što će sredstva biti utrošena - kao što netko reče kupovina Tesle.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ZABA (Zagrebačka banka d.d.) 1.9k

• Like 1
      • Admin
      • February 12, 2020 at 2:01 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 22, 2025 at 11:57 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      888k
      1.9k
    3. All

May 22, 2025 at 11:57 AM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 11:55 AM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 22, 2025 at 11:55 AM
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • May 22, 2025 at 11:51 AM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      482k
      1.2k
    3. Sheki

May 22, 2025 at 11:51 AM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 22, 2025 at 10:39 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 22, 2025 at 10:39 AM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 10:14 AM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      912k
      2.1k
    3. sokol74

May 22, 2025 at 10:14 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

All May 22, 2025 at 11:57 AM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 22, 2025 at 11:55 AM
  • PODR (Podravka d.d.)

Sheki May 22, 2025 at 11:51 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 22, 2025 at 10:39 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

sokol74 May 22, 2025 at 10:14 AM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

umalo May 21, 2025 at 12:58 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

All May 21, 2025 at 11:26 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

maher May 21, 2025 at 8:41 AM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 20, 2025 at 9:23 AM
  • Što smo danas tržili

vitoo May 19, 2025 at 4:32 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,799 Replies, 5 years ago