Položena kobilica za novogradnju Atlantske plovidbe
Tek sad !? Zar nisu trebali zaploviti 2023 ?
Ova prolongacija isporuke novih brodova je još bolja kombinacija za Atlantsku plovidbu jer za iduću godinu analitičari predviđaju potpuni oporavak vozarina nakon kineskog zatvaranja ekonomije zbog zero-covid politike, pa će brodovi biti isporučeni i zaploviti u najpovoljniji trenutak za kompaniju.
Polaganje kobilice ne znaci da se tek pocelo graditi, nego se radi o drugoj fazi gradnje
666. stranica!!! Yey!
Nakon polozenja kobilice, ide se u sklapanje megablokova, testiranja, atesti, primopredaja.... Pretpostavljam, brod ce biti isporucen na proljece/ljeto 2024.
Ova prolongacija isporuke novih brodova je još bolja kombinacija za Atlantsku plovidbu jer za iduću godinu analitičari predviđaju potpuni oporavak vozarina nakon kineskog zatvaranja ekonomije zbog zero-covid politike, pa će brodovi biti isporučeni i zaploviti u najpovoljniji trenutak za kompaniju.
Još ako su i ugovorili neke penale za kašnjenje...
Svi nesto misle, a nitko ocito ne cita izvjesca
Atlantska plovidba d.d. je tijekom 2021. potpisala ugovor za kupnju dva nova broda za prijevoz rasutih tereta
nosivosti 82.000 DWT s kineskim brodogradilištem Jiangsu Hantong Ship Heavy Industry Co., Ltd. Riječ je o
brodovima koji odgovaraju IMO Tier III i EEDI Phase 2 standardima. Ukupna vrijednost investicije u ova dva
broda iznosi približno 68.600 tisuća američkih dolara odnosno 455.700 tisuća kuna, a isporuka brodova
predviđena je za četvrti kvartal 2023. godine. Grupa je 16. rujna 2022. zaprimilo obavijest o početku faze
rezanja čelika za svoje dvije novogradnje, te je posljedično tome i nakon zaprimanja bankarskih garancija
Grupa 29. rujna 2022. platilo 20% učešća po oba broda u visini od 13.720 USD što je približno 103.376 tisuća
kuna
Stigle su odluke današnje glavne skupštine 16.05.
Poziv na glavnu skupštinu 16.05
Ispravak prvog poziva na glavnu skupštinu 16.05.
Poziv na glavnu skupštinu 09.06. sa prijedlogom isplate dividende od 5 €
Kratak izvještaj sa skupštine 16.05.2023.
Bilo je ukupno 619.973 dionica prisutno (+9.405 dionica više od zadnje skupštine) zastupnih preko 20tak punomoćenika. Kao grupa dioničara smo imali 72.863 dionice, treći po broju glasova u TOP10.
Ovo je bila tehnička skupština na kojoj je Atlantska službeno prešla na euro te uskladila poslovanje sa novim zakonskim okvirom. Nakon pojašnjenja, sve odluke su donesene jednoglasno.
Kako sam obećao, zamolio sam dioničare da podrže inicijativu kvartalne dividende od 2024. godine. Uglavnom su bile vrlo pozitivne reakcije, većina smatra da Atlantska može puno više, odnosno da se period visokih vozarina treba još bolje iskoristiti u sljedećih nekoliko godina.
Na kratkom druženju poslije skupštine, popričao sam sa članovima Uprave i predložio da sami daju prijedloge poput kvartalne dividende uz punomoći kao dokaz da postoji velika grupa dioničara koja će doista podržati konkretne aktivnosti. Vidjeti ćemo da li će malo živnuti...
Prava glavna skupština slijedi 09.06.2023, na kojoj će se izglasati dividenda od 5 eur, proći ćemo godišnje izvješće, politiku primitaka i druge važne teme. Prijave su do 02.06.2023. pa tko se želi prijaviti ima vremena. Biti ću tamo prisutan i konstruktivan za otvoreni dijalog o svim temama kako bi se konačno pomaknuli naprijed.
Još jednom veliko hvala svima koji su se uključili.
Lijep pozdrav iz Dubrovnika
Da li je definiran datum do kada CERP treba prodati dionice Atpl?
Dok ne pokupi dividendu 😀
Do ex div. day-a, da babe i stričevi pokupe dividendu. Izgleda da je jedini problem što više s njima ni rodbina ne želi imati posla. Zato se malo oteglo
Do ex div. day-a, da babe i stričevi pokupe dividendu. Izgleda da je jedini problem što više s njima ni rodbina ne želi imati posla. Zato se malo oteglo
čeka se povratak nekih s dočeka kineske nove godine, tko zna zašto ih već nema
Display MoreKratak izvještaj sa skupštine 16.05.2023.
Bilo je ukupno 619.973 dionica prisutno (+9.405 dionica više od zadnje skupštine) zastupnih preko 20tak punomoćenika. Kao grupa dioničara smo imali 72.863 dionice, treći po broju glasova u TOP10.
Ovo je bila tehnička skupština na kojoj je Atlantska službeno prešla na euro te uskladila poslovanje sa novim zakonskim okvirom. Nakon pojašnjenja, sve odluke su donesene jednoglasno.
Kako sam obećao, zamolio sam dioničare da podrže inicijativu kvartalne dividende od 2024. godine. Uglavnom su bile vrlo pozitivne reakcije, većina smatra da Atlantska može puno više, odnosno da se period visokih vozarina treba još bolje iskoristiti u sljedećih nekoliko godina.
Na kratkom druženju poslije skupštine, popričao sam sa članovima Uprave i predložio da sami daju prijedloge poput kvartalne dividende uz punomoći kao dokaz da postoji velika grupa dioničara koja će doista podržati konkretne aktivnosti. Vidjeti ćemo da li će malo živnuti...
Prava glavna skupština slijedi 09.06.2023, na kojoj će se izglasati dividenda od 5 eur, proći ćemo godišnje izvješće, politiku primitaka i druge važne teme. Prijave su do 02.06.2023. pa tko se želi prijaviti ima vremena. Biti ću tamo prisutan i konstruktivan za otvoreni dijalog o svim temama kako bi se konačno pomaknuli naprijed.
Još jednom veliko hvala svima koji su se uključili.
Lijep pozdrav iz Dubrovnika
Hvala kolega, vaše zalaganje vraća povjerenje u ljude i dioničarski aktivizam 😀
- Bvps od Atpl je 97,73€ a cijena dionice na Zse je 58,40€
- Dug/kapital je na 69,90%, a Ebitda marža 47,84%
- Novac/share je 16,75€, a predložena dividenda 5€
- Prinos predložene dividende od 5€ na trenutnu cijenu dionice je 8,62% i trenutno je najveći na Zse, druga je Zaba sa prinosom od 8,04%
- Bvps od Atpl je 97,73€ a cijena dionice na Zse je 58,40€
- Dug/kapital je na 69,90%, a Ebitda marža 47,84%
- Novac/share je 16,75€, a predložena dividenda 5€
- Prinos predložene dividende od 5€ na trenutnu cijenu dionice je 8,62% i trenutno je najveći na Zse, druga je Zaba sa prinosom od 8,04%
Sto zapravo znaci da je cijena osim vozarina i funkcija upravljanja njom kao takvom. Ako se o cijeni brines, kvartalna divka, npr., buybacks dok god je ispod BV, ponistavanje dionica itd. nema razloga da ne bude vrlo blizu BV. Tipa 80-90 eur.
Naprosto, kod nas kao da je cijena dionice eto tako, neki nusprodukt poslovanja, tamo nesto, a ne glavni i osnovni cilj dionicarenja. Sto veca cijena dionice treba biti glavni i osnovni cilj rada uprave bilo kojeg dionickog drustva. Poslovanje je samo alat u postizanju tog cilja, a ne cilj sam po sebi.
I sve ostale price, poput inovacija, zelene tranzicije, ESG itd. treba biti upravljane i upakovane na takav nacin da dionicu ucine sto pozeljnijom, sa svetim ciljem njene sto vece cijene.
To je ono od cega koristi imaju svi, a najvise oni koji imaju najvise dionica. I uopce je neobicno zasto se time ne rukovode.
Ovo gore navedeno, upravljanje cijenom dionice, s ciljem da bude sto veca, kako bi se maksimizirala vrijednost za dionicare, treba biti jedna od inicijativa za neku iducu skupstinu. Tocka dnevnog reda, pitanje: sto ciniti da bude sto veca cijena? Po meni, uz dividendu, najbolji nacin je kontinuirani otkup i ponistavanje dionica. Naravno, u iznosima koji nece ugroziti smanjivanje duga i obnovu flote.
Ali da se to ustanovi kao trajna politika.
Ovo gore navedeno, upravljanje cijenom dionice, s ciljem da bude sto veca, kako bi se maksimizirala vrijednost za dionicare, treba biti jedna od inicijativa za neku iducu skupstinu. Tocka dnevnog reda, pitanje: sto ciniti da bude sto veca cijena? Po meni, uz dividendu, najbolji nacin je kontinuirani otkup i ponistavanje dionica. Naravno, u iznosima koji nece ugroziti smanjivanje duga i obnovu flote.
Potpis!!! Dojam je da upravi nije cilj maksimiziranje cijene dionice.Oni imaju jako dobre plaće i bonuse i zadovoljili su se s tim.Doduše, od cijele uprave samo Bilbija ima ozbiljniju količinu dionica i ne znam iz kojeg razloga njemu nije cilj realna cijena dionice.
Kolega Vergilije je napravio jako dobru stvar sa skupljanjem punomoći za zastupanjem na skupštini i sakupio je respektabilan broj i SVAKA ČAST kolega.Možda bi se na nekoj od slijedećih skupština moglo postaviti i pitanje opravdanosti tako velikih plaća i bonusa članovima uprave s obzirom na njihov angažman koji bi trebao biti u interesu svih diomičara.
Potpis!!! Dojam je da upravi nije cilj maksimiziranje cijene dionice.Oni imaju jako dobre plaće i bonuse i zadovoljili su se s tim.Doduše, od cijele uprave samo Bilbija ima ozbiljniju količinu dionica i ne znam iz kojeg razloga njemu nije cilj realna cijena dionice.
Kolega Vergilije je napravio jako dobru stvar sa skupljanjem punomoći za zastupanjem na skupštini i sakupio je respektabilan broj i SVAKA ČAST kolega.Možda bi se na nekoj od slijedećih skupština moglo postaviti i pitanje opravdanosti tako velikih plaća i bonusa članovima uprave s obzirom na njihov angažman koji bi trebao biti u interesu svih diomičara.
Ja naravno ne potpisujem, stovise kako ste u konsenzusu ocito je da se pisu gluposti
Cilj mene kao dionicara treba biti veca cijena dionice ali to ne treba (niti bi smio) biti cilj firme kao takve i moze vrlo brzo dovesti do propasti. Eto mogli su dati 20 eura dividende umjesto 5 i sta onda ako vozarine zarone (a i nisu bajne)? Nabildas cijenu dionice a dogodine te nema (mozda)
Pricate o kvartalnoj dividendi i super, slazem se...samo ja pitam i odakle
Btw ni druge drybulk firme nisu ni blizu nava, cak atpl dosta dobro stoji
Display MorePotpis!!! Dojam je da upravi nije cilj maksimiziranje cijene dionice.Oni imaju jako dobre plaće i bonuse i zadovoljili su se s tim.Doduše, od cijele uprave samo Bilbija ima ozbiljniju količinu dionica i ne znam iz kojeg razloga njemu nije cilj realna cijena dionice.
Ja naravno ne potpisujem, stovise kako ste u konsenzusu ocito je da se pisu gluposti
Cilj mene kao dionicara treba biti veca cijena dionice ali to ne treba (niti bi smio) biti cilj firme kao takve i moze vrlo brzo dovesti do propasti. Eto mogli su dati 20 eura dividende umjesto 5 i sta onda ako vozarine zarone (a i nisu bajne)? Nabildas cijenu dionice a dogodine te nema (mozda)
Pricate o kvartalnoj dividendi i super, slazem se...samo ja pitam i odakle
Btw ni druge drybulk firme nisu ni blizu nava, cak atpl dosta dobro stoji
nitko nije govorio o bildanju cijene dionice na takav nacin